Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

a ja z innej beczki, co sądzicie o przęsłach ogrodowych (metalowych) z castoramy czy z brico, jest sens ich kupowania, czy wogóle raczej nie brać ich pod uwagę, tylko od razu lepiej zamówic u jakiegoś "cieśli" co by zrobił m.in. podobne do tych właśnie. Może ktoś z was widział właśnie te przęsła w tych marketach, albo może ma takie właśnie w swoim ogrodzeniu i mógłby się podzielić doświadczeniem, bo na obrazku to całkiem, całkiem wyglądają, tylko ciekawe jak w rzeczywistości.

Przepraszam, że właśnie na tym forum piszę, ale dobrze mi tu.

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Autorus widzę,że pochodzisz ze Skierniewic??Z racji bliskiej odległości do Żyrardowa pozwolę sobie zadać Ci pytanie.Dostałem w sumie ciekawą wycenę okien z Żyrardowa..firma T-Trans.Swoją siedzibę mają przy ulicy 1maja 37b.Słyszałeś może coś o tej firmie i o ich oknach??.Rozmawiałem z człowiekiem tylko telefonicznie,w przyszłym tygodniu jestem umówiony na wizytę w ich salonie,i nie wiem czego mogę się spodziewać.Okna robią na profilach Brugmann i Salamander.Dostałem też z wyceną kilka zdjęć

Od razu powiem ze się nie znam dla tego biorę okienka od dużego producenta M&S. Zrób sobie jeszcze wycenę u nich ni porównaj. Ogólnie należy robić wycenę w 3 niezależnych firmach i wtedy wnioski sam wyciągniesz, tak ja zrobiłem :)

Kredyt 100% na dom,także nie 5zł ;)

Kosztorys własnoręcznie zrobiony wystarczył.

Owszem, u nas także, ale kierbud musiał przystawić pod tym swoją pieczątkę :cool:. Co ważne transze uzaleznione są od postępu prac, które są wykonane (nie wchodzi w grę zakupiony materiał, który jeszcze nie został użyty) - wypłata transzy w zamian za fotki z budowy, ot tak to sobie wymyślili !

Ponadto tych pseudofachowców:

1) czekamy 28 dni na związanie stropu, chudziaka itp; przed kolejnym etapem;

2) nie ściągających humusu

3) nie robiących izolacji poziomej i pionowej;

posłałbym do DIABŁA ! :mad:

Pozdrowionka dla budujących ;)

u nas tez pod kosztorysem podpisywał się szef ekipy od niby od stanu pod klucz - realnie robili SSO

rozliczają materiał nieużyty - tylko najlepiej gdy jest umowa i zaliczka np zakup okien czy drzwi na które się czeka 4-8 tygodni

jeśli kupiłem dachówkę a była w połowie położona to zaliczyli mi ją całą i 2 dni wcześniej dostałem transze - nikt na sile nie robi problemów - wiadomo jak budowa wygląda !!

skoro jesteśmy przy kredytach - miał ktoś do czynienia z bankiem BZWBK (udzielającym kredytów w euro, i który podobno bez problemu partycypuje w kosztach na poszczególnych etapach) i może wydać jakąś opinię na temat współpracy z tymże bankiem? :)

PS. byłam dzisiaj na działce i się wkurzyłam. ktoś mi zakosił kamole, które sobie zbieram na rabatki!!!! no żesz bez przesady, żeby nawet kamyków człowiek musiał pilnować :roll:

Edytowane przez qana

skoro jesteśmy przy kredytach - miał ktoś do czynienia z bankiem BZWBK (udzielającym kredytów w euro, i który podobno bez problemu partycypuje w kosztach na poszczególnych etapach) i może wydać jakąś opinię na temat współpracy z tymże bankiem? :)

PS. byłam dzisiaj na działce i się wkurzyłam. ktoś mi zakosił kamole, które sobie zbieram na rabatki!!!! no żesz bez przesady, żeby nawet kamyków człowiek musiał pilnować :roll:

Teraz kradną wszystko...chociaż u mnie przez całą budowę nie było ogrodzenia, nikt nie pilnował, materiały były na wierzchu, wszyscy krakali, że na pewno coś nam ukradną....a tu cisza i spokój :))...raz tylko jednego łepka pogoniłem bo chciał sobie z europalety sanki robić ( tak mi się przyznał :))

Kredyt 100% na dom,także nie 5zł ;)

Kosztorys własnoręcznie zrobiony wystarczył.

Ja brałem u nich kredyt 10.2011r. i chcieli ode mnie operat szacynkowy spożadzony przez biegłego z zakresu nieruchomości. Bank argumentował to tym iż od pewnej kwoty kredytu jest wymagany taki operat szacunkowy.

Polegało to na tym że poszedłem do b iegłego, ten mnie spytał jaka jest wartość działki, ile chcę tego kredytu, z czego dom, trochę szczegułów o wykończeniu, termin realizacji etapów. Na podstawie tego zrobił wycenę nieruchomości wraz z domem który jeszcze nie istnieje, trochę to było dla mnie bez sensu, ale podobno taki wymóg kosztowało mnie to 950 PLN. Rzeczoznawca powiedział jedynie że zrobi tak zeby grało, w końcu to ja mu płacę. Bezsens totalny. W banku mi powiedzieli ze to dotyczy kredytów powyżej 300 lub 400 tys. PLN już teraz nie pamiętam, do tej kwoty to takie byle co przyjmują jak piszesz.

Sam przez to przeszedłem więc wiem co piszę :)

Może to kwestia oddziału Banku chociaż nie sądzę.

Teraz kradną wszystko...

chciałam sobie posadzić kilka drzewek - po tej stronie działki, gdzie nie będzie sięgać bajzel (czyt. budowa :) ), ale dochodzę do wniosku, że bez ogrodzenia to całkowicie bez sensu!

pomijam fakt, że jesienią posadziłam sobie dwie brzózki i mi je niestety coś obgryzło. podejrzewam zające :D :D :D

a ja z innej beczki, co sądzicie o przęsłach ogrodowych (metalowych) z castoramy czy z brico, jest sens ich kupowania, czy wogóle raczej nie brać ich pod uwagę, tylko od razu lepiej zamówic u jakiegoś "cieśli" co by zrobił m.in. podobne do tych właśnie. Może ktoś z was widział właśnie te przęsła w tych marketach, albo może ma takie właśnie w swoim ogrodzeniu i mógłby się podzielić doświadczeniem, bo na obrazku to całkiem, całkiem wyglądają, tylko ciekawe jak w rzeczywistości.

Przepraszam, że właśnie na tym forum piszę, ale dobrze mi tu.

w minionym roku stawialismy u tescia plot z gotowych paneli z leroy merlin (producent chyba hydrobudowa), po za tym ze trzeba go oczywiscie pomalowac to nie jest zle :)

Witam

Mam ogromną prośbę, mógłby ktoś podpowiedziec coś na temat wykonania kosztorysu, czy to lepiej samemu czy ktos to robi. Jak się w ogóle do tego zabrać. Brał ktos kredyt w PKO SA czy tez Millenium, co wymagali? Jakies przykłady? Mam domek 100m. Budujemy sie po raz 1 i stety bądz nie każda rzecz jest dla nas zagadką i nowym doświadczeniem... Proszę o pomoc:) Pozdrawiam serdecznie wszystkich budujących.

My braliśmy kredyt z PKO S.A. - kosztorys robiłam własnoręcznie :) co prawda musiał być podpisany przez kogoś z uprawnieniami - robiłam go do skutku czyli 6 razy :) i na koniec pani z banku się zlitowała i przesłała do kogoś kto napisał co i jak w jakich kwotach :) :) ja tylko poprawiłam. Prawda jest też taka, że akurat PKO ma niebotyczne kwoty jeżeli chodzi o poszczególne stany wykończenia. Za transze za mury + ścianki działowe + komin + schody ja jeszcze wykonałam taras, duuuże schody zewnętrzne i prawie cały dach (dachówka ROBEN - mat antracyt - właśnie zaczynają kłaść:) ) PKO niejako zmusiło nas do wzięcia większej kwoty niż tak naprawdę potrzebujemy - właśnie przez zawyżone kwoty w kosztorysie - ale jest też dobra strona tego, że można u nich zwrócić bez żadnych kosztów 30 % udzielonej kwoty, jeżeli wyrobisz się w niższych pieniążkach. Jeszcze jedna sprawa to to, że wymagają wyciągu z konta - jeżeli posiadamy na nim jakąś kasę :) lub tak jak w naszym przypadku aktu własności mieszkania i innej działki, którą posiadamy - jednym słowem musicie mieć jakieś zabezpieczenie. Koniec końców jesteśmy zadowoleni (przynajmniej na razie) wynegocjowaliśmy dobre oprocentowanie i teraz tyko 20 lat spłaty :o) - pozdrawiam :)

Odradzam sadzenie czegokolwiek. Też miałam sadzić ale mąż kazał się wstrzymać. I miał rację, działka jest zryta przeokropnie, a tam gdzie nie zryta to zajęta.

Przęsła ze względu na to że uciekły nam przewidziane fundusze i musimy ciąć koszty kupujemy w castoramie albo innym markecie.

Mój majster powiedział że nic z budowy nie ukradną póki jej nie ogrodzę. I póki co odpukać miał rację :D

Teraz kradną wszystko...chociaż u mnie przez całą budowę nie było ogrodzenia, nikt nie pilnował, materiały były na wierzchu, wszyscy krakali, że na pewno coś nam ukradną....a tu cisza i spokój :))...raz tylko jednego łepka pogoniłem bo chciał sobie z europalety sanki robić ( tak mi się przyznał :))

U nas materiały podczas budowy fundamentu i podczas stawiania szkieletu-stały również na zewnątrz i nic nie zginęło, część narzędzi, jak młotki, ściski stolarskie itp. zostawiamy na deskach na stropie, raz została łopata wbita w kupę piachu tuż przed droga-też nic nie zgięło-odpukać.

pawelkokoszale masz tam pomysłowe sąsiedztwo, nieźle z europalety sanki hehehe:lol2:

ps działka też nie ogrodzona

Edytowane przez tomanek4

Jutro murarze przychodzą stawiać kominy (system schiedel), może ktoś się wypowie na co szczególnie zwrócić uwagę przy kominach? Jakich błędów nie popełnić?Mimo że przeczytałem kilka wątków o kominach i kominkach (równiez te z "eniem"-założycielem wątku) wciąż jestem raczej zielony w tym temacie...

A ja się pochwalę skończonymi murami:wave:

Przód domku - wejście

Dom rododendronek 238.jpg

Front - trochę zastawiony ale coś widać

Dom rododendronek 232.jpg

ten duży otwór to (kiedyś) wyjście na taras

Dom rododendronek 233.jpg

a tutaj miał być garaż

a będzie spiżarka i kotłownia

Dom rododendronek 236.jpg

I przód domku z innego ujęcia

Dom rododendronek 237.jpg

Teraz nas czeka szalowanie,zbrojenie i wylanie płyty:yes:

Daleka droga jeszcze do tego szczęścia ale damy radę :hug:

U nas materiały podczas budowy fundamentu i podczas stawiania szkieletu-stały również na zewnątrz i nic nie zginęło, część narzędzi, jak młotki, ściski stolarskie itp. zostawiamy na deskach na stropie, raz została łopata wbita w kupę piachu tuż przed droga-też nic nie zgięło-odpukać.

pawelkokoszale masz tam pomysłowe sąsiedztwo, nieźle z europalety sanki hehehe:lol2:

ps działka też nie ogrodzona

I coś jest na rzeczy....raz tylko podczas zimy 2011 widziałem ślady w śniegu wokół domu oraz część z nich prowadziła do domu, widocznie ktoś czegoś szukał ale nie znalazł...ale na sąsiednich budowach wiem, że ginęły elektronarzędzia z szop oraz garaży....

A ja się pochwalę skończonymi murami:wave:

Przód domku - wejście

[ATTACH=CONFIG]116395[/ATTACH]

Front - trochę zastawiony ale coś widać

[ATTACH=CONFIG]116397[/ATTACH]

ten duży otwór to (kiedyś) wyjście na taras

[ATTACH=CONFIG]116398[/ATTACH]

a tutaj miał być garaż

a będzie spiżarka i kotłownia

[ATTACH=CONFIG]116394[/ATTACH]

I przód domku z innego ujęcia

[ATTACH=CONFIG]116396[/ATTACH]

Teraz nas czeka szalowanie,zbrojenie i wylanie płyty:yes:

Daleka droga jeszcze do tego szczęścia ale damy radę :hug:

Jak patrzę na zdjęcia z takiego etapu budowy to cieszę się, że jestem już po :)))....SSZ mnie nie przerażał dopiero wykończenie domu to był czad :))....życzę Ci powodzenia :))

Wczoraj zakończyliśmy STAN SUROWY OTWARTY

Na dachu mamy pełne deskowanie + papę (blachodachówka będzie później, a kiedy - uzależnione jest to od kasy)

ekipa weszła 28 marca 2012 i skończyła 17.05.2012

budowa SSO trwała 7 tygodni i 1dzień.

jesteśmy bardzo zadowoleni z naszej ekipy, z jakości i z czasu pracy.

Zapłaciliśmy 33 500,00zł (a powinno wyjść 36tys z tyloma poprawkami co wprowadziliśmy w czasie budowy)

W sumie za całość: robocizna + materiały wyszło 100tys (pustaki i bloczki fundamentowe już mieliśmy i ich nie wliczyłam do tej stówki)

budowaliśmy z pustaka keramzytowego 24cm + 15styropianu grafitowego pójdzie na ściany (ściany wewnętrzne 18cm)

2012_05_17_sso.jpg

Edytowane przez Danonki