S.P. 23.06.2012 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 OOOOO, a jeszcze elektryka. Elektryk mi dzisiaj powiedział ze dom 230m2 bedzie mnie kosztował 20.000 z materiałem. Jak dla mnie to znowu jakas chora cena. Mowi ze 4 dni bedzie robił U mnie elektryka już zrobiona. Dom ma 200 m z garażem. Koszt 17000 i byłam na taką kwotę przygotowana. Fachowiec jest pierwszorzędny, kabla mam tyle, że oszaleć można, pełna elektronika. Myślę, że w Szczecinie są takie ceny po prostu. Dodam, że mój kierownik budowy powiedział, że tak doskonale wykonanej instalacji na oczy nie widział i nawet w domu tak nie ma. Każdy kolejny wykonawca podziwiał a namiary wzięło już mnóstwo ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 23.06.2012 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 nita83 miód na moje serce A jednak obawiam się, że za jakiś czas będą tak duże że będą zagrażały domowi, a najgorzej że będą zasłaniały światło w pokojach nad kuchnią i mogą tam nieźle hałasować przy wietrze. A może nie?? A może można po prostu przycinać gałęzie od strony domu i już? Marta ja Cie nie pocieszę Mialam taka brzozke przy domku, z brzózki zrobiła sie brzoza. Zasłoniła okno w łazience, zgnił mi dach w miejscu gdzie spadały liscie. A kawałek ogrodu pod brzoska szlag trafił, bo ciagle walczyłam z liscie które spadaja. Wiem co czujesz, sama walczyłam o nią, a po latach załowałam jak cholera. Zadnych drzew przy samym domu, plus podobno ściagaja pioruny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 23.06.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 U mnie elektryka już zrobiona. Dom ma 200 m z garażem. Koszt 17000 i byłam na taką kwotę przygotowana. Fachowiec jest pierwszorzędny, kabla mam tyle, że oszaleć można, pełna elektronika. Myślę, że w Szczecinie są takie ceny po prostu. Dodam, że mój kierownik budowy powiedział, że tak doskonale wykonanej instalacji na oczy nie widział i nawet w domu tak nie ma. Każdy kolejny wykonawca podziwiał a namiary wzięło już mnóstwo ludzi.Dasz mi namiary na priva? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hetman77 23.06.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 (edytowane) Cześć, I ja się pochwalę - ruszyła budowa pełną gębom Chudziak: I ławy: Już zalane, ale nie mam jeszcze zdjęć Problemów dużo ale w miarę do przodu Powiedzcie czy na etapie ław i scian fundamentowych wstawiacie kanalizę? Pozdrawiam, Edytowane 23 Czerwca 2012 przez hetman77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka i mariusz g 23.06.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 My zamierzamy przyłączyć się do kanalizy na etapie fundamentów, tak nam doradzili panowie, którzy będą u nas to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hetman77 23.06.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Ja będę miał szambo, więc się zastanawiam czy jest sens teraz się bawić i rozgrzebywać obok domu kolejną dziurę... My zamierzamy przyłączyć się do kanalizy na etapie fundamentów, tak nam doradzili panowie, którzy będą u nas to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielN 23.06.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 U mnie elektryka już zrobiona. Dom ma 200 m z garażem. Koszt 17000 i byłam na taką kwotę przygotowana. Fachowiec jest pierwszorzędny, kabla mam tyle, że oszaleć można, pełna elektronika. Myślę, że w Szczecinie są takie ceny po prostu. Dodam, że mój kierownik budowy powiedział, że tak doskonale wykonanej instalacji na oczy nie widział i nawet w domu tak nie ma. Każdy kolejny wykonawca podziwiał a namiary wzięło już mnóstwo ludzi. Poproszę o namiary i jeżeli to możliwe, to kilka fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 23.06.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Gosia, DanielN wysyłam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulka76 23.06.2012 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 A to i ja się pochwalę postępami wczoraj zalali drugi strop, trochę pogoda przeszkadzała ale jakoś się udało wklepać 14 kubików betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 23.06.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 ulka76, brawo!! Miło patrzeć jak domki rosną.U mnie koniec tynków, po niedzieli wchodzi hydraulik. Czasami nie dowierzam, że 9 marca zalałam ławę. Coraz bardziej wierzę w ten koniec października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 23.06.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 A jak zabieraliście się do planowania elektryki? My dziś na budowie byliśmy to rozplanować i były problemy gdzie włącznik gdzie wyłącznik na dwa czy na jeden itd, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceel 23.06.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 nita83 miód na moje serce A jednak obawiam się, że za jakiś czas będą tak duże że będą zagrażały domowi, a najgorzej że będą zasłaniały światło w pokojach nad kuchnią i mogą tam nieźle hałasować przy wietrze. A może nie?? A może można po prostu przycinać gałęzie od strony domu i już? Brzoza szybko rośnie tą wytnij a jutro zasadź nową tam gdzie Ci pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 24.06.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 ulka76, brawo!! Miło patrzeć jak domki rosną. U mnie koniec tynków, po niedzieli wchodzi hydraulik. Czasami nie dowierzam, że 9 marca zalałam ławę. Coraz bardziej wierzę w ten koniec października. bo sie uda i świeta w nowym domu będą:-)Zazdroszczę bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 24.06.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 A jak zabieraliście się do planowania elektryki? My dziś na budowie byliśmy to rozplanować i były problemy gdzie włącznik gdzie wyłącznik na dwa czy na jeden itd, To jest dość proste. W każdym projekcie domu masz projekt elektryki. Ponieważ od wbicia łopaty do stanu surowego mija zwykle około 3 miesięcy jest to świetny czas na przemyślenia i własne poprawki. Jeśli chodzi o projekt instalacji w kuchni, to mi zrobił go mi architekt wnętrz przy projekcie kuchni. Zrobił do tego projekt instalacji wod-kan, bo to jest standard przy tego typu usługach. Elektrycy wykonali to co do centymetra ale zostawili spory zapas kabla, gdyby coś się "Inwestorce" nagle odmieniło . W salonie i w pokojach chłopaków gniazda tv, int, etc są wykonane w dwóch miejscach, bo wiadomo graty zawsze można przestawiać, a przedłużaczy mój elektryk nie uznaje i wszystko musi być corect, żeby wstydu i pożaru nie było. Gwarantuje ci, że w dwa wieczory powstanie ci projekt instalacji jak marzenie. Poza tym dobry elektryk zawsze napakuje więcej gniazd tak na wszelki wypadek. Przełączniki zaś zawsze robi jako podwójne, przecież można to skorygować przy instalacji osprzętu. No i bardzo ważna sprawa, mój elektryk wyliczył mi osprzęt co do jednego, każdą osłonkę, każdy przełącznik i inne bzdury. Nic nie zostało, niczego nie zabrakło. Z najczystszym sumieniem powiem, że jest to prawdziwy fachowiec, najlepszy jaki kiedykolwiek przez moje wszystkie miejsca zamieszkania się przewinął. Po prostu czapki z głów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 24.06.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 (edytowane) A tak wygląda moja Kaliope 2 z dachóweczką. Dachówka to allegra 9 antracyt z Koramica. Edytowane 24 Czerwca 2012 przez S.P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 24.06.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Ja sobie zaprojektowałam elektrykę sama, tak jak pisze S.P. Jeden wieczór i po sprawie (wbrew pozorom, nie każdy projekt zawiera instalacje - u nas w Starostwie to wcale nie jest wymagane do PnB). Zatem usiadłam i rozplanowałam wszystkie gniazda i włączniki, przy czym zawsze dobrze podzielić na 2 obwody te większe ilości w jednym miejscu, a gniazdka dać z jakimś zapasem - i co do ilości, i co do miejsc. No i zastanowić się nad włącznikami schodowymi nie tylko przy schodach - np jeśli korytarz jest długi, to też dobry patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 24.06.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 (edytowane) A tak wygląda moja Kaliope 2 z dachóweczką. Dachówka to allegra 9 antracyt z Koramica. Fajnie wygląda antracyntowa, ja wybrałem allegra 9 monza trentino, taka wiśniowa Na razie dopiero wciągnięta na dach... Edytowane 24 Czerwca 2012 przez tomanek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 24.06.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Musze w ciagu najblizszych 2 tygodni wybrac material: walkowalem juz wiele.Jak byscie porownali "gazobeton" z Ytong 24cm - czy warto doplacac do Ytonga?pozdrrafus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 24.06.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Zamiast brzozy polecam platana. Brzoza śmieci niemiłosiernie. Ostatnio bardzo cieszy mnie w ogrodzie aralia i buk purpurowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 24.06.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Marta ja Cie nie pocieszę Mialam taka brzozke przy domku, z brzózki zrobiła sie brzoza. Zasłoniła okno w łazience, zgnił mi dach w miejscu gdzie spadały liscie. A kawałek ogrodu pod brzoska szlag trafił, bo ciagle walczyłam z liscie które spadaja. Wiem co czujesz, sama walczyłam o nią, a po latach załowałam jak cholera. Zadnych drzew przy samym domu, plus podobno ściagaja pioruny Jak to zgnił Ci dach??!! Jak to możliwe?? To z czego był dach i czym pokryty i jaki kąt dachu, bo może to ma znaczenie? I jak blisko rosła? O ogród pod nią sie nie martwię, bo nic tam nie planuję prócz trawy. Okna w kuchni tez nie zasłoni, bo to duże okno. Dzięki za odpowiedź i prosze o więcej szczegółów! Brzoza szybko rośnie tą wytnij a jutro zasadź nową tam gdzie Ci pasuje O tym też już myślałam. Żeby zasadzić drugą metr dalej. Tylko zanim urośnie trzeba będzie poczekać... Ale wczoraj widziałam trzy wielkie brzozy rosnące metr przed ścianą (pół metra przed krawędzią dachu) parterowego budynku. Budynek wyglądał w porządku, brzozy też. Sama nie wiem, chyba zostawię drzewa póki co i zobaczę jak to będzie wyglądało gdy już dom stanie. hetman77, ulka76 gratuluje postępów Też bym już chciała.... Ale już niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts