Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakiś pesymizm tu zasiewacie panowie, zamiast wspierać bociany :D moim skromnym zdaniem, jak ktoś ma głowę na karku, to i przy pierwszej budowie (choć pewnie nie bez mniejszych lub większych błędów) da sobie radę.

Moi rodzice budowali swój wymarzony dom w trudnych czasach (lata 70. i 80.); budowa wstrzymana na parę lat, walka o materiały, wymiany (np ojciec zdobył kaloryfery, więc roztropnie kupił na zapas, a potem z kimś wymienił nadwyżkę na kafelki). Pustaki robili sami, gdy cegieł zabrakło ...wtedy to było wyzwanie... my chyba mamy troszkę łatwiej, co? ;)

Edytowane przez qana

Jakiś pesymizm tu zasiewacie panowie, zamiast wspierać bociany :D moim skromnym zdaniem, jak ktoś ma głowę na karku, to i przy pierwszej budowie (choć pewnie nie bez mniejszych lub większych błędów) da sobie radę.

Moi rodzice budowali swój wymarzony dom w trudnych czasach (lata 70. i 80.); budowa wstrzymana na parę lat, walka o materiały, wymiany (np ojciec zdobył kaloryfery, więc roztropnie kupił na zapas, a potem z kimś wymienił nadwyżkę na kafelki). Pustaki robili sami, gdy cegieł zabrakło ...wtedy to było wyzwanie... my chyba mamy troszkę łatwiej, co? ;)

Dla przykładu: Mój dziadek (rocznik 1918 ) w latach 80-tych wybudował własnymi rękami dom piętrowy z pełnym podpiwniczeniem (garaż w piwnicy) łącznie z dachem, instalacjami i wykończeniem. Nawet dach i orynnowanie zrobił samodzielnie z blach. Każdy pustak robił własnymi rękami. Wiele narzędzi, które używał też sam musiał zrobić. Dom stoi nad rzeką, i nie ma w nim wilgoci, pęknięć itp. A nie było wtedy atestowanych materiałów, izolacji, styropianów, wełny min., niwelatorów. Chatka ocieplona w ostatnich latach. Ciepła i przytulna.

Dziadek mógł, więc i ja mogę - przynajmniej etap od fundamentów do stropu.

Mam już PnB, dzisiaj spotkanie z kandydatem na kierBudowniczego

Edit: i nie straszcie, że budowa skróci samorobnym żywot. Mój dziadek dożył 90-tki pracując niemal do ostatnich dni (mam nadzieję, że przekazał mi trochę swoich genów :) )

Edytowane przez linciano

Witam wszystkich.

Moja budowa jest na etapie fundamentów. I tego etapu dotyczy moje pytanie. Z czego robiliście izolację poziomą pomiędzy ławą a ścianką fundamentów?

My chcemy dać papę asfaltową a murarz radzi folię? Co lepsze?

Murarz tłumaczy że folia wytrzyma dłużej niż papa.

Witam wszystkich.

Moja budowa jest na etapie fundamentów. I tego etapu dotyczy moje pytanie. Z czego robiliście izolację poziomą pomiędzy ławą a ścianką fundamentów?

ja polozylem folie, nie mam uwag krytycznych

do papy rowniez nie mam poniewaz nie mialem stycznosci. bylo mi wygodniej dac folie, czy to najlepsze nie wiem - dla mnie wystarczajace

Dziadek mógł, więc i ja mogę - przynajmniej etap od fundamentów do stropu.

Mam już PnB, dzisiaj spotkanie z kandydatem na kierBudowniczego

Edit: i nie straszcie, że budowa skróci samorobnym żywot. Mój dziadek dożył 90-tki pracując niemal do ostatnich dni (mam nadzieję, że przekazał mi trochę swoich genów :) )

po pierwsze primo mozesz CALOSC i uwierz w to :)

po drugie primo budowa da ci w tylek i wypracuje kondycje, juz po pierwszych dniach to poczujesz - a to wyjdzie wylacznie na zdrowie

po trzecie primo - gratuluje wyboru wlasnorecznego budowania

po czwarte i ostatnie primo jesli zamierzasz budowac sam zajrzyj do dziennika NetBet'a (chyba NadiaArt byla zalorzycielka, temat "Cedryk bez teje,nic czyli jak zbudowalismy sami dom") do dziennika MSU (MusiSieUdac) i jeszcze kilku - warto

powodzenia

Dostalismy PnB!!!!!:cool:

Jeszcze tylko sie musi uprawomocnic, wpis do dziennika o rozpoczeciu robot i ... bede mogl montowac blaszak. W polowie czerwca wkracza ekipa.

Pytanko: jaka kose spalinowe w sensownej cenie polecacie? Chce wykosic chwasty, trawe i male drzewka przed budowa, docelowo bedzie na trudno dostepne miejsca.

Z racji zastosowania chce kupic taka ok 2KM, jako ze Stihl/Husqvarna drogie to wymyslilem sobie oleo-mac sparta 42 badz Victus - co wy na to?

Witam wszystkich.

Witam.

Ja również położyłem foilę chociaż mój znajomy dekarz-blacharz twierdzi zawsze że porządna izolacja powinna być z papy, nie pytałem nigdy dlaczego, ludzie budujący stosują foilę przecież do tego jest ona przeznaczona, więc na pewno możesz spokojnie stosować.

Pozdrawiam

[...]po czwarte i ostatnie primo jesli zamierzasz budowac sam zajrzyj do dziennika NetBet'a (chyba NadiaArt byla zalorzycielka, temat "Cedryk bez teje,nic czyli jak zbudowalismy sami dom") do dziennika MSU (MusiSieUdac) i jeszcze kilku - warto

powodzenia

Dzięki za wsparcie.

Dzienniki samozwańczych budowlańców, w tym w/w, czytałem i zapisałem. Do budowy przygotowuję się (szkolę) od jakiegoś czasu. Bezcenne są uwagi i porady wychodzące wprost z placu budowy, jako że sam nie mam doświadczenia muszę korzystać z doświadczeń innych.

KierBudowniczy wybrany. Powoli podwijam rękawy...,

Życzę wszystkim powodzenia i wytrwałości, bo jak widzę tego nigdy nie za wiele :)

Pytanko: jaka kose spalinowe w sensownej cenie polecacie? Chce wykosic chwasty, trawe i male drzewka przed budowa, docelowo bedzie na trudno dostepne miejsca.

Z racji zastosowania chce kupic taka ok 2KM, jako ze Stihl/Husqvarna drogie to wymyslilem sobie oleo-mac sparta 42 badz Victus - co wy na to?

my mamy taka: http://www.stiga.pl/katalog/kosy_i_podcinarki/spalinowe/kosa_spalinowa_sb_28_jd.html

:wiggle:

Komenda "wozić" padła i przyjechało 100 kubików piachu

Dom rododendronek 203.jpg

trwa ubijanie zagęszczanie itd.

Dom rododendronek 209.jpg

Wreszcie dzisiaj przyjechała grucha....

Dom rododendronek 212.jpg

ślepa wylewka wylana i oto efekty:P

Dom rododendronek 221.jpgDom rododendronek 222.jpg

Jak pogoda dopisze to w sobotę będą piąć się w górę mury:wave:

życzę wszystkim bociankom pogody ;)

Alleluja i do przodu....:bye: