DorkaB 25.04.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam wszystkich. Moje pytanie odnosi się do komina wentylacyjnego. Zaczynamy budowę domu. Kotłownia będzie oddzielnie w innym budynku. Dom nie ma piwnic. W którym miejscu powinien zaczynać się w związku z tym kanał wentylacyjny? Przy posadzce ? Przy suficie? dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 25.04.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 ile płacicie kierownikowi budowy i jak ta płatność wygląda (ile rat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 25.04.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 ile płacicie kierownikowi budowy i jak ta płatność wygląda (ile rat). my płacimy 1200, polowa już zapłacona, druga polowa po zakończeniu budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 25.04.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 ile płacicie kierownikowi budowy i jak ta płatność wygląda (ile rat). 1,5 tys za całość. Zaliczkę daliśmy w kwocie 500 zł, reszta na koniec budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 25.04.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 My 1800 ale kierownik przyjeżdża i fuszery nie przepuści Ja bym zrobiła tak jak Tomek-załatwić umowę a później pilnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 25.04.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 A nadzoruje wam budowę jest na niej czy tylko kwitnienie dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 25.04.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Przyjeżdża na budowę co kilka dni i wtedy kiedy go o to poproszę. Na etapie fundamentów był 4 razy, wpisy w dzienniku są dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.04.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam wszystkich. Moje pytanie odnosi się do komina wentylacyjnego. Zaczynamy budowę domu. Kotłownia będzie oddzielnie w innym budynku. Dom nie ma piwnic. W którym miejscu powinien zaczynać się w związku z tym kanał wentylacyjny? Przy posadzce ? Przy suficie? dzięki za pomoc Jezeli dom ma być energoszczędny to powinien miec wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła. W takim przypadku wszelkie kominy wentylacyjne są zbędne. Jezeli zas ten komin musi być to czy bedzie zaczynał się od posadzki czy przy suficie uzaleznione jest od jego konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 25.04.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 A nadzoruje wam budowę jest na niej czy tylko kwitnienie dzienniku. nadzoruje, do stanu 0 był 3 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beti44 25.04.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 nadzoruje, do stanu 0 był 3 razy U mnie kierownik jest po ukończeniu jakiegoś etapu i muszę podpisywać odbiór robót ( czy wszystko jest zrobione) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 25.04.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Proszę o radę, nie możemy się zdecydować w podstawowej kwestii. Chodzi o skosy na poddaszu, czy robić lane z betonu czy tak jak większość karton gips. Zdania są podzielone, czytałam na innym wątku że Arturo jesteś wielkim przeciwnikiem ale nasz majster zdecydowanie jest na lane skosy z betonu i sporo znajomych też tak robiło. Co o tym myślicie? Kierownik dostał 1000 zł za nadzór nad całością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 25.04.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Wiem, ze lane skosy wychodzą drożej i że trzeba zapłacić teraz przed zrobieniem dachu ale przecież płyty k-g, stelaże i inne dodatki też kosztują więc czy różnica jest taka naprawdę duża? Znam orientacyjny koszt skosów lanych, nie wiem co do płyt k-g powinnam jeszcze doliczyć? Każdy chwali swój wybór, kto zdecydował się na beton to jest tylko za lanymi skosami a kto płyty k-g nie chce słuchać o betonie nad głową. Chciałabym poznać argumenty za i przeciw jednej i drugiej opcji, takie obiektywne bez wyzywania się od frajerów, przeanalizować i podjąć decyzję.O co chodzi z tą stratą miejsca, wysokości pomieszczenia zostaną zachowane, co się zmienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka i mariusz g 25.04.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 my zamierzamy zalewac skosy, poniewaz te z gipsu potrafia szybko pekac co zauwazylismy u wielu naszych znajomych, nawet potrafily pekac juz po 3 latach od ich zrobienia, wiec jestem zdania, ze lepiej na poczatku wydac troche wiecej kasy i miec spokoj, niz caly czas je wymieniac kierownik budowy zamowiony za 800 zl, i podobno nie czepia sie zbytnio, ale to dopiero zobaczymy, narazie czekamy na PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 25.04.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 My płacimy kierownikowi 2 raty po 1000 pln, przy czym do pierwszej trzeba dodać VAT- 230 pln, więc razem 2230, kieras przyjeżdża praktycznie na telefon i jak na razie nie ma z nim problemów w przypadku np. odstępstw od projektu, chociaż na początku współpracy na to się zanosiło, (dom szkieletowy a zmieniłem rozstaw i przekroje belek), pierwszy kierownik z którym miałem działać przez 3 dni nie odbierał telefonu, nawet w dniu wylewania ław fundamentowych, nie odpowiadał również na sms, na szczęście nie zdążył zrobić żadnych wpisów w dzienniku więc mu podziękowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 25.04.2012 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 tomanek4, my mamy podobnie z naszą kierbudką. Łącznie wyszło ok 2250zł (700, 700, 500, 200) i do pierwszej raty musieliśmy doliczyć vat. Kierbudka jest często u nas, 'nie czepia' się zmian które na bieżąco nanosimy (jedynie musieliśmy dopłacić gdy musiała policzyć zmianę stropu teriva na lany - dzięki temu mamy strop tak uzbrojony, że można spokojnie jeszcze ze 3 piętra dobudować). W zasadzie jest ok, idzie się dogadać chociaż moim zdaniem troszkę za dużo sobie liczy za swoje usługi, ale no cóż, jak już jest to niech będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.04.2012 03:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 U mnie dziś ma być likwidowany słup który stoi na środku działki. W sumie to ostatnia przeszkoda przed rozpoczęciem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 26.04.2012 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 t (jedynie musieliśmy dopłacić gdy musiała policzyć zmianę stropu teriva na lany - dzięki temu mamy strop tak uzbrojony, że można spokojnie jeszcze ze 3 piętra dobudować). oo my tez zmienialiśmy z terivy na lany wiec mała dopłata dla konstruktora, pozatym jestesmy zadowolenia z kierownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.04.2012 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 To dla budujących zacytuje naszego forumowego guru. Wydaje mi się, że to ważne, a na końcu i tak my za to będziemy płacić rachunki. "OGÓLNE ZASADY: Grzejemy wodę (CWU, przepływowo, zładowo czy jak kto lubi i umie).Gdzieś tam "trzymamy ją" w jakimś mniejszym czy większym "baniaczku".Baniaczek ogacamy tak jak umiemy i jak nam wyobraźnia pozwala...A potem?Wpędzamy tę ciepłą wodę w GOŁE rury przytulone do masywnej bryły domu!Albo...W rury leżące POD styropianem (czy innym ociepleniem) podłogi na gruncie - tam gdzie jest WIECZNIE wilgoć i temperatura studzienna....ZAPOMINAMY o tym, że powierzchnia tych rur (po zsumowaniu) jest podobna do powierzchni baniaczka, który ogaciliśmy starannie i CONAJMNIEJ 20cm ociepleniem!!!! Wszystkie rury CWU i cyrkulcji powinny być maksymalnie ogacone!Choćby "pianką z puszki".W ścianach, gdzie są prowadzone - prujemy miejsce jak pod kanalizę!Układamy tam CENTRALNIE rurki CWU i cyrkulacji i pianujemy "do równości". WIEM...Tak się, Panie, nie robi!.... CZEMU?Jest jakiś zakaz?Są sankcje?JAKIE?To - nie wolno już tego zrobić DOBRZE?!!! Wtedy straty są tak małe , ze można sobie tę pompkę cyrkulacyjną na jakie 10W zapuścić i zapomnieć.... Adam M." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 26.04.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulka76 26.04.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Odnośnie stropu.. My będziemy robić lany, ponieważ u naszych znajomych lekki (z płyt) sie nie sprawdził znajomi może i chwalą ,ale jak ja widzę te okropne pęknięcia to mnie przeraża U kolegi natomiast zakociło się jakieś gadziaństwo w wełnie tak że w nocy spać nie można, U innego natomiast źle zrobili dach i gdzieś dostawała się woda i po jakimś czasie plamy na płytach I jak człowiek się tak napatrzy to dochodzi do wniosku że trzeba zrobić to tak żeby było dobrze i żeby nie trzeba było kiedyś sobie pluć w brodę ( bo przecież po przeliczeniu chodzi o parę groszy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts