Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

nie wiem co masz w projekcie, u nas wieżba byla pod dachówkę, na poczatku chcielismy blachodachówke bo myslalam ze koszt bedzie mniejszy, okazalo sie ze nie bardzo, wiec zostalismy przy dachówce

Wchodziłam odwiedzić dziennik domek będzie super możesz napisac jaki kosz byłby blachodachówki a jaki dachowki i jaką kubature dachu masz bardzo proszę bo ja nie wiem co robić tez byłabym za dachówka

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie a mój projekt był pod blachodachówke i pewnie nie wytrzymałyby krokwie takiego nacisku a na dodatek jest pustka nad salonem

Pustka nad salonem nie wadzi. Ale dach nie jest policzony na dachówkę. Trzeba by go przeliczyć i zrobić zmianę w projekcie konstrukcji więźby.

Przy obecnych ociepleniach 30 cm dudnienie deszczu nie jest już tak słyszalne. Zresztą są ludzie, którzy to lubią.

Nie ma musu mieć dachówki. Blacha też może być bardzo ładna.

Pustka nad salonem nie wadzi. Ale dach nie jest policzony na dachówkę. Trzeba by go przeliczyć i zrobić zmianę w projekcie konstrukcji więźby.

Przy obecnych ociepleniach 30 cm dudnienie deszczu nie jest już tak słyszalne. Zresztą są ludzie, którzy to lubią.

Nie ma musu mieć dachówki. Blacha też może być bardzo ładna.

Teraz musimy pomysleć nad jakaś sensowną firmą bo nie chciałabym pozniej załować :bash:

Ale jeśli w planach mam blachodachówke to nie mogę zrobić dachówki( chyba sama nie wiem ) gdyż krokwie nie wytrzymały by tego obciążenia a mój dach jest rozłożysty kubatura wynosi 800

Stoje przed tym samym dylematem - kontaktowalem sie z architektem robiacym adaptacje i napisal mi ze, wymiana pokrycia dachowego na dużo cięższe wiąże się z przeliczeniem na nowo konstrukcji zarówno stropów, więźby dachowej ale także fundamentów i ze, są to dodatkowe prace a co za tym idzie wygląda to finansowo inaczej - w rachubę wchodzą dodatkowe pieniądze dla konstruktora.

Gość Konto usunięte na żądanie
Dom pod dachem (z dachówką/oknami/drzwiami/alarmem)miałam na początku maja. Łopata wbita na początku lutego. Więc 5 miesięcy na SSO w 6 miesięcy to jakiś koszmar :)No chyba, że to dom 900 mkw.

ale u mnie będą równocześnie stawiane dwa domy przez jedna ekipe, na dodatek nie takie małe i jeden ciut skomplikowany - to raz. Dwa - zobaczymy na ile kasy starczy.

nie przesadzaj poniżej 3 tys można kupić ... przynajmniej ja jeszcze nie tak dawno kupowałem

Gdzie w takim razie można kupić? W mojej miejscowości 3200 zł - cena z czwartku. Znalazłam po 2850 zł 20 km ode mnie. Chętnie kupię jeszcze taniej, bo na 4 tonach mogę trochę zaoszczędzić.

Edytowane przez kama33

Mój SSZ planuję zamknąć w terminie trzech miesięcy. Pow. zabudowy 152 m2, pow. użytkowa bez garażu 172 m2.

Nie brałam ekipy, która ma już rozpoczęte budowy .Wiem ,że to koliduje w znacznym stopniu. A po co się stresować już na samym początku budowy?

My z mężem planujemy wprowadzić się na święta Bożego Narodzenia.:)

Zawsze możecie wspomóc grawitację jakąś pompą, która będzie wymuszała bądź wspomagała przepływ, podniesienie domu niewiele zmieni, chodzi przecież o spadek rury kanalizacyjnej na odcinku 40 m, która w dodatku nie może być za płytko bo zamarźnie zimą i ścieki w ogóle nie będą spływać. Duża ta odległość.

Stoje przed tym samym dylematem - kontaktowalem sie z architektem robiacym adaptacje i napisal mi ze, wymiana pokrycia dachowego na dużo cięższe wiąże się z przeliczeniem na nowo konstrukcji zarówno stropów, więźby dachowej ale także fundamentów i ze, są to dodatkowe prace a co za tym idzie wygląda to finansowo inaczej - w rachubę wchodzą dodatkowe pieniądze dla konstruktora.

Jest to kłopot dla architekta gdyż trzeba byłoby zmieniać projekt jesli jest już gotowy ale ja już sie pogodziłam z tym ha ha blachodachówki też są ładne :rolleyes:

Gdzie w takim razie można kupić? W mojej miejscowości 3200 zł - cena z czwartku. Znalazłam po 2850 zł 20 km ode mnie. Chętnie kupię jeszcze taniej, bo na 4 tonach mogę trochę zaoszczędzić.

ja tez kupowałem 25 km km ode mnie ... cena z transportem

to chyba nie jest problem !!!!

ja tez kupowałem 25 km km ode mnie ... cena z transportem

to chyba nie jest problem !!!!

Nie wiem czemu sie mnie czepiłeś. Pytałam sie Ulki gdzie kupowała, bo 2450 a 2850 jest sporą różnicą. 1600 zł dla mnie to dużo. A jak widzę wszyscy kupują po znajomości (pewnie bez Vat), potem chwalą sie na forum, że kupili tanio, a na pytanie gdzie nikt nie chce odpowiedzieć. Forum ma służyć wymianie informacji i radami a nie chwaleniu się i czepianiu. Proszę, abys więcej nie komentował moich wpisów jeśli nie masz nic konkretnego do powiedzenia :)

Ja będę budował z Porothermu 25 P+W. Już kupiony, więc kalmka zapadła, na to wełna mineralna będzie. Od samego początku jakoś ten porotherm mnie nakręcał i tak sie skończy.

Jakia cene placiles za pustak? Rowniez mam porotherm w projekcie, rozpatruje jeszcze u-220 ale raczej pozostane przy porothermie.