Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kilka pytanek;)

1. Czy 4500 zł za projekt indywidualny wraz z załatwieniem dokumentów PnB to dużo czy mało????

2. Projektant proponuje nam zabudowę tarasu na 3,8 m "wyciągnięty okap który kończyć się ma na wysokości powyżej 30 cm od okna- czy uważacie, że będzie to zadaszenie, zaciemniać salon??? jak bardzo macie wysunięty dach w waszych projektach????

3. w przypadku kredytu na budowę to cały dom musi być wykończony na tip top?? czy trzeba od razu robić elewację, kolor, powstawiać wszystkie urządzenia sanitarne, wanny, prysznice? Czy trzeba wszędzie położyć podłogi oraz wykończyć wszystkie łazienki kaflami????? Czy wymagane jest tez ogrodzenie, podjazdy itd??

Ad.1 Ja także zapłaciłem około 5000 PLN za wszystkie papiery potrzebne do uzyskania PnB ( swoją drogą jak czytam ile ludzie czekają na pozwolenie na budowę to aż nie dowierzam, u mnie wszystko trwało około 1 miesiąca )

Ad.2 Ja sam mam tak wyciągnięty dach i uważam że jeszcze można byłoby go wydłużyć ( od strony zachodniej ) i nie jest ciemno

Ad.3 Zależy od banku ale większość wymaga wszystkiego ( moja Nordea wymagała ale co do wykonania końcowej elewacji to nie zgłaszali problemów, tzw. małej architektury także jeszcze nie mam oraz ogrodu i też nie było problemów, co do reszty czyli łazienki, kafli, itd MUSIAŁY być )

O ludzie... tak czytam, kto ile już zrobił i zaczynam się zastanawiać, czy my jesteśmy optymistami, czy oderwanymi od rzeczywistości laikami budowlanymi ;)

Planujemy do jesieni mieć SSZ, a jeszcze nie zaczęliśmy (no, już za parę dni, mam nadzieję :))

to jestesmy w podobnej sytuacji, również zaczynamy lada dzień a SSZ ma być w październiku (tak przynajmniej twierdzi ekipa), musi sie udać :)