Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O ludzie... tak czytam, kto ile już zrobił i zaczynam się zastanawiać, czy my jesteśmy optymistami, czy oderwanymi od rzeczywistości laikami budowlanymi ;)

Planujemy do jesieni mieć SSZ, a jeszcze nie zaczęliśmy (no, już za parę dni, mam nadzieję :))

to zupelnie realne :)

daj prosze cynk jak bedziecie kupowac blache na dach, albo jak bedziecia ja ukladac bo chetnie obejrzymy. u nas napewno dach nie bedzie w tym roku wiec napewno bedziecie pierwsi :)

Dzięki za dobre słowo :)

Ja w sumie mam na to nadzieję (i na dużo więcej ;)), ale że mam skłonność do nieuzasadnionego optymizmu i przestrzelania się z marzeniami, zaczęłam dziś się lekko wahać.

Na pewno dam znać, co z dachem, bo jest to rzecz na tyle mało popularna w okolicy, że sama mam stracha, jak to będzie i czy ktoś kompetentny w ogóle się zjawi do położenia - tym bardziej, że dach jest bezokapowy...

marzenka i mariusz g - spróbuj tak:

skopiuj całość, na początku dodaj [, na końcu ]

url=http://forum.muratordom.pl/blog.php?164384-dziennik-budowy-marzenki-i-mariusza]dziennik marzenki& mariusza[/url

finalnie powinno wyglądać tak:

dziennik marzenki& mariusza

wielkie dzięki za wszystkie wskazówki, w końcu udało mi się to zrobić:p mimo, że męczyłam się z tym od paru ładnych miesięcy

To ja się pochwale, humus zdjęty 06.03.2012, więc jeszcze nie minęły 3 miesiące a już mamy kominy :) i odeskowany dach, od jutra więc zaczynamy kłaść papę , potem kontrłaty, łaty, okapy i można kłaśc dachówke :), już się nie możemy doczekać

[img]http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=117283&d=1337794245[/img]

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=117284&d=1337794247

[img]http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=117282&d=1337794241[/img]

[img]http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=117281&d=1337794234[/img]

[img]http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=117280&d=1337794231[/img]

Edytowane przez tomanek4

Kilka pytanek;)

1. Czy 4500 zł za projekt indywidualny wraz z załatwieniem dokumentów PnB to dużo czy mało????

2. Projektant proponuje nam zabudowę tarasu na 3,8 m "wyciągnięty okap który kończyć się ma na wysokości powyżej 30 cm od okna- czy uważacie, że będzie to zadaszenie, zaciemniać salon??? jak bardzo macie wysunięty dach w waszych projektach????

3. w przypadku kredytu na budowę to cały dom musi być wykończony na tip top?? czy trzeba od razu robić elewację, kolor, powstawiać wszystkie urządzenia sanitarne, wanny, prysznice? Czy trzeba wszędzie położyć podłogi oraz wykończyć wszystkie łazienki kaflami????? Czy wymagane jest tez ogrodzenie, podjazdy itd??

1. 4,5 jest OK - powiedziłąbym ze nawet mało

2. ja mam okap 1m , tarasu nie zabudowuje - przelic czkoszt wykonania - moze sie okazac ze zakup markizy będzie podobny lub tanszy

3. zazwyczaj chca by uzyskało się odbior budynku do uzytkowania - a jaki bedzie standard wyposazenia i wykonczenia ich nie interesuje - zazwyczaj daja 6 miesiecy od ostatniej transzy na wykonczenie i zakoncznie budowy na papierze

1. 4,5 jest OK - powiedziłąbym ze nawet mało

2. ja mam okap 1m , tarasu nie zabudowuje - przelic czkoszt wykonania - moze sie okazac ze zakup markizy będzie podobny lub tanszy

3. zazwyczaj chca by uzyskało się odbior budynku do uzytkowania - a jaki bedzie standard wyposazenia i wykonczenia ich nie interesuje - zazwyczaj daja 6 miesiecy od ostatniej transzy na wykonczenie i zakoncznie budowy na papierze

markizy mi się nie podobają- raczej nie zrobię sobie takiego czegoś a koszta będą mniejsze jeśli nie "wyciągnę" tego okapu na taką odległość tym bardziej, że wtedy też ściana kolankowa na górze będzie w każdym miejscu 120 cm a w sumie więcej to mi nie potrzeba- raczej stawiam na "taniość" niestety

a jeśli chodzi o kredyt to zastanawiam się czy bank będzie się interesował tym, że np w projekcie będzie gdzieś wanna a ja jej na początku nie wstawię bo wystarczy mi prysznic

Kilka pytanek;)

1. Czy 4500 zł za projekt indywidualny wraz z załatwieniem dokumentów PnB to dużo czy mało????

2. Projektant proponuje nam zabudowę tarasu na 3,8 m "wyciągnięty okap który kończyć się ma na wysokości powyżej 30 cm od okna- czy uważacie, że będzie to zadaszenie, zaciemniać salon??? jak bardzo macie wysunięty dach w waszych projektach????

3. w przypadku kredytu na budowę to cały dom musi być wykończony na tip top?? czy trzeba od razu robić elewację, kolor, powstawiać wszystkie urządzenia sanitarne, wanny, prysznice? Czy trzeba wszędzie położyć podłogi oraz wykończyć wszystkie łazienki kaflami????? Czy wymagane jest tez ogrodzenie, podjazdy itd??

ad 1 - bardzo dobra cena... powiedzialbym ze nawet za dobra - u mnie wzbudzila by czujnosc

ad 2 - zerknij na nasz projekt bo mam wrazenie ze chyba proponuja ci podobne rozwiazanie, my tez nie bedziemy tarasow (bo sa 2, z przodu i z tylu) zabudowywac. uwazam ze takie zadaszone miejsce sie przydaje czesto, ot chocby aby sobie mozna spokojnie usiasc z kawa lub kieliszkiem wina w cieply wiosenny wieczor, popatrzec jak pada cieply deszcz i powdychac powietrza po burzy :)

nasz projekt to TK12 z pracowni ArchiTeka

ad 3. nie mam pojecia

Ja płaciłam z projekt indyw. wraz z adaptacją garażu 4 tys., fakt że zaniosłam architektce rozrysowany układ pomieszczeń, elewacje, z czego ma być, jak ogrzewane itd, ona opracowała to technicznie. Dostałam gotowy zestaw dokumentów do złożenia.

Uroczyście donoszę, że u nas dziś symboliczna pierwsza łopata została wbita (a raczej łycha ;))

Niestety od rana już posiwiałam, bo okazało się, że trzeba wywieźć co najmniej 4 wywrotki ziemi, a ja naiwna liczyłam na jedną - a to dlatego, że działka jest wielkości mikro i nie ma gdzie tej ziemi zepchnąć nawet na później w takiej ilości :(

Kasa ucieka jak oszalała, mam nadzieję, że później nie będzie dużo takich niespodzianek (bo margines niespodziankowy jest raczej szczątkową pozycją w naszym budżecie ;)).

Pesymistów i realistów proszę o powstrzymanie się od komentarza :)

Ja płaciłam z projekt indyw. wraz z adaptacją garażu 4 tys., fakt że zaniosłam architektce rozrysowany układ pomieszczeń, elewacje, z czego ma być, jak ogrzewane itd, ona opracowała to technicznie. Dostałam gotowy zestaw dokumentów do złożenia.

tez taniutko... architekt ktory nam robil adaptacje w rozmowie wycenil nam indywidualny na 7,5 tysiaca wzwyz za domek podobny do tego ktory przynieslismy:)

BuryKocur, zepchnij na bok a wklej ogloszenie na jakies Gumtree albo Toblica.pl , napewno ktos sie znajdzie, chetnych na humus jest sporo (ot chocby ja, tylze nie warto wozic bo ceny transportu zwalaja z nog)

bury_kocur - gratuluję rozpoczęcia prac :yes:

A co do kosztów, hmmmm, oj chyba jednak po drodze wiele nas może zaskoczyć. Jestem optymistką, ale jak ja to mówię: realną optymistką.

Przy okazji-może ma ktoś pomysł lub wiedzę, jaką lakierobejcę mogłabym kupić, żeby drewniane elementy na elewacji domu przybrały kolor winchester?

Muszę dziś po pracy zawieźć na budowę cieśli 5 litrów lakierobejcy i nie mam pojęcia jaką kupić :confused:

dusiaka - dzięki :)

Moim zdaniem Sadolin piniowy ma zbliżony odcień. Albo te wszystkie jasne dęby różnych producentów?

od razu widac ze kobity sie dogaduja :)

kolor winchester... dla mnie winchester to jakas strzelba...

ze nie wspomne o kolorze piniowym... :D

domyslam sie ze chodzi o jakis brazowy ?;)