Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak długo polewaliście strop? mam terrivę z kawałkami monolitycznymi, zalewana w piątek popołudniu

Polewaj jeszcze do piątku co najmniej, chyba że deszcze cię wyzwolą.

Ja mam strop ceramiczny podlewałem 10 dni ale w większości pogoda mi sprzyjała (padało), nawet nie duży deszcz jest lepszy niż obfite podlewanie.

Ja jak podlewałem wężem na początku nawet ok 2 godzin, rano i drugie tyle po południu, zanim dojechałem do końca to na poczętku beton był już suchy, a po deszczu wilgoć zawsze się dłużej utrzymywała.

takie mam przynajmniej spostrzeżenie:cool:

ee tam, jaki tydzien - 4 dni wystarcza wg mnie i ja tak robilem, i to niedawno.:D

To wcale nie oznacza że robiłeś dobrze. Może się kiedyś okazać że tylko tak ci się wydawało. To że z wierzchu nic nie widać to jaką masz pewność że w środku jest wszystko OK:yes:

My mieliśmy zrobione wylewki dziś. Majster powiedział, że trzeba jutro podjechać, porządnie zlać wodą, przykryć je folią. Taka ma poleżeć kilka dni. I nie otwierać okien.

aaaa! to jesteśmy na tym samym etapie :) co do dnia! nasz o folii nie mówił, o oknach tak - ale na poddaszu mamy saune! A ile trzeba czekać do ocieplania poddasza i płyt kartonowych? gdzieś czytałam, że miesiąc ze względu na wilgoć z tynków i posadzk, ale nie wiem czy to prawda - szczerze mówiąc chciałam tydzień i dalej ruszać :(

Witam wszystkich budujących :) my również rozpoczęliśmy w tym roku budowę naszego domku :) rozpoczęliśmy w kwietniu i ponieważ budujemy systemem gospodarczym jesteśmy na etapie murowania poddasza. Pozdrawiam wszystkich

Witaj wsród bocianiąt2012.

My zaczęliśmy od początku lipca i w środę zaleliśmy strop nad parterem. To połowa drogi, bo przed nami pełne piętro i dwuspadowy dach nad strychem.

Ekipa obiecuje ukończyć desdowanie i papowanie na koniec września. Na tym spoczniemy w tym roku...

Witaj wsród bocianiąt2012.

My zaczęliśmy od początku lipca i w środę zaleliśmy strop nad parterem. To połowa drogi, bo przed nami pełne piętro i dwuspadowy dach nad strychem.

Ekipa obiecuje ukończyć desdowanie i papowanie na koniec września. Na tym spoczniemy w tym roku...

My mamy w planach stan surowy zamknięty, ale zobaczymy jak wyjdzie.

Jaki macie projekt domu?

aaaa! to jesteśmy na tym samym etapie :) co do dnia! nasz o folii nie mówił, o oknach tak - ale na poddaszu mamy saune! A ile trzeba czekać do ocieplania poddasza i płyt kartonowych? gdzieś czytałam, że miesiąc ze względu na wilgoć z tynków i posadzk, ale nie wiem czy to prawda - szczerze mówiąc chciałam tydzień i dalej ruszać :(

pukul - my właśnie po pracy jedziemy podlać i po drodze dokupić folię bo mamy za mało.

Przyjmuje się, że wylewki schną ok 1 cm na tydzień, przy czym dotyczy to wylewek z miksokreta. Po tym terminie można układać gres/ terakotę, panele. Już dwa-trzy dni po zrobieniu takich wylewek można na nie wejść, ale do zrobienia podłóg jest jeszcze za wcześnie.

W kwestii ocieplenia- nie musimy czekać kilku tygodni. My zaczniemy kłaść wełnę koło 8 września, czyli po dwóch tygodniach, ale płyty K-G położymy na sufity za kolejne dwa tygodnie. W przypadku płyt trzeba zaczekać, bo chłoną wilgoć i mogłyby popuchnąć.

pukul - my właśnie po pracy jedziemy podlać i po drodze dokupić folię bo mamy za mało.

Przyjmuje się, że wylewki schną ok 1 cm na tydzień, przy czym dotyczy to wylewek z miksokreta. Po tym terminie można układać gres/ terakotę, panele. Już dwa-trzy dni po zrobieniu takich wylewek można na nie wejść, ale do zrobienia podłóg jest jeszcze za wcześnie.

W kwestii ocieplenia- nie musimy czekać kilku tygodni. My zaczniemy kłaść wełnę koło 8 września, czyli po dwóch tygodniach, ale płyty K-G położymy na sufity za kolejne dwa tygodnie. W przypadku płyt trzeba zaczekać, bo chłoną wilgoć i mogłyby popuchnąć.

dzięki Dusiaka! skoro tak robicie to ja też spróbuje i tak te dwa tygodnie mam zagospodarowane - drzwi wejściowe, parapety, tarasy... ciągle nie widzę końca :( no chyba, że kasy z kredytu...