Danonki 25.06.2012 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 u nas elektryka przy 120m2 (ze skosami) + 24m2 garaz wyjdzie z materiałem ok 8tys. I w naszym projekcie nie było elektryki, wszystko musieliśmy sami rozplanować i z jednym było łatwiej z innym trudniej. Największy problem miałam z łązienkami Czy będzie dobrze - okaże się. Brzoza. też nam się marzy, ale te liście - może coś podobnego ale jednak innego wybierzemy przed dom, a brzozy za domem dwie i za kilka lat hamak się powiesi Szambo - robimy w tym tygodniu jakoś wtorek, środa,a studnie kopiemy w piątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 25.06.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Jak to zgnił Ci dach??!! Jak to możliwe?? To z czego był dach i czym pokryty i jaki kąt dachu, bo może to ma znaczenie? I jak blisko rosła? O ogród pod nią sie nie martwię, bo nic tam nie planuję prócz trawy. Okna w kuchni tez nie zasłoni, bo to duże okno. Dzięki za odpowiedź i prosze o więcej szczegółów! na dachu miałam wiór osikowy:-) kat 40 stopni. Brzoza tez wykonczy trawe, tj liscie. Brzoza rosła ok 1 m od budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 25.06.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 u nas elektryka przy 120m2 (ze skosami) + 24m2 garaz wyjdzie z materiałem ok 8tys. I w naszym projekcie nie było elektryki, wszystko musieliśmy sami rozplanować i z jednym było łatwiej z innym trudniej. Największy problem miałam z łązienkami Czy będzie dobrze - okaże się. Brzoza. też nam się marzy, ale te liście - może coś podobnego ale jednak innego wybierzemy przed dom, a brzozy za domem dwie i za kilka lat hamak się powiesi Szambo - robimy w tym tygodniu jakoś wtorek, środa,a studnie kopiemy w piątek to mozna pwoiedziec ze cena elektryki jest zblizona w miare u wszystkich;-) tylko te 20.000 z kosmosu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 25.06.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Musze w ciagu najblizszych 2 tygodni wybrac material: walkowalem juz wiele. Jak byscie porownali "gazobeton" z Ytong 24cm - czy warto doplacac do Ytonga? pozdr rafus Ja buduję z Solbetu 24 i jestem zadowolona, dobra cena i jakość. Tomanek, jaki ty maś śliczny domek, kolor dachówki idealny do twojego domku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 25.06.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 na dachu miałam wiór osikowy:-) kat 40 stopni. Brzoza tez wykonczy trawe, tj liscie. Brzoza rosła ok 1 m od budynku. OK, to sie uspokoilam. U mnie bedzie dachowka ceramiczna, to raczej nic nie zgnije. A trawnik - hmm - moj brat ma trzy brzozy i trawnikowi nie szkodza. Nic, zobacze co bedzie jak stanie dom, wtedy ja ew. usune. Poki co niech rosnie. My juz mamy przyczepe mieszkalna dla budowlancow (jutro jade ja posprzatac, bo ostatnio sluzyla za skladowisko rupieci...), i za trzy dni startujemy z budowa (oby!). Mialo byc dzisiaj, ale cos tam sie przesunelo. Nadal jednak nie podjelismy decyzji z czego budowac. Mialy byc silikaty, ale wczoraj znow sie zaczelam zastanawiac czy beton komorkowy nie jest lepszy? Sama nie wiem. Cena (jak patrzylam na allegro) jest praktycznie taka sama, z betonu szybciej i latwiej sie buduje i ma lepsza izolacyjnosc, wiec mozna dac mniej styropianu (a nie bardzo chce miec sciany o gruboscie 60 cm), no ale silikaty sa zdrowsze, oddychaja (moze to nie bez znaczenia przy rekuperacji - czytalam o problemach z wilgotnoscia w domach z WM), i akumuluja cieplo - co ma znaczenie przy grzaniu pradem. Sama nie wiem i nawet nie zamierzam tu walkowac tego tematu, ale jak ktos chce jakas mysl podrzucic, to chetnie przeczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 25.06.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Marta&Robert a jakim cudem miałoby ci wyjść te 60 cm ściany? 24 gazobeton + max 20 cm styro, łącznie 44 cm, te same grubości dajesz przy silikatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.06.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 (edytowane) Mialy byc silikaty, ale wczoraj znow sie zaczelam zastanawiac czy beton komorkowy nie jest lepszy? Sama nie wiem. Cena (jak patrzylam na allegro) jest praktycznie taka sama, z betonu szybciej i latwiej sie buduje i ma lepsza izolacyjnosc, wiec mozna dac mniej styropianu (a nie bardzo chce miec sciany o gruboscie 60 cm)Są też silikaty gr.18cm które są zdecydowanie tańsze od BK 24cm,druga sprawa,że na silikaty daje się jedynie 2-3cm więcej styropianu,żeby ściana miała podobny współczynnik przenikania ciepła jak BK.Przy 18+22cm z silikatów współczynnik ścian będzie taki sam jak przy 24+20cm z BK a ściana cieńsza i tańsza Edytowane 25 Czerwca 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 25.06.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 no właśnie mamy ten sam dylemat. w projekcie jest silka, ale dużo osób doradza BK. podobno łatwiej się muruje. silikaty, podobno strasznie trudne w obróbce. no i póki co nie zdecydowaliśmy, ale mąż bardziej przychyla się ku BK. już nawet dzwonił po hurtowniach pytać o cenę Ytonga i Solbetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 25.06.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 a ja chce wam pokazać nasza wiechę nie wiem czy ktoś już poruszał ten temat, zazwyczaj wiechy które widziałam to trochę kwiatów i gałązek ale może się mylę dlatego byłam mile zaskoczona naszą Impreza przy tej okazji była całkiem całkiem http://images46.fotosik.pl/1629/39c335c64d383021m.jpg[/url] http://images46.fotosik.pl/1629/bc90845ca63e893dm.jpg[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 25.06.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 nasi budowlańcy poradzili sobie z wiechą już po zalaniu ław http://obrazki.elektroda.pl/2455106500_1340649399_thumb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 25.06.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 no właśnie mamy ten sam dylemat. w projekcie jest silka, ale dużo osób doradza BK. podobno łatwiej się muruje. My mamy pół na pół W projekcie silikaty, bo bardzo chciałam, ale dostałam tak dobrą cenę na ytonga, że z żalem skapitulowałam i ściany zewnętrzne są z niego, a tylko działowe z silikatów. Wpływ na decyzję miała głównie cena - nie tylko samego materiału, bo to łatwiej przełknąć, ale i robocizny - nasi wykonawcy uznali, że skoro na mkw wchodzi 8,33 ytongów, a bloczków silikatowych 18, to i cena za wymurowanie ścian powinna odpowiednio podskoczyć. A poza tym - ściany zewnętrzne będą cieplejsze, a wewnętrzne lepiej izolujące akustycznie I wilk syty, i owca cała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 25.06.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 a ja chce wam pokazać nasza wiechę nie wiem czy ktoś już poruszał ten temat, zazwyczaj wiechy które widziałam to trochę kwiatów i gałązek ale może się mylę dlatego byłam mile zaskoczona naszą Ja miałam przepiekna wiechę z lisci debu i jarzebiny, mistrzostwo swiata to było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 25.06.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Bury kocie Czy mozna wiedziec jaka to dobra cena na Ytonga? Moze byc na priva, jak wolisz. Ja za tydzien musze tez zamowic. Czy zamawiacie u producenta czy w lokalnym skladzie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 25.06.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Rafus12 - odpisałam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 26.06.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Ja tam nie zauważyłem,żeby silikat był ciężki w obróbce,bardzo fajnie się klei,ściany szybko powstawały,odpadu minimalna ilość,dwie taczki max gdzieś czytalam, że strasznie twardy i ciężko go ciąć. ale osobistych żadnych doświadczeń nie mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.06.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 gdzieś czytalam, że strasznie twardy i ciężko go ciąć. ale osobistych żadnych doświadczeń nie mamy.U mnie chłopaki złego słowa pod tym względem nie powiedzieli a wręcz przeciwnie,wg nich bardzo fajnie się robiło,lepiej niż z BK :)Z tym,że ekipa orócz kielni musi posiadać inne narzędzia budowlane ;)Cięli bloczki kątówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 26.06.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Bociany, podzielcie się doświadczeniem. Kto z Was robił lub planuje siatkę zbrojeniową w chudziaku? W projekcie tego nie mam, ale ekipa mówi, że koniecznie. Nie zamierzam się spierać, w sumie wydaje mi się to dość dobrym pomysłem, ale jestem ciekawa jak było u Was. I czy macie to w projektach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 26.06.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Pomysł dobry, nie zaszkodzi na pewno. Nie mam siatki w projekcie ale za to mamy wieniec i tak zostawiliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 26.06.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Bociany, podzielcie się doświadczeniem. Kto z Was robił lub planuje siatkę zbrojeniową w chudziaku? W projekcie tego nie mam, ale ekipa mówi, że koniecznie. Nie zamierzam się spierać, w sumie wydaje mi się to dość dobrym pomysłem, ale jestem ciekawa jak było u Was. I czy macie to w projektach? Pomysł dobry, ale pewnie ekipa chcę się zabezpieczyć za Twoje pieniadze, na wypadek gdyby źle zagęścili piasek pod chudziakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 26.06.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 zgłupiałam już, jaką mieliście stawkę VAT przy betonie? 8 czy 23%? bo mnie wychodzi że to zależy od widzimisię betoniarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts