pan Żubr 04.07.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Nie wiem, jak to się ma do rodzaju gruntu, ale napiszę jak było u nas - właśnie ławy lane w rowki, bez szalunków, bez chudziaka. Ale wykop za to wyłożony folią. Grunt piaszczysty. W opinii wykonawców i kierownika, nie trzeba szalunków, jeśli się nie obsypuje - i już. Po co komplikować proste sprawy. A wanna z folii załatwia sprawę ewentualnego wsiąkania mleczka w grunt, czyli zastępuje chudziak. Aha, oczywiście środek trzeba zasypać pospółką i zagęścić. u mnie było dokładnie tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 04.07.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 u mnie było dokładnie tak samo Dzieki wam za slowa otuchy, u mnie bedzie wersja z rowkami, a pomysl z folia jest bardzo ciekawy - zaproponuje wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 04.07.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 u nas też tylko rowki, bez szalunków. grunt - glina, więc nic się nie obsypywało. ale na ok. metrze jest piach, więc woda nam ładnie wsiąka, nic nie pływa przy fundamentach. z zewnątrz zasypujemy gliną, jak napisała cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 04.07.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Budowa rozpoczęta. Myslałam, ze mnie nic nie zaskoczy, że przerobilam wszystko, ale ten widok mnie lekko wmurował w ziemię jakoś się tak sielsko i spokojnie zrobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 04.07.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Pomozcie - tyczy sie lania law. Teren glinasty. Wykonawca chce wylac beton B20 na lawy bez szalunkow, tylko w rowki - bez zadnego chudziaka. Pospolka wtedy idzie na wierzch (wewntatrz budynku). Z opinii np. koparkowego to powinno sie wybrac caly srodek, zrobic szalunki, podsypac piaskiem pod chudziak, wylac chudziak a potem lawy dopiero. Srodek w calosci zagescic pospolka. Ktora wersja popieracie? Dodam ze widzialem interesujaca dyskusje na muratorze, gdzie byly opinie ze zageszczajac srodek pospolka tworzy sie "wanne" gdzie bedzie stala woda:( pozdr rafus Z tego co wiem to w glinie piasek pod ławą działa zabezpieczająco, ale przed czym to nie wiem , ja osobiście był dał. U mnie nie glina tylko piasek i beton był lany prosto w wykopy, całość wybrana do górnej powierzchni ław -chciałem zdjąć tylko humus ale byłoby za dużo kopania ręcznego. Na koniec wszystko wsypałem(poza humusem) z powrotem i dołożyłem piachu. Co do pospółki to najlepsza ale też droga (koparkowy nie chce Ci jej sprzedać ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 05.07.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Budowa rozpoczęta. Myslałam, ze mnie nic nie zaskoczy, że przerobilam wszystko, ale ten widok mnie lekko wmurował w ziemię trafil ci sie artysta lepsze w sumie to nizby mial sztalugi porozstawiac i sie zabrac za malowanie fajnie, ja bym z gosciem znalazl wspolny jezyk a kto wie czy bym go na kierownika ekipy nie awansowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 05.07.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 [quote name=Tomasz fajnie' date=' ja bym z gosciem znalazl wspolny jezyk a kto wie czy bym go na kierownika ekipy nie awansowal [/quote] on juz jest kierownikiem ich ekipy:D mąż się smial, ze nawet jak spiepszą, to odbra aure zostawią. Na razie to mi sie nei chce na budowe jedzic, bo gamonie przez 4 dni humus sciagaja:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 05.07.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 gosia, a moze oni ci od razu wybieraja chwasty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 05.07.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Pomozcie - tyczy sie lania law. Teren glinasty. Wykonawca chce wylac beton B20 na lawy bez szalunkow, tylko w rowki - bez zadnego chudziaka. Pospolka wtedy idzie na wierzch (wewntatrz budynku). Z opinii np. koparkowego to powinno sie wybrac caly srodek, zrobic szalunki, podsypac piaskiem pod chudziak, wylac chudziak a potem lawy dopiero. Srodek w calosci zagescic pospolka. Ktora wersja popieracie? Dodam ze widzialem interesujaca dyskusje na muratorze, gdzie byly opinie ze zageszczajac srodek pospolka tworzy sie "wanne" gdzie bedzie stala woda:( pozdr rafus U mnie teren jest teren gliniasty i wylewałem ławy bezpośrednio w wykopy, bez szalunków, pod ławami podsypka z chudziaka,, na zewnątrz obsypane glina wymieszna z ziemią, w środku piasek, myślę że ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 05.07.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Ja to samo miałem, chudziaka nie było, wymiana gruntu za to, ława: do połowy szalunek poniżej wykop w gruncie zebrany łopatą do twardego gruntu.Na ławę daje się izolację w moim przypadku papę ICOPAL do izolacji w podmokłym gruncie (nie pamiętam dokładnie jak ta papa się nazywała), skoro na ławę daje się izolację to nie rozumiem po co pod ławę niektórzy dają folię, nie wiem co to ma dać, moje majstry też nie wiedzą a na rzeczy się znają.Skoro jest teren gliniasty trzeba dać drenaż wokól ławy, najlepiej francuzki, i nie będzie żadnej wanny, lecz sucha zimia pod chudziakiem. Trzeba tylko pilnować żeby pospólka była dobrzez zagęszczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 05.07.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Folia pod ławę nie jest w charakterze izolacji, tylko zamiast chudziaka - chodzi o to, żeby mleczko nie wsiąkło w grunt i przez to nie osłabiło betonu. Izolacja idzie normalnie na ławę i tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 05.07.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 A co to jest drenaz francuzki na lawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 06.07.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 A co to jest drenaz francuzki na lawy? po wylaniu ławy, a najlepiej i po wymurowaniu fundamentów wokól ławy mniejwięcej n jej górnej wysokości robisz obsybkę z kamyka nie pamiętam jakiej frakcji była u mnie na to układasz rurę drenarską owiniętą w geowłukninę, to przysypujesz tym samym żwirem z lekka ,a to sypiesz ze 20 cm kamyka następnuie układasz pas geowłukniny o szerokosci ok. 60 - 70 cm i dalej kamyk ze 20 cm, Następnie obsypujesz fundamenty pospółką , lub żwirem i tyle. Warunek jest taki że robiąc wykop trzeba zrobić ok 1 m szerzej w kolo aby dało się wykonać drenaż. Tak wykonany drenaż łączysz ze studnią chłonną i tyle. Nie ma wanny z wodą tylko suchy teren. A ta nazwa to nie wiem czy fachowa, ale co tam budowlańców mam po rodzinie to tak go nazywali. Ta geowłuknina na dwa razy to po to żeby dodatkowo zabezpieczyć rurę drenarską przed ewentualnym zamulaniem, zwłaszcza że teren gliniasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.07.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Jedyny warunek że MOŻESZ zrobić studnię chłonną, czyli masz grunt przepuszczalny pod gliną do którego się dokopiesz. Ja np nie mogę, i u mnie woda by stała w studni chłonnej lub wylewała się z niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 06.07.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Można też wodę wyprowadzić do burzówki, to jest najlepsze przy terenie gliniastym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.07.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Trzeba mieć burzówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 06.07.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Jedyny warunek że MOŻESZ zrobić studnię chłonną, czyli masz grunt przepuszczalny pod gliną do którego się dokopiesz. Ja np nie mogę, i u mnie woda by stała w studni chłonnej lub wylewała się z niej. A ja wylewam gorycz, poszło już chyba ze 20 tys w błoto- prawie wszystko jest do zasypania,a wybrano 19 ogromnych wywrotek ziemi+koparki, które to kopały. Musimy posadowić dom w nowym miejscu po pomyłce geotechnicznej firmy [a właścicwie to przysłali jakiegoś świdrowego]. Wszystkie mapki projektowe, mapka zagospodarowania terenu, warunki przyłączy, geodeta -do wyrzucenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 06.07.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Reklamacja,pozew lub dogadanie się. Nie wiem, co zrobimy- jtro rano mają przyjechać na działkę i wiercić w nowym miejscu. Ponadto muszą nam doprowadzić do zlikwidowania szkód-będziemy ciągnąć z ich polisy OC; a jeśli ich ubezpieczyciel odmówi, dobierzemy się do majątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 06.07.2012 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Jak się nie ma burzówki, można do ścieku tylko trzeba wiedzieć co i jak żeby się nie wydało, bo zgody na takie przyłącze gmina nie da. Tej studni chłonnej też bym tak od razu nie prekreślał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 07.07.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 A ja wylewam gorycz, poszło już chyba ze 20 tys w błoto- prawie wszystko jest do zasypania,a wybrano 19 ogromnych wywrotek ziemi+koparki, które to kopały. Musimy posadowić dom w nowym miejscu po pomyłce geotechnicznej firmy [a właścicwie to przysłali jakiegoś świdrowego]. Wszystkie mapki projektowe, mapka zagospodarowania terenu, warunki przyłączy, geodeta -do wyrzucenia. :o:o jak to ? wspołczuje bardzo, pozwolenie tez nowe na budowe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts