Blechert 06.05.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Za drugim razem człowiek zawsze mądrzejszy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.05.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Cieszy mnie ten rym:,, Polak mądry po szkodzie'' , Lecz jężeli prawda i z tego nas zbodzie , Nową przypowieść Polak sobie kupi, Że i przed szkodą i po szkodzie głupi . myślę że to w dalszym ciągu jest aktualne ( niestety ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 07.05.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Problem w tym że przy piewszej budowie to czlowiek trochę po omacku idzie naprzód. Za drugim mądrzejszy, ale nie każdy to fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qana 07.05.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 (edytowane) Jakiś pesymizm tu zasiewacie panowie, zamiast wspierać bociany moim skromnym zdaniem, jak ktoś ma głowę na karku, to i przy pierwszej budowie (choć pewnie nie bez mniejszych lub większych błędów) da sobie radę. Moi rodzice budowali swój wymarzony dom w trudnych czasach (lata 70. i 80.); budowa wstrzymana na parę lat, walka o materiały, wymiany (np ojciec zdobył kaloryfery, więc roztropnie kupił na zapas, a potem z kimś wymienił nadwyżkę na kafelki). Pustaki robili sami, gdy cegieł zabrakło ...wtedy to było wyzwanie... my chyba mamy troszkę łatwiej, co? Edytowane 7 Maja 2012 przez qana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 07.05.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Nie ma co się dołować, błędy popełnia KAŻDY!!!! nawet przy budowie kolejnego domu (mam przykład wśród znajomych ) Dużo zależy od naszych decyzji ale też od czujności i życzliwości wykonawcy, bo przecież nie wszystkie Bocianki budują własnymi rękami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 07.05.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 dlatego dobrze ,że mamy to forum , nie których błędów można uniknąć czytając wypowiedzi bardziej doświadczonych u nas dzisiaj wylali strop- w końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 08.05.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) Jakiś pesymizm tu zasiewacie panowie, zamiast wspierać bociany moim skromnym zdaniem, jak ktoś ma głowę na karku, to i przy pierwszej budowie (choć pewnie nie bez mniejszych lub większych błędów) da sobie radę. Moi rodzice budowali swój wymarzony dom w trudnych czasach (lata 70. i 80.); budowa wstrzymana na parę lat, walka o materiały, wymiany (np ojciec zdobył kaloryfery, więc roztropnie kupił na zapas, a potem z kimś wymienił nadwyżkę na kafelki). Pustaki robili sami, gdy cegieł zabrakło ...wtedy to było wyzwanie... my chyba mamy troszkę łatwiej, co? Dla przykładu: Mój dziadek (rocznik 1918 ) w latach 80-tych wybudował własnymi rękami dom piętrowy z pełnym podpiwniczeniem (garaż w piwnicy) łącznie z dachem, instalacjami i wykończeniem. Nawet dach i orynnowanie zrobił samodzielnie z blach. Każdy pustak robił własnymi rękami. Wiele narzędzi, które używał też sam musiał zrobić. Dom stoi nad rzeką, i nie ma w nim wilgoci, pęknięć itp. A nie było wtedy atestowanych materiałów, izolacji, styropianów, wełny min., niwelatorów. Chatka ocieplona w ostatnich latach. Ciepła i przytulna. Dziadek mógł, więc i ja mogę - przynajmniej etap od fundamentów do stropu. Mam już PnB, dzisiaj spotkanie z kandydatem na kierBudowniczego Edit: i nie straszcie, że budowa skróci samorobnym żywot. Mój dziadek dożył 90-tki pracując niemal do ostatnich dni (mam nadzieję, że przekazał mi trochę swoich genów ) Edytowane 8 Maja 2012 przez linciano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorkaB 08.05.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Witam wszystkich. Moja budowa jest na etapie fundamentów. I tego etapu dotyczy moje pytanie. Z czego robiliście izolację poziomą pomiędzy ławą a ścianką fundamentów? My chcemy dać papę asfaltową a murarz radzi folię? Co lepsze?Murarz tłumaczy że folia wytrzyma dłużej niż papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 08.05.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Dorka-my mamy folie, ale uważaj na jakość bo pierwsza którą kupiliśmy łamała się w rękach. Jakość tragiczna. Kupiliśmy inną ale już w castoramie i ta już była dobra. Gdyby nie było innej folii to byśmy kupili papę i ją kładli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 08.05.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Witam wszystkich. Moja budowa jest na etapie fundamentów. I tego etapu dotyczy moje pytanie. Z czego robiliście izolację poziomą pomiędzy ławą a ścianką fundamentów? My chcemy dać papę asfaltową a murarz radzi folię? Co lepsze? Murarz tłumaczy że folia wytrzyma dłużej niż papa. ja polozylem folie, nie mam uwag krytycznych do papy rowniez nie mam poniewaz nie mialem stycznosci. bylo mi wygodniej dac folie, czy to najlepsze nie wiem - dla mnie wystarczajace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 08.05.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Dziadek mógł, więc i ja mogę - przynajmniej etap od fundamentów do stropu. Mam już PnB, dzisiaj spotkanie z kandydatem na kierBudowniczego Edit: i nie straszcie, że budowa skróci samorobnym żywot. Mój dziadek dożył 90-tki pracując niemal do ostatnich dni (mam nadzieję, że przekazał mi trochę swoich genów ) po pierwsze primo mozesz CALOSC i uwierz w to po drugie primo budowa da ci w tylek i wypracuje kondycje, juz po pierwszych dniach to poczujesz - a to wyjdzie wylacznie na zdrowie po trzecie primo - gratuluje wyboru wlasnorecznego budowania po czwarte i ostatnie primo jesli zamierzasz budowac sam zajrzyj do dziennika NetBet'a (chyba NadiaArt byla zalorzycielka, temat "Cedryk bez teje,nic czyli jak zbudowalismy sami dom") do dziennika MSU (MusiSieUdac) i jeszcze kilku - warto powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 08.05.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 po mału do przodu... http://images42.fotosik.pl/343/5396d218b25016d8gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 08.05.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Dostalismy PnB!!!!! Jeszcze tylko sie musi uprawomocnic, wpis do dziennika o rozpoczeciu robot i ... bede mogl montowac blaszak. W polowie czerwca wkracza ekipa. Pytanko: jaka kose spalinowe w sensownej cenie polecacie? Chce wykosic chwasty, trawe i male drzewka przed budowa, docelowo bedzie na trudno dostepne miejsca. Z racji zastosowania chce kupic taka ok 2KM, jako ze Stihl/Husqvarna drogie to wymyslilem sobie oleo-mac sparta 42 badz Victus - co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 08.05.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Witam wszystkich. Moja budowa jest na etapie fundamentów. I tego etapu dotyczy moje pytanie. Z czego robiliście izolację poziomą pomiędzy ławą a ścianką fundamentów? My chcemy dać papę asfaltową a murarz radzi folię? Co lepsze? Murarz tłumaczy że folia wytrzyma dłużej niż papa. Witam. Ja również położyłem foilę chociaż mój znajomy dekarz-blacharz twierdzi zawsze że porządna izolacja powinna być z papy, nie pytałem nigdy dlaczego, ludzie budujący stosują foilę przecież do tego jest ona przeznaczona, więc na pewno możesz spokojnie stosować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 09.05.2012 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 [...]po czwarte i ostatnie primo jesli zamierzasz budowac sam zajrzyj do dziennika NetBet'a (chyba NadiaArt byla zalorzycielka, temat "Cedryk bez teje,nic czyli jak zbudowalismy sami dom") do dziennika MSU (MusiSieUdac) i jeszcze kilku - warto powodzenia Dzięki za wsparcie. Dzienniki samozwańczych budowlańców, w tym w/w, czytałem i zapisałem. Do budowy przygotowuję się (szkolę) od jakiegoś czasu. Bezcenne są uwagi i porady wychodzące wprost z placu budowy, jako że sam nie mam doświadczenia muszę korzystać z doświadczeń innych. KierBudowniczy wybrany. Powoli podwijam rękawy..., Życzę wszystkim powodzenia i wytrwałości, bo jak widzę tego nigdy nie za wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 09.05.2012 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Pytanko: jaka kose spalinowe w sensownej cenie polecacie? Chce wykosic chwasty, trawe i male drzewka przed budowa, docelowo bedzie na trudno dostepne miejsca. Z racji zastosowania chce kupic taka ok 2KM, jako ze Stihl/Husqvarna drogie to wymyslilem sobie oleo-mac sparta 42 badz Victus - co wy na to? my mamy taka: http://www.stiga.pl/katalog/kosy_i_podcinarki/spalinowe/kosa_spalinowa_sb_28_jd.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 09.05.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Ja daję folię na fundament płotu, ale pod dom dałbym papę i to taką z górnej półki, bo fundamenty domu to nie przelewki. Wilgoć potrafi iść w górę na kilka metrów przy złej izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulka76 09.05.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Komenda "wozić" padła i przyjechało 100 kubików piachu trwa ubijanie zagęszczanie itd. Wreszcie dzisiaj przyjechała grucha.... ślepa wylewka wylana i oto efekty:P Jak pogoda dopisze to w sobotę będą piąć się w górę mury:wave: życzę wszystkim bociankom pogody Alleluja i do przodu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Piaseczno 10.05.2012 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Witam wszystkich To i ja się pochwalę;)jutro zalewają strop:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 10.05.2012 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Witam wszystkich To i ja się pochwalę;)jutro zalewają strop:p u nas juz za 20 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts