bury_kocur 04.06.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Ciekawa sprawa z tymi oknami - bo u mnie m&s wypadły najdrożej, a Drutex - najtaniej. Zleciłam chyba 10 wycen, jeszcze się nie zdecydowałam - ale akurat te dwie firmy to skrajności cenowe - różnica sięgała (lub nawet przekroczyła) 100%. Ciekawe dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 04.06.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 S.P mówił dlaczego by ich nie chciał u siebie?? ciekawa jestem dlaczego... takie rady są drogocenne, tym bardziej, że nie podjęliśmy jeszcze żadnej decyzji. Jak narazie czekam na wyceny z różnych firm, ale tak naprawde nie wiem które okna są naprawde dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziuby 04.06.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Do nas w srode przychodzi elektryk a za prawie 3 tygodnie przyjada okna:p Jak juz kiedys pisalam wybralismy avante royal, drutex byl 2x tanszy ale nie slyszalam dobrej opinii o tych oknach. Ponoc Jezierski i oknoplus tez sa dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 04.06.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 sprawdzeni producenci okien na przyzwoitych profilach PVC (ocena subiektywna): Oknoplast, Adams, MS, HeKaPlast, Vetrex, Oknoplus...wybierzcie profil, wybierzcie producenta, następnie znajdźcie porządną firmę montażową współpracującą z danym producentem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 04.06.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Ja zrobiłam odwrotnie , najpierw wybrałam montażystę/firmę (bo zależy mi na dobrze zrobionym ciepłym montażu) , potem wybrałam z jego oferty okna i dodatki mieszczące się (na szczęście) w moim budżecie. Owszem mogłam zapewne znaleźć okna o takich parametrach taniej, ale zależało mi żeby były dobrze zamontowane, nawet pasywne okna nic nie dadzą jeśli je źle zamontują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 04.06.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 my mamy do okien jeszcze daleko, ale na 90% będzie Adams, bo mieszkamy w pobliżu Mrągowa (tu mają produkcję). w jednym z dzienników wyczytałam, że budujący mieli problemy z oknami Oknoplastu, a następnie z reklamacją.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?123113-Guzmania-Budowania/page12&highlight=guzmania może to tylko przypadek, a może nie. warto sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 04.06.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 @marta&robert NIE obrażaj się ale Arturo72 dobrze gada. Mi nie chodzi o to o czym Arturo mówi, tylko o to w jaki sposób. I o tym napisałam. Nie jestem OWCĄ (a może jeszcze w podtekście baranem) tylko człowiekiem. I nie jestem bezmyślna, jak to cały czas sugeruje. Arturo nie chce dyskutować, potrafi tylko robić przytyki. Ty, kronos, potrafiłeś napisać swoje zdanie kulturalnie. Artur - niestety są owce które nie lubią prawdy - co już przerabialiśmy gdzieś w lutym gdzie wiele osób przygotowywało się do budowy i była rozmowa o różnych rozwiązaniach technologicznych ... I tak samo Ty, R&K nie rozumiem o co Wam obu chodzi i czemu się mnie czepiacie? Jakiej niby prawdy nie lubię? Co mi za różnica która pompa jest lepsza? Jeszcze żadnej nie kupiłam. Nie mam problemu wysłuchać ARGUMENTÓW. Po to pytam, żeby je usłyszeć. I nie ma dla mnie znaczenia, czy lepsza okaże się ta czy tamta pompa. Ale argumentów nie ma, tylko zgryźliwości. A tak się składa, że pompę powietrzną mam w projekcie i to my ją "zaprojektowaliśmy" kierując się wieloma argumentami. Nad gruntową też zastanawiałam się przez chwilę, bo moim zdaniem tylko głupcy nie zmieniają zdania i uparcie twierdzą, że to co raz wymyślili jest najlepsze. I w tym kontekście właśnie to Arturo nie chce słuchać "prawdy", bo gdyby się okazało, że jego wybór jednak nie był dobry to... nie, to niemożliwe. Arturo się przecież nie myli. Piszę to ostatni raz: nie będę w taki sposób rozmawiać. Kropka. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Przepraszam wszystkich innych za cały ten kłótliwy wątek. Ale nie lubię gdy mnie ktoś obraża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 04.06.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Strasznie Wam zazdroszczę tych postępów na budowach. U nas wszystko cały czas stoi w miejscu. Poza drzewami, których znowu ostatnio kilka ubyło I już nie stoją. Mam nadzieję, że mój małżonek dowie się jutro wreszcie konkretów odnośnie naszej ekipy. O ile to w ogóle możliwe. Bardzo bym chciałą, żeby prace wreszcie ruszyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.06.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 (edytowane) I w tym kontekście właśnie to Arturo nie chce słuchać "prawdy", bo gdyby się okazało, że jego wybór jednak nie był dobry to... nie, to niemożliwe. Arturo się przecież nie myli. Kalkulator chyba liczy i sumuje poprawnie,chociaż mam nie firmowy. Ja nie opieram się na czyjeś opinii a w szczególności instalatora,który ma za zadanie sprzedać nam swój produkt i to jak najdrożej... Bazuje na swoich wyliczeniach. Po pierwsze i dla wszystkich : Takie rozwazania nalezy zaczac od dokladnego zaplanowania izolacji termicznej. Im bardziej zaizolowany dom, tym lepiej. Nie wazne jak energia cieplna zostala wytworzona, im wiecej uda sie nam jej zachowac, tym korzystniej na tym wyjdziemy. Nastepnie - dla mozliwie najlepszej izolacji termicznej obliczyc zapotrzebowanie na cieplo, a nastepnie wynikajace z tego zapotrzebowanie na energie w bilansie rocznym (obserwujac forum, czesto widze, ze te dwie wartosci sa tutaj mylone patrzac na rzedy przedstawianych wielkosci), do tego dodajemy ok 5.000kWh/rok dla statystycznej rodziny 3-4 osobowej w domu bez jacuzii na c.w.u i sprawdzamy ile pieniedzy wydamy na ogrzanie domu: a) pradem b) pompa ciepla powietrze-woda c) pompa ciepla glikol-woda d) inne zrodlo ciepla, np. drewno. Znajac koszty inwestycyjne oraz roczne koszty eksploatacyjne jak na kartce (doslownie) wyjdzie nam, ktore rozwiazanie bedzie oplacalne w NASZYM przypadku. Od takich wyliczen (obliczen energetycznych, nastepnie bilansu zuzycia energii, konczac na bilansie kosztow)zaczynamy oferte dla naszych klientow, przedstawiajac im nastepnie najlepsze opcje i czasem wynika z nich, ze oplaca sie zamontowac pompe ciepla w domu o powierzchni 170m2, a czasem jest to pozbawione sensu - kazdy przypadek nalezy rozwazyc z osobna, pamietajac, ze najlepiej zaczac rozwazania od izolacji. Im dom mniejszy i lepiej ocieplony, tym mniejszy sens ma pompa ciepla. Do nissana micry 1.0, ktorym zona pokonuje rocznie 6.000km nie ma sensu wsadzac instalacji gazowej, ale do superba v6, ktory robi w firmie 60.000tys km zdecydowanie tak. Czasem natomiast micra robi 22.000km i instalacja ma sens, a superb ma silnik 1.8t i nie jest za czesto uzywany, a mimo to warto wsadzic mu lpg. Jednym slowem - nie da sie odpowiedziec uniwersalnie, czy i jaka pompa ma sens. Po drugie: Średni COP powietrznej w sezonie grzewczym to 2,5 a gruntowej 3,5.Biorąc pod uwagę zapotrzebowanie 70kWh/m2/rok dla domu 150m2 wychodzi z cwu ok.12000kWh,dla powietrznej będzie to 4800kWh a dla gruntowej 3400kWh czyli różnica 1400kWh.Biorąc pod uwagę cenę prądu w II taryfie róznica w rachunkach 500zł.Teraz pytanie jaka jest róznica w cenie samej pompy,przy 5tys.zł jak widać będzie to 10 lat zanim dojdziemy do wyrównania cen między pompami Dla domu mniejszego lub z mniejszym zapotrzebowaniem różnica będzie jeszcze większa na korzyść powietrznej,w moim przypadku różnica między COPami to tylko 700kWh czyli jakieś 250zł i przy różnicy 7tys.zł między powietrzną a gruntową(Atlantic vs Ecopower) czas zwrotu to 28 lat :)No i mamy ten plus,że całą działeczkę mamy do dyspozycji A po trzecie czy wzięłaś do ręki kalkulator i liczyłaś opłacalność inwestycji i eksploatacji ? : a.ogrzewania prądem b.ogrzewania pompą powietrzną c.ogrzewania pompą gruntową Podaj wyniki wyliczeń czy może opierasz się jedynie na zdaniu instalatorów,którzy chcą Ci wcisnąć pompę najlepiej gruntową za kosmiczną kasę ? Ja wszedłem w powietrzną tylko "dzięki" wysokiemu zużyciu cwu,gdyby nie to grzałbym prądem,ponieważ wg wyliczeń u mnie wychodził najekonomiczniej w przypadku c.o Edytowane 4 Czerwca 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 04.06.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Ad.1 Aslot liczy zapotrzebowanie mojego domu, bądź spokojny. I liczy je on właśnie dlatego, że ja nie potrafiłam tego zrobić sama i poprosiłam o pomoc. Naprawdę nie odkrywasz Ameryki cytując to wszystko, co jest dość oszywiste. Oczywiście, że dla jednych pompa gruntowa będzie super, dla innych to bez sensu. Gdybyś zechciał mnie uważniej słuchać, to byś wiedział, że wcale nie jestem zwolenniczką pompy gruntowej i pisałam kiedyś ile mój brat wydał na taką pompę i że to się nigdy chyba nie zwróci. Oczywistym jest dla mnie, że im cieplejszy dom, tym drogie w zakupie źródła ogrzewania są mniej opłacalne. Dlatego właśnie w projekcie mamy pompę powietrzną, a nie gruntową, choć mam większą rodzinę i większą pow. domu niż mój brat. Ale my od pocątku planowaliśmy dom energooszczędny, a on nie. Ad.2 Co to znaczy "średni" COP? Skąd masz te dane? Jakich konkretnych pomp dotyczą? Chyba nie chcesz powiedzieć, że niezależnie od firmy wszystkie pompy są mniej-więcej tak samo sprawne? Ad.3 - jak wyżej. I nie martw się, nikt mi niczego nie wciśnie na siłę. A tak w ogóle to w Twojej kalkulacji ciekawe jak by wypadły pompy Nibe, bo tak się składa, że u nich można kupić gruntową tańszą od powietrznej (z odwiertami wychodzi prawie na to samo), i co Ty na to? Jak to się ma do ogólnej teorii? W tym przypadku akurat wydaje się bezsensowne kupowanie pompy powietrznej, prawda?Co wcale nie oznacza, że ją kupię. Ani jedną ani drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2012 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Ad.2 Co to znaczy "średni" COP? Skąd masz te dane? Jakich konkretnych pomp dotyczą? Chyba nie chcesz powiedzieć, że niezależnie od firmy wszystkie pompy są mniej-więcej tak samo sprawne? Ad.2.Zanim zaczniesz kupować to zainteresuj się co to jest COP bo jesteś bardzo podatna na słowo mówione rzez sprzedawców... COP z wykresami mocy grzewczej jest podawany przez szanującego się producenta pomp ciepła,nawet przez Nibe..i jest liczony jednakowo dla wszystkich wg tej samej normy. Właśnie to chce powiedzieć,praktycznie wszystkie pompy powietrzne czy gruntowe mają podobne dane do siebie,różnią się jedynie miejscami po przecinku i różnią się niuansami a płacimy za nazwę firmy a nie za właściwości i osiągi samej pompy. Większość producentów do swoich pomp montuje bebechy jednej czy dwóch firm i tyle. Magia zachwalania pompy np.Nibe to magia marketingu przez sprzedawców,podobne parametry będzie miała pompa np.ecopolu czy ecopowera,podobnie rzecz ma się z powietrznymi i tak Atlantic,Daikin,Panasonic,Fujitsu posiadają podobne parametry. Poniżej wykres z COP powietrznej Atlantica S8,jak znajdę czas to wrzucę wykresy z COP innych firm. Powtarzam,od tego czy załączy się grzałka czy nie decyduje dobór pompy pod konkretne zapotrzebowanie a nie sama pompa. Z powyższego wykresu można odczytać,że ta konkretna pompa przy domu z z zapotrzebowaniem ok.5kW przy -20st.C nie będzie grzała wogóle grzałką do -20st.C i przy -20st.C posiada COP1,8 ale już przy temperaturze -7st.C ma COP2,76 i z tego wynika średni COP dla sezonu grzewczego,a dla domu z zapotrzebowaniem ok.7kW przy -20st.C będzie wspomagała się(nie grzała) grzałką od -5st.C. I tu jest ważny dobór mocy pompy a nie konkretmej pompy. Twoi doradcy z Nibe albo tego nie wiedzą albo chcą Cię celowo wprowadzić w błąd i wcisnąć coś co im pasuje i dlatego trzymałby sę od nich z daleka i nie narzakał na moje wywody. Ale jak idzie się do pierwszego lepszego sklepu i mówi się sprzedawcy "chcę kupić pompę ciepła" to tak jest Ad.3 - jak wyżej. I nie martw się, nikt mi niczego nie wciśnie na siłę. A tak w ogóle to w Twojej kalkulacji ciekawe jak by wypadły pompy Nibe, bo tak się składa, że u nich można kupić gruntową tańszą od powietrznej (z odwiertami wychodzi prawie na to samo), i co Ty na to? Jak to się ma do ogólnej teorii? W tym przypadku akurat wydaje się bezsensowne kupowanie pompy powietrznej, prawda? Co wcale nie oznacza, że ją kupię. Ani jedną ani drugą. Ad.3 Jak wyżej,ale po Twoim poście widać,że jednak sprzedawca Nibe wciśnie Ci gruntową,chociażby teoretycznie bo na powietrzną zrobił sztucznie wyższą cenę ponieważ powietrzna nie ma prawa być nawet w podobnej cenie do gruntowej,z powodu czysto technicznych tzn. DZ darmowe w wykonaniu w przypadku powietrznej. Powodzenia ...Twoja kasa ) Rzuć konkretne ceny z oferty. Poza Nibe istnieją inne marki pomp ciepła z inną naklejką na sobie o podobnych parametrach,także z markowymi częściami i po zdecydowanie niższych cenach.Zależnie od zapotrzebowania na ciepło powietrzne od 16tys.zł a gruntowe z DZ własnej roboty od 23tys.zł a odwiertami od 30tys.zł i piszę o cenach kompletnych z montażem i zasobnikiem.Są to dane z moich ofert i mówimy o markowych pompach ciepła bo chinole można mieć już za 9tys.zł w przypadku powietrznych i 20tys.zł w przypadku gruntowej z odwiertami.A przy okazji ile Nibe daje gwarancji ? Mój Atlantic ma 5 lat a patrząc na cenę Nibe to powinno być z 10 lat Edytowane 5 Czerwca 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 05.06.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Arturo72 Czy mógłbyś bez takiego zadęcia wypowiadać swoje opinie, proszę. Czytam twoje wypowiedzi i faktycznie ich ton może być mało przyjemny dla adresatów. Ostatecznie wszyscy użytkownicy tego forum są dorośli i to oni wykłądają pieniądze na swoje inwestycje. Zalecam większy dystans do czyichś spraw. Dziękuję. Lilly W sprawie okien Drutexu, chodzi o jakość wykonania, trzymanie parametrów. Podkreślam, ja nie mam z nimi żadnych doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) Arturo72 Czy mógłbyś bez takiego zadęcia wypowiadać swoje opinie, proszę. Czytam twoje wypowiedzi i faktycznie ich ton może być mało przyjemny dla adresatów. Ostatecznie wszyscy użytkownicy tego forum są dorośli i to oni wykłądają pieniądze na swoje inwestycje. Zalecam większy dystans do czyichś spraw. Dziękuję. Zawsze do usług Fakt,nie są to moje pieniądze i nikt nawet nie podziękuje mi za to Oj ja naiwny,muszę z tym skończyć( z doradzaniem jak nie dać się naciągnąć ) Edytowane 5 Czerwca 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena i Rafał 05.06.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 My wczoraj zamówiliśmy okna i drzwi wejściowe. Okna VERTEX V90+ podobno jedne z lepszych okien plastikowych obecnie na rynku (przekonamy się ) a drzwi będę miała takie z firmy MAR-TOM z Jędrzejowa cena przyzwoita i są ładniutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.06.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 I tak samo Ty, R&K nie rozumiem o co Wam obu chodzi i czemu się mnie czepiacie? ....... Przepraszam wszystkich innych za cały ten kłótliwy wątek. Ale nie lubię gdy mnie ktoś obraża. HALOOO !!! ja ogólnie napisałem o wszytskich bocianach a nie o Tobie!!! ja pompy nie mam, nie znam się na nich i nie uczetnicze w dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 05.06.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Ławy zalane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziuby 05.06.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 My w dalszym ciagu szukamy drzwi i mamy spory problem, poniewaz nasz ulubiony wzor ( firmy Lizurej) mozemy miec tylko drewniany a drewno na nasze warunki pogodowe i roznice temperatur raczej odpada. Tak wiec wolelibysmy stalowe lub ewentualnie plastikowe ale zaden wzor nas nie ujal:( Chyba raczej w tym roku drzwi sobie darujemy (nie chce brac jakichkolwiek aby tylko zamknac dom przed zima). Gdyby ktos jeszcze mial namiary na firmy produkujace drzwi stalowe lub pcv to bede wdzieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 05.06.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Dziuby zobacz firmę ŻeMP. Mi się podobają ich drzwi. Są z pcv. http://www.zemp.pl/drzwi.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziuby 05.06.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Dzieki za namiar:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 05.06.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 moge polecić świtna ekipę budowlaną, która stawia mi domekdomy stawiaja ponad 30 lat, sa precyzyjni, zaufani i naprawdę szybko stawiają, a do tego sa NIEDRODZY i to bardzo niedrodzy, także jesli ktoś jest zainteresowany to piszcie to wyslę numer kontaktowy. wysyłam jedno zdjecie z naszych postepów: http://img515.imageshack.us/img515/7075/20120604175236resized.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts