autorus 02.07.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Pewnie się powtórzenie ale dla mnie grzanie prądem jest skazanie sie tylko na prąd. Można grzać prądem ale medium przenoszące energie powinno być inne np woda. Wtedy daje to szeroki wachlarz możliwości. Tak mi to tłumaczył kolega adam_mk i mnie to przekonało. Np. Arturo ma pompę, ale jak coś się stanie , do tego samego układu podłączy gazówkę ( znajdzie źródło gazu pod chałupą lub zacznie produkować, biogaz z odpadków), albo na dachu zamiast dachówki da solary bo bedą tak tanie, albo skrajnie wykończony finansowo zainstaluje śmieciucha i będzie palił czym sie da. On może WSZYSTKO. Mając prąd nie można NIC tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.07.2012 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 autorus - to nie do końca tak można naprawę dużo !!! zależy jaki dom ... jeśli masz małe zapotrzebowanie na ciepło włączam biokominek - jeśli coś się rypnie i prądu nie będzie dłużej układ mam tak zrobiony że podąłczam agregat i nadal mam prąd jeśli prąd zdrożeje na tyle - to kupię sobie wiatrak i będę swój prąd produkował - a że niewiele go potrzebuje wystarczy go na moje potrzeby jeśli już nie będzie wyjścia to zawsze mogę kupić gotowy komin do montażu zewnętrznego i wrzucać ciepło w WM lub magazynować w buforze a z niego czerpać w czasie zgodnie z zapotrzebowaniem u mnie np będzie docelowo 3 zbiorniki po 140 l - wiec możliwości naprawdę są nieograniczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.07.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 (edytowane) Fakt,sama pompa do cwu to koszt ok.3,5tys.zł: http://allegro.pl/hewalex-powietrzna-pompa-ciepla-pcwu-3-8-do-c-w-u-i2423879207.html ale do tej pompy trzeba dokupić jeszcze zasobnik do cwu 300l bo zwykły bojlerek nie wystarczy: http://allegro.pl/zasobnik-wymiennik-cwu-kospel-300-l-nowosc-i2437595464.html Ja myślałem o pompie z zasobnikiem w jednym,ponieważ będzie to pewniejsze działanie: http://allegro.pl/podgrzewacz-z-pompa-ciepla-pwpc3-8-2w-300-hewalex-i2396575557.html no i piecyk elektryczny też trzeba dodać do tego zestawu: http://allegro.pl/kospel-kociol-elektryczny-ekco-mnz-12-12kw-i2425880250.html Po zsumowaniu tego i dodaniu robocizny wychodzi 11-12tys.zl Pompa ciepła do c.o i cwu jest droższa o 2-3tys.zł i wg mnie nie ma sensu się szczypać i ja się nie szczypałem Dziwne wyliczenie Asolta z tymi 500zł...przecież 1800zł za ogrzewanie dzielone na COP2,5 pompy ciepła daje nam rachunek 720zł co powoduje oszczędności 1000zł,biorąc pod uwagę jeszcze cwu ok.4000kWh,które przy cenie 0,42zł/kWh będzie wynosiło 1680zł co przy COP2,5 daje oszczędność kolejne 1000zł ?? Poproś Asolta o wyjaśnienie,nawet tutaj bo wg mnie przy zużyciu w sumie 8000kWh pompa ciepła powietrzna ze średniorocznym COP2,5 powoduje nam oszczedności nie 500zł a 2000zł rocznie Znając Asolta mógł Wam proponować bufor ciepła ale wg mnie nie jest to zbyt szczęśliwe i tanie rozwiązanie,tym bardzie pod słabą pompę Poniżej zastanawialiśmy się jak to podłączyć w jedną całość i wnioski nie napawały optymizmem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-Dążenie-do-spełnienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszczędna-)&p=5062625&viewfull=1#post5062625 Zabawa w głuchy telefon zawsze powoduje ze wstępne ustalenia poczynione z inwestorem a następnie niezbyt dokładnie przekazane na forum powodują ze ostatecznie wnioski są niezgodnie z tymi ustaleniami Arturo powiedz czy zasobnik cwu nie jest potrzebny jezeli zastosujemy jedną pompe do wszystkiego. Wydaję mi sie ze zarzut ze do pompy hewalexa jest potrzebny zasobnik jest nietrafione, tym bardziej ze cwu będzie dla 5 osób. Oczywiście pompa z zasobnikiem mniej komplikuje instalację ale jest drozsza od samej pompy plus zasobnik: 3400 + 2190 = 5590 ceny z alegro pompa z zasobnikiem (PWPC 2W 300) hewalex - 6690 allegro, czyli róznica ok 1000 zł na niekorzyść zestawu 2 w1 uwzgledniając koszt połaczenia pompy z zasobnikiem. Moje wyliczenie 500zł róznicy nie jest wcale dziwne gdyż nie dotyczy Artur ogrzewania, tak jest jak Marta nie przekazała sensu moich wyliczeń. Te 500 zł to jest tylko w wielkim przyblizeniu gdyz tyle podałem w czasie rozmowy, i jeszcze nie wyliczałem tego dokładnie. Juz wyjasniam czego te wyliczenie dotyczyło. Porównywałem koszt roczny przygotowania cwu (nie ogrzewania !!!) w dwóch przypadkach> 1) grzejemy cwu pci powietrzna która słuzy do wszystkiego 2) grzejemy cwu pci powietrzna hewalexa , jezeli temperatury są ponizej 0 i pompa nie pracuje wtedy grzejemy w II taryfie. Oczywiście ta róznica 500 zł na koszysc pompy dla całości jest nieco zawyzona ale muszę dokładnie to policzyć. Pompa hewalexa 3,8 kW do cwu wcale nie jest taka słaba, nie wiem dlaczego tak sądzisz, te prawie 4 kW w zupełnosci do cwu wystarcza. Ja to dokładnie Marcie tłumaczyłem ale wyszło jak zawsze. Jezeli chodzi o pozostałe koszty to ogrzewania jest potrzebny jezeli czasowo rezygnujemy z instalacji pci pw bufor z grzalkami dla dla wykorzystania II taryfy. Koszt to ok 2000 zł Czyli razem mamy ok 7800 i aby wyszło ok 12-13 tys to robocizna musiała by być ok 4500 zł. Pompa pci pw np Daikin Altherma 8 kW to trochę więcej niz 15000 i do tego musi byc zasobnik cwu, o robociznie nie wspomnę. 6,4 kW z montazem 20 k (allegro) troche za słaba 8,4 kW z montazem 20,3 k (allegro) moc wystarczająca. 1) 20300 + 2200 = 22500 zł (pompa + zasobnik+ montaz) 2) 7800 + 3000 = 10800 zł ( bufor+grzałki+zasobnik+ cwu+pci cwu+ montaż) Roznica ok 11700 zł Róznica w kosztach ogrzewania do obliczenia przymując zapotrzebowanie na ciepło bez cwu 5400 kWh. Jak liczyć to rzetelnie bo papier wszystko przyjmie Edytowane 2 Lipca 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.07.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Dla mnie dziwnie skomplikowany jest Twój układ i nie wygląda wcele tak tanio jak się to wydaje,za każde tak skomplikowane połączenie instalator swoje weźmie a bufor ciepła za 2000zł mnie dziwi niezmiernie. Kto szuka ten znajdzie: http://keno-energy.istore.pl/pl/bufor-ciepla-eps-600l.html bufory bardzo dobrej jakosci mozna i znależć i tansze grzałki: http://allegro.pl/grzalka-do-bojlera-grbk-3x2000w-typ-u-6-4-i2441989145.html razem ok 2450 do 7000 naprawde duzo brakuje. Jezeli chodzi o tansze zestawy pci + zasobnik praktycznie nie ma róznicy w cenie w porownaniu z zestawem który podałeś a tym który ja zaproponwałem (pci i zasobnik oddzielnie). Co do ostatecznej wersji nie ma jeszcze zadnych ustaleń są to lużne koncepcje, nie wszystkie ustalenia mogę upublicznić. Oczywiście ze instalacja jest prosta jezeli jest pompa do wszystkiego, sam jestem za tym rozwiązaniem, ale czasami jest pewien opór z róznych powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawas86 04.07.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 ruszyliśmy z ścianami parteru:) Efekt pracy po 2 dniach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 04.07.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 a ja nadal nic nie wiem. I, asolt, nie napisałam że 500zł to różnica na ogrzewaniu I nie chciałam tu niczego źle przekazać, po prostu nie zawsze wszystko łatwo zrozumieć przez telefon, dlatego wolę mieć "na papierze". Zrozumiałam że to jest różnica na całości kosztów - ogrzewania i cwu, bo rozmawialiśmy o jednej pompie do wszystkiego. Te wszystkie wyliczenia, przeliczenia i obliczenia są naprawdę skomplikowane dla kogoś, kto się na tym nie zna. No więc jak to w końcu jest? Bo jeśli porównujemy koszt samej pompy i pompy+bufora+... to musimy też porównać koszty eksploatacyjne grzania wszystkiego. Inaczej to się mija z celem. Jak wyżej: nadal nic nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.07.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Wyliczenie w miarę poprawne, ale mam zastrzezenia do ceny 1 kWh, założenie jest takie ze w przypadku grzania czystym prądem grzejemy wyłacznie w II taryfie nie wiem co rozumiesz przez cele uzytkowe, mówimy tylko ok kosztach ogrzewania i cwu czyli koszt 1 kWh bedzie niższy niż 0,42 zl/kWh. Dokładnie dla taryfy G12W dla obszaru\Łódź Teren jest to ,39 zł/kWh, w tej taryfie mamy 70 h I taryfy w tygodniu i 98 h II taryfy w tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 04.07.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Arturo72 wielkie dzięki! Pozwoliłam sobie zrobić edycję Twojego posta od razu, żeby się lepiej czytało. Mam nadzieję, że się nie gniewasz. Koszty eksploatacji: Wariant 1- c.o i cwu grzane bezpośrednio prądem dwutaryfowym, czyli 8000kWh*0,42=3360zł za c.o i cwu Wariant II -c.o grzane prądem a cwu grzane powietrzną pompą do cwu z COP2,5 = (4000*0,42)+(4000/2,5*0,42)=2352zł Wariant III-c.o i cwu grzane powietrzną pompą do wszystkiego ze średniorocznym COP2,5=8000/2,5*0,42=1344zł Koszty instalacji: Wariant I-(kocioł elektryczny+bojler)=4-5tys.zł Wariant II-(kocioł elektryczny+pompa ciepła do cwu z zasobnikiem 300l)=10-11tys.zł Wariant III-(powietrzna pompa ciepła 8kW np.Atlantic Alfea S8 )=17-18tys.zł Koszty eksploatacyjne pierwszego wariantu są o 1 tys zł/ rok wyższe od drugiego i o 2 tys/ rok wyższe od trzeciego (jak Ci równo wyszły te liczby ). ROZUMIEM ŻE PODAŁEŚ KWOTY NA ROK. Bojlera nie chcę mieć, więc tego nie będę porównywać. Prosty rachunek pokazuje, że po pięciu latach w stosunku do użytkowania bojlera, zwraca nam się pompa do c.w.u i kocioł do co. Czyli bez sensu tej bojler. Interesuje mnie wariant dwa i trzy. Grzanie samą pompą wychodzi o tysiąc złotych taniej rocznie niż grzanie pompą i kotłem, a jej koszt instalacji jest 8 tys wyższy. Czyli po ośmiu latach powietrzna pompa się zwraca a dalej już tylko oszczędzamy. Jeśli koszt zakupu i montażu pompy to nie 18 a - jak chce asolt - 22 tys, to spłaca się ona po 11 latach. Cóż..... zakup pompy do wszystkiego nie jest specjalnie uzasadniony ekonomicznie licząc w ten sposób. Z drugiej strony chcąc teraz grzać kotłem, a potem pompą, trzebaby doliczyć do strat - oprócz zakupu kotła i małej pompy teraz - zakup drugiej pompy w przyszłości. I w tym wypadku to już się raczej mija z celem..... Albo pompa do wszystkiego od razu, albo kocioł+pompa na zawsze. Takie są moje wnioski na dziś. Swoją drogą to nawet te 3360zł za ogrzewanie + cwu to tylko 280zł miesięcznie. Nie wiem ile trzeba do tego doliczyć wydatków na pozostałą energię elektryczną, ale teraz płacę 460zł samego czynszu, więc ta kwota za ogrzewanie i ciepłą wodę jest jak z jakiegoś snu.... Chyba, że ja coś źle liczę? Jak tak to poprawcie. Zniosę dzielnie... mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 04.07.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Arturo, znalazłam tę Twoją pompę ciepła. Niestety kosztuje ok 20 tys. w tej chwili, a ponad to w opisie znalazłam takie zdanie:"Ta pompa ciepła umożliwia:wytwarzanie c.w.u. pod warunkiem, że współpracuje z zasobnikiem c.w.u. wyposażonym w grzałkę elektryczną" - wynika z tego, że trzeba dokupić jeszcze zasobnik do cwu, więc koszt będzie jeszcze wyższy. Jestem ciekawa w jaki sposób udało Ci się ją kupić i zainstalować za 18 tys? Poleć sprzedawcę, chętnie sprawdzę cenę. Trudno mi wierzyć, by mogła być o tyle niższa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.07.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Takie małe uwagi do obliczeń, w III wariancie Arturo założył ze pompa do ogrzewania bedzie zuzywała tylko w II taryfie a na pewno tak nie bedzie, to załozenie mozna przyjąć tylko do cwu, dla ogrzewania srednia cena 1 kWh bedzie wyższa a tym samym róznica miedzy II a III wariantem się zmniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 04.07.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) Ale można znaleźć tańszą pompę ciepła a wtedy różnica się zwiększy.... Czy nie można po prostu kupić pompy HEWALEX 7,8 kW? Jest bardzo tania, a skoro ta firma robi dobre pompy do cwu, to może i takie "do wszystkiego" robi dobre? http://allegro.pl/hewalex-pompa-ciepla-powietrzna-wbc-7-8-h-b2-p-i2450885974.html Jeszcze tanie w miarę pompy robi Panasonic, ale jakoś nie mam przekonania. Co myślicie? asolt, czy dla mnie dobra będzie właśnie pompa 8kW? Arturo dzięki, już Ci odpisałam. Edytowane 4 Lipca 2012 przez marta&robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 04.07.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Budowa rozpoczęta. Myslałam, ze mnie nic nie zaskoczy, że przerobilam wszystko, ale ten widok mnie lekko wmurował w ziemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.07.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Ale można znaleźć tańszą pompę ciepła a wtedy różnica się zwiększy.... Czy nie można po prostu kupić pompy HEWALEX 7,8 kW? Jest bardzo tania, a skoro ta firma robi dobre pompy do cwu, to może i takie "do wszystkiego" robi dobre? http://allegro.pl/hewalex-pompa-ciepla-powietrzna-wbc-7-8-h-b2-p-i2450885974.html Jeszcze tanie w miarę pompy robi Panasonic, ale jakoś nie mam przekonania. Co myślicie? asolt, czy dla mnie dobra będzie właśnie pompa 8kW? Pompa z linku ma graniczna temp pracy tylko -7 oC, dlatego jest taka tania, jednym z waznych parametrów pomp powietrznych jest właśnie ta temperatura. 8-8,5 kW wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 04.07.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Pomozcie - tyczy sie lania law.Teren glinasty.Wykonawca chce wylac beton B20 na lawy bez szalunkow, tylko w rowki - bez zadnego chudziaka. Pospolka wtedy idzie na wierzch (wewntatrz budynku).Z opinii np. koparkowego to powinno sie wybrac caly srodek, zrobic szalunki, podsypac piaskiem pod chudziak, wylac chudziak a potem lawy dopiero. Srodek w calosci zagescic pospolka.Ktora wersja popieracie?Dodam ze widzialem interesujaca dyskusje na muratorze, gdzie byly opinie ze zageszczajac srodek pospolka tworzy sie "wanne" gdzie bedzie stala woda:( pozdrrafus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 04.07.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 (edytowane) Wersja koparkowego ale bez piasku tylko chudziak pod ławy, też to właśnie ćwiczę , wodę mam na 60 cm, żeby się odciąć to chudziak i szalunki. Deski przed wylaniem betonu właściwego (u mnie B25) polewasz wodą żeby nie "wypijały" z betonuPospółka do środka jak najbardziej, możesz dać też warstwę żwiru który przerwie podciąganie kapilarne wody (ale przy wodach naporowych to nie zda egzaminu). Natomiast nie obsypuj piaskiem fundamentu na zewnątrz - wtedy robisz wannę. Obsypuje się gliną czyli gruntem rodzimym. Chyba że robisz drenaż. Edytowane 4 Lipca 2012 przez cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 04.07.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Nie wiem, jak to się ma do rodzaju gruntu, ale napiszę jak było u nas - właśnie ławy lane w rowki, bez szalunków, bez chudziaka. Ale wykop za to wyłożony folią. Grunt piaszczysty. W opinii wykonawców i kierownika, nie trzeba szalunków, jeśli się nie obsypuje - i już. Po co komplikować proste sprawy. A wanna z folii załatwia sprawę ewentualnego wsiąkania mleczka w grunt, czyli zastępuje chudziak.Aha, oczywiście środek trzeba zasypać pospółką i zagęścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 04.07.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Folia też może być, chodzi głównie o to żeby się nie osypywało i nie mieszała ziemia z betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 04.07.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Pompa z linku ma graniczna temp pracy tylko -7 oC, dlatego jest taka tania, jednym z waznych parametrów pomp powietrznych jest właśnie ta temperatura. 8-8,5 kW wystarczy To znaczy że przy -8 co się dzieje? Pompa się wyłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.07.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 bez przesady Nie udawajmy ze PC PW to jest jakoś niesamowicie skomplikowane urządzenie proste jak drut. Chodzi tylko o system rozmrażania i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 04.07.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Nareszcie robota u nas ruszyła!!! w przyszłym tygodniu ostatnie lanie betonu na strop nr II gosia@ fotka super! ma facet poczucie humoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts