Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

Gość Arturo72
No właśnie, czyli usunąłeś DUŻO okien. Ale Ty masz chyba dom parterowy, więc te w dachu robią niewielką różnicę. Ja nie mogę usunąć. No i okna od północy..

R&K ma poddasze użytkowe :)

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dajcie koledze spokój! :mad: Najpierw nastraszyliście człowieka, że nic nie zbuduje, a jeszcze sobie problemów narobił pokazaniem się na forum, a teraz sobie używacie. Kurcze, tak nie można. Przecież forum służy pomocy. Chyba Wam by nie było teraz do śmiechu z tą bombową niespodzianką pod humusem. Apeluję o koleżeńskie zachowanie! ;)

no nie przesadzaj, przeciez sie nie nabijamy. przyznasz chyba ze temat jest interesujacy i ciekawie bylo by ciag dalszy oraz jakies szczeguly uslyszec :)

FIX w najlepszym przypadku ma Uw 0,58-0,65 a ściana 0,09-0,20 - czyli nigdy okno , nawet Fix nie będzie "neutralny" dla konstrukcji domu , ale dobowe zyski słoneczne w okresach gdy grzejemy przewyższają straty , dom mam z poddaszem użytkowym - jest tam łazienka i duży pokój - mam po jednym oknie Fakro U6

kolektor dachowy to patent na ktory namówił mnie jasiek71 - topic "jaskowe wynalazki" - tak naprawdę nie musiał mnie długo namawiać - powiedział a ja OK - robimy ... temperatura pod dachem np w ostatnich dniach - pochmurno deszczowych ok 24 stopnie a na zewnątrz 16-18 - gdyby dom wychłodził ze względu na niższą temperaturę zewnętrzną dogrzewać można go do 24 stopni powietrzem spod dachu

a co do pogodny i słoneczka - jeszcze Wam obrzydnie ... ;)

od poniedziałku słońce NONSTOP i temperatury 30-35 stopni ...

Zazdroszczę Wam położonej więźby ;) Aż mnie skręca jak sobie pomyślę ile nasza jeszcze musi poleżeć :( i trochę mnie to martwi, mam nadzieję, że z tym drewnem nic się nie stanie?! aksamitka ile czasu u Was zajęło położenie więźby ( wiem, że mamy inne dachy ale z ciekawości pytam ) ? Edytowane przez lilly20

Odkryłam dziś nową definicję złota. Drogie i trzeba się natrudzić, żeby znaleźć. A mowa o pospółce. Dziwne to bardzo, ale ani nie mogę za bardzo trafić na żwirownię, która sprzedaje (ponoć się nie opłaca), a jak już trafię - to cena zwala z nóg, zastępczo proponowanego piasku również. Ile płaciliście za tonę (lub wywrotkę) i transport z rozsądnie zlokalizowanego miejsca? Najgorsze jest to, że wydawało mi się, że to taka drobna pozycja w budżecie :(

no nie przesadzaj, przeciez sie nie nabijamy. przyznasz chyba ze temat jest interesujacy i ciekawie bylo by ciag dalszy oraz jakies szczeguly uslyszec :)

Nie no, interesujący, tylko tak kolegę nastraszyliście, że ja nie wiem czy bym miała odwagę tu jeszcze cokolwiek napisać, a tym bardziej wkleić....

FIX w najlepszym przypadku ma Uw 0,58-0,65 a ściana 0,09-0,20 - czyli nigdy okno , nawet Fix nie będzie "neutralny" dla konstrukcji domu , ale dobowe zyski słoneczne w okresach gdy grzejemy przewyższają straty , dom mam z poddaszem użytkowym - jest tam łazienka i duży pokój - mam po jednym oknie Fakro U6

kolektor dachowy to patent na ktory namówił mnie jasiek71 - topic "jaskowe wynalazki" - tak naprawdę nie musiał mnie długo namawiać - powiedział a ja OK - robimy ... temperatura pod dachem np w ostatnich dniach - pochmurno deszczowych ok 24 stopnie a na zewnątrz 16-18 - gdyby dom wychłodził ze względu na niższą temperaturę zewnętrzną dogrzewać można go do 24 stopni powietrzem spod dachu

a co do pogodny i słoneczka - jeszcze Wam obrzydnie ... ;)

od poniedziałku słońce NONSTOP i temperatury 30-35 stopni ...

No, czyli poddasze użytkowe ale w trochę innym sensie - my mamy tam 4 sypialnie, dwie łazienki, WC i garderobę. Dwa ostatnie się bez okien obejdą, pozostałe niestety nie. :)

Teraz sobie przypomniałam, że czytałam jaśkowy dziennik :) Ale czy u Ciebie ten wynalazek już działa i możesz ocenić jego sprawność?? Ja miałabym mnóstwo darmowej energii, bo dom dłuższym bokiem stoi od południa (tzn będzie wkrótce stał :cool:) I sama idea mi się bardzo podobała tego wynalazku, tylko zastanawialiśmy się wówczas czy to działa?

A co do pogody, to jak znam życie upały nas umęczą przez tydzień, a potem znów będzie 16st. Prognoza na początek lipca jest bardzo mało pozytywna (temp max 20 i co drugi dzień deszcz).

Nie no, interesujący, tylko tak kolegę nastraszyliście, że ja nie wiem czy bym miała odwagę tu jeszcze cokolwiek napisać, a tym bardziej wkleić....

no ale to juz i tak musztarda po obiedzie :) skoro raz trafilo do netu to juz na wieki wiekow amen :)

zreszta, tego typu spraw nie nalezy pod dywan zamiatac bo jesli trafi sie ktos kto widzial (ot chocby ten co humus sciagal) i kiedys cos chlapnie to moze wyniknac powazny problem. lepiej wziac byka za rogi teraz niz zamiatac pod dywan i sie pozniej martwic.

moze sie okazac ze instytucja wladna zarzadzi po prostu rozbiorke, moze nakaze zostawic bunkier w spokoju, a dom przesunac, trudno powiedziec, ale i tak trzeba spytac. a ja zanim byl zaczal pytac napewno bym go sobie dokladnie obejrzal...z bliska, z bardzo bliska :)

Teraz sobie przypomniałam, że czytałam jaśkowy dziennik :) Ale czy u Ciebie ten wynalazek już działa i możesz ocenić jego sprawność?? Ja miałabym mnóstwo darmowej energii, bo dom dłuższym bokiem stoi od południa (tzn będzie wkrótce stał :cool:) I sama idea mi się bardzo podobała tego wynalazku, tylko zastanawialiśmy się wówczas czy to działa?

cieple powietrze pod dachem jest ? - jest !

nawet jeśli ktoś nie ma WM to wystarczy zrobić czerpnię w szczycie dachu (dokładnie montuje się rozetę w membranie) , podłączyć rurę , silnik np EBM i prosty sterownik z 2 czujnikami temperatur - koszt 300-400 zł

jest to rozwiązanie dla dachów ocieplonych

u mnie jest już wykonane i działa - a jak działa - widać na sterowniku - w marcu gdy miałem w domu 10 stopni , na zewnątrz było 14 , to pod dachem 24/26 stopni

jest połączone z WM i GGWC

całość obsługuje 1 dedykowany sterownik zrobiony na zamówienie

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=112376&d=1334840364

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=112386&d=1334840406

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=112377&d=1334840369

sterownik może być znacznie bardziej rozbudowany i wyglądać tak

http://img33.imageshack.us/img33/7158/sdc10860rx.jpg

Edytowane przez R&K

A jeśli ktoś będzie miał WM to podpowiesz jak takie ustrojstwo zrobić?

Na tym wyświetlaczu niestety nie bardzo się orientuję o co chodzi :oops: No i jak ta temperatura 26 pod dachem przekałada się na ciepło w domu, ile tego ciepła dostajesz, jak jest połączone z całą instalacją? Może to jest banalnie proste, ale ja raczej nie z tych technicznych ludzi jestem, choć staram się jak mogę żeby nadążać :D Małżonkowi zaprezentuję wieczorem, on się lepiej zna ;)

A w ogóle fajną masz tą "czarną skrzynkę" z własnym logo! Czy to może logo Twojej firmy? Wygląda cool :cool: