abra06 16.07.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 (edytowane) Edytowane 24 Czerwca 2013 przez abra06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 17.07.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Hm, ja nie mam kominka, ale z tego co wiem, to przewód wentylacyjny nie wystarczy, żeby go obsłużyć, musi być spalinowy. Natomiast do kotła kondensacyjnego wkład do kanału i będzie ok. Ja planuję wyrzut spalin przez ścianę, w ogóle bez komina, ale ja po taniości buduję Co do tego, które kominy spalinowe najlepsze, to jest mnóstwo opinii - a wentylacyjne wzięłam najtańsze, czyli w moim wypadku silikatowe. Ceramiczne ponad dachem trzeba obmurować klinkierem, a ja tego akurat nie planuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 17.07.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Hm, ja nie mam kominka, ale z tego co wiem, to przewód wentylacyjny nie wystarczy, żeby go obsłużyć, musi być spalinowy. Natomiast do kotła kondensacyjnego wkład do kanału i będzie ok. Ja planuję wyrzut spalin przez ścianę, w ogóle bez komina, ale ja po taniości buduję Co do tego, które kominy spalinowe najlepsze, to jest mnóstwo opinii - a wentylacyjne wzięłam najtańsze, czyli w moim wypadku silikatowe. Ceramiczne ponad dachem trzeba obmurować klinkierem, a ja tego akurat nie planuję. daj namiar na te kominy jakis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 17.07.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Masz wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena i Rafał 17.07.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Ja kupowałam komin z wkładami ceramicznymi firmy BRATA - wyszedł DUUŻO taniej niż standardowy murowany z cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 17.07.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Witam wszystkich forumowiczów nie wiem czy dobrze trafiłem ale mam pytanie czy ktoś się orientuje czy za 250000 mogę wybudować ten projekt http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-nerinach/m4f3e713b94824 działkę już mam projekt kupiłem warunki zabudowy dostałem tylko pozwolenie na budowę muszę dostać ale potrzebowałbym tu porady fachowców na forum z jakimi kosztami muszę się liczyć dziękuje z góry za odpowiedz pozdrawiam. na stronie masz podane koszty [TABLE=class: space] [TR] [TD=class: product_table_gray_koszty_selected]Cena "pod klucz" [/TD] [TD=class: product_table_gray_koszty_selected_right]110m2 x 1800 zł + 27 720,00 zł = 225 720,00 zł[/TD] [/TR] [TR] [TD=colspan: 2]http://archon.pl/images/common/spacer.gif[/TD] [/TR] [TR] [TD=class: product_table_gray_koszty_selected]Cena "pod klucz" w systemie gospodarczym [/TD] [TD=class: product_table_gray_koszty_selected_right]158 004,00 zł[/TD] [/TR] [/TABLE] uwazam je za realne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaka 17.07.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Witam wszystkich Bocianków:D Daaawno mnie tu nie było ale może ktoś pamięta;) A nie było mnie bo dużo zmian w życiu osobistym (i pernamentny brak czasu) ale i na naszej budowie:) od 3 tygodni stoi już pięknie zalany parter naszego domku:lol2: no i muszę przyznać że niesamowite przeżycie tak sobie chodzić po swoim domu:p prace poszły błyskawicznie w sumie od stanu zero do zalania płyty 5 dni roboczych teraz niestety kolejna przerwa ze względu na ekipę ale czas tak zasuwa że pewnie szybko się doczekamy kolejnych wrażeń...obecnie mamy już też nieco podmurowane poddasze, no i pewnie w najbliższej wolnej chwili usuniemy stemple na parterze bo nadal stoją... Gratulacje dla wszystkich Bocianków którzy już wybudowali i tych którzy dzielnie się nadal zmagają, oby wszystko szło po naszej myśli:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abra06 18.07.2012 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Witam, dziękuję za podpowiedzi w sprawie wyboru kominu. Stanęło na systemowym kominie z keramzytu. Chciałam się jeszcze poradzić: 1) na ławach powinno się robić izolację poziomą czy niekoniecznie? 2) w projekcie mam izolację fundamentów od wewnątrz styropianem a na zewnątrz abizolem. Czy nie powinno być odwrotnie? pzdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 18.07.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Abra06, izolację na ławach możesz zrobić, ale nie musisz to zależy od warunków wodnych jakie masz na działce - ja np. nie mam. Ale dużo to nie kosztuje i nie szkodzi więc rób.Styropian raczej przykleja się na zewnątrz, albo i na zewnątrz i w środku (ja tak mam), ale może w twoim przypadku są jakieś szczególne powody dla których masz od środka, spytaj swojego architekta tego który Ci adaptował projekt. Izolację przeciwwilgociową stosujesz ze wszystkich stron. Chyba że masz piwnicę to robisz z zewnątrz tzw. "szczelną wannę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abra06 18.07.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Dzięki Cronin za rady. Robimy w końcu tak,że na zewnątrz fundamentów dajemy styropian a od wewnątrz mazidło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 18.07.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 A my dziś skończyliśmy stan zero Od przyszłego tygodnia ściany, jak dobrze pójdzie, bez niespodzianek, to w połowie sierpnia powinniśmy skończyć SSO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 19.07.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 dzisiaj o 7:00 przyjechało 6 chłopa + kierownik i... o 13:00 mamy zrobione wylewki teraz sobie schną, a my zaczynamy rozglądać się za drzwiami wejściowymi i garażowymi tylnymi oraz bramą garażową, aby kupić, założyć i oficjalnie zakończyć SSZ coś czuję ze uda się wprowadzić wcześniej jak na św Bozego Narodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abra06 20.07.2012 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 jaką daliście izolację poziomą na fundamenty? 2 razy papę na lepiku czy może coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.07.2012 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 papę na lepiku? komu by się chciało bawić ja daję coś takiego http://allegro.pl/izolacja-pozioma-fundamentow-tasma-fundamentowa-30-i2480509712.html kupiłem ale nie w tej firmie. Rozkłada się to i koniec, ja kupiłem grubszą 1mm. Do niczego się to nie przykleja tylko rozkłada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 20.07.2012 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 ja daję papę termogrzewalną Izobit Super Medium o grubości 4,7 mm, z tym że między fundamentem a ścianą nawet nie trzeba jej zgrzewać, zgrzewana będzie dopiero razem z tą na chudziaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Persefona 20.07.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Witam. Jeśli wszystko się ułoży za kilka dni kupimy działkę i mam nadzieję zacząć budowę w tym roku Szukam informacji o dokumentach niezbędnych do PnB - głównie po to aby zorientować się w kosztach związanych z tymi dokumentami , macie jakąś ściągę ? 1. Działka jest na terenie nie objętym MPZP, są wydane warunki zabudowy, ale na obecnego właściciela działki. Czy po kupieniu działki muszę je przepisać na siebie? 2. Do uzyskania PnB wystarczy tylko zapewnienie o przyłączach ? 3 .Nie wiem jeszcze na jakie ogrzewanie się zdecydujemy, czy gaz musimy juz teraz ciągnąć do działki czy można to zrobić w późniejszym terminie? Być może zdecydujemy się na ogrzewanie prądem i wtedy gaz nie będzie nam potrzebny. 4. Ile ważne jest PnB ? Znalazłam informację w jednym artykule że 2 lata a w innym że 3 . Gdyby się okazało że z różnych przyczyn nie możemy ruszyć z budową od razu ( musimy sprzedać mieszkanie) to mając PnB możemy zacząć w dowolnym momencie i te wszystkie papierki o zapewnieniu mediów będą aktualne? Laikiem jestem, wybaczcie dziwne pytania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna2802 20.07.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Pozwolenie jest ważne dwa lata ( w tym czasie musisz rozpocząć budowę). Powodzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Persefona 20.07.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Kachna czyli wszystkie mapki i inne dokumenty też są ważne przez 2 lata? Bo z tego co czytałam to normalnie są ważne 6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 20.07.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 ja daję papę termogrzewalną Izobit Super Medium o grubości 4,7 mm, z tym że między fundamentem a ścianą nawet nie trzeba jej zgrzewać, zgrzewana będzie dopiero razem z tą na chudziaku A jaka papę dajesz na chudy, z tego co wiem to nie ma papy z atestem? Stoje przed tym dylematem i nie wiem czy pozostać przy folii 2-3mm czy z tą papą kombinować, z tym że nie wiem z jaką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 20.07.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 (edytowane) na chudziak dam prawdopodobnie icopala trochę tańszą, grub. 4 mm ale nie pamiętam jak się nazywa (nie "fundament" w każdym razie ) to chyba Zdunbit PF szybki profil sbs, dla mnie ważne żeby miała grubość ok. 4 mm, gramaturę 200, na włókninie poliestrowej a nie na szklanym welonie Edytowane 20 Lipca 2012 przez cronin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts