Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dusiaka sami robicie czy macie fachowców. ja cały czas się zastanawiam - "pan" wyliczył mi 100 zł za m2 - wełna 25 isover plus płyty - cena z robocizną. nie mam bladego pojęcia czy to dużo czy mało, nie bardzo wiem jak policzyć materiał (poza wełną- to akurat jest proste)...

pukul - za wełnę robocizna wynosi min 4zł/m2, stelaże i płyty K-G ok, 26 m2 - razem daje 30zł/m2. Dla mojego domku sama robocizna wyniosłaby ok 4 tys. Sam ten fakt do mnie przemawia, tym bardziej, że jesteśmy w stanie zrobić to sami. 4tys drogą nie chodzą.

Wydaje mi się, że 100zł/m2 z materiałem to jednak mimo wszystko drogo.

Panda, zmartwie CIę, nie ma opcji. Rozmawiałam tez na ten temat z bankiem, bank musi miec gwarancje, tzn kosztorys ze wykonczysz dom do zamieszkania. EW mozesz sprobowac z pozyczka hipoteczną, to wtedy tak

A ja rozmawiałam z ING i taka opcja była. Mieszkanie jako wkład własny, przy czym przed wypłatą ostatniej transzy kredytu musi być sprzedane. No chyba, że rezygnuje się z ostatniej transzy wtedy nie trzeba sprzedawać :)

dusiaka - polana wylewka przykryta folią dojrzewa dłużej ale za to nie trzeba jej polewać tak często jak nie przykrytej, bo folia trzyma wilgoć.

Dokładnie tak- folia trzyma wilgoć. Podjechaliśmy dziś zobaczyć, jak się sprawy mają i wylewki widać, że są mokre, a cały spód folii pokryty rosą.

Możecie podpowiedzieć, jaką wełną ocieplić strop (poddasze jest nieużytkowe). W projekcie jest 18+5 cm, ale może ktoś polecić konkretną markę, lambdę, może też sprzedawcę?

A ja rozmawiałam z ING i taka opcja była. Mieszkanie jako wkład własny, przy czym przed wypłatą ostatniej transzy kredytu musi być sprzedane. No chyba, że rezygnuje się z ostatniej transzy wtedy nie trzeba sprzedawać :)
Ja z ING nie rozmawiałam, ale jakie masz w dzisiejszych czasach gwarancje ze sprzedasz mieszkanie w ywznaczonym terminie? hmm, na dodatek pewnie skoro wkład własny to zabezpieczone hipoteką:cool: pozniej zgoda o wykreslenie hipotekiz banku, pewnie umowa przedwstępna, hm, no ciekawa jestem. Udało sie Wam tak czy tylko mowili ze jest taka opcja?

Ja z ING nie rozmawiałam, ale jakie masz w dzisiejszych czasach gwarancje ze sprzedasz mieszkanie w ywznaczonym terminie? hmm, na dodatek pewnie skoro wkład własny to zabezpieczone hipoteką:cool: pozniej zgoda o wykreslenie hipotekiz banku, pewnie umowa przedwstępna, hm, no ciekawa jestem. Udało sie Wam tak czy tylko mowili ze jest taka opcja?

Nie, nie, nie wzięłam u nich :) Ale dowiadywałam się dokładnie, bo byłam zainteresowana. Żadnej hipoteki na mieszkanie nie było. W sumie - tak jak pisałam - można było na końcu uniknąc jego sprzedaży. Jest to rzeczywiście ryzykowne, bo wtedy trzeba na gwałt sprzedawać mieszkanie, w większosci przypadków pewnie po zanizonej cenie. Ja wzięłam w innym banku, mieszkanie ominęłam :)

Danonki to kiedy wprowadzka?? Pieknie tak dużo już macie zrobione a kiedy zaczęliście????

optymistyczne plany są że przeprowadzka w październiku :) ale tylko parter na razie zajmujemy żeby jasność była!

zaczęliśmy pod koniec marca, a dokłądnie 28.03.2012

teraz mija 5 miesięcy od wbicia pierwszej łopaty pod fundamenty :)

Edytowane przez Danonki

no właśnie byliśmy w PKO i tez powiedzieli tak samo ale zastanawiam się jak to jest faktycznie w pratyce

no właśnie byliśmy w PKO i tez powiedzieli tak samo ale zastanawiam się jak to jest faktycznie w pratyce

W praktyce to moze być tak, że kasa z kredytu się skończy, kupca na mieszkanie nie będzie, albo będzie, ale wyniucha interes i cenę zbije. Ty sie zgodzisz , bo sprzedać szybko trzeba :) Ja zrezygnowałam, ale moze czarnowidztwo za duze uprawiam ;)

A nie dasz rady tak bez tej nieruchomosci?

No chyba, że nie jest to mieszkanie,to sprawa wyglada lepiej :)

Ja tam też się nie śpieszę. Jeszcze wod - kan i Co. okna w przyszłu na wiosnę i jedziemy dalej.

Niech posadzki tynki i więźba przeschnie swobodnie.

Akurat nam się nie śpieszy z budową.

My z mężem zaczęliśmy budowę pod koniec marca 2012r. Obecnie na działce stoi już domek i garaż. Oba budynki mają już więźbę i teraz dekarz robi dachy. Domek ma jakieś 280 czy 300 m2. A garaż 50m2. W tym roku może jeszcze uda się wstawić okna i drzwi no i MOOOŻE elektryka.

Dopóki nie weszłam na forum wydawało mi się, że mamy dużo zrobione. Cóż i tak się cieszę, każdy postęp prowadzi do celu! A przykryty dom, wydaje się "prawie gotów" do zamieszkania. Jeszcze przyszły rok i chyba wpadnę w prawdziwą euforię :D

Poza tym kochani mam pytanie czy miał ktoś sytuację kiedy to bank dał kredyt na pierwszą część budowy a wykończenie wykonane zostało ze sprzedaży np istniejącej nieruchomości???????

Ja mam taką sytuację. Bank dał kredyt na rozpoczęcie budowy, ale przed ostatnią transzą trzeba sprzedać mieszkanie.

W banku BNP Paribas.

...Jeszcze przyszły rok i chyba wpadnę w prawdziwą euforię :D

Albo przerażenie, wykończenówk ato jedna wielka masakra, ja akurat elektrykę miałem tanio, ale tynki, teraz ta hydraulika i posadzki.

Nasz dom też ma 280 m2 pow. użytkowej, całkowiotej prawie 450. Zatem jest co wykańczać.

Ostatno jadę resztką sił już mnie to męczy, dobrze że urlop przede mną.

Zaczynaliśmy podobnie u nas koparka wjechała 23 marca.

Witam

mamy już pierwsze kosztorysy

powiedzcie proszę czy drogo czy tanio

chodzi o wycenę dachu:

konstrukcja 18 zł/m2

deskowanie, papa 23zł/m2

dachówka lub blachodach. z opierzeniem i rynnami 25zł/m2

dodatkowo kosztorys budynku 220 m2 (powierzchnia użytkowa plus gospodarcza)

fundamenty 6 tyś

ściany parter 7 tyś

podciąg 3 tyś

strop (zaszalowanie zazbrojenie, zalanie) 8 tyś

ściany poddasza i wieńce 6 tyś

kominy 1 tyś

RAZEM 31 tyś.

Proszę o opinie cen

dom budowany na Pomorzu, niedaleko Gdańska