Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Mam mały problem i zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Mamy właśnie podpisywać umowę z wykonawcą na budowę domu - SSO i tu zonk - nie mamy żadnej sensownej umowy. Jeżeli ktokolwiek z Was ma coś fajnego, dobrze napisanego to bardzo proszę o przesłanie na priv. Za pomoc z góry dziękuję.

Ja będę budował z Porothermu 25 P+W. Już kupiony, więc kalmka zapadła, na to wełna mineralna będzie. Od samego początku jakoś ten porotherm mnie nakręcał i tak sie skończy.

hej

ja też będę budować z tego co Ty, ale ocieplać styropianem, gdzieś czytałam że on lepiej "współpracuje" z porothermem niż wełna a wełna lepiej z betonem czy silikatem, chodzi o przenikanie wilgoci i zagrzybienia ale nie wiem ile w tym prawdy

mogę wiedzieć gdzie i po ile kupiliscie bloczek?

Edytowane przez merena

Witam co prawda nie rozpoczynam budowy, ale rozpoczynam remont i to poważny bo kupiłem wraz z żoną dom do remontu ale możliwie do zamieszkania. Czeka mnie wiele pracy a w szczególności wiosną, począwszy od wykonania izolacji budynku (fundamentów), poprzez ocieplenie i wykonanie pokrycia z blachy dachówkowej a także wymiana kaloryferów i częściowa adaptacja poddasza. Póki mrozy i nie bardzo można wykonywać prace na zewnątrz postanowiłem wykorzystać to co jest czyli wkład kominkowy w jednym z pokojów z przeznaczeniem na trolownie ( czyli jak mówi moja druga połowa pokój do którego wstęp mamy tylko my i nie musimy się niczego w nim wstydzić że nie posprzątane itp.) Tylko nie wiem czy zakładać osobny temat czy się pod jakiś podpiąć. Pozdrawiam.

Ps. Dom kupiliśmy 13.01.2012 (piątek) i jest pod numerem 113.

gratuluję zakupu i odwagi :) takie nagromadzenie 13 musi być szczęśliwe :)

Witam,

Przymierzamy sie do zakupu cegły Jopek.

Będzie ktoś z tej cegły budował, czy to jest cegła porównywalna do Porotherm-u?

Słyszałam, że ceny mają przystępne...warto?

My będziemy na 90% budować z wykorzystaniem właśnie Jopków :D

Wujek Google nam pomógł i wyszło na to że nie ustępują dużo oryginalnemu Porotherm 25. Jak my obliczyliśmy wyszła nie taka mała różnica w cenie. Nasz murarz budował już z tymi pustakami Jopka i też mówi że OK.

Przy okazji witam się w tym wątku, jak najbardziej dotyczącego także NAS :)

pozwolenie na budowę jest, czekamy na kasiorkę i cieplejsze dni... i ruszamy! (najprawdopodobniej marzec) :D

// tu jest wątek na forum odnośnie poromuru Jopka: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?51601-Poromur-firmy-Jopek-jaki-to-materia%C5%82

Edytowane przez matmateusz

lub tacy co budowanie traktują jak ruletkę

będzie to albo to ... byle taniej ... byle do przodu ...

akurat i ytong i silka spełniają nasze wymagania, więc nie wiem skąd wniosek, że jest to dla nas jakiś przypadkowy wybór.

zapomniales do wymienionych grup dodać jeszcze takich, którzy lubia sobie nabijac posty..

U mnie będzie BK 24 do tego 20 cm styropianu.

Do inwestorów dających mniej niż 15 cm ocieplenia. Zastanówcie się jeszcze raz, po co przesadzacie z grubością muru, lepiej te pieniądze zainwestować w ocieplenie. Wiem co mówię, miałam przez lata dom z ociepleniem 15 i różnica była ogromna w porównaniu z tymi 10 cm. Teraz jest taka tendencja, słuszna moim zdaniem, na ściany 20 cm na dach 30. Najcenniejsza energia grzewcza, to jest ta niewydatkowana, zaoszczędzona.

hej

ja też będę budować z tego co Ty, ale ocieplać styropianem, gdzieś czytałam że on lepiej "współpracuje" z porothermem niż wełna a wełna lepiej z betonem czy silikatem, chodzi o przenikanie wilgoci i zagrzybienia ale nie wiem ile w tym prawdy

mogę wiedzieć gdzie i po ile kupiliscie bloczek?

hmmm. to ciekawe ja ustaliłem ze ceramika jest bardziej oddychalna, i wełna też dlatego pasują do siebje, a BK jest mniej przepuszczalny i styro też wiec tu nie ma znaczenia.

Tak też mi architekt powiedział, i tak zaprojektował wszysko.

Bloczki 12x59x25 kupiłem po 2,10 zł, do zapłaty, w betoniarni gdzie będę brał beton z gruchy, facet ma mały skład materiałów przy okazji wiec wziąłem u niego też stal. Niestety to jest jakieś 500 km od Szczecina :( Resztę kupowałem gdzie indziej.

Została mi do kupienia, cała izolacja, papy, folie, styrodur, wełna itd.

Witam ;)

Dzięki matmateusz, ale to stary wątek :(

Po tym co przeczytałam to musimy to przemyśleć...Dalaczego tak mało osób z tego materiału buduje, to też zastanawiające..... a Ty nadal na 90%...?

U mnie będzie BK 24 do tego 20 cm styropianu.

Do inwestorów dających mniej niż 15 cm ocieplenia. Zastanówcie się jeszcze raz, po co przesadzacie z grubością muru, lepiej te pieniądze zainwestować w ocieplenie. Wiem co mówię, miałam przez lata dom z ociepleniem 15 i różnica była ogromna w porównaniu z tymi 10 cm. Teraz jest taka tendencja, słuszna moim zdaniem, na ściany 20 cm na dach 30. Najcenniejsza energia grzewcza, to jest ta niewydatkowana, zaoszczędzona.

zgadzam się w całej rozciąglości. Teraz mam dom ok.230 metrów pow. calkowitej, ocieplony 12 cm styro na ścianach, 10 na dachu..jest po prostu zimno, a w sezonie grzewczym schodzi nam 6-7 ton wegla/koksu. Ścianę robcie jak w projekcie, dodajcie maksymalnie mozliwa grubość ocieplenia, zapewnijcie domowi skuteczną wentylacje i bedzie ciepło i tanio.:)

Witam ;)

Dzięki matmateusz, ale to stary wątek :(

Po tym co przeczytałam to musimy to przemyśleć...Dalaczego tak mało osób z tego materiału buduje, to też zastanawiające..... a Ty nadal na 90%...?

Może chodzi o murowanie? nasz znajomy chcial z tego budowac, ale murarz krzyknal prawie x 2 za murowanie, więc sobie odpuścił..kolega jest z okolic wrocławia.

Witam serdecznie użytkowników forum:)

My też jesteśmy Bociankami 2012 i bardzo się z tego cieszymy choć mamy niemały problem. W tym roku ruszamy z budową, projekt gotowy, firma jest ale mamy problem z materiałem, a konkretnie z cegłą. Nie wiemy co jest lepsze: pustak piankowy czy ceramiczny. Z jednej strony poleca się nam piankowe, bo są tańsze i lepsze przy ocieplaniu(nie rozpadają się) a z drugiej strony pustaki ceramiczne, chociaż ostatnio usłyszałam, że pękają przy ocieplaniu i są kruche.

Drodzy użytkownicy, pomóżcie!!!

Pozdrawiamy:)