Gość Arturo72 05.06.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) A tak w ogóle to w Twojej kalkulacji ciekawe jak by wypadły pompy Nibe, bo tak się składa, że u nich można kupić gruntową tańszą od powietrznej (z odwiertami wychodzi prawie na to samo), i co Ty na to? Jak to się ma do ogólnej teorii? W tym przypadku akurat wydaje się bezsensowne kupowanie pompy powietrznej, prawda? Poniżej wykres i dane powietrznej Nibe Fighter i Split,porównaj sobie z wykresem Atlantica,który zapodałem parę postów wyżej i zważ na to,że Nibe to koszt jak sama pisałaś 30tys.zł a Atlantic 17tys.zł. Wnoski pozostawiam do wysunięcia samemu No ale już miałem nie podpowiadać Edytowane 5 Czerwca 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 05.06.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 My wczoraj zamówiliśmy okna i drzwi wejściowe. Okna VERTEX V90+ podobno jedne z lepszych okien plastikowych obecnie na rynku (przekonamy się ) a drzwi będę miała takie z firmy MAR-TOM z Jędrzejowa cena przyzwoita i są ładniutkie a to dobre mieszkam w jędrzejowie i nie wiedziałam że jest taka firma czy ceny: 23 za tynk cementowo wapienny z materiałem za m2 26 ocieplenie na gotowo za m2 to dobre ceny? jeśli możecie to wypowiedzcie się - jutro mam rozmowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 05.06.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Dobre ceny, przynajmniej ta na tynki cementowo-wapienne, nam koleś robocizna+materiał za m2 powiedział 26 zł z zacieraniem na gładko ( oczywiście tynkowanie maszynowe ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 05.06.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Chyba dobre ceny - ja wstępnie zrobiłam rozpoznanie i za tynk podobnie, a za ocieplenie krzyczą prawie 10 zł więcej u mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 05.06.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 dzięki za odpowiedzi - ekipy polecane więc chyba się umówię czekam na wycenę ocieplenia poddasza i truchleję - jak otrzymam to znowu poproszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 05.06.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Chyba dobre ceny - ja wstępnie zrobiłam rozpoznanie i za tynk podobnie, a za ocieplenie krzyczą prawie 10 zł więcej u mnie... kocury, jak tam? wystartowaliscie wreszcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 05.06.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Stronę wcześniej się chwaliłam Ławy dziś wylane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 05.06.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Stronę wcześniej się chwaliłam Ławy dziś wylane umknelo mi:) to na boze cialo bedziecie mieszkac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 05.06.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 No co Ty - mieszkaliśmy już wczoraj, znaczy mąż Ktoś musiał przez noc przypilnować stali w wykopach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 05.06.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 no tak, a fajnych macie sasiadow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 05.06.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Chyba tak - ale straż sąsiedzka nie patroluje jednak okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 05.06.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 (edytowane) znaczy kiepska organizacja... wiesz ze troche rujnujemy watek moze zalozcie jakis dziennik, bedzie mozna do woli paplac o dupie maryni, ewentualnie mozna popaplac u nas padalo u was dzisiaj tez caly dzien ? Edytowane 5 Czerwca 2012 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 05.06.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 czaję się jakoś na ten dziennik, może założę faktycznie i nie będzie Padało trochę rano (o mało nie odwołałam betonu), potem przestało - a do końca dnia taka minimalna mżawka się utrzymywała. Nic, co by mnie wyprowadziło z równowagi w temacie wiążącego betonu, w każdym razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 05.06.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Marzena i Rafał drzwi na maxa odjechane Jeszcze takich nie widziałam. Ciekawa jestem jak będzie wyglądał Wasz dom. bury_kocór gratulacje! Mam nadzieję wkrótce napisać to samo zdanie, o tak! Arturo uparłeś się na te pompy Nibe jak szczerbaty na suchary. A ja nawet z nimi nie prowadzę żadnych rozmów. I zainteresowałam się tą akurat firmą z jednego tylko powodu - promocji w postaci rabatu 4 tys PLN. Nie wiedziałam, że wszystkie pompy mają podobną sprawność, dzięki za tę informację. Dziwi mnie to, bo np. rekuperatory mają różne parametry w różnych firmach. Ale może zaraz się dowiem, że też nie...? A Ty też się dowiedziałeś czegoś nowego. Tego mianowicie, że Nibe MA pompy powietrzne w cenie gruntowych, a nawet droższe, chodź to - zgadzam się z Tobą - zupełnie nielogiczne (rozumiem, że zajrzałeś na ich stronę i znalazłeś ceny nie tylko powietrznych). A w ogóle chciałabym rzucić swój temat na forum, jak można. DRZEWA. Co sądzicie, czy ma ktoś doświadczenia w temacie "które drzewa wyciąć a które zostawić, i ile wyciąć?". Mamy sporo drzew na działce (sporo już też nie mamy), i nie wiem co z nimi dalej zrobić. Miałam początkowo wizję, że część działki zostawię "zalesioną" (bardzo hucznie powiedziane, na razie to jest raczej zarośnięta), ale gdy się okazało, że większość drzew to chyba leszczyna i są strasznie kruche i niewiele warte, to mi się odechciało. Chciałam już wyrzucić wszystkie oprócz brzóz, ale trochę się obawiam, że z mojej "leśnej" (oczywiście przesadzam z tym lasem bardzo) działki nic nie zostanie. Z trzeciej strony czytałam, że drzewa od północy to nic dobrego, a one właśnie wszystkie są od północy (działka z wjazdem od południa). Czy warto zostawiać takie nieatrakcyjne drzewa, czy lepiej mieć ich mniej, a sąsiadów zasłonić krzewami? A może ktoś z Was ma "leśną" działkę i pomysł jak wykorzystać istniejące drzewa? Albo ktoś ma drzewa i je przeklina? (pewnie jesienią to będę robić gdy przyjdzie grabić liście - teraz mam 3 owocowe drzewka w ogrodzie, a liści kilka dobrych worków). Dzięki z góry za odpowiedzi! Poniżej zdjęcie aktualnego wyglądu działki (kończy się za tymi drzewami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.06.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Arturo uparłeś się na te pompy Nibe jak szczerbaty na suchary. A ja nawet z nimi nie prowadzę żadnych rozmów. I zainteresowałam się tą akurat firmą z jednego tylko powodu - promocji w postaci rabatu 4 tys PLN. Nie uparłem się,Nibe to tylko ofiara a sprawa dotyczy także innych "drogich" marek typu Danfoss,Viesemann,Zubadan i tym podobnych ;)Chciałem pokazać,dla szukających pomp ciepła,że czasami warto zastanowić się nad sensem płacenia dużej kasy za coś co ma jedynie "firmową" naklejkę a właściwości i wnętrze podobne do pomp za mniejszą kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.06.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 kolega Arturo jest jest irytujący na max Ale nie można mu odmówić ze doży do optymalizacji. I na pewno niczego nie promuje do czego nie jest przekonany. Taki typ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 06.06.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 A może ktoś z Was ma "leśną" działkę i pomysł jak wykorzystać istniejące drzewa? Albo ktoś ma drzewa i je przeklina? (pewnie jesienią to będę robić gdy przyjdzie grabić liście - teraz mam 3 owocowe drzewka w ogrodzie, a liści kilka dobrych worków). Dzięki z góry za odpowiedzi! Poniżej zdjęcie aktualnego wyglądu działki (kończy się za tymi drzewami). Drzewa na działce to SKARB! A od północy to skarb najwięszy! Osłonią dom przed wiatrem co poprawia bilans energetyczny. Moja dewiza jest taka - "wyciąć zawsze zdążysz a rośnie 30 lat!". Posprzątaj pod drzewami, usuń stare gałęzie i zostaw. Działka bez drzew jest jak piwo bez alkoholu, niby fajne ale czegoś brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 06.06.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Też bym drzewa zostawiła, będzie Ci bez nich ''łyso'' a teraz z innej beczki: wczoraj w strugach deszczu udało nam się ogrodzić 3/4 naszej działki ( siatką leśną ) Posprzątaliśmy w zeszłym tygodniu sporą ilość gruzu i jest ładnie... czekamy jeszcze na wywów pozostałych materiałów, zostało trochę porothermów i terivy. Przyjechała już ziemie do wyrównania terenu i czekamy na koparkowego, który mam nadzieję nam to wszystko upożądkuje ładnie i można siać trawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.06.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Wyciąć wszystkie drzewa, to żaden skarb. Spróbuj potem takie drzewo wyciąć, tragedia. Sam się bujam z tym i wójt gminy wymyślił ze nie bo mu się one podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.06.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 kolega Arturo jest jest irytujący na max Ale nie można mu odmówić ze doży do optymalizacji. I na pewno niczego nie promuje do czego nie jest przekonany. Taki typ Ten typ tak ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts