Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

OOOOO, a jeszcze elektryka. Elektryk mi dzisiaj powiedział ze dom 230m2 bedzie mnie kosztował 20.000 z materiałem. Jak dla mnie to znowu jakas chora cena. Mowi ze 4 dni bedzie robił:mad:

mi elektryk mowił tak .... zwykły domek 120-140 m2 4 tys robocizna 4 tys materialy

zaczelismy robic i ok 6,5 a moze wiecj wyszlo mi za materialy i odrobine wiecej wziąłem za robocizne

kanaliza 1800 w tym rury od studni do domu, ale muszę sam wykopać i je ułożyć

woda niecały 1000 zł w tym materiał, robocizna i ryczałt wody na okres budowy

więc widzę ze ceny mam całkiem znośne:)

No znosne, znosne, u mnie chcieli 4500 na poczatku, ale z oburzenia mnie wbiło w podłoge

Podpowiedzcie jak zrobic brame.

A mianowicie: od frontu mam siatke na kolkach drewnianych- z trzech stron od sasiadow solidna siatke na podmurowce.

Od frotnu chce zrobic brame - przymocowana na drut wiazalkowy,

1 Jak daleko musze sie z nia odsumac od granicy?

2. Jaka powinna byc szerokosc takiej bramy?

Czy to ma sens?

Podpowiedzcie jak wykonac brame w ogrodzeniu z siatki na palikach.

Myslalem zeby przy uzyciu desek szalunkowych wykonam dwie polowki kopertowe i jakos wzmocnie slupki (moze podleje betonem) gdzie bedzie brama umocowana.

Szkoda mi tych desek - zaraz sie przydadza do szalowania law.

Ktos ma jakies doswiadczenia?

autorus! Twój fundament wygląda jak dzieło sztuki! Szok!! :wave:

A u nas dziś geodeta wytyczył fundamenty i wiem już jak daleko (a raczej jak blisko :() domu rosną moje drzewka: brzoza i sosenk. Wprawdzie jest lepiej niż myślałam, ale mąż i tak chce je usunąć. A ja nie chcę. Tak, jak miałam nadzieję wypadają dokładnie przed oknem w kuchni. Tak to wygląda:

fundament1.jpg

Dlaczego, dlaczego nie przesunęliśmy domu o metr w stronę ulicy?? :bash:

A może ktoś ma ochotę podnieść mnie na duchu, i powiedzieć, że mogą tak rosnąć. Jeśli tak, to śmiało.. ;) Taśmy wyznaczają oś fundamentu. Drzewo wypada z tej strony domu, przed pierwszym oknem od strony filara (tylko u nas ta część będzie wyciągnięta w stronę ogrodu):

http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_522_19.jpg

nita83 miód na moje serce :D A jednak obawiam się, że za jakiś czas będą tak duże że będą zagrażały domowi, a najgorzej że będą zasłaniały światło w pokojach nad kuchnią i mogą tam nieźle hałasować przy wietrze. A może nie?? A może można po prostu przycinać gałęzie od strony domu i już?