Gość Arturo72 15.06.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 No właśnie, czyli usunąłeś DUŻO okien. Ale Ty masz chyba dom parterowy, więc te w dachu robią niewielką różnicę. Ja nie mogę usunąć. No i okna od północy.. R&K ma poddasze użytkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 15.06.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Dajcie koledze spokój! Najpierw nastraszyliście człowieka, że nic nie zbuduje, a jeszcze sobie problemów narobił pokazaniem się na forum, a teraz sobie używacie. Kurcze, tak nie można. Przecież forum służy pomocy. Chyba Wam by nie było teraz do śmiechu z tą bombową niespodzianką pod humusem. Apeluję o koleżeńskie zachowanie! no nie przesadzaj, przeciez sie nie nabijamy. przyznasz chyba ze temat jest interesujacy i ciekawie bylo by ciag dalszy oraz jakies szczeguly uslyszec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 15.06.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Słonko się pokazało nareszcie ! Robota na budowie ruszyła Ale czeka nas dzisiaj niezły zapierdziel na budowie, okazało się, że część więźby nie ma przekładek i trzeba ją przełożyć Pogoda nam nieźle pokrzyżowała plany i nasza więźba musi poczekać jeszcze na montaż troszeczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 15.06.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 lily u nas tez słoneczko przebija sie przez chmury, najwazniejsze ze nie pada, mamy już cala więźbę położona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.06.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 FIX w najlepszym przypadku ma Uw 0,58-0,65 a ściana 0,09-0,20 - czyli nigdy okno , nawet Fix nie będzie "neutralny" dla konstrukcji domu , ale dobowe zyski słoneczne w okresach gdy grzejemy przewyższają straty , dom mam z poddaszem użytkowym - jest tam łazienka i duży pokój - mam po jednym oknie Fakro U6 kolektor dachowy to patent na ktory namówił mnie jasiek71 - topic "jaskowe wynalazki" - tak naprawdę nie musiał mnie długo namawiać - powiedział a ja OK - robimy ... temperatura pod dachem np w ostatnich dniach - pochmurno deszczowych ok 24 stopnie a na zewnątrz 16-18 - gdyby dom wychłodził ze względu na niższą temperaturę zewnętrzną dogrzewać można go do 24 stopni powietrzem spod dachu a co do pogodny i słoneczka - jeszcze Wam obrzydnie ... od poniedziałku słońce NONSTOP i temperatury 30-35 stopni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 15.06.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 a co do pogodny i słoneczka - jeszcze Wam obrzydnie ... od poniedziałku słońce NONSTOP i temperatury 30-35 stopni ... oj jak ja lubie takie temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 15.06.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 (edytowane) Zazdroszczę Wam położonej więźby Aż mnie skręca jak sobie pomyślę ile nasza jeszcze musi poleżeć i trochę mnie to martwi, mam nadzieję, że z tym drewnem nic się nie stanie?! aksamitka ile czasu u Was zajęło położenie więźby ( wiem, że mamy inne dachy ale z ciekawości pytam ) ? Edytowane 15 Czerwca 2012 przez lilly20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 15.06.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 lily więźbę przywieźli w poniedzialek popołudniu a wczoraj juz byla położona wiec chlopaki szybko sie uwineli, my mamy 280m2 dachy, czterospadowy, więźby baaardzo duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 15.06.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 a co do pogodny i słoneczka - jeszcze Wam obrzydnie ... od poniedziałku słońce NONSTOP i temperatury 30-35 stopni ... pieknie:) chyba budowe zarzuce i rozstawie basen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 15.06.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 pieknie:) chyba budowe zarzuce i rozstawie basen no jasne, tez nam sie coś od zycia należy a nie tylko harówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 15.06.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Dach też mamy 4 - spadowy, 235 m2. Drewna na więźbę jest 13 m3 spora ilość. aksamitka z jakiego drewna macie więźbę? Impregnowaliście sami czy była już zaimpregnowana, suszona komorowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 15.06.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 lili co do więźby to nie wiem takich szczegółów wiem tylko tyle ze była impregnowana zanurzeniowo, poszło jakies 11,5m3 grubszego + kontrłaty 350mb +laty ( tu nie wiem ile)+ deski 10m3( tu cos zostanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 15.06.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Odkryłam dziś nową definicję złota. Drogie i trzeba się natrudzić, żeby znaleźć. A mowa o pospółce. Dziwne to bardzo, ale ani nie mogę za bardzo trafić na żwirownię, która sprzedaje (ponoć się nie opłaca), a jak już trafię - to cena zwala z nóg, zastępczo proponowanego piasku również. Ile płaciliście za tonę (lub wywrotkę) i transport z rozsądnie zlokalizowanego miejsca? Najgorsze jest to, że wydawało mi się, że to taka drobna pozycja w budżecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 15.06.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 (edytowane) Wow to sporo ja się dzisiaj dowiem z jakiego drewna nasz wykonawca nam więźbę załatwił, nasze drewno też jest impregnowane zanurzeniowo ( chciałam ciśnieniowo ). Pozdrawiam i życzę powodzenia Edytowane 15 Czerwca 2012 przez lilly20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 15.06.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 250 pln za samochod 11t, w sumie weszlo ponad 140 ton + wrzucanie osobno w zwirowni nieopodal mojej pracy kruszywo do zasypania (pospolka niesortowana nijak) kosztuje 580 PLN za 24 tony z transportem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 15.06.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 no nie przesadzaj, przeciez sie nie nabijamy. przyznasz chyba ze temat jest interesujacy i ciekawie bylo by ciag dalszy oraz jakies szczeguly uslyszec Nie no, interesujący, tylko tak kolegę nastraszyliście, że ja nie wiem czy bym miała odwagę tu jeszcze cokolwiek napisać, a tym bardziej wkleić.... FIX w najlepszym przypadku ma Uw 0,58-0,65 a ściana 0,09-0,20 - czyli nigdy okno , nawet Fix nie będzie "neutralny" dla konstrukcji domu , ale dobowe zyski słoneczne w okresach gdy grzejemy przewyższają straty , dom mam z poddaszem użytkowym - jest tam łazienka i duży pokój - mam po jednym oknie Fakro U6 kolektor dachowy to patent na ktory namówił mnie jasiek71 - topic "jaskowe wynalazki" - tak naprawdę nie musiał mnie długo namawiać - powiedział a ja OK - robimy ... temperatura pod dachem np w ostatnich dniach - pochmurno deszczowych ok 24 stopnie a na zewnątrz 16-18 - gdyby dom wychłodził ze względu na niższą temperaturę zewnętrzną dogrzewać można go do 24 stopni powietrzem spod dachu a co do pogodny i słoneczka - jeszcze Wam obrzydnie ... od poniedziałku słońce NONSTOP i temperatury 30-35 stopni ... No, czyli poddasze użytkowe ale w trochę innym sensie - my mamy tam 4 sypialnie, dwie łazienki, WC i garderobę. Dwa ostatnie się bez okien obejdą, pozostałe niestety nie. Teraz sobie przypomniałam, że czytałam jaśkowy dziennik Ale czy u Ciebie ten wynalazek już działa i możesz ocenić jego sprawność?? Ja miałabym mnóstwo darmowej energii, bo dom dłuższym bokiem stoi od południa (tzn będzie wkrótce stał ) I sama idea mi się bardzo podobała tego wynalazku, tylko zastanawialiśmy się wówczas czy to działa? A co do pogody, to jak znam życie upały nas umęczą przez tydzień, a potem znów będzie 16st. Prognoza na początek lipca jest bardzo mało pozytywna (temp max 20 i co drugi dzień deszcz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 15.06.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Nie no, interesujący, tylko tak kolegę nastraszyliście, że ja nie wiem czy bym miała odwagę tu jeszcze cokolwiek napisać, a tym bardziej wkleić.... no ale to juz i tak musztarda po obiedzie skoro raz trafilo do netu to juz na wieki wiekow amen zreszta, tego typu spraw nie nalezy pod dywan zamiatac bo jesli trafi sie ktos kto widzial (ot chocby ten co humus sciagal) i kiedys cos chlapnie to moze wyniknac powazny problem. lepiej wziac byka za rogi teraz niz zamiatac pod dywan i sie pozniej martwic. moze sie okazac ze instytucja wladna zarzadzi po prostu rozbiorke, moze nakaze zostawic bunkier w spokoju, a dom przesunac, trudno powiedziec, ale i tak trzeba spytac. a ja zanim byl zaczal pytac napewno bym go sobie dokladnie obejrzal...z bliska, z bardzo bliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.06.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 (edytowane) Teraz sobie przypomniałam, że czytałam jaśkowy dziennik Ale czy u Ciebie ten wynalazek już działa i możesz ocenić jego sprawność?? Ja miałabym mnóstwo darmowej energii, bo dom dłuższym bokiem stoi od południa (tzn będzie wkrótce stał ) I sama idea mi się bardzo podobała tego wynalazku, tylko zastanawialiśmy się wówczas czy to działa? cieple powietrze pod dachem jest ? - jest ! nawet jeśli ktoś nie ma WM to wystarczy zrobić czerpnię w szczycie dachu (dokładnie montuje się rozetę w membranie) , podłączyć rurę , silnik np EBM i prosty sterownik z 2 czujnikami temperatur - koszt 300-400 zł jest to rozwiązanie dla dachów ocieplonych u mnie jest już wykonane i działa - a jak działa - widać na sterowniku - w marcu gdy miałem w domu 10 stopni , na zewnątrz było 14 , to pod dachem 24/26 stopni jest połączone z WM i GGWC całość obsługuje 1 dedykowany sterownik zrobiony na zamówienie http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=112376&d=1334840364 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=112386&d=1334840406 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=112377&d=1334840369 sterownik może być znacznie bardziej rozbudowany i wyglądać tak http://img33.imageshack.us/img33/7158/sdc10860rx.jpg Edytowane 15 Czerwca 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 15.06.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 A jeśli ktoś będzie miał WM to podpowiesz jak takie ustrojstwo zrobić? Na tym wyświetlaczu niestety nie bardzo się orientuję o co chodzi No i jak ta temperatura 26 pod dachem przekałada się na ciepło w domu, ile tego ciepła dostajesz, jak jest połączone z całą instalacją? Może to jest banalnie proste, ale ja raczej nie z tych technicznych ludzi jestem, choć staram się jak mogę żeby nadążać Małżonkowi zaprezentuję wieczorem, on się lepiej zna A w ogóle fajną masz tą "czarną skrzynkę" z własnym logo! Czy to może logo Twojej firmy? Wygląda cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motylek0503 15.06.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 witam. niedługo zaczynam budowę domku i chciałabym się dowiedzieć o tanie hurtownie budowlane w kujawsko- pomorskim dokładnie okolice brodnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts