jarko17 01.06.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Witam! My we wtorek zalaliśmy chudziaka;) Dzisiaj przywożą pustaki i od poniedziałku lecimy z murami... Więźba już czeka, dachówka wybrana i zapłacona:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 01.06.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Piknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 01.06.2012 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 A ja dziś siedzę z komputerem przed oczami i telefonem przy uchu Intensywnie się zastanawiam nad wyborem odpowiedniej pompy ciepła (NIBE ma właśnie promocję - 4 tys rabatu) i wyczytałam też właśnie o szalunku traconym XPS do fundamentu, który mi się bardzo podoba (nie wiem tylko jak tam się prowadzi instalacje). Udało mi się też skontaktować z asoltem - dzięki jeszcze raz, aksamitka. Ile to wszystko pochłania czasu, szok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 01.06.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 jarko, super! Gratuluję! Bardzo fajnie to wygląda, jak lodowisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 01.06.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Chybachyba teraz już tak kabli nie kradną. Ja robie elektrykę w domu bez okien. Mam nadzieje, że nikt ich nie powyrywa :] A zabijałeś przynajmniej okna dechami i zakładałeś alarm. Ja też muszę zrobić instalację i prace mokre przed oknami bo na drewniane nie dają inaczej gwarancji. Chce zabić dechami i założyć alarm, jak jakaś łajza sie wpie ..... to się włączy i mam nadzieję że ucieknie. Choć osobiście to mnie taka kolejność prac przeraża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 01.06.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 kupiecjudex naprawdę myślisz, że ktoś wejdzie do domu wyrywać kable ze ściany? Może nie potrzebnie tak się tym martwisz? Jakoś wydaje mi się mało prawdopodobny taki "rabunek". Choć może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarko17 01.06.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 jarko, super! Gratuluję! Bardzo fajnie to wygląda, jak lodowisko Mowisz łyżwy zakładać i heja? Oj bałbym się Widzę, że nad pompą ciepła kombinujesz:) Powodzenia w wyborze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 01.06.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 01.06.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 kupiecjudex naprawdę myślisz, że ktoś wejdzie do domu wyrywać kable ze ściany? Może nie potrzebnie tak się tym martwisz? Jakoś wydaje mi się mało prawdopodobny taki "rabunek". Choć może się mylę? No nie wiem, może ja w takiej złodziejskiej okolicy mieszkam. Kilka ulic dalej (fakt że na uboczu) przyszli łajzy i ze ściany z pod tynku kable powyciągali prawie z całego budynku. A tynki były rewelacja gładkie jak pupa niemowlaka No i oczywiście instalacja jak i tynki trzeba było kłaść ponownie. Inny przypadek też ode mnie z miasta zakurzyli spusty miedziane i blachę z dachu też miedzianą, oczywiście była już położona dachówka. Więc dach do roboty. Miesiąc temu sąsiadowi wlamali się do blaszaka i zarąbali 100 m przewodu od siły. Kabel znależli na skupie złomu oppalony już oczywiscie, na szczęście sprawców też. Nawet flaszka na stole stała w tym blaszaku to nie wzieli tylko ten kabel z miedzią wewnątrz. Zatem sam rozumiesz że moje obawy niestety nie są bezpodstawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 01.06.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 heine84 dzięki za odpowiedź, u nas mają być tylko 3 schodki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 01.06.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Cześć Garuś A tak a propos - od kiedy liczycie (wszystkie bociany) start budowy? Od rozpoczęcia jakichkolwiek widocznych prac na działce czy jeszcze od innego momentu? My liczymy od usunięcia humusu, kilka dni wcześniej ustawilismy tylko paliki wyznaczające gdzie usunąć humus, więc tego nie liczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 01.06.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 No nie wiem, może ja w takiej złodziejskiej okolicy mieszkam. Kilka ulic dalej (fakt że na uboczu) przyszli łajzy i ze ściany z pod tynku kable powyciągali prawie z całego budynku. A tynki były rewelacja gładkie jak pupa niemowlaka No i oczywiście instalacja jak i tynki trzeba było kłaść ponownie. Inny przypadek też ode mnie z miasta zakurzyli spusty miedziane i blachę z dachu też miedzianą, oczywiście była już położona dachówka. Więc dach do roboty. Miesiąc temu sąsiadowi wlamali się do blaszaka i zarąbali 100 m przewodu od siły. Kabel znależli na skupie złomu oppalony już oczywiscie, na szczęście sprawców też. Nawet flaszka na stole stała w tym blaszaku to nie wzieli tylko ten kabel z miedzią wewnątrz. Zatem sam rozumiesz że moje obawy niestety nie są bezpodstawne. No tak, teraz to rozumiem. Ja cie! Gdyby mi ktoś rozorał gotowe tynki to chyba bym zabiła... nie no, nie zabiłabym, ale nie wyobrażam sobie jak by mnie to wkurzyło! Szok! Mnie dziś wkurzyło co innego. Zadzwoniłam do konsulatu polskiego w Kijowie spytać jak długo się czeka na wizę do Polski (nasi fachowcy czekają już ponad trzy miesiące) i dowiedziałam się, że to trwa 4 dni w Kijowie, gdzie indziej może dłużej, ale na peweno nie więcej jak miesiąc. Ale się wściekłam! Wyobrażacie sobie? A my od wiosny czekamy na ekipę, która rzekomo nie może dostać wizy! To ekipa załatwiona przez kuzyna mojego męża, ale coś mi się zdaje, że nie mówi nam wszystkiego! Wrrr.. jarko, a co, masz pompę? Bo my też kombinujemy nad ogrzewaniem prądem - za radą aslota. Myśleliśmy już o tym. Sama nie wiem. Nie mamy 50 tys na pompę. A jak mam kupić powietrzną za 30 tys, która od -5 będzie grzała grzałką elektryczną, to już zupełnie bez sensu. Jesteśmy w kropce. Tylko szalunek XPS strasznie mi się podoba i mąż też się przychyla, więc może chociaż to in plus dzisiaj. Ponoć to tak łatwe, że możemy wobie taki fundament we dwoje zrobić przez weekend Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.06.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 (edytowane) jarko, a co, masz pompę? Bo my też kombinujemy nad ogrzewaniem prądem - za radą aslota. Myśleliśmy już o tym. Sama nie wiem. Nie mamy 50 tys na pompę. A jak mam kupić powietrzną za 30 tys, która od -5 będzie grzała grzałką elektryczną, to już zupełnie bez sensu. Jesteśmy w kropce. Proponuje przed podjęciem decyzji o ogrzewaniu dokształcić się trochę Na takim dokształceniu się można trochę kasy zarobić i nie dać się uwieść marketingowi. Ja kupiłem powietrzną pompę Atlantica za 14tys.zł i dobrana tak,że do -20st.C nie będzie grzała grzałką To czy grzałka będzie się włączała zależy tylko i wyłącznie od doboru mocy grzewczej pompy ciepła do konkretnego domu,do konkretnego zapotrzebowania. Ja mam przy -20st.C zapotrzebowanie ok.4kW a pompa ciepła przy -20st.C ma moc cieplną ok.5,2kW czyli bez wspomagania grzałką da radę Edytowane 1 Czerwca 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 01.06.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Polska to jednak okrutny kraj, ja sie zastanawiam jaki ci ludzie maja system wartosci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 01.06.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Tomanek, te paliki to wasze "zgrubne" oznaczenia czy juz robota geodety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 01.06.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Tylko szalunek XPS strasznie mi się podoba i mąż też się przychyla, więc może chociaż to in plus dzisiaj. Ponoć to tak łatwe, że możemy wobie taki fundament we dwoje zrobić przez weekend Co wy na to? Ja sie chce doksztalcic - co to jest szalunek XPS i kiedy sie go stosuje? Z kontekstu wnioskuje ze do szalowania fundamentow/law? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.06.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 (edytowane) Ja sie chce doksztalcic - co to jest szalunek XPS i kiedy sie go stosuje? Z kontekstu wnioskuje ze do szalowania fundamentow/law? http://www.youtube.com/watch?v=TKesN0mZhks&feature=relmfu Wg niektórych opinii jest w tym dużo marketingu... http://forum.budujemydom.pl/Termoizolacyjny-szalunek-fundamentowy-t14756.html Dla mnie prowizorka Edytowane 1 Czerwca 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 01.06.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 To ja zostane jednak przy tradycyjnym rozwiazaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 01.06.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Tomanek, te paliki to wasze "zgrubne" oznaczenia czy juz robota geodety? Nasze zgrubne, geodeta wyznaczał po usunięciu humusu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 01.06.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Fascynuje mnie jak dziala mechanizm wyswietlania dziennika budowy. Jesli wchodze w swoj dziennik widze pojedyncze wpisy, link wklejony w stopce takze kieruje do pojedynczych wpisow. A np u Arturo to jest ciag wpisow. Probowalem zmienic majstrujac w linku z blog.php na showthread.php ale tylko rozwalilem wyswietlanie wiec wrocilem do oryginalnego linka. Tylko mi sie wydaje ze cos tu jest mocno nieintuicyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts