slawas86 15.06.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 a u nas zalali dziś strop. Jeszcze wczoraj ze względu na uleny deszcz murarze zastanawiali się czy nie odwołać betonu ale ostatecznie się wyrobili. Od rana zabrali sie za ocieplanie piwnicy, a po południu przyjechały dwie gruchy i strop nad piwnicą jest:) Odkryłam dziś nową definicję złota. Drogie i trzeba się natrudzić, żeby znaleźć. A mowa o pospółce. Dziwne to bardzo, ale ani nie mogę za bardzo trafić na żwirownię, która sprzedaje (ponoć się nie opłaca), a jak już trafię - to cena zwala z nóg, zastępczo proponowanego piasku również. Ile płaciliście za tonę (lub wywrotkę) i transport z rozsądnie zlokalizowanego miejsca? Najgorsze jest to, że wydawało mi się, że to taka drobna pozycja w budżecie a co wcześniejszego pytania o pospółkę, za wywrotkę 30T płaciłem 350, potrzebne były 3... Słuchajcie czy braliście kredyt z dopłatami?? Jak to jest z tymi metrami powierzchni użytkowej?? Czy można sobie zaprojektować pseudo "suszarnię" w projekcie indyw. by obniżyć ilość metrów użytkowych tak by nie przekroczyć 140? wiele zależy od podejścia analityka w banku. Ale banki przede wszystkim patrzą na zestawienia zbiorcze, więc jeżeli powierzchnia użytkowa nie przekroczy 140m to na RnS da się załapać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.06.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 A jeśli ktoś będzie miał WM to podpowiesz jak takie ustrojstwo zrobić? Na tym wyświetlaczu niestety nie bardzo się orientuję o co chodzi No i jak ta temperatura 26 pod dachem przekałada się na ciepło w domu, ile tego ciepła dostajesz, jak jest połączone z całą instalacją? Może to jest banalnie proste, ale ja raczej nie z tych technicznych ludzi jestem, choć staram się jak mogę żeby nadążać Małżonkowi zaprezentuję wieczorem, on się lepiej zna A w ogóle fajną masz tą "czarną skrzynkę" z własnym logo! Czy to może logo Twojej firmy? Wygląda cool rzuć okien do wątku "Jaśkowe wynalazki" tam jest z grubsza wszystko opisane - zarówno ja , jak i Jasiek czy inni będący w temacie Ci pomogą temperatura nawiewu w WM ma duże znaczenie i nie jest bez znaczenia .... czym cieplejsze pchasz do domu tym mniej musisz wydać na ogrzewanie - na wyświetlaczu przykład z marca , na zewnątrz zimniej niż temperatura jaką byś chciała mieć w domu czyli musiałby chodzić bypass i odzysk ciepła z wyrzucanego powietrza, którego nigdy nie odzyskasz w 100% , pod dachem masz temperaturę wyższą niż pożądana w domu całość połączona trójnikiem - 2 rury łączą się w 1 a sterownik wybiera ustawienie przepustnicy czyli skąd czerpać powietrze - są też czujniki temperatur które dostarczają danych do sterownika czarna skrzynka z logiem - bo to urządzenie dedykowane do mojego domu - zrobione przez znajomego "jasiek71" na zamówienie - ja nie produkuje, nie sprzedaje ... jestem inwestorem hobbystą zbierającym gadżety w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 15.06.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Motylek0508 - hurtownie dzielą się na takie które maja właściwy towar i na takie które mają badziew i do tego zwykle nie mają tego co trzeba. Cena to nie wszystko. Wolę dać parę groszy więcej niż zaproponować klientowi np. gorszy klej do granitu albo źle obrobiony kamień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 15.06.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 rzuć okien do wątku "Jaśkowe wynalazki" tam jest z grubsza wszystko opisane - zarówno ja , jak i Jasiek czy inni będący w temacie Ci pomogą temperatura nawiewu w WM ma duże znaczenie i nie jest bez znaczenia .... czym cieplejsze pchasz do domu tym mniej musisz wydać na ogrzewanie - na wyświetlaczu przykład z marca , na zewnątrz zimniej niż temperatura jaką byś chciała mieć w domu czyli musiałby chodzić bypass i odzysk ciepła z wyrzucanego powietrza, którego nigdy nie odzyskasz w 100% , pod dachem masz temperaturę wyższą niż pożądana w domu całość połączona trójnikiem - 2 rury łączą się w 1 a sterownik wybiera ustawienie przepustnicy czyli skąd czerpać powietrze - są też czujniki temperatur które dostarczają danych do sterownika czarna skrzynka z logiem - bo to urządzenie dedykowane do mojego domu - zrobione przez znajomego "jasiek71" na zamówienie - ja nie produkuje, nie sprzedaje ... jestem inwestorem hobbystą zbierającym gadżety w domu Już poczytałam trochę też w Twoim dzienniku (ile to zajmuje czasu!!!!), i nie zamierzam w tym miejscu przeciągać tego wątku, powiedz mi tylko, czy pod dachem masz samą rurę którą ciągniesz powietrze? Jeśli tak, to gdy je tamtędy ciągniesz, jest coraz zimniejsze, nie? W jaki sposób zdąrzy się ogrzać cały czas tamtędy płynąc? Chodzi mi o to czy jest tam jakiś wymiennik ciepła, czy to tylko dachowa czerpnia powietrza do WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 15.06.2012 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 DANONKI wyprzedziliscie nas z pracami:razz: U nas prad powoli sie robi a okna beda 23go. Gratuluje tempa A co do kuchenki to bardzo fajna, moze podpatrze pomysl:) Tez mysle nad kuchenka narozna i zlewem naroznym. Masz namiar gdzie taka kuchenke kupic? Ja wypatrzylam kiedys cos takiego[ATTACH=CONFIG]120147[/ATTACH] ale nie wiem czy bedzie na niej dosc miejsca zeby umiescic duze garnki? dziękujemy my na 99% zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie. Na pewno będzie kuchnia narożna, pod nią szafka narożna (prawdopodobnie obrotowa), a piekarnik obok niej. Stwierdziliśmy że dla nas będzie to bardziej funkcjonalne i wizualnie też będzie lepiej. Nie mamy jeszcze pomysłu gdzie kupimy taką kuchnię i okap narożny, ale na pewno gdzieś jest i w końcu ją namierzymy W każdym razie nasz elektryk będzie musiał zmienić dwa punkty w kuchni, ten od płyty grzewczej i od gniazdka nad ladą bo wypada akurat w rogu za kuchnią. Co do kuchenki którą umieściliście - osobiście nie przepadam za tak obłymi kształtami, ale pomysł jest i na pewno oryginalnie by wyglądała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 15.06.2012 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 właśnie czy ktoś wie czy taka kuchenka jest praktyczna? czy przy częstym gotowaniu się sprawdza? ja nie wiem, ale słyszałam od paru osób że wygodna jest kuchenka narożna chociaż osoby te użytkowały narożną, ale taką w trójkącie nie w literę 'L'. My taką "elkę" chcemy mieć i będziemy takiej szukać. Jak już z niej zacznę korzystać to dam znać czy przy częstym gotowaniu się sprawdza (oby jeszcze w tym roku!) ale dobre pytanie, podłączę się. Może już ktoś taką ma i w razie złych doświadczeń podzieli się nimi i uchroni mnie przed podjęciem złej decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartol82 16.06.2012 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Spokojnie,sprawa jest już załatwiona w sposób formalny,i oficjalny.Legalnie uzyskałem zgode na dalszą budowę:)Więc postanowiłem pochwalić sie faktem odkrycia na forum.W końcu nie każdy ma okazję pochwalić sie takim znaleziskiem.A swoja drogą,bunkier pod powierzchnia ziemi jest skutkiem praktyk rolników po otrzymaniu gruntów rolnych po drugiej wojnie światowej.Wkopywano je metodą kopania studni w ziemię,tak aby nie przeszkadzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartol82 16.06.2012 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 spokojnie...ma odwagę...ma.Tyma bardziej że żadne to przestępstwo.Wszystko załatwione z firmą archrologiczną,oraz urzędem,chyba nie sądzicie że w innym porzypadku tak bym sie wychylał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartol82 16.06.2012 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Taki bunkier to może być fajna piwniczka np. na wino i inne fajne specyfiki. było juz sporo pomysłów na to jak go wykorzytsać,niestety po uzyskaniu zgody od konserwatora-wyburzamy:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 16.06.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 było juz sporo pomysłów na to jak go wykorzytsać,niestety po uzyskaniu zgody od konserwatora-wyburzamy:( Oooooo Kuźwa .... ale żal takiej fajnej ziemianki :cry::cry::bash::bash::bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 16.06.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Danonki, takie narożne kuchenki robi Teka, ale ceny są grubo powyżej 4 tys Prywatnie powątpiewam w wygodę tego rozwiązania, ale każdy ma swoją wizję i swoje kuchenne nawyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 16.06.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 :rotfl:NASZA EKIPA NADCHODZI ZE WSCHODU!!! 25-go czerwca maja zacząć! Mąż dziś składa barak, prąd ustalony z sąsiadem, woda na działce. JUPIII!!!! ...25.06. nasza siódma rocznica ślubu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.06.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Już poczytałam trochę też w Twoim dzienniku (ile to zajmuje czasu!!!!), na 1 stronie w moim DB jest spis treści i linki - takie ułatwienie dla tych co szukają ważnych informacji .... powiedz mi tylko, czy pod dachem masz samą rurę którą ciągniesz powietrze? Jeśli tak, to gdy je tamtędy ciągniesz, jest coraz zimniejsze, nie? W jaki sposób zdąrzy się ogrzać cały czas tamtędy płynąc? Chodzi mi o to czy jest tam jakiś wymiennik ciepła, czy to tylko dachowa czerpnia powietrza do WM? u mnie nie ma żadnego dodatkowego urządzenia / wymiennika czy silnika - powietrze zasysa rekuperator - temperatura powietrze minimalnie spada w kanale - ale to ciepło zostaje w domu , pochłania je wełna na kanałach i ocieplenie dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 16.06.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 na 1 stronie w moim DB jest spis treści i linki - takie ułatwienie dla tych co szukają ważnych informacji Widać, że dawno nie czytałeś swojego dziennika Spis treści jest znakomitym rozwiązaniem i chylę czoła. Chodzi mi jednak o czas jakiego potrzeba na przeczytanie treści mnie nie ma żadnego dodatkowego urządzenia / wymiennika czy silnika - powietrze zasysa rekuperator - temperatura powietrze minimalnie spada w kanale - ale to ciepło zostaje w domu , pochłania je wełna na kanałach i ocieplenie dachu Rozumiem. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 16.06.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 było juz sporo pomysłów na to jak go wykorzytsać,niestety po uzyskaniu zgody od konserwatora-wyburzamy:( no ale zdjecia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.06.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Zrob wiecej fotek przed zburzeniem , wiesz nie kazdy znajduje taka budowle n dzialce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.06.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Ogłaszam SSZ! http://img140.imageshack.us/img140/9633/208g.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.06.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Ogłaszam SSZ! Gratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulka76 16.06.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 GRATULACJE !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 16.06.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 bitter, gratulacje i wyrazy zazdrości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts