Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

Witam serdecznie :)

Mam zamiar zacząć budowę swojego miejsca na ziemi :)

W tym tygodniu kupiłam działkę ..............no i...hmmm... biuro nieruchomości tzn. Pan sprzedający mi działkę powiedział , że jak już będę miała projekt to mam podjechać do niego i on mi załatwi wszystkie pozwolenia itp. no wybrałam sobie projekt :WYKWINTNY: MURATOR C280 :) projekt w sprzedaży od 20 lutego :) więc zadzwoniłam do Pani pytając o "MOJEGO WYBRAŃCA " no i mogę go kupić :) mam tylko pytanie....czy biuro projektów musi samo załatwiać mi wszystkie pozwolenia dotyczące budowy pozwolenia ??

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To pan od nieruchomości będzie załatwiał Ci pozwolenia czy biuro projektów??? :p

Tak na poważnie, możesz zlecić komuś aby załatwił wszystkie formalności związane z adaptacją projektu i pozwoleniem na budowę. Ale oczywiście za to trzeba dodatkowo zapłacić. Biuro projektów samo nie załatwi Ci pozwolenia. Najpierw projektant, adaptacją i dopiero pozwolenie czyli długa droga przed Tobą ;)

Witam serdecznie :)

Mam zamiar zacząć budowę swojego miejsca na ziemi :)

W tym tygodniu kupiłam działkę ..............no i...hmmm... biuro nieruchomości tzn. Pan sprzedający mi działkę powiedział , że jak już będę miała projekt to mam podjechać do niego i on mi załatwi wszystkie pozwolenia itp. no wybrałam sobie projekt :WYKWINTNY: MURATOR C280 :) projekt w sprzedaży od 20 lutego :) więc zadzwoniłam do Pani pytając o "MOJEGO WYBRAŃCA " no i mogę go kupić :) mam tylko pytanie....czy biuro projektów musi samo załatwiać mi wszystkie pozwolenia dotyczące budowy pozwolenia ??

Musi tyle ile jest zapisane w umowie. Pewnych rzeczy nie załatwi, chyba ze dasz pełnomocnictwo. Obawiam sie ze jak juz pieniadze wpłyneły, to checi do załatwiania zmaleja;-)

Gość Konto usunięte na żądanie
u mnie pomoc biura projektowego ( zrobienie wszystkiego od A do Z łącznie z projektem, podziałem działki który był bardzo skomplikowany) wyniosla 20 000. Także pomyście - jest to sporo kasy, dobrze, ze nie ja za to płaciłam, a dostalam w prezecie:)

no więc Pan sprzedający mi działkę ma biuro projektów :) no i on mi zaproponował załatwienie wszystkich pozwoleń :) wiem że muszę zapłacić za wszystko ...ale czy on jest w stanie załatwić wszystkie pozwolenia ?

Jezli dasz mu pełnomoctnictwo notarialne, to tak, bez problemu jest w stanie:-) Okreslisz szczegołowo do czego go upowazniasz

powiedział mi że ........no ja kupuje projekt C280 murator a on załatwia mi pozwolenia itc...dokumentacja , pozwolenia...wyrysy , zarysy ..z przerobieniem projektu to 2500 :)

Dokładnie wszystko wyszczególnione w umowie. Jeśli w tym są mapy, uzgodnienia mediów, ZUD, projekty mediów, PnB - to bierz.

Ciekawe czy badania gruntu też (no bo jak zaadaptuje projekt ?) :p

Gość Konto usunięte na żądanie
Nie strasz, dlaczego problem z enea? Ja zaczynam budowe na Osowie. Załatwiłam gaz, a do enea sie wybieram dopiero

Gosieńko - bo juz parę razy przyłapałam, że to co mówią mija się troszeczkę z prawdą - także trzeba ich bardzo pilnować z wszystkim na każdym kroku - dosłownie. u mnie w kwietniu jeśli będzie prąd to wyjdzie, że czekałam na niego 2 lata - formalności zaczęliśmy załatwiać w 2010. Trzeba cisnąc ich ostro o wszystko. Gaz i woda - mili ludzie, wszystko szybko i bez problemu...przez prąd to o mało nerwicy nie dostałam. Sąsiad z działki obok podobno rok temu zapłacił za wszystko i nawet sie do niego nie odezwali - w tym roku też się wziął juz ostro.

Gosieńko - bo juz parę razy przyłapałam, że to co mówią mija się troszeczkę z prawdą - także trzeba ich bardzo pilnować z wszystkim na każdym kroku - dosłownie. u mnie w kwietniu jeśli będzie prąd to wyjdzie, że czekałam na niego 2 lata - formalności zaczęliśmy załatwiać w 2010. Trzeba cisnąc ich ostro o wszystko. Gaz i woda - mili ludzie, wszystko szybko i bez problemu...przez prąd to o mało nerwicy nie dostałam. Sąsiad z działki obok podobno rok temu zapłacił za wszystko i nawet sie do niego nie odezwali - w tym roku też się wziął juz ostro.
aaaa, ja juz mam prad na szczescie. Tylko uzyskanie warunków technicznych mnie czeka. Kiedy zaczynasz? i jaka masz ekipę? ja niestety dopiero w czerwcu:-(

hmm... no to jest działka budowlana .....jak wcześniej pisałam to ja płace za projekt a całą dokumentacje oni załatwiają :)

Jak zobaczysz umowę to przepisz wszystkie wyszczególnione w niej dokumenty, ktore załatwiają :) Wtedy się okaże :)