rafus12 29.05.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Ma to sens zeby wywiesc humus najpierw. Na jaka glebokosc sie wybiera humus mniej wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 30.05.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Ma to sens zeby wywiesc humus najpierw. Na jaka glebokosc sie wybiera humus mniej wiecej? no generalnie jakies 50-70mm, tyle go zwykle jest, choc pewnie sa miejsca gdzie jest znacznie wiecej a sa takie gdzie jest mniej ja tam zebralem od 30 do 70cm, tak zeby miec rowno (wczesniej mialem na dzialce spad). wydaje mi sie ze warto jest jednak zebrac caly humus bo przeciez potem musisz zasypac fundament w srodku piachem i go zagescic. jesli bedzie sypal ten piach na nie do konca zebrany humus to wg mnie moze ci to z czasem usiasc i posadzka na gruncie popeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.05.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 humusu standardowo zciaga sie ok 20cm, tak mam na projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 30.05.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Humus to warstwa organiczna gleby, wybiera się go w całości, u jednego będzie to 20 cm (z reguły na piaskach) u innego nawet 70 cm. Zostawić absolutnie nie można bo zgnije pod betonem, osiądzie, i będzie kłopot nie do naprawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.05.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 dokładnie, ja mam piaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 30.05.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 a u nas wczoraj zalali ławy. weszły dwie gruchy. niech teraz trochę popada, żeby nie trzeba było podlewać. a humusu ściągaliśmy ok. 50cm (mniej więcej, bo nie wszędzie było równo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.05.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Dwie gruchy , kurcze ale mało. U mnie będzie 8 Po ile płaciliście za beton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 30.05.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 u nas chyba 3 albo 4 gruchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 30.05.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 u nas na lawy 11m3 a potem na posadzke na gruncie 8m3, w obu przypadkach B20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 30.05.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 to u nas lawy 35m3 , sciany fundamentowe 26m3, chudziak 13m3, strop 40m3, masakra jakas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 30.05.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 to u nas lawy 35m3 , sciany fundamentowe 26m3, chudziak 13m3, strop 40m3, masakra jakas \ taki maly bunkier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 30.05.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 no prawie, mam nadzieje ze jak przyjdzie dach to juz bedzie przypominać dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasieta 30.05.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Witam wszystkich forumowiczów My w tym roku rozpoczynamy budowę domu w rododendronach 6 z podpiwniczeniem. Właśnie kończymy remont drogi prowadzącej do naszej działki, bo bez tego budowa mogłaby być niemożliwa. W okolicach lipca powinniśmy dostać pozwolenie na budowę i wtedy mamy zamiar wylać fundamenty. Czy ktoś jeszcze buduje rodo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 30.05.2012 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Arturo72 dzięki za info o programie ulka76 ciesz się, że podlewanie z węża, my strop nad piwnicą podlewaliśmy z wiaderkami w ręku, trochę się człowiek namachał ale od tygodnia mamy juz podłczoną wodę bury kocur 30 cm to nie dużo ale zalezy jaki masz teren, jeżeli piach to szybko pójdzie u nas glina i kamienia w cholerę to kopanie doprowadza nas do szału Kasieta Witaj, my budujemy dom podobny do rodo 5 bez garażu, w połowie podpiwniczony, zapraszam do mojego dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 30.05.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Właśnie zamówiłam beton na ławy - u nas 9m3 tylko, w wielkich męczarniach i po wytoczeniu wszystkich możliwych argumentów wynegocjowałam 225 netto za kubik - drogo mi się wydaje strasznie Więc pozostaje cieszyć się, że trzeba mało A wykopać to mogłabym te ławy wręcz sama - piasek jest, kopie się jak marzenie - wczoraj ku uciesze męża i innych kibiców przerzuciłam pół pryzmy piachu w wydekoltowanej długiej kiecy i sandałkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 30.05.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 kocur a gdzie fotorelacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 30.05.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Dwie gruchy , kurcze ale mało. U mnie będzie 8 Po ile płaciliście za beton? weszło 14m3. Mało, bo proste chyba fundamenty. Pod parterowe wchodzi dużo więcej. Za wszystko razem z transportem i pompą zapłaciliśmy 4000. Nie wiem, czy to mało czy dużo. Znajomy, który ma firmę budowlaną załatwiał nam, więc chyba było taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 30.05.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Najgorzej to mnie wkur .... że jak jest dobry i solidny majster to czeka sie na niego dłu ...... go. Miałem postawić dom w stanie sórowym zabić okna dechami i allelujna w tym roku. Ale jak to bywa życie weryfikuje wiele w sumie potrzebowałem gościa od tynków. Nie dość że musiałem go załatwić po znajomości przez takie różne układy i znajomości to jeszcze mi się wciągnął 2 złote na m2 tynku. No ale co człowiekowi pozostało jak do bez okien a instalacje (elektryka, alarm, CO) umówionei trzeba to jak najszybciej zatynkoiwać i wylać posadzki.Miałem do wyboru albo pijak (zronbi ja będzie trzeźwy i będzie mu się chciało) albo solidny faced po znajomości ale za ekstra kasę bo 24 zł za m2 z materiałem za tynk cementowo wapienny "na gładko" to chyba tanio nie jest!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 30.05.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 kocur a gdzie fotorelacja? no na szczęście nie ma, bo nie wzięliśmy aparatu. Musiałabym potem do starości chować te zdjęcia w zaszyfrowanych plikach chyba - to znaczy ze względu na absurdalny i lekko niemoralny wizerunek pańci z dekoltem do pępka i przy łopacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulka76 30.05.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Na pewno lepiej strop polewać z węża niż wiaderka.Mąż o tym pomyślał wcześniej i mamy pompę która wchodzi do pojemnika takiego na 1000lale moja znajoma jak wylała strop to z chmurek troszkę pomagało Kasieta my budujemy rodka 6 tylko bez piwnic i to niedaleko ciebie bo w Mogielnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts