bury_kocur 29.06.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 O, ja mam identyczny problem - bo planujemy grzać gazem (kocioł kondensacyjny), rozważam komin Ultra Duplex Effe2, a do tego mąż chce zrobić jeden zapasowy w razie ewentualnej zmiany opału kiedyś w nieodgadnionej przyszłości - i tu chciałam zrobić sam komin z pustaków dymowych, do uzupełnienia kiedyś (a może nigdy) wkładem. I wszystko by było super, gdyby nie fakt, że planujemy strop z płyt strunobetonowych i ten zestaw kominów (plus 2 wentylacyjne) po prostu mi się nie mieści - wycięcie w stropie nie może być tak duże Czy ktoś widział pustaki kominowe o przekroju prostokątnym, a nie kwadratowym? Bo tylko to ratowałoby moją koncepcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 29.06.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 O, ja mam identyczny problem - bo planujemy grzać gazem (kocioł kondensacyjny), rozważam komin Ultra Duplex Effe2, a do tego mąż chce zrobić jeden zapasowy w razie ewentualnej zmiany opału kiedyś w nieodgadnionej przyszłości - i tu chciałam zrobić sam komin z pustaków dymowych, do uzupełnienia kiedyś (a może nigdy) wkładem. I wszystko by było super, gdyby nie fakt, że planujemy strop z płyt strunobetonowych i ten zestaw kominów (plus 2 wentylacyjne) po prostu mi się nie mieści - wycięcie w stropie nie może być tak duże Czy ktoś widział pustaki kominowe o przekroju prostokątnym, a nie kwadratowym? Bo tylko to ratowałoby moją koncepcję do kotła kondensacyjnego wystarczy pustak wentylacyjny o odpowiednim przekroju, który to będzie pełnił rolę szachtu... w szacht ten wkładasz albo oryginalny dla danego producenta kotła, przewód powietrzno-spalinowy, lub też inny dowolny certyfikowany po co wtedy komin kupować...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 29.06.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Ok, ale problem jest z tym drugim kominem - czyli z tym zapasowym na paliwo stałe. A co do kombinacji pustak plus przewód do kotła kondensacyjnego, to wychodzi chyba ze 300 zł taniej niż kompletny komin, a tylko 10 lat gwarancji. A na komin 40. To chyba wolę dopłacić te trzy stówy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 30.06.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Witam wszystkich. Druga opcja komin z cegły pełnej i w środek włożyć wkład kamionkowy podobny jak jest w kominach systemowych. Z obmurowaniem klinkierem tu już nie ma problemu. KOMIN do pieca na gaz Druga opcja komin z cegły pełnej a w środek włożyć (wmurować) wkład kamionkowy do gazu Ale tu mam dylemat, bo teraz przeważnie zakłada się piece do gazy z zamkniętą komorą spalania, do którego jest potrzebny specjalny komin. Trudno mi powiedzieć jaki piec będe miał, a chciałbym sie zabezpieczyć bo później już komina nie dostawi. Proszę o poradę. Ja chyba zrobię komin z cegły pełnej z wkładem ceramicznym, a do gazu z cegły pełnej z tym, że zostanie pusty a później włożę rurę z kwasówki odpowiednią do pieca i tu może być dwa w jednym -rura w środku do odprowadzania, a szycht -kanał kominowy do doprowadzenia powietrza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorios 30.06.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Ja chyba zrobię komin z cegły pełnej z wkładem ceramicznym, a do gazu z cegły pełnej z tym, że zostanie pusty a później włożę rurę z kwasówki odpowiednią do pieca i tu może być dwa w jednym -rura w środku do odprowadzania, a szycht -kanał kominowy do doprowadzenia powietrza . I popieram, to jest bardzo dobry pomysł. Komin na paliwo stałe bedzie gotowy a ten do gazu można w każdej chwili włożyć. Czy to będzie rura pojedyncza czy podwójna, to bez znaczenia. Zresztą do pieców kondensacyjnych nie jest potrzebna jakaś duża średnica. Zastanawiam sie nad wentylacją, bo przy kominie z cegły pełnej chciałem ją zrobić z pustaka wentylacyjnego ceramicznego. Tylko co nad dachem, jak go obmurować klinkierem żeby miał jakiś sensowny kształt w połączeniu z kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 30.06.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Łącznie wyjdzie taniej, ceramika to około jedna trzecia wartości całego komina systemowego. U mnie ekipa bierze tyle samo kasy za budowę niezależnie czy komin systemowy czy murowany. Ale nie chodzi tylko o koszty, mam większe zaufanie do solidnych rzeczy (wiem, wiem podczas murowania łatwiej o błędy ....), ale wystarczy zobaczyć komin u rkowal79, http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184424-M-131-Ma%C5%82gosi-i-Radka-budowany-w%C5%82asnymi-r%C4%99koma/page3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz wojtkowski 30.06.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 A czy ktoś buduje u Lipińskich? Szukam opinii na temat tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 01.07.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Ile Was te kominy kosztują ? Cuzamen do kupy ? Ja płaciłem za Schiedel Rondo Plus 20+W i Avant 12+W Economic do każdego pustak wentylacyjny z dwoma kanałami 7700 plus robocizna 3500pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 01.07.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Ruszam z fundamentami 9 lipca:D Niestety prognoza dlugoterminowa (ktora moze byc warta tyle co nic) przewiduje burze z deszczem na caly ten tydzien budowy. Jak mi w poniedzialek koparka zdejmie humus i lunie ulewa to we wtorek nie bedzie gdzie wylewc tego betonu. Zwlaszcza ze jest glina - po zdjeciu humusu woda stoi ze hey. Czy mieliscie podobne problemy? Jak sobie radzic? Moja ekipa przyjezdza z daleka, dodatkowo koparke i beton trzeba zgrywac z 3dniowym wyprzedzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 01.07.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Ruszam z fundamentami 9 lipca:D Niestety prognoza dlugoterminowa (ktora moze byc warta tyle co nic) przewiduje burze z deszczem na caly ten tydzien budowy. Jak mi w poniedzialek koparka zdejmie humus i lunie ulewa to we wtorek nie bedzie gdzie wylewc tego betonu. Zwlaszcza ze jest glina - po zdjeciu humusu woda stoi ze hey. Czy mieliscie podobne problemy? Jak sobie radzic? Moja ekipa przyjezdza z daleka, dodatkowo koparke i beton trzeba zgrywac z 3dniowym wyprzedzeniem.U mnie akcja sie zaczyna 03.lipca i tez obawiam sie pogody. Ja mam płyte i pale, to dopiero bedzie zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 01.07.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 a my od wczoraj mamy szambo, a dziś pracę rozpoczęli tynkarze pogoda super, ale gdy się siedzi z dzieciakami w basenie lub biega pod zraszaczami współczuję chłopakom (tynkarzom), że w niedziele w taki upał muszą siedzieć i pracować, ale w sumie to ich wybór to oni chcieli zacząć pracę od niedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawas86 01.07.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 a nas w sobotę skończyli ścianę oporową od tarasu. Teraz poczekam dobry tydzień i i będę zabierał się za zasypywanie... bez zagęszczarki się nie obędzie.... a juz jutro przyjeżdża cegła i zaczynamy parter:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 01.07.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 A czy ktoś buduje u Lipińskich? Szukam opinii na temat tej firmy. czy chodzi Ci o http://lipinscy.pl/ - projekty domów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 01.07.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Ruszam z fundamentami 9 lipca:D Niestety prognoza dlugoterminowa (ktora moze byc warta tyle co nic) przewiduje burze z deszczem na caly ten tydzien budowy. Jak mi w poniedzialek koparka zdejmie humus i lunie ulewa to we wtorek nie bedzie gdzie wylewc tego betonu. Zwlaszcza ze jest glina - po zdjeciu humusu woda stoi ze hey. Czy mieliscie podobne problemy? Jak sobie radzic? Moja ekipa przyjezdza z daleka, dodatkowo koparke i beton trzeba zgrywac z 3dniowym wyprzedzeniem. Polecam "twojapogoda" u mnie się sprawdziła dwukrotnie (ławy i chudziak) i betonu nie musiałem wcale podlewać , u mnie wyszło w jeden dzień, o 9:00 przyjechał majster aby oszacować co będzie do roboty, około 12:00 zbrojenia były gotowe, później telefon i udało się koparkę załatwić i jeszcze kilka osób do kopania, no i oczywiście telefon do betoniarni czy przywiozą beton i o 17:00 był już beton i końcówka wykopów i poprawianie zbrojenia., wszystko poszło sprawnie a następnego dnia ładnie padał deszczyk i pielęgnował beton. Tobie też pójdzie dobrze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 01.07.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 danonki pięknie Wam postępują prace! Zazdroszczę! U nas budowa stoi, więc trwają prace ogrodnicze - i to jedyny plus tego, że ekipa nie przyjachała. W sobotę kopara wyrywała drzewa i rozorała przy tym pół działki. Gdyby były już fundamenty te manewry byłyby prawie nie możliwe do przeprowadzenia! I tak bałąm się, że paliki geodety wyznaczające fundamenty ucierpią... Asolt zrobił mi już bilans energetyczny domu. Wynika z niego, że dom będzie 3 - 3,5 litrowy. Andrzejowi wyszło, że przy grzaniu prądem płacilibyśmy ok 1800zł za sezon grzewczy. Czy myślicie, że to mało czy dużo za ogrzewanie? Nie ważne czym dom grzany. Bo nie wiem jak się ustosunkować do tej kwoty. Nie mam żadnego punktu odniesienia. Dzięki za odpowiedzi. Okazuje się - przy okazji - że ogrzewanie domu jest mniejszym problemem niż przygotowanie cwu - nie da się ograniczyć zapotrzebowania na wodę tak jak zapotrzebowania na kWh do ogrzewania. Dodatkowe cm styropianu w tym przypadku nie pomogą Jest nas dużo i dużo potrzeba ciepłej wody.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 01.07.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Ja płaciłem za Schiedel Rondo Plus 20+W i Avant 12+W Economic do każdego pustak wentylacyjny z dwoma kanałami 7700 plus robocizna 3500pln Mój komin wyjdzie kilka razy taniej, mniejszy -2 wentylacyjne, gazowy i do paliwa stałego, ale ważny jest też rejon!!! -koszty robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena i Rafał 01.07.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Mój komin wyjdzie kilka razy taniej, mniejszy -2 wentylacyjne, gazowy i do paliwa stałego, ale ważny jest też rejon!!! -koszty robocizny. Ja kupowałam konin BRATA fi18 + 4 kanały wentylacyjne na wysokość 9 m - koszt 3165,00 zł. - robocizna 2000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 01.07.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Polecam "twojapogoda" u mnie się sprawdziła dwukrotnie (ławy i chudziak) i betonu nie musiałem wcale podlewać , u mnie wyszło w jeden dzień, o 9:00 przyjechał majster aby oszacować co będzie do roboty, około 12:00 zbrojenia były gotowe, później telefon i udało się koparkę załatwić i jeszcze kilka osób do kopania, no i oczywiście telefon do betoniarni czy przywiozą beton i o 17:00 był już beton i końcówka wykopów i poprawianie zbrojenia., wszystko poszło sprawnie a następnego dnia ładnie padał deszczyk i pielęgnował beton. Tobie też pójdzie dobrze. Pozdrawiam Dzieki za slowa otuchy. Stresuje mnie to ze koparkowego i beton mozna trzeba zamawiac z 3dniowych wyprzedzeniem:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 01.07.2012 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Co do rachunków za ogrzewanie jest to mała kwota,zwłaszcza,ze instalacja w grzanie prądem to tylko 4-5tys.zł. Co do cwu to właśnie dlatego mam pompę ciepła a nie prąd,co z tego,że za ogrzewanie będą nie duże pieniądze jak za cwu będzie drugie tyle. Rozważałem grzać c.o prądem a do cwu małą pompę ciepła ale jest to niezbyt opłacalne i koszt instalacji rośnie do 12tys.zł za całość i dlatego zdecydowałem się na jedną pompę do c.o i cwu za 14tys.zl Przy Waszym niskim zapotrzebowaniu na moc cieplną wystarczy powietrzna pompa o niskiej mocy,czyli tańsza,wg mnie spokojnie 8kW jak nie niższa. Koszt takiej pompy liczę na 15-17tys.zł z zasobnikiem cwu 300l i montażem. Twój przykład,jest to zresztą kolejny,świadczy,że grzanie prądem nie jest drogie i warto zrezygnować z kominów i zaoszczędzić kupę kasy na nich Pokazuje także,że grzanie ekogroszkiem jest drogie biorąc pod uwagę całościową instalację lącznie z kominami My właśnie rozważamy to, o czym napisałeś (za radą asolta) czyli grzanie prądem i pompę ciepła do cwu. Nie wiem tylko skąd Ci wyszło za to 12 tys? Mi wychodzi połowę mniej. Pompę asolt znalazł nam za 3.300zł. Liczy, że grzanie wszystkiego większą pompą wychodzi - circa about - 500zł rocznie taniej, ale przy różnicy w kosztach zakupu duża pompa spłaci się za dużo lat... Do tego czasu pewnie one już stanieją i będzie można wówczas ją sobie dokupić. Nam zależy na jak najniższych kosztach inwestycyjnych, dlatego w tym momencie skłaniamy się do rozwiązania, które Ty porzuciłeś. Ale być może jak przyjdzie co do czego kupimy jedną pompę. Nie musimy o tym decydować dziś - i to jest właśnie piękne Czy pompą, czy prądem - instalacja taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 02.07.2012 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Nam zależy na jak najniższych kosztach inwestycyjnych, dlatego w tym momencie skłaniamy się do rozwiązania, które Ty porzuciłeś. Mim zdaniem to duży błąd. Jeśli koszty inwestycji są małe to eksploatacja jest kosztowna. Nie powinno się jednak wpadać w przesadę. Należy znaleść złoty środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts