kupiecjudex 24.08.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Ja tam też się nie śpieszę. Jeszcze wod - kan i Co. okna w przyszłu na wiosnę i jedziemy dalej.Niech posadzki tynki i więźba przeschnie swobodnie.Akurat nam się nie śpieszy z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 24.08.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 dusiaka sami robicie czy macie fachowców. ja cały czas się zastanawiam - "pan" wyliczył mi 100 zł za m2 - wełna 25 isover plus płyty - cena z robocizną. nie mam bladego pojęcia czy to dużo czy mało, nie bardzo wiem jak policzyć materiał (poza wełną- to akurat jest proste)... pukul - za wełnę robocizna wynosi min 4zł/m2, stelaże i płyty K-G ok, 26 m2 - razem daje 30zł/m2. Dla mojego domku sama robocizna wyniosłaby ok 4 tys. Sam ten fakt do mnie przemawia, tym bardziej, że jesteśmy w stanie zrobić to sami. 4tys drogą nie chodzą. Wydaje mi się, że 100zł/m2 z materiałem to jednak mimo wszystko drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 25.08.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 my wylewki podlewaliśmy kilka dni ale folii na nią nie kładliśmy to my mamy już tynki, wylewki, skończoną elektrykę i hydraulikę, a dziś montujemy parapety i w przyszłym tygodniu zabieramy się za dalsze prace, a mianowicie przed nami malowanie ścian i układanie paneli, terakoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 26.08.2012 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 dusiaka - polana wylewka przykryta folią dojrzewa dłużej ale za to nie trzeba jej polewać tak często jak nie przykrytej, bo folia trzyma wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 26.08.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Danonki to kiedy wprowadzka?? Pieknie tak dużo już macie zrobione a kiedy zaczęliście???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 26.08.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Poza tym kochani mam pytanie czy miał ktoś sytuację kiedy to bank dał kredyt na pierwszą część budowy a wykończenie wykonane zostało ze sprzedaży np istniejącej nieruchomości??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 26.08.2012 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Panda, zmartwie CIę, nie ma opcji. Rozmawiałam tez na ten temat z bankiem, bank musi miec gwarancje, tzn kosztorys ze wykonczysz dom do zamieszkania. EW mozesz sprobowac z pozyczka hipoteczną, to wtedy tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kama33 26.08.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Panda, zmartwie CIę, nie ma opcji. Rozmawiałam tez na ten temat z bankiem, bank musi miec gwarancje, tzn kosztorys ze wykonczysz dom do zamieszkania. EW mozesz sprobowac z pozyczka hipoteczną, to wtedy tak A ja rozmawiałam z ING i taka opcja była. Mieszkanie jako wkład własny, przy czym przed wypłatą ostatniej transzy kredytu musi być sprzedane. No chyba, że rezygnuje się z ostatniej transzy wtedy nie trzeba sprzedawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 26.08.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 dusiaka - polana wylewka przykryta folią dojrzewa dłużej ale za to nie trzeba jej polewać tak często jak nie przykrytej, bo folia trzyma wilgoć. Dokładnie tak- folia trzyma wilgoć. Podjechaliśmy dziś zobaczyć, jak się sprawy mają i wylewki widać, że są mokre, a cały spód folii pokryty rosą. Możecie podpowiedzieć, jaką wełną ocieplić strop (poddasze jest nieużytkowe). W projekcie jest 18+5 cm, ale może ktoś polecić konkretną markę, lambdę, może też sprzedawcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 26.08.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 A ja rozmawiałam z ING i taka opcja była. Mieszkanie jako wkład własny, przy czym przed wypłatą ostatniej transzy kredytu musi być sprzedane. No chyba, że rezygnuje się z ostatniej transzy wtedy nie trzeba sprzedawać Ja z ING nie rozmawiałam, ale jakie masz w dzisiejszych czasach gwarancje ze sprzedasz mieszkanie w ywznaczonym terminie? hmm, na dodatek pewnie skoro wkład własny to zabezpieczone hipoteką pozniej zgoda o wykreslenie hipotekiz banku, pewnie umowa przedwstępna, hm, no ciekawa jestem. Udało sie Wam tak czy tylko mowili ze jest taka opcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kama33 26.08.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Ja z ING nie rozmawiałam, ale jakie masz w dzisiejszych czasach gwarancje ze sprzedasz mieszkanie w ywznaczonym terminie? hmm, na dodatek pewnie skoro wkład własny to zabezpieczone hipoteką pozniej zgoda o wykreslenie hipotekiz banku, pewnie umowa przedwstępna, hm, no ciekawa jestem. Udało sie Wam tak czy tylko mowili ze jest taka opcja? Nie, nie, nie wzięłam u nich Ale dowiadywałam się dokładnie, bo byłam zainteresowana. Żadnej hipoteki na mieszkanie nie było. W sumie - tak jak pisałam - można było na końcu uniknąc jego sprzedaży. Jest to rzeczywiście ryzykowne, bo wtedy trzeba na gwałt sprzedawać mieszkanie, w większosci przypadków pewnie po zanizonej cenie. Ja wzięłam w innym banku, mieszkanie ominęłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 26.08.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) Danonki to kiedy wprowadzka?? Pieknie tak dużo już macie zrobione a kiedy zaczęliście???? optymistyczne plany są że przeprowadzka w październiku ale tylko parter na razie zajmujemy żeby jasność była! zaczęliśmy pod koniec marca, a dokłądnie 28.03.2012 teraz mija 5 miesięcy od wbicia pierwszej łopaty pod fundamenty Edytowane 18 Września 2012 przez Danonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 26.08.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 A ja rozmawiałam z ING i taka opcja była. Mieszkanie jako wkład własny, przy czym przed wypłatą ostatniej transzy kredytu musi być sprzedane. No chyba, że rezygnuje się z ostatniej transzy wtedy nie trzeba sprzedawać no właśnie byliśmy w PKO i tez powiedzieli tak samo ale zastanawiam się jak to jest faktycznie w pratyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kama33 26.08.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 no właśnie byliśmy w PKO i tez powiedzieli tak samo ale zastanawiam się jak to jest faktycznie w pratyce W praktyce to moze być tak, że kasa z kredytu się skończy, kupca na mieszkanie nie będzie, albo będzie, ale wyniucha interes i cenę zbije. Ty sie zgodzisz , bo sprzedać szybko trzeba Ja zrezygnowałam, ale moze czarnowidztwo za duze uprawiam A nie dasz rady tak bez tej nieruchomosci? No chyba, że nie jest to mieszkanie,to sprawa wyglada lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daruśka 28.08.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Ja tam też się nie śpieszę. Jeszcze wod - kan i Co. okna w przyszłu na wiosnę i jedziemy dalej. Niech posadzki tynki i więźba przeschnie swobodnie. Akurat nam się nie śpieszy z budową. My z mężem zaczęliśmy budowę pod koniec marca 2012r. Obecnie na działce stoi już domek i garaż. Oba budynki mają już więźbę i teraz dekarz robi dachy. Domek ma jakieś 280 czy 300 m2. A garaż 50m2. W tym roku może jeszcze uda się wstawić okna i drzwi no i MOOOŻE elektryka. Dopóki nie weszłam na forum wydawało mi się, że mamy dużo zrobione. Cóż i tak się cieszę, każdy postęp prowadzi do celu! A przykryty dom, wydaje się "prawie gotów" do zamieszkania. Jeszcze przyszły rok i chyba wpadnę w prawdziwą euforię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavik 28.08.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Zmiana tematu Jakie polecacie nadproża? L-19, U-kształtne czy belki zbrojone? Wszędzie, oprócz garażu będę kupował prefabrykowane, na garażu będzie lane. Majster poleca U-kształtne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 28.08.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Poza tym kochani mam pytanie czy miał ktoś sytuację kiedy to bank dał kredyt na pierwszą część budowy a wykończenie wykonane zostało ze sprzedaży np istniejącej nieruchomości??????? Ja mam taką sytuację. Bank dał kredyt na rozpoczęcie budowy, ale przed ostatnią transzą trzeba sprzedać mieszkanie. W banku BNP Paribas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 28.08.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 ...Jeszcze przyszły rok i chyba wpadnę w prawdziwą euforię Albo przerażenie, wykończenówk ato jedna wielka masakra, ja akurat elektrykę miałem tanio, ale tynki, teraz ta hydraulika i posadzki. Nasz dom też ma 280 m2 pow. użytkowej, całkowiotej prawie 450. Zatem jest co wykańczać. Ostatno jadę resztką sił już mnie to męczy, dobrze że urlop przede mną. Zaczynaliśmy podobnie u nas koparka wjechała 23 marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 28.08.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam mamy już pierwsze kosztorysypowiedzcie proszę czy drogo czy tanio chodzi o wycenę dachu:konstrukcja 18 zł/m2deskowanie, papa 23zł/m2dachówka lub blachodach. z opierzeniem i rynnami 25zł/m2 dodatkowo kosztorys budynku 220 m2 (powierzchnia użytkowa plus gospodarcza)fundamenty 6 tyśściany parter 7 tyś podciąg 3 tyśstrop (zaszalowanie zazbrojenie, zalanie) 8 tyśściany poddasza i wieńce 6 tyśkominy 1 tyśRAZEM 31 tyś. Proszę o opinie cen dom budowany na Pomorzu, niedaleko Gdańska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 28.08.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Zmiana tematu Jakie polecacie nadproża? L-19, U-kształtne czy belki zbrojone? Wszędzie, oprócz garażu będę kupował prefabrykowane, na garażu będzie lane. Majster poleca U-kształtne. U nas nadproża lane w szalunki to nie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts