Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słuhajcie ile płaciliscie za przyłacze wody do celow budowlanych? jak razem z kanalizą to ile za całośc?

bez kanalizy 1800 zł za podłączenie i założenie licznika, była woda przy drodze

Edytowane przez nita83

Dziekuje pieknie, ja lama jedna nie dopytałam czy moja cena to z kanaliza z wrazenia:bash: ale Ty juz moje rejony, to bede sie trzymała tego ze z

wszystko zależy jeszcze do jakiego dostawcy się podłączasz...

w rejonach Poznania rządzi aquanet i stawki są zabójcze... firma goli kasę za wydanie warunków technicznych i za uzgodnienia projektu technicznego, który sama musisz zrobić... moja cena zawiera już projekt kanalizy jak i przyłącza wody, a to są kwoty rzędu 800-1000zł...

OOOOO, a jeszcze elektryka. Elektryk mi dzisiaj powiedział ze dom 230m2 bedzie mnie kosztował 20.000 z materiałem. Jak dla mnie to znowu jakas chora cena. Mowi ze 4 dni bedzie robił:mad:

U nas przy 170 m2 elektryka wyniesie około 7000 tys. (w tym 3 tyś. robocizna): przy czym wszystkie kable schowane w ścianach i zaklejone, 3x2,5 750V z przejściem na 3x1,5, siłowe w garażu, 380 kuchnia (piekarnik), 40 metrów kabla ziemnego do garażu na zewnątrz, zabezpieczenia (porażeniowe, przepięciówka), tablica metalowa, RTV z osobną skrzynką (100m koncentryka na 4 pomieszczenia osobno)... Rzetelnie, bez kłamstwa na materiale i robociźnie.

U nas przy 170 m2 elektryka wyniesie około 7000 tys. (w tym 3 tyś. robocizna): przy czym wszystkie kable schowane w ścianach i zaklejone, 3x2,5 750V z przejściem na 3x1,5, siłowe w garażu, 380 kuchnia (piekarnik), 40 metrów kabla ziemnego do garażu na zewnątrz, zabezpieczenia (porażeniowe, przepięciówka), tablica metalowa, RTV z osobną skrzynką (100m koncentryka na 4 pomieszczenia osobno)... Rzetelnie, bez kłamstwa na materiale i robociźnie.
analogicznie, u mnie wypada w okolicach 13.000 i do ok 15.000 uznam ze stawka ze ok, ale 20.000:bash: Jeszcze budowa się nie zaczeła a ja wale głowa w mur jak wyzej;-)

w rejonach Poznania rządzi aquanet i stawki są zabójcze... firma goli kasę za wydanie warunków technicznych i za uzgodnienia projektu technicznego, który sama musisz zrobić... moja cena zawiera już projekt kanalizy jak i przyłącza wody, a to są kwoty rzędu 800-1000zł...

oo to ja w Szczecinie warunki mam wydawane bez kasy;-) projekt mi robi architekt w cenie projektu. Mam samo podłaczenie, które zreszta robią pracownicy w ramach fuch:(

gosia@ - woda 2000, kanaliza 1000 - ciągnięte z drogi (w sumie ok 10 m). Jedno i drugie wyprowadzone w domu na miejscach docelowych, czyli kanaliza do pionu w łazience, woda do kotłowni (i licznik założony).
ale w domu wyprowadzili Ci juz po zbudowaniu, tak? a najpierw woda budowlana?

Nie, na razie mam fundamenty, ale woda i kanaliza są wyprowadzone tam, gdzie docelowo mają być. Tyle że umowa z wodociągami jest na razie na wodę budowlaną, a potem tylko doliczą ścieki, jak już będzie zbudowane co jest w planie :)
AAAAA, no własnie, ja dopiero bede miała lana płyte na palach, dlatego mam dylemat gdzie doprowadzić. A boje sie ze jak juz zapłacę to pozniej tyle ich zobacze i dalej bede ciagneła sama. No nic, zobaczymy jak bedzie

No zgadza się, ja za projekt przyłącza wody i kanalizy płaciłem 800pln :(

Dzięki za pocieszenie, gosi@ :) A ja się właśnie zdołowałam - policzyłam stal na fundamenty i wylewki pod taras i wejście - 7,5 tys brutto. :jawdrop:Można usiąść. A przecież to tylko "trochę" żelastwa ;)

...i to jeszcze nie jest cała stal, której będziemy potrzebować.....

Pamietam ze stal tez była przykrym zaskoczeiem przy 1 budowie, teraz tez bedzie pewnie:-(