plusfoto 22.08.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Z betoniarni dostałaś certyfikat a tam na pewno pisze. U mnie pisało że minimum 7 dni beton na wierzchu ma być wilgotny. Firma która u mnie robiła kazała lać jak tylko się zacznie robić białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 22.08.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Jak długo polewaliście strop? mam terrivę z kawałkami monolitycznymi, zalewana w piątek popołudniu Polewaj jeszcze do piątku co najmniej, chyba że deszcze cię wyzwolą. Ja mam strop ceramiczny podlewałem 10 dni ale w większości pogoda mi sprzyjała (padało), nawet nie duży deszcz jest lepszy niż obfite podlewanie. Ja jak podlewałem wężem na początku nawet ok 2 godzin, rano i drugie tyle po południu, zanim dojechałem do końca to na poczętku beton był już suchy, a po deszczu wilgoć zawsze się dłużej utrzymywała. takie mam przynajmniej spostrzeżenie:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 22.08.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Ok, czyli do piątku muszę dociągnąć dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 22.08.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 ee tam, jaki tydzien - 4 dni wystarcza wg mnie i ja tak robilem, i to niedawno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.08.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 ee tam, jaki tydzien - 4 dni wystarcza wg mnie i ja tak robilem, i to niedawno. To wcale nie oznacza że robiłeś dobrze. Może się kiedyś okazać że tylko tak ci się wydawało. To że z wierzchu nic nie widać to jaką masz pewność że w środku jest wszystko OK:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 22.08.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Ty leniu !!!! Pamiętam jak majster mi powiedział, lania nigdy za dużo. Lanie powoduje że beton lepiej wiąże i ogranicza jego skurcze, widoczne potem jako pękniecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tundra 22.08.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 finnera będzie super Zdjęcia wstawiasz tak " tutaj wstawiasz link do fotki np. imageshack" Dzięki maggs.Spróbuję wrzucić zdjęcie jak zaprowadzimy trochę porządku:) A finnera podoba mi się bardzo, tylko trochę obawiam się jak wyjdzie nasz kolor:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 23.08.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Tam zaraz leniu - Jak podlewalem to i po 4,5 razy dziennie, poza tym przy pierwszym zalewie to ponad tydzien a przy drugim moze krocej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 23.08.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 a wylewki też podlewaliście? mój "fachowiec" kazał nam przez 3 dni dwa razy dziennie potem dwa dni raz dziennie... a myślałam, że lanie i jeżdżenie tam i z powrotem mam za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 23.08.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Też się nad tym zastanawiam, gdzieś czytałem że się podlewa, ale głowy za to nie dam. W przyszłym tygodni jest plan zalewać posadzki to się wszystkiego od majstra dowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 23.08.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 My mieliśmy zrobione wylewki dziś. Majster powiedział, że trzeba jutro podjechać, porządnie zlać wodą, przykryć je folią. Taka ma poleżeć kilka dni. I nie otwierać okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 24.08.2012 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 My mieliśmy zrobione wylewki dziś. Majster powiedział, że trzeba jutro podjechać, porządnie zlać wodą, przykryć je folią. Taka ma poleżeć kilka dni. I nie otwierać okien. aaaa! to jesteśmy na tym samym etapie co do dnia! nasz o folii nie mówił, o oknach tak - ale na poddaszu mamy saune! A ile trzeba czekać do ocieplania poddasza i płyt kartonowych? gdzieś czytałam, że miesiąc ze względu na wilgoć z tynków i posadzk, ale nie wiem czy to prawda - szczerze mówiąc chciałam tydzień i dalej ruszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Linea 24.08.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Witam wszystkich budujących my również rozpoczęliśmy w tym roku budowę naszego domku rozpoczęliśmy w kwietniu i ponieważ budujemy systemem gospodarczym jesteśmy na etapie murowania poddasza. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 24.08.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Witam wszystkich budujących my również rozpoczęliśmy w tym roku budowę naszego domku rozpoczęliśmy w kwietniu i ponieważ budujemy systemem gospodarczym jesteśmy na etapie murowania poddasza. Pozdrawiam wszystkich Witaj wsród bocianiąt2012. My zaczęliśmy od początku lipca i w środę zaleliśmy strop nad parterem. To połowa drogi, bo przed nami pełne piętro i dwuspadowy dach nad strychem. Ekipa obiecuje ukończyć desdowanie i papowanie na koniec września. Na tym spoczniemy w tym roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Linea 24.08.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Witaj wsród bocianiąt2012. My zaczęliśmy od początku lipca i w środę zaleliśmy strop nad parterem. To połowa drogi, bo przed nami pełne piętro i dwuspadowy dach nad strychem. Ekipa obiecuje ukończyć desdowanie i papowanie na koniec września. Na tym spoczniemy w tym roku... My mamy w planach stan surowy zamknięty, ale zobaczymy jak wyjdzie. Jaki macie projekt domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 24.08.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 My mamy w planach stan surowy zamknięty, ale zobaczymy jak wyjdzie. Jaki macie projekt domu? Mamy projekt indywidualny ale podglądaliśmy ten http://www.z500.pl/projekt/Zx4,Dom-pietrowy-o-foremnej-bryle-z-nuta-nowoczesnosci-i-garazem-jednostanowiskowym.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 24.08.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 aaaa! to jesteśmy na tym samym etapie co do dnia! nasz o folii nie mówił, o oknach tak - ale na poddaszu mamy saune! A ile trzeba czekać do ocieplania poddasza i płyt kartonowych? gdzieś czytałam, że miesiąc ze względu na wilgoć z tynków i posadzk, ale nie wiem czy to prawda - szczerze mówiąc chciałam tydzień i dalej ruszać pukul - my właśnie po pracy jedziemy podlać i po drodze dokupić folię bo mamy za mało. Przyjmuje się, że wylewki schną ok 1 cm na tydzień, przy czym dotyczy to wylewek z miksokreta. Po tym terminie można układać gres/ terakotę, panele. Już dwa-trzy dni po zrobieniu takich wylewek można na nie wejść, ale do zrobienia podłóg jest jeszcze za wcześnie. W kwestii ocieplenia- nie musimy czekać kilku tygodni. My zaczniemy kłaść wełnę koło 8 września, czyli po dwóch tygodniach, ale płyty K-G położymy na sufity za kolejne dwa tygodnie. W przypadku płyt trzeba zaczekać, bo chłoną wilgoć i mogłyby popuchnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 24.08.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 pukul - my właśnie po pracy jedziemy podlać i po drodze dokupić folię bo mamy za mało. Przyjmuje się, że wylewki schną ok 1 cm na tydzień, przy czym dotyczy to wylewek z miksokreta. Po tym terminie można układać gres/ terakotę, panele. Już dwa-trzy dni po zrobieniu takich wylewek można na nie wejść, ale do zrobienia podłóg jest jeszcze za wcześnie. W kwestii ocieplenia- nie musimy czekać kilku tygodni. My zaczniemy kłaść wełnę koło 8 września, czyli po dwóch tygodniach, ale płyty K-G położymy na sufity za kolejne dwa tygodnie. W przypadku płyt trzeba zaczekać, bo chłoną wilgoć i mogłyby popuchnąć. dzięki Dusiaka! skoro tak robicie to ja też spróbuje i tak te dwa tygodnie mam zagospodarowane - drzwi wejściowe, parapety, tarasy... ciągle nie widzę końca no chyba, że kasy z kredytu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 24.08.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 dusiaka sami robicie czy macie fachowców. ja cały czas się zastanawiam - "pan" wyliczył mi 100 zł za m2 - wełna 25 isover plus płyty - cena z robocizną. nie mam bladego pojęcia czy to dużo czy mało, nie bardzo wiem jak policzyć materiał (poza wełną- to akurat jest proste)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 24.08.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Ale wy szalejecie z tymi budowami. U mnie we wrzesniu wchodzi dekarz, po dachu chce jeszcze elektryke, alarm i okna/drzwi/brame - i to tyle w tym roku.Bede mogl kontrolowac osiadanie przez zime, mam nadzieje ze sciany nie popekaja. rafus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts