slawas86 10.06.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 A u nas rozpoczynają prace nad stropem nad piwnicą... Może do końca tygodnia zleją... Jeszcze ocieplić i będę mógł zasypywać, bo 3m proste ściany ziemi do mnie nie przemawiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 10.06.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Jeżeli to drzewo liściaste to ja bym zostawił. Cień rzuca tylko kiedy ma liście czyli wtedy kiedy na dworze ciepło i cień się przyda, żeby chronić dom przed przegrzaniem. Zimą liście opadną cienia nie ma. To taki pradawny sposób jak jeszcze nie wymyślili klimatyzacji, sprawdzał się znakomicie niestety, mamy sosenki gratuluję postępów w budowie my zaczynamy robić więźbę i już nie mogę się doczekać takiego etapu jak u Was jaką dachówkę położyliście? Oj, to Wy już też blisko Dachówka firmy Nelskamp, model Nibra F7, bardzo duża dachówka- 7 szt/ m2, kolor stara czerń angobowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 10.06.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Co do drzew, to widzę, że się rozpętało Myślę, że z tym jest jak ze wszystkim - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. A drzewo drzewu nie równe. Co innego sosenki czy brzozy, co innego olszyny. Postąpiliśmy za radą, i przez ostatnie dwa dni wycięliśmy chwasty. Teraz dużo lepiej widać ile jest drzew. Widać też, że sąsiada zasłaniały bardziej chwasty niż drzewa (wystarczy więc posadzić tuje pod płotem), oraz że w tym gąszczu drzewa mają niewiele uroku. Trochę się jeszcze waham, ale raczej z prawej wytniemy wszystko oprócz trzech brzóz, może zostawimy dwie duże olszyny po środku (może, bo tam chyba będzie plac zabaw dla dzieci) i brzozy po lewej stronie, których jest nie wiem nawet ile... Dużo. Mój brat ma tylko trzy brzozy w ogrodzie, ale na tle zielonego trawnika prezentują się pięknie - moje jak na razie są ledwie widoczne w tym gąszczu. No i rzeczywiście drzewa dają dużo cienia - nawet przy niezbyt gorącym dniu różnica temperatur pod drzewami i na nieosłoniętej części działki była wyraźnie odczuwalna, ale jest pod nimi nieprzyjemnie.. To na pewno kwestia nieuporządkowanego dotąd terenu, ale jest ciemno i wilgotno, ziemię miejscami pokrywa mech. To nie jest szczególnie przyjemne miejsce. bitter, słówko do Ciebie. Twoja działka jest sucha i czysta, z kilkoma sosenkami. Spójrz jak wygląda moja. My nie możemy rozpocząć żadnych prac bez uporządkowania "zieleni" i nasza zieleń jest zupełnie inna od Twojej. Dlatego też ja trochę inaczej patrzę na swoje drzewa, których mam kilkadziesiąt a nie kilka. Wklejam zdjęcia po naszych pracach. Na tym dużym zdjęciu nawet nie bardzo widać ile tam jest drzew i jakich... Więc dodaję dwa z bliska obrazujące bardziej to pobojowisko pod drzewami (częściowo wycięte). Zapodaj może te zdjęcia na wątku ogrodowym u naszego Guru czyli Elfir- przy odrobinie czasu podeśle Ci pewnie ciekawe inspiracje co zrobić z takim potencjałem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki&highlight=elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 10.06.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Zapodaj może te zdjęcia na wątku ogrodowym u naszego Guru czyli Elfir- przy odrobinie czasu podeśle Ci pewnie ciekawe inspiracje co zrobić z takim potencjałem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki&highlight=elfir Bardzo Ci dziękuję, MARCHEW. Tak zrobię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 10.06.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Dusiaka Gratulacje!!! Ale szybciutko ci poszło z SSO. Trzymam kciuki za dalszy ciąg w takim dobrym tempie. Fajnie te nasze domki rosną, może ich piękny widok uspokoi nieco atmosferę na naszym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 11.06.2012 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Co do drzew, to widzę, że się rozpętało Myślę, że z tym jest jak ze wszystkim - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Ale boski las! Ale jak piszesz każdy ma inne patrzenie na świat. Tylko jak wytniesz to gdzie będzie wisieć ta huśtawka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 11.06.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Witam u nas po dłuższej przerwie znowu rozpoczęły się prace... ostani strop sie szykuje do zalania. Wyschnie sobie i przyjeżdżają panowie od dachu :) W między czasie upożądkowaliśmy działkę. Więźba już czeka, lezy pod daszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 11.06.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Ale boski las! Ale jak piszesz każdy ma inne patrzenie na świat. Tylko jak wytniesz to gdzie będzie wisieć ta huśtawka? He he, powiem Ci, że na zdjęciach te drzewa tez mi się podobają dużo bardziej niż w realu Huśtawka będzie wisiała na placu zabaw Mam takie pytanie, czy ktoś z Was myślał o ogrzewaniu nadmuchowym? http://www.ogrzewanie-nadmuchowe.pl/ Niby wydaje się to dość logiczne w momencice gdy się planuje pompę ciepła i rekuperator (tak, jak my), jednak nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak się odczuwa takie ogrzewanie, no i co z podgrzewaniem c.w.u? I jeszcze nie wiadomo jaka cena tego cuda... lilly pochwal sie jakimś zdjęciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.06.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 A u mnie na razie działeczka wygląda tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 11.06.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 (edytowane) z tym dalej to niekoniecznie To u nas tak samo. Tyle, że fundamenty w połowie wymurowane. Jak dobrze pójdzie, to może do końca tygodnia będą stały, a potem ocieplanie. Edytowane 11 Czerwca 2012 przez max-maniacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 11.06.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Mam takie pytanie, czy ktoś z Was myślał o ogrzewaniu nadmuchowym? http://www.ogrzewanie-nadmuchowe.pl/ Dla mnie nadmuchowe ma sens tylko przy domkach kanadyjskich, które mają małą bezwładność cieplną. Wtedy jak cię nie ma w domu obniżasz temperaturę i dom szybko stygnie, jak przychodzisz włączasz i momentalnie się nagrzewa. Można pewnie kilka złotych zaoszczędzić. Minus - trzeba mieć mocno zorganizowane życie bo jak nie to wpadamy do wyziębionej chaty. Drugi ogromny minus - zimna podłoga. Dlatego wolałem dom dobrze ocieplić zejść z rachunkami do 2 tys rocznie, mieć ciepłą podłogę i dobowe wahania temperatury nie większe niż 1 stopień. Na razie to tylko teoria ale takie były założenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 11.06.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 A tyle tych naszych fundamentów już jest. Całe 4 warstwy (12 palet bloczków). http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=119936&d=1339429020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 11.06.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 max-maniacy, to idziemy prawie równo - u nas od jutra też idą bloczki i też powinno wyjść 12 palet Zobaczymy, czy dobrze wyliczyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podlasianka77 11.06.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Witajcie.A ja mam troszkę inne pytanie.Na razie złożyliśmy warunki zabudowy, więc ciągle czekamy.Zakupiliśmy okazyjnie blaszak i siatkę leśną.Czy są jakieś wytyczne odnośnie ogrodzenia tą siatką? czy można w dowolnym momencie zacząć grodzić?Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 11.06.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 (edytowane) No to się chwalę ( zdjęcia trochę nieaktualne ) http://www.mojalbum.com.pl/Zdjecie-N7LIS3LV-D.jpg http://www.mojalbum.com.pl/Zdjecie-7P3O6F8O-D.jpg Edytowane 11 Czerwca 2012 przez lilly20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 11.06.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 jutro przyjeżdżają nasze okna! ekipa zaczyna je montować, elektryk powoli kończy swoją pracę (została mu jeszcze skrzynka), a 18.06 wchodzi hydraulik robić wodę i kto by pomyślał że 2,5miecha temu jeszcze nic na działce nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 11.06.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 eh zazdroszczę Wam tych pięknych zdjęć u nas narazie czekanie na projekt i pozwolenie. Architekt mówi, że jeszcze około 6-8 tygodni i powinniśmy otrzymać PnB. A potem kolejny krok- w stronę banku niestety, ciekawe co się tam wydarzy. Słuchajcie czy braliście kredyt z dopłatami?? Jak to jest z tymi metrami powierzchni użytkowej?? Czy można sobie zaprojektować pseudo "suszarnię" w projekcie indyw. by obniżyć ilość metrów użytkowych tak by nie przekroczyć 140? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 12.06.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 max-maniacy, to idziemy prawie równo - u nas od jutra też idą bloczki i też powinno wyjść 12 palet Zobaczymy, czy dobrze wyliczyłam u nas te 12 palet to połowa. drugie tyle czeka na wymurowanie. powodzenia w dalszych pracach. pewnie szybko nas przegonicie, bo my sami z pomocą kolegi dłubiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kim83 12.06.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Najpierw się przywitam Witajcie. A ja mam troszkę inne pytanie. Na razie złożyliśmy warunki zabudowy, więc ciągle czekamy. Zakupiliśmy okazyjnie blaszak i siatkę leśną. Czy są jakieś wytyczne odnośnie ogrodzenia tą siatką? czy można w dowolnym momencie zacząć grodzić? Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc. Jeżeli chodzi o ogrodzenie, to zgłaszasz tylko część ogrodzenia od strony drogi publicznej i to tylko jeżeli jest ono zamontowane "na stałe" - np. jak słupki masz wbetonowane. Jeżeli będą to tylko drewniane słupki wbite w ziemię i na to siatka - nic nie zgłaszasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podlasianka77 12.06.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Jeżeli chodzi o ogrodzenie, to zgłaszasz tylko część ogrodzenia od strony drogi publicznej i to tylko jeżeli jest ono zamontowane "na stałe" - np. jak słupki masz wbetonowane. Jeżeli będą to tylko drewniane słupki wbite w ziemię i na to siatka - nic nie zgłaszasz. Dzięki bardzo za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts