autorus 10.08.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 musi wyjść bo inaczej to po co właśnie zamówiłem dwa tiry cegły z Litwy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulka76 10.08.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 annaka my kupiliśmy właśnie takie okna Fakro PreSelect fpp-v u3uchylno obrotowe, są juz zamontowane i myślę że to dobry wybór klamka jest na dole i nie trzeba wskakiwać na stołek ale i wcale nie jest nisko, moze dlatego że mamy podniesioną ścianę kolanową o pustaka(teraz jest 5pustaków) przy funkcji uchylnej można np.podziwiać okoliczne widoki , a obrotowej np je umyć . też mamy dwa takie okna jedno w łazience a drugie w pokoju to w pokoju do końca było pod znakiem zapytania,czy go dawać czy nie,ale stwierdziliśmy że tylko pojedyncze drzwi balkonowe to troche za mało i bedzie ciemno i faktycznie by tak było:yes: życzę trafnych wyborów i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 10.08.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 a u mnie autorus, jestes wariat chyba jeden z najbardziej pozytywnych wariatow na jakich w zyciu trafilem. trzymam kciuki fajnie ze sa ludzie ktorzy nie pakuja kasy w "palacyki", "dworki" i inne banalne budowle ale robia cos takiego, z fantazja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tundra 11.08.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Autorus jestem pod ogromnym wrażeniem.Zazdroszczę siły przebicia i "powera" w dążeniu do celu.Też chętnie pośledzę dziennik.Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goshia7 11.08.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Witam. Jakie okna dachowe wybierają Bocianki? Czy ma ktoś z Was okno uchylno obrotowe typu np. Fakro PreSelect fpp-v u3 (taki konkretnie model bierzemy pod uwagę), jest sens takie montować? Będzie w jakimś stopniu lepsze/wygodniejsze? Oczywiście na schodach i tak nie ma to znaczenia bo tam ma pełnić jedynie funkcję doświetlenia... Hej My mamy właśnie okna Fakro obrotowe i uchylno obrotowe. Fakt -okno preselect jest wygodniejsze w użytkowaniu ale przy tych obrotowych też da się żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 11.08.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 policja ostanio złapała pijanego rolnika na traktorze - dziwić się później że w zbożu są kręgi powycinane ... a u mnie http://www.timtur.com.pl/budowa/murowanie/19.jpg patrząc na tą fotkę - odnoszę wrażenie że ekipa musi chodzić na OKRĄGŁO pijana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qana 11.08.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Słuchajcie, czy Wam też podczas budowy ciągle się zmienia koncepcja? Dokonywaliście jakichś większych zmian w trakcie budowy? Składając wniosek o PnB byłam przekonana, że już nic nowego nie wymyślę... okazuje się, że teraz jak już się buduje to ja mam dopiero pomysły Jak to wygląda u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 11.08.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 duzo zalezy od kierbudaon wpisami do dziennika budowy moze duzo ... ale nie wszytsko trzeba miec tez zgode projektanta na zmiany w projekcie (to jego wlasnosc intelektualna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 11.08.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 u nas jest troche inaczej. tzn zanim dostalismy PnB projekt zostal dokladnie przemyslany, przerysowalem go sobie do ACada, obmierzylem, potem zrobilem szybki model 3D po ktorym mozna bylo sobie "pospacerowac", stad teraz podczas budowy trzymam sie raczej naszych zalorzen i pomyslow ktore zostaly okreslone podczas adaptacji. Oczywiscie, jakies tam kosmetyczne drobiazgi wychodza... ale to zadne zmiany o ktore nalezalo by ciagac kierownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 11.08.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Witam. Jakie okna dachowe wybierają Bocianki? Zaczeliśmy się włąśnie rozglądać i w sumie żadnych sensownych informaji nie mogę się doszukać...czy wynika to z tego że nie ma sensu przykładać większej uwagi co do tego wyboru? Czy jednak są jakieś zasady? Generalnie będziemy mieć tylko 2 takie okna - w łazience i na klatce schodowej, mimo iż w projekcie mamy też w pokojach to już niemal na 100% z nich zrezygnowaliśmy (zastanawiamy się nad jednym). Czy ma ktoś z Was okno uchylno obrotowe typu np. Fakro PreSelect fpp-v u3 (taki konkretnie model bierzemy pod uwagę), jest sens takie montować? Będzie w jakimś stopniu lepsze/wygodniejsze? Oczywiście na schodach i tak nie ma to znaczenia bo tam ma pełnić jedynie funkcję doświetlenia... My wybraliśmy Veluxa uchylno-obrotowe i zadecydowała właściwe cene w porównaniu do obrotowych nie była duża (mamy 4 okna dachowe) do łazienki jest białe-chyba lepiej będzie wyglądać, a jako doświetlenie korytarza zamiast okna wzięliśmy świetlik dachowy, jest w podobnej cenie jak okno jeśli policzyć kołnierz, w stropie poddasza będzie widoczny tylko plafon który cały dzień świeci za darmo , zajmuje znacznie mniej miejsca w połaci dacowej, wpuszcza moim zdaniem wiecej światła.Okna GHL 3073 a łazienkowe to GHU 0059. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZojaART 12.08.2012 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 A my zmieniamy koncepcje praktycznie co tydzień. Nad projektem ślęczęliśmy ponad rok i myśleliśmy że wszystko mamy super, aż potem ktoś popatrzył już na gotowe plany i mówi: a po cholere wam tyle korytarzy, przesuncie to tu to tam i będziecie mieć o wiele więcej przestrzeni. No i kurde miał racje. Teraz gdy już budujemy (oficjalnie rekonstuujemy stary dom) to ciągle coś nowego wymyślimy. Chcemy połączyć stary drewniany dom z nowym murowanym. Wąska działka wąski dom no i trzeba z tego zrobić spójną całość. Teraz musimy się zdecydować jaką dachówkę dać. Nie oglądałam całęgo tego wątku więc nie wiem czy już się tu debatowała o dachókach. Jeśli tak to proszę o nr strony jak ktoś wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 12.08.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 U nas jak na razie zero zmian w temacie układu funkcjonalnego - ale projekt był przemyślany od początku, sama go kreśliłam, więc dziwne by było, gdybym teraz robiła demolkę Zmieniliśmy tylko strop z monolitu na płyty - bo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tundra 12.08.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 A my zmieniamy koncepcje praktycznie co tydzień. Nad projektem ślęczęliśmy ponad rok i myśleliśmy że wszystko mamy super, aż potem ktoś popatrzył już na gotowe plany i mówi: a po cholere wam tyle korytarzy, przesuncie to tu to tam i będziecie mieć o wiele więcej przestrzeni. No i kurde miał racje. Teraz gdy już budujemy (oficjalnie rekonstuujemy stary dom) to ciągle coś nowego wymyślimy. Chcemy połączyć stary drewniany dom z nowym murowanym. Wąska działka wąski dom no i trzeba z tego zrobić spójną całość. Teraz musimy się zdecydować jaką dachówkę dać. Nie oglądałam całęgo tego wątku więc nie wiem czy już się tu debatowała o dachókach. Jeśli tak to proszę o nr strony jak ktoś wie. Mamy dokładnie tak samo jak Wy-co etap to jakieś zmiany.Śmiejemy się, że kierbud już czasem siada pod lipą i płacze:lol2: Może dlatego że my też dobudowujemy do domu drewnianego murowany garaż z poddaszem użytkowym, może tak to własnie jest z dobudowami... Na dach musimy dać balchę bo ceramika dla naszej konstrukcji za ciężka.Nie pamiętam czy dachy już zostały omówione czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaka 12.08.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Witam, Co do okien dachowych to zamówliśmy wstępnie 2 uchylno-obrotowe Fakro, ale dylemat do końca nie rozwiązany...jedno z nich napewno będzie w łazience, na pewno jednego potrzebujemy na schody ale dalej nie wiemy co zrobić z jednym pokojem: sypialnia ma blisko 21m pow.całkowitej (ok. 18 użytkowej) i drzwi balkonowe (od strony południowej) 150*220-wystarczy światła? Gdybyśmy dali okno dachowe było by od zachodu w wym.78*118...musimy w końcu się zdecydować A co do zmian - to też mieliśmy dość szczegółowe wszystko przemyślane w końcu robiliśmy projekt indywidualny, ale bez drobnych zmian już się nie obyło:yes: Na chwilę obecną (a jesteśmy na etapie murowania poddasza jest już jeden szczyt, wieniec, rozpoczęte działówki) zrezygnowaliśmy z jednego okna w garażu (były 2), zmieniliśmy układ schodów (bieg? w każdym razie miały zakręcać w lewo a teraz zakręcają w prawo:p) dzięki czemu po wejściu z wiatrołapu schody są centralnie na wprost a wcześniej były jakby trochę po prawo i zamierzamy zrobić pod schodami schowek z normalnymi drzwiami (tego nie było w planie ale stwierdziliśmy że zyskamy cenny grajdołek a i tak mamy dość przestronnie więc nie zaszkodzi to przestrzeni), po za tym przesuneliśmy trochę okno w łazience na dole - z zewnątrz wypadnie chyba lepiej, a w środu mimo że nie będzie symetrycznie na ścianie to będzie tam prysznic więc się pewnie wyrówna optycznie a łatwiej będzie wybrać 'wymiarowo' kabinę/brodzik. Zmniejszyliśmy też wyjście na taras (było 3szkrzydłowe) bo stwierdziliśmy że w oryginalnym układzie nie mielibyśmy zbyt dużego pola manewru w jakimkolwiek meblowaniu a światła jest wystarczająco gdyż od południowej strony mamy ogromny wykusz, a z kolei na poddaszu powiększyliśmy jedne drzwi balkonowe...także u nas tych zmian już trochę jest:o a pewnie jeszcze nie koniec:P zastanawiamy się intensywnie czy wydzielać z kuchni spiżarkę- tak jest w projekcie (i był to zresztą jeden z podstawowych punktów które musiały być) ale patrząc teraz na kuchnię bez tej dziłówki jest taka fajna duża a później się ewidentnie zmniejszy...ale to narazie odsuneliśmy w przyszłość. Myślę że nie ma się co bać takich drobnych zmian oby były tylko trafne:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 12.08.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 U nas obyło się bez większych zmian projektu i podczas budowy też jakoś nic nowego nam nie wpadło do głowy. Na etapie adaptacji zrezygnowaliśmy z jednego okna, zmieniliśmy jeden strop na terivę, posadzka garażu jest na tej samej wysokości co reszta pomieszczeń ( i tego trochę żałuję) a w oryginale była niżej o dwa schodki Na dzień dzisiejszy mamy wymurowane kominy i cieszę się z wyboru cegły klinkierowej - jest piękna :lol2::lol2::lol2: Nie mogę się doczekać powrotu ekipy od dachu ( więźbę zmontowali na szóstkę ) chcę już mieć dachówkę na dachu! Czekamy jeszcze na docieplenie styro pod daszkami i powoli na ten rok kończymy przygodę z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 12.08.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 my również w trakcie budowy zmiany robimy tylko kosmetyczne, czekamy teraz na okna a później to zobaczymy ale chyba nasza budowa również spowolni chyba że zima będzie taka jak w zeszłym roku to w tedy na pewno będziemy powoli wykańczać w środku:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavik 12.08.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 zmieniliśmy jeden strop na terivę Czy zmianę stropu trzeba uzgadniać z urzędem? Jak to się odbywa? Mamy monolityczny, a chcemy terivę. posadzka garażu jest na tej samej wysokości co reszta pomieszczeń ( i tego trochę żałuję) a w oryginale była niżej o dwa schodki U nas została niżej, tak jak w projekcie. Możesz napisać dlaczego żałujesz decyzji o zmianie (też to rozważałem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 12.08.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Wlasnie sie dowiedzialem ze mamy pekniety fundament - a juz oba zalewy sa zrobione i scianka kolankowa rosnie. W garazu scianka fundamentowa wystaje dwa bloczki nad chudziak - po prostu ekipa pociagnela scianki fundamentowe na rowno i na domu i na garazu (ktory jest nizej) chudziak jest ponizej.Dzieki temu mamy podglad scianki fundamentowej od srodka - z zewnatrz wszystko juz ocieplone i zaciagniete klejem.No i wlasnie na tych dwoch bloczkach w polowie garazu jest pekniecie - wyrazne na gornym, rysa na dole - byc moce biegnie do samej lawy - tego nie wiem.Okazuje sie ze moja ekipa zauwazyla to na etapie kladzenia papy i wyprowadzania pierwszej warstwy sciany - i w zaprawie przed pierwsza warstwa umiescili dodatkowo 4 prety fi 12 na dlugosci calej sciany zeby to wzmocnic.Czy uwazacie ze mam sie martwic? Teren u mnie gliniasty - lawy sa solidnie wykonane. 2 metry od garazu byl wykop z wodociagow - przylacze wody - ale nie w tym miejscu to przylacze do budynku dochodzi. rafus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 13.08.2012 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Czy zmianę stropu trzeba uzgadniać z urzędem? Jak to się odbywa? Mamy monolityczny, a chcemy terivę. moim zdaniem monolityczny jest lepszy. ja robilem odwrotna zmiane. wystarczy uzgodnic z kier bud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 13.08.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Dla relaksu do kawy;-) http://izabelapodlaska.pl/index.php?id=43 Przy okazji bawiliście się w czary mary, sypanie grosikow w rogi fundamentów? zakopywanie zdjecia? jakies inne "obrzedy" Jutro mam mięc lana płytę i sie własnie zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts