Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

Witam wszystkich,

proszę Was o pomoc w nietypowej sprawie, mianowicie ile mam zapłacić sąsiadowi za życzliwość, pozwolił nam przeciągnąć kanalizację 23m przez jego podwórko i wpiąć się do jego studzienki. Gdy robilismy projekt domu mówił, że trzeba sobie pomagać i wyraził zgodę, teraz skończylismy podpinanie i powiedział, że chce tyle ile wynoszą stawki.Ja mu tłumaczę,że nie ma stawek , tylko zależy to od sąsiadów jak się dogadają (wszędzie mi tak mówią). Ale on swoje i mam się zorientować ile mam mu zapłacić.

pomóżcie!!!

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli masz możliwości, rób lane skosy, mieszkam teraz w domu z KG nad głową i nie jest to dobre rozwiązanie dla naszego klimatu. Koszta, nie są aż tak duże w porównaniu z KG.

+ brak problemów z pękającymi łączeniami z karton gipsu

+ wyciszone poddasze

+ mniejsze straty ciepła

+ wyobraź sobie zmianę pokrycia dachowego przy KG jak zacznie padać deszcz...

Z pękającymi płytami zgodzę się, ale jest to uwarunkowane kilkoma czynnikami...

Niestety reszta to nieprawda, no chyba, że pod blachą/dachówką daleś jedynie zwykłą folię. Przy solidnym ociepleniu (wełna min.20 cm), bardzo dobrej membranie dachowej - nie ma problemu ani z wyciszeniem, ani z izolacją.

U mnie dziś ma być likwidowany słup który stoi na środku działki. W sumie to ostatnia przeszkoda przed rozpoczęciem budowy. :)

U nas powinien być zlikwidowany w ciągu kilku tygodni, (dziasiaj byli panowie którzy przeprowadzali odbiór nowej trafostacji-będzie linia podziamna) ale na szczęście nie przeszkadza w budowie, bo stoi z boku domu i przecina narożnik działki tylko ;)

Edytowane przez tomanek4

Witam wszystkich,

proszę Was o pomoc w nietypowej sprawie, mianowicie ile mam zapłacić sąsiadowi za życzliwość, pozwolił nam przeciągnąć kanalizację 23m przez jego podwórko i wpiąć się do jego studzienki. Gdy robilismy projekt domu mówił, że trzeba sobie pomagać i wyraził zgodę, teraz skończylismy podpinanie i powiedział, że chce tyle ile wynoszą stawki.Ja mu tłumaczę,że nie ma stawek , tylko zależy to od sąsiadów jak się dogadają (wszędzie mi tak mówią). Ale on swoje i mam się zorientować ile mam mu zapłacić.

pomóżcie!!!

moze warto w takim pomyslec o sluzebnosci grutnowej fragmentu nieruchomosci sasiada na rzecz was? tyle ze gdyby mialo do tego dojsc to koniecznie dopilnujcie aby byla NIEODPLATNA sluzebnosc.

jesli chodzi tylko o jednorazowe rozliczenie to strzelcie mu jakias cyfre za metr bierzacy przylacza i glowy

tak na marginesie studzienka nie jest jego tylko przedsiebiorstwa kanalizacyjnego, do niego nalezy tylko grunt.

i glowa do gory: macie juz przylacze, wykopac wam tej rury przeciez nie wykopie, a umowy na mocy ktorj muglby was do zaplaty wezwac brak. dlatego proponuje odzalowec te kilkaset PLN a zyskac przychylnego sasiada :) mysle ze ak zaproponujesz 10 PLN/mb przylacza to nie zbiedniejecie, duzo? malo? nie wiem, ale jest jakis poczatek do rozmow :) moze sasiad klepnie zadowolony a moze sie skrzywi i powie: a moze 15? od czegos trzeba zaczac, wiec ja bym strzelil dyche:)

Właśnie się zarejestrowałam i postanowiłam się przywitać. Po 1,5 roku przygotowań i biurokracji zaczynamy naszą budowę. Jutro na działkę wjeżdża koparka i przywiozą pręty na zbrojenie. I mam pytanie do forumowiczów z okolic Poznania gdzie najlepiej kupić beton? Edytowane przez nowodworzanka

Witam wszystkich,

pomóżcie!!!

A na przyszłość - lepiej ustalać takie rzeczy PRZED akcją a nie po. Bo co zrobisz jak sąsiad ryknie 30.000 ? A jak nie to wykopywać to w cholerę i to już ?

I dotyczy to CAŁEJ budowy domu.

Właśnie się zarejestrowałam i postanowiłam się przywitać. Po 1,5 roku przygotowań i biurokracji zaczynamy naszą budowę. Jutro na działkę wjeżdża koparka i przywiozą pręty na zbrojenie. I mam pytanie to forumowiczów z okolic Poznania gdzie najlepiej kupić beton?

to zalezy od wielu czynnikow:) wstap do mnie do dziennika to pogadamy, bydujemy sie w luboniu, tuz prawie przy glogowskiej

mamy dobre zrodlo na beton oraz na bloczki M6 :)

A na przyszłość - lepiej ustalać takie rzeczy PRZED akcją a nie po. Bo co zrobisz jak sąsiad ryknie 30.000 ? A jak nie to wykopywać to w cholerę i to już ?

I dotyczy to CAŁEJ budowy domu.

a niby na jakiej podstawie mialby to kazac wykopac? nawet jesli ryknie 30000 to moze sie cmoknac w ... bo umowy brak a rura juz jest, nie wkopala sie tam sama bez jego pozwolenia co zostalo by potraktowane prze sad jako akt dobrej woli tuz przed tym jak strony przytoczyly by przykladowe ceny sluzebnosci gruntowej (sasiad megawysoka a zainteresowani meganiska) i sad zasadzil by sluzebnosc gruntowa odplatna na poziomie sredniej z danego regionu... i to wszytsko juz pewnie po 2 latach spotkan w sadzie :)

umowa na pismie oczywiscie rzecz swieta i potrzebna, ale z doswiadczenia powiem ze to zainteresowani sa tu na wygranej pozycji - nie sasiad:)

umowa na pismie oczywiscie rzecz swieta i potrzebna, ale z doswiadczenia powiem ze to zainteresowani sa tu na wygranej pozycji - nie sasiad:)

jest papierek (zgoda sasiada juz podpisana) to Iwcia moze probowac walczyc, bez tego ja bym stawial zawsze sasiada na wygranej pozycji. Powie ze sie nie dogadaliscie i samowolnie sie wkopaliscie i podlaczyliscie do niego :(

U nas powinien być zlikwidowany w ciągu kilku tygodni, (dziasiaj byli panowie którzy przeprowadzali odbiór nowej trafostacji-będzie linia podziamna) ale na szczęście nie przeszkadza w budowie, bo stoi z boku domu i przecina narożnik działki tylko ;)

A możecie nieco więcej powiedzieć na ten temat? To znaczy jak załatwiliście to usuwanie słupów? Robią to na wasz wniosek i za wasze pieniądze? Czy jest jakaś możliwość że można 'ich' (w sensie energetykę) nakłonić do usunięcia słupa z działki gdy np w znacznym stopniu utrudnia zagospodarowanie działki? Bo mamy podobny 'ozdobnik' na naszej naprawdę ładnej działce i z pięknymi widokami a ten słup:bash: niedość że w ogóle jest to jeszcze centralnie na samym środku. Jest to słup NN. Nawet położenie domu musieliśmy do niego dostosować żeby zachować odpowiednią odległość, linki będą metr od rogu garażu:( potem trochę daslej, ale i tak na pierwszym planie widoku z kuchennego okna będzie stał ten słup:bash:

A możecie nieco więcej powiedzieć na ten temat? To znaczy jak załatwiliście to usuwanie słupów? Robią to na wasz wniosek i za wasze pieniądze? Czy jest jakaś możliwość że można 'ich' (w sensie energetykę) nakłonić do usunięcia słupa z działki gdy np w znacznym stopniu utrudnia zagospodarowanie działki? Bo mamy podobny 'ozdobnik' na naszej naprawdę ładnej działce i z pięknymi widokami a ten słup:bash: niedość że w ogóle jest to jeszcze centralnie na samym środku. Jest to słup NN. Nawet położenie domu musieliśmy do niego dostosować żeby zachować odpowiednią odległość, linki będą metr od rogu garażu:( potem trochę daslej, ale i tak na pierwszym planie widoku z kuchennego okna będzie stał ten słup:bash:

obsadz go jakims rdestem moze albo bluszczem... jak obrosnie bedzie cieszyl oko ;)

obsadz go jakims rdestem moze albo bluszczem... jak obrosnie bedzie cieszyl oko ;)

No w sumie tak zamierzam zrobić:yes: generalnie już się jakoś pogodziliśmy z jego istnieniem ale mimo wszystko gdyby dało się go pozbyć... nawet za jakąś opłatą ale rozsądną-bo z tego co udało nam się dowiedzieć tak pobieżnie to koszt od 15tys:eek: i doszliśmy do wniosku że póki co będziemy z nim jednak żyć:( Liczymy że za kilka lat może coś się pozmienia i sami będą zmieniać wszystkie słupy na kabel:cool::D

Tomanek - a nie musieliście uwzględnić przy planowaniu położenia domu na działce wymaganej odległości od stacji trafo?

jest papierek (zgoda sasiada juz podpisana) to Iwcia moze probowac walczyc, bez tego ja bym stawial zawsze sasiada na wygranej pozycji. Powie ze sie nie dogadaliscie i samowolnie sie wkopaliscie i podlaczyliscie do niego :(

Dzięki za pomoc:)

Zgodę podpisał w tamtym roku, jak potrzebowalismy do projektu kanalizacji, mamy wszystko na papierze. Fakt, nie jest tam napisane , że nieodpłatnie, ale w sumie i tak chciałam mu coś dać za przysługę. Jego żona mnie zaskoczyła, że ja powinnam wiedzieć jaka stawka jest za taką przysługę. 2 lata temu obok sąsiadowi pozwolili podłączyć się do wody przez ich podwórko i nic nie chcieli.

Właśnie się zarejestrowałam i postanowiłam się przywitać. Po 1,5 roku przygotowań i biurokracji zaczynamy naszą budowę. Jutro na działkę wjeżdża koparka i przywiozą pręty na zbrojenie. I mam pytanie do forumowiczów z okolic Poznania gdzie najlepiej kupić beton?

Nie wiem z której strony Poznania budujesz, ale dobry beton (sam jestem zadowolony i słyszałem też pochlebne opinie od innych osób) mają w Garbach firma Stanbud

Pozdrawiam i powodzenia w budowie!

ponieważ jestem na etapie szukania betonu mój wykonawca a jest dość wymagający nie chce słyszeć o jakichś małych cementowniach bo im nie ufa. I u mnie będzie budokrusz. Dzwoniłem do przedstawiciela, u nich wygląda to tak, że trzeba sie umówić na wizje lokalną na działce, robią plan działki, itd itd. Ciekawe. Jak to przeżyje to dokładnie opisze :)