Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A u mnie z powodu firmy budowlanej mam ponad miesiąc poślizgu oraz stratę czasu, pieniędzy i masę siwych włosów.:sick:

Stan zero był robiony przez ponad 2 miesiące !

Ale na szczęście znalazłam nową firmę, która w końcu jest rzetelna i zabrała sie do roboty.:)

I dopiero zostały wymurowane ściany parteru. A według planu, za trzy tygodnie miał być zrobiony SSZ.

No cóż, wybór firmy to jak los na loterii.

Ale obecnie jestem już dobrej myśli i w końcu nadejdzie ten czas, kiedy wprowadzę sie do mojego wymarzonego domku.:D

No cóż, wybór firmy to jak los na loterii.

.:D

Nieprawda, trzeba poprostu przed budową przyłożyć sie do poszukania odpowiedniej, pojeździć po budowach, popytać, gdy się kogoś namierzy zobaczyć jak wyglądają domy przez konkretną ekipę pobudowane, spytać inwestorów jaka jest ich ogólna opinia do ekipy. Kilka , kilkanaście oipini ppozwala wyprowadzić jakiś sensowny wniosek, jak się bierze na ślepo to czasami bywa tak jak u was. Do tego umowa na sztywno, obwarowana stosownymi klauzulami, i nie ma bata że stan zero w 2 miesiace. Gdyby moi majstrzy budowali stan zero w 2 miesiące to by sami za niego zapłacili i miałbym go zadarmo.

Buduj z silikatów, co Ci daje porotherm poza tym, że jest najdroższy?

hmmm....robilem ostatnio wycene w kilku skladach silki24 i poro25 na dom i wyszlo, ze silka jest.... drozsza tzn. cena materialu dosc podobna ale... no wlasnie... transport silki 2x drozszy ze wzgledu na wage (ilosc palet) + dodatkowy koszt solidniejszego fudamentu + dodatkowy koszt wykonawcy...

Wiem, ze na forum sporo sympatykow 'taniej' silki dlatego postanowilem sprawdzic:

- najtanszy bloczek siki 24 - 3.32zl/szt za 60palet wyszlo mi 12.748zl + 14zl netto (17.22zl) za rozladunek od palety - 1033zl... suma 13781

- najtaniszy poro25 wienerberger - 5.3zl/szt - material 37 palet + transport/rozladunek... 11766zl calosc :p

Co do kosztow fudamentu jak i robocizny oczywiste jest, ze bedzie ten interes drozszy... i ja osobiscie to bym wywalil z budowy majstra, ktory by mi lal fundament taki sam pod silke jak i pod poro aby taniej bylo...

Edytowane przez m&m0123

hmmm....robilem ostatnio wycene w kilku skladach silki24 i poro25 na dom i wyszlo, ze silka jest.... drozsza tzn. cena materialu dosc podobna ale... no wlasnie... transport silki 2x drozszy ze wzgledu na wage (ilosc palet) + dodatkowy koszt solidniejszego fudamentu + dodatkowy koszt wykonawcy...

sprawdzałes w RCMB ??

o kosztach transportu nie ma mowy bo i tak wszytsko jedzie z fabryki z lezanska do CIebie na budowe

i nie kumam oco chodzi z ilościa palet

palety sa takiej samej wielkosci mniej zarowno w przypadku silki jak i MAXow - moze jakies drobne roznice wynikajace z wymiarow bloczka ale nie tyle by bylo 60 do 37 !!!

do mnie przyjezdzalo auto z przyczepa i pelne bylo silki - nie bylo mowy o tym ze mniej palet biora bo ciezkie

a ja bydowalem z najciezszych silikatow

przelicz wszytsko na "18" i wtedy porownaj!!

Pozdrawiam sasiedzko

A czemu nie silikat 18cm ? Budujesz Pałac Kultury ?

Koszt 2,57zł/szt z transportem i rozładunkiem z HDS.

Czym różni się dla budowlańca układanie silki od porothermu od strony technicznej poza tym,że "lewus" idzie na łatwiznę i chce nas naciągnąć ? Czym różni się fundament ?

Pytanie 1) Dziadek kurnik ma z 18 :D

Co do reszty to... roamowa 'kija' z butem :p

Ceny silikatów nie wszędzie są takie same, u mnie np wcale nie najniższe.

A fundament robi się dokładnie taki sam i pod silkę i pod porotherm, inny byłby tylko wtedy gdyby była to ściana trójwarstwowa, albo rejon szkód górniczych - wtedy bardziej zbrojony.

sprawdzałes w RCMB ??

RCMB juz nie ma...

Sprawdzalem w najlepszych/najtanszych skladach w Rzowie jak i w okolicach... i w 'Majstrze' rowniez ;) i wszedzie to samo ze wzgledu na wage silki palet na ten sam metrarz jest prawie 2x więcej - pewnie nie wiesz, bo nie porównywałeś innych materiałów.

Również pozdrawiam i taki mały ps. zaglądaj na skrzynkę czasami... ludzie piszą ;)

Wiem, ze na forum sporo sympatykow 'taniej' silki dlatego postanowilem sprawdzic:

- najtanszy bloczek siki 24 - 3.32zl/szt za 60palet wyszlo mi 12.748zl + 14zl netto (17.22zl) za rozladunek od palety - 1033zl... suma 13781

- najtaniszy poro25 wienerberger - 5.3zl/szt - material 37 palet + transport/rozladunek... 11766zl calosc :p

Co do kosztow fudamentu jak i robocizny oczywiste jest, ze bedzie ten interes drozszy... i ja osobiscie to bym wywalil z budowy majstra, ktory by mi lal fundament taki sam pod silke jak i pod poro aby taniej bylo...

BZDURA !!! Ja mam w projekcie porotherm 30, zamienilem na Ytonga 24 + 15 cm styro. Natomiast fundament położyłem z bloczków silikatowych zamiast betonowych... Szybciej i ekonomicznie....

My tu o ścianach radzimy... pyzatym jak zostały Ci jakieś bloczki z fundamentu to wsadź jeden do polowy na dobe do wody potem wyjmij, pooglądaj i zastanów się wtedy czy aby podjęliście właściwą decyzje.

Silka jest nasiąkliwa to fakt ale beton z którego buduje się fundamenty "standardowe" również, tyle że jest szary i nie widać tak jak na silikatach. Ale od tego, żeby silikat był suchy jest izolacja. A co do samego materiału rozpętała się niepotrzebna burza o koszt (choć to ja sam wsadziłem kij w mrowisko). Cena materiału powinna grać drugoplanową rolę. W pierwszej kolejności liczy się CO CHCEMY UZYSKAĆ poprzez zastosowanie konkretnego materiału. Pisałem już o tym nie raz. Tak więc CO CHCE UZYSKAĆ osoba kupująca porotherm? Bo ja w przypadku silikatu WIEM.

My tu o ścianach radzimy... pyzatym jak zostały Ci jakieś bloczki z fundamentu to wsadź jeden do polowy na dobe do wody potem wyjmij, pooglądaj i zastanów się wtedy czy aby podjęliście właściwą decyzje.

Wydaje mi się, że chcesz o czymś podyskutować, ale zdanie innych jest dla Ciebie nieważne, bądź nie zrozumiałe. Przecież nie napisałem o pieczeniu kurczaka, tylko poinformowałem jakie jest moje stanowisko do porothermu. Miałem go w projekcie i zamieniłem na Ytong. Brałem pod uwagę również silkę 18-tkę. Co do bloczków fundamentowych z silikatów, materiał jak każdy "nasiąkliwy", jak wspomniał poprzednik - od tego jest hydroizolacja. Co do kosztów budowy z silikatów będę stał przy swoim, że jest taniej i szybciej. A czerwony porotherm można schować do lamusa. Pozdrawiam

Buduj z silikatów, co Ci daje porotherm poza tym, że jest najdroższy?

Witaj. My chcieliśmy budować ściany jednowarstwowe z ytonga, jednak z powodu, że budujemy na szkodach górniczych, architekt i kierbud w jednej osobie polecił nam zmianę na ceramikę właśnie. Jego uzasadnienie, to brak spoin w przypadku tego pierwszego, co ułatwia pękanie ścian. W okolicy większość buduje z ceramiki... zmienił również strop na monolit... oj będzie nam miała co kopalnia zwracać :)

A porotherm rzeczywiście drogi (właśnie zaczęły do nas spływać wyceny).

Pozdrawiam!