Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a Danonkom właśnie kończą deskować dach. Jutro najprawdopodobniej papa i kończymy w tym tygodniu SSO (będzie 7tyg od wbicia łopaty).

no proszę, następni rekordziści :) ale ja Wam zazdroszczę ;)

.... Reszta w przyszlym roku, chcemy zeby sciany troche odparowaly. No i trzeba troche czasu na odpoczynek i dla nas i dla portwela:)

No właśnie... dlatego my planujemy na ten rok SSO, szczególnie, że nie mamy jeszcze PnB i zaczniemy budowę dopiero w lipcu/sierpniu. Jednak jak wszystko pójdzie dobrze, może się uda SSZ.

Różne słyszę z różnych stron opinie, na temat tego, na jakim etapie lepiej przezimować...

Edytowane przez qana

mam pytanie do budujących z silikatów. w projekcie mamy silkę 24, ale oryginalna dosyć droga. macie może jakieś namiary na inne - tańsze? byłabym wdzięczna za namiary, nazwy firm, ceny, cokolwiek możecie podrzucić, bo mąż zaczyna już zastanawiać się nad zamianą na Ytonga. z góry wielkie dzięki.

nam przywieźli dziś zbrojenia do fundamentów.

podobno 3miesiące wystarczą aby móc położyć tynki i my tak planujemy zrobić (czyli tynki robimy w połowie sierpnia)

i mamy w planach najpóźniej do świąt Bożego Narodzenia 2012 się wprowadzić.

Nie zakładamy, ze dom będzie do tego czasu skończony na tip top, ale będzie się nadawał do zamieszkania :)

Edytowane przez Danonki

...mamy w planach najpóźniej do świąt Bożego Narodzenia 2012 się wprowadzić.

Nie zakładamy, ze dom będzie do tego czasu skończony na tip top, ale będzie się nadawał do zamieszkania :)

Ja mam też mam nadzieję, że się wprowadzimy na Boże Narodzenie, tyle, że 2013 :]

będziecie robić tynki maszynowe? gipsowe czy wapienne? słyszałam, że coraz więcej osób wraca do tradycyjnych tynków (ja też zamierzam) ?

Z polskich producentów to Grupa Silikaty,Sil-Pro.

Zapytajcie się kierbuda lub projektanta czy można zamienić na silikat 18cm,u mnie nie było przeciwskazań a cena zdecydowanie niższa np.N18 cena za szt.2,57zł z transportem czyli wychodzi ok.46zł/m2 dorwana z allegro.

Xella jest masakrystycznie droga.

hm, w sumie to masz dobry pomysł aby spytać o te 18 :) Ja będę miał strop lany. Mam pytanie, czy wtedy dajesz tez bloczki fundamentowe 18?

Edytowane przez autorus

Ja mam też mam nadzieję, że się wprowadzimy na Boże Narodzenie, tyle, że 2013 :]

będziecie robić tynki maszynowe? gipsowe czy wapienne? słyszałam, że coraz więcej osób wraca do tradycyjnych tynków (ja też zamierzam) ?

my robimy tynki cementowo-wapienne (gipsowe moga się nie sprawdzić przy naszej dwójce małych dzieci to raz, dwa: jakos ogólnie wydaja mi się lepsze bo są trwalsze i mocniejsze).

Po tynkach również (podobno) wystarczą 3miesiące i można ścianę malować. U nas by wypadło jakoś to pod koniec listopada

my planujemy na wielkanoc 2013, prawdopodobnie tynki gipsowe

my robimy tynki cementowo-wapienne (gipsowe moga się nie sprawdzić przy naszej dwójce małych dzieci to raz, dwa: jakos ogólnie wydaja mi się lepsze bo są trwalsze i mocniejsze).

Po tynkach również (podobno) wystarczą 3miesiące i można ścianę malować. U nas by wypadło jakoś to pod koniec listopada

no właśnie, w obecnym mieszkaniu mamy tzw. gładź gipsową i dosyć już mam tych zadrapań od byle czego, które na takich gładkich ścianach są okropnie widoczne!

poza tym widzę tendencję wśród znajomych do nadawania ścianom faktury. w takim razie po co najpierw gładzić, skoro potem chcemy chropowate :D :D :D

doradzcie co robic bo juz na samym wstepie naszej budowy po zdjeciu humusu i wyrównaniu miesca pod budowe domu okazało sie że teren jest niestabilny grząski na powierzchni około 3mx4m akurat tam gdzie maja być łąwy, podejrzewam że przy kopaniu pojawi sie woda, mój majster powiedział że trzeba wszystko wybrać koparką i nawieść żwiru i zagęscic pożadnie,

Mam pytanko kto ma jakieś sugestie i pomysły co zrobić żeby było ok.,

też mi to nie daje spokoju... jakie w końcu te tynki i czym one się w ogóle różnią? trochę się podszkoliłam w niektórych tematach, ale ten jakoś tak "zginął w tłumie" a czasu to już wcale nie mam.

i bardzo wam wszystkim zazdroszcze tego SSO - u mnie jutro minie 2 miesiące jak ekipa weszła (na stan zerowy!!!) i czekają - "szef" twierdzi że strop musi czekać 28 dni bo inaczej on się pod tym nie podpisze - ściany będą pękać i zła opinia pójdzie na niego :) i czekamy, czekamy..... jeszcze 4 dni

Cos mi sie widzi ze ten stop musi czekac 28 dni bo twoj "szef" obskakuje druga budowe.

Moj szef idzie w druga skrajnosc - uwaza ze mozna jechac z koksem prawie od razu po zalaniu stropu (po kilku dniach) jedynie stemple musza pozostac na dluzej. Moze to byc prawda o tyle ze przeciez zbrojenie jest wystarczajacym zabezpieczeniem stropu.

Ale przeciez malowanie sciany to jest pikus. Innym problemem z przezimowaniem stanu SSO + hydraulika i elektryka - jak tu ktos planuje - jest wystawienie instalacji na czynniki atmosferyczne. No chyba ze bedzie SSZ ale wtedy wentylacji nie bedzie i rownie dobrze mozna wszystko wykanczac od razu.

też mi to nie daje spokoju... jakie w końcu te tynki i czym one się w ogóle różnią? trochę się podszkoliłam w niektórych tematach, ale ten jakoś tak "zginął w tłumie" a czasu to już wcale nie mam.

i bardzo wam wszystkim zazdroszcze tego SSO - u mnie jutro minie 2 miesiące jak ekipa weszła (na stan zerowy!!!) i czekają - "szef" twierdzi że strop musi czekać 28 dni bo inaczej on się pod tym nie podpisze - ściany będą pękać i zła opinia pójdzie na niego :) i czekamy, czekamy..... jeszcze 4 dni

Robią z Was balona. Beton wiąże 28 dni ale to nie oznacza, ze nie można z nim nic robić. Jeżeli strop jest podstemplowany to po kilku dniach można na nim stawiać ścianki kolankowe i jechać dalej. Zmarnowaliście miesiąc na niepotrzebny przestój. Ja bym tę firmę pogonił w cholerę.

My robiliśmy badanie gruntu. Podobno nie jest obowiązkowe (?), ale architekt się uparł i miał nosa, bo urząd zażądał dokumentacji i to w 4 egzemplarzach.

Nie widzieliśmy takiej konieczności wcześniej, bo cała okolica jest w budowie, z każdej strony wykopy pod fundamenty, więc wiedzieliśmy co jest grane.

Ale bywa różnie. Znajoma (również geolog!) podeszła bezstresowo do zakupu działki i (podobno) całe oszczędności przeznaczone na SSO wydała na fundamenty, odwodnienia i te sprawy...

Robią z Was balona. Beton wiąże 28 dni ale to nie oznacza, ze nie można z nim nic robić. Jeżeli strop jest podstemplowany to po kilku dniach można na nim stawiać ścianki kolankowe i jechać dalej. Zmarnowaliście miesiąc na niepotrzebny przestój. Ja bym tę firmę pogonił w cholerę.

u nas wlasnie tak bylo. Strop zalany w piatek, a we wtorek z tego co pamietam scianki kolankowe zaczely sie pnac w gore.

Dol byl oczywiscie podsteplowany prawie miesiac.