Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hm, ja nie mam kominka, ale z tego co wiem, to przewód wentylacyjny nie wystarczy, żeby go obsłużyć, musi być spalinowy. Natomiast do kotła kondensacyjnego wkład do kanału i będzie ok. Ja planuję wyrzut spalin przez ścianę, w ogóle bez komina, ale ja po taniości buduję ;)

Co do tego, które kominy spalinowe najlepsze, to jest mnóstwo opinii - a wentylacyjne wzięłam najtańsze, czyli w moim wypadku silikatowe. Ceramiczne ponad dachem trzeba obmurować klinkierem, a ja tego akurat nie planuję.

Hm, ja nie mam kominka, ale z tego co wiem, to przewód wentylacyjny nie wystarczy, żeby go obsłużyć, musi być spalinowy. Natomiast do kotła kondensacyjnego wkład do kanału i będzie ok. Ja planuję wyrzut spalin przez ścianę, w ogóle bez komina, ale ja po taniości buduję ;)

Co do tego, które kominy spalinowe najlepsze, to jest mnóstwo opinii - a wentylacyjne wzięłam najtańsze, czyli w moim wypadku silikatowe. Ceramiczne ponad dachem trzeba obmurować klinkierem, a ja tego akurat nie planuję.

daj namiar na te kominy jakis :)

Witam wszystkich forumowiczów nie wiem czy dobrze trafiłem ale mam pytanie czy ktoś się orientuje czy za 250000 mogę wybudować ten projekt http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-nerinach/m4f3e713b94824 działkę już mam projekt kupiłem warunki zabudowy dostałem tylko pozwolenie na budowę muszę dostać ale potrzebowałbym tu porady fachowców na forum z jakimi kosztami muszę się liczyć dziękuje z góry za odpowiedz pozdrawiam.

na stronie masz podane koszty

[TABLE=class: space]

[TR]

[TD=class: product_table_gray_koszty_selected]Cena "pod klucz" [/TD]

[TD=class: product_table_gray_koszty_selected_right]110m2 x 1800 zł

+ 27 720,00 zł

= 225 720,00 zł[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=colspan: 2]http://archon.pl/images/common/spacer.gif[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: product_table_gray_koszty_selected]Cena "pod klucz" w systemie gospodarczym [/TD]

[TD=class: product_table_gray_koszty_selected_right]158 004,00 zł[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

uwazam je za realne

Witam wszystkich Bocianków:D

Daaawno mnie tu nie było ale może ktoś pamięta;) A nie było mnie bo dużo zmian w życiu osobistym (i pernamentny brak czasu) ale i na naszej budowie:) od 3 tygodni stoi już pięknie zalany parter naszego domku:lol2: no i muszę przyznać że niesamowite przeżycie tak sobie chodzić po swoim domu:p prace poszły błyskawicznie w sumie od stanu zero do zalania płyty 5 dni roboczych :D teraz niestety kolejna przerwa ze względu na ekipę ale czas tak zasuwa że pewnie szybko się doczekamy kolejnych wrażeń...obecnie mamy już też nieco podmurowane poddasze, no i pewnie w najbliższej wolnej chwili usuniemy stemple na parterze bo nadal stoją...

Gratulacje dla wszystkich Bocianków którzy już wybudowali i tych którzy dzielnie się nadal zmagają, oby wszystko szło po naszej myśli:D

Witam, dziękuję za podpowiedzi w sprawie wyboru kominu. Stanęło na systemowym kominie z keramzytu.

Chciałam się jeszcze poradzić:

1) na ławach powinno się robić izolację poziomą czy niekoniecznie?

2) w projekcie mam izolację fundamentów od wewnątrz styropianem a na zewnątrz abizolem. Czy nie powinno być odwrotnie? :)

pzdr,

Abra06, izolację na ławach możesz zrobić, ale nie musisz to zależy od warunków wodnych jakie masz na działce - ja np. nie mam. Ale dużo to nie kosztuje i nie szkodzi więc rób.

Styropian raczej przykleja się na zewnątrz, albo i na zewnątrz i w środku (ja tak mam), ale może w twoim przypadku są jakieś szczególne powody dla których masz od środka, spytaj swojego architekta tego który Ci adaptował projekt.

Izolację przeciwwilgociową stosujesz ze wszystkich stron. Chyba że masz piwnicę to robisz z zewnątrz tzw. "szczelną wannę"

dzisiaj o 7:00 przyjechało 6 chłopa + kierownik

i...

o 13:00 mamy zrobione wylewki :)

teraz sobie schną, a my zaczynamy rozglądać się za drzwiami wejściowymi i garażowymi tylnymi oraz bramą garażową,

aby kupić, założyć i oficjalnie zakończyć SSZ :)

coś czuję ze uda się wprowadzić wcześniej jak na św Bozego Narodzenia :)

papę na lepiku? komu by się chciało bawić :)

ja daję coś takiego

http://allegro.pl/izolacja-pozioma-fundamentow-tasma-fundamentowa-30-i2480509712.html

kupiłem ale nie w tej firmie. Rozkłada się to i koniec, ja kupiłem grubszą 1mm. Do niczego się to nie przykleja tylko rozkłada.

Gość Persefona

Witam.

Jeśli wszystko się ułoży za kilka dni kupimy działkę i mam nadzieję zacząć budowę w tym roku :)

Szukam informacji o dokumentach niezbędnych do PnB - głównie po to aby zorientować się w kosztach związanych z tymi dokumentami , macie jakąś ściągę ?

1. Działka jest na terenie nie objętym MPZP, są wydane warunki zabudowy, ale na obecnego właściciela działki. Czy po kupieniu działki muszę je przepisać na siebie?

2. Do uzyskania PnB wystarczy tylko zapewnienie o przyłączach ?

3 .Nie wiem jeszcze na jakie ogrzewanie się zdecydujemy, czy gaz musimy juz teraz ciągnąć do działki czy można to zrobić w późniejszym terminie? Być może zdecydujemy się na ogrzewanie prądem i wtedy gaz nie będzie nam potrzebny.

4. Ile ważne jest PnB ? Znalazłam informację w jednym artykule że 2 lata a w innym że 3 . Gdyby się okazało że z różnych przyczyn nie możemy ruszyć z budową od razu ( musimy sprzedać mieszkanie) to mając PnB możemy zacząć w dowolnym momencie i te wszystkie papierki o zapewnieniu mediów będą aktualne?

Laikiem jestem, wybaczcie dziwne pytania :)

Pozdrawiam

ja daję papę termogrzewalną Izobit Super Medium o grubości 4,7 mm, z tym że między fundamentem a ścianą nawet nie trzeba jej zgrzewać, zgrzewana będzie dopiero razem z tą na chudziaku

A jaka papę dajesz na chudy, z tego co wiem to nie ma papy z atestem?

Stoje przed tym dylematem i nie wiem czy pozostać przy folii 2-3mm czy z tą papą kombinować, z tym że nie wiem z jaką.

na chudziak dam prawdopodobnie icopala trochę tańszą, grub. 4 mm ale nie pamiętam jak się nazywa (nie "fundament" w każdym razie :) )

to chyba Zdunbit PF szybki profil sbs, dla mnie ważne żeby miała grubość ok. 4 mm, gramaturę 200, na włókninie poliestrowej a nie na szklanym welonie

Edytowane przez cronin