liteona 29.08.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Witam, my zaczęliśmy w czerwcu i na dzień dzisiejszy muruje się trzecia warstwa bloczkow fundamentowych. Powiecie, że wolno, ale budujemy systemem gospodarczym. Plan na ten rok stan zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daruśka 29.08.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Albo przerażenie, wykończenówk ato jedna wielka masakra, ja akurat elektrykę miałem tanio, ale tynki, teraz ta hydraulika i posadzki. Nasz dom też ma 280 m2 pow. użytkowej, całkowiotej prawie 450. Zatem jest co wykańczać. Ostatno jadę resztką sił już mnie to męczy, dobrze że urlop przede mną. Zaczynaliśmy podobnie u nas koparka wjechała 23 marca. Jak na podobny termin początku prac to sporo macie już zrobione...! U nas szlaki przeciera szwagier. Własnie kończą swoją budowę i dzięki temu jesteśmy zorientowani. Nie popełniamy ich błędów... tworzymy własne:D oni mieli kiepskiego operatora koparki - my dobrego oni mieli szybką i niedokładną ekipę budowlaną - my mieliśmy dokładną i bardzo wolną oni mieli okna z szybami P4 - my mamy okna z szybami potrójnymi itp. najważniejsze, że budowa idzie do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 29.08.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 optymistyczne plany są że przeprowadzka w październiku ale tylko parter na razie zajmujemy żeby jasność była! zaczęliśmy pod koniec marca, a dokłądnie 28.03.2012 teraz mija 5 miesięcy od wbicia pierwszej łopaty pod fundamenty i parapety na parterze są tzn trzeba tylko wykończyc, ładnie zabetonować itd gratulacje Danonki!! próbujemy Was gonić ale u nas metrarz większy - 250m2 zaczelismy tak jak Wy, a teraz czekamy na wylewki cel na ten rok - zakończyć budowę z zewnątrz ps. parapetów nie robiliście w czasie tynków? myślałem że tak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 29.08.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Jakaś wredna świnia w czoraj w nocy włamała nam się na budowę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Złodzieje rozcieli siatkę, połazili po budowie i od nas poszli do sąsiada!!!! Ale mam nerwa, jak tego złodzieja złapie to nie ręczę za siebie. U nas na szczęście nic nie zginęło - bo nie ma w sumie co - mieszkamy 300m od budowy i staramy się nic nie trzyma na budowie. Sąsiadowi trochę rzeczy poszło . Przez tyle czasu był spokój! Budujemy od grudnia 2011 a teraz jak już jesteśmy prawie na finiszu to france jedne łażą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 29.08.2012 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) gratulacje Danonki!! próbujemy Was gonić ale u nas metrarz większy - 250m2 zaczelismy tak jak Wy, a teraz czekamy na wylewki cel na ten rok - zakończyć budowę z zewnątrz ps. parapetów nie robiliście w czasie tynków? myślałem że tak trzeba a to różnie chyba. My zrobiliśmy po. Teść z mężem wykuli szczeliny w ścianie, wyczyścili, przykleili parapety itd (drewniane), a teraz wszystko jest ładnie wypełnione, wygładzone przez mojego męża, tatę i szwagra i nawet nie widać że coś tam kute było nie wiem, może przy tynkach byłoby lepiej, nie znam się, my zrobiliśmy tak i jest ok lily20, współczuje, ale dobrze że Wam nic nie wynieśli, szkoda też sąsiada Edytowane 18 Września 2012 przez Danonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.08.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 U mnie budowa idzie powoli, ale idzie http://www.timtur.com.pl/budowa/murowanie/66.JPG http://www.timtur.com.pl/budowa/murowanie/67.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 30.08.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 powoli ale efekty już widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 30.08.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 jedno wielkie WOW, szczerze to podziwiam i troche zazdroszczę odwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 31.08.2012 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 U mnie budowa idzie powoli, ale idzie http://www.timtur.com.pl/budowa/murowanie/66.JPG http://www.timtur.com.pl/budowa/murowanie/67.JPG Fiu fiuu, niesamowite. Dobrze, że pokazuje się czasem coś takiego i ktoś ma odwagę na spełnienie swoich marzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 31.08.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Dach na finiszu w środę robimy ostatnie poprawki i można powiedzieć, że ''mamy dach na głową'' Dachówka pięknie się prezentuje i dom wreszcie wygląda jak dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manika 31.08.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Ja też zaczęłam budować na wiosnę, ale wylewki dopiero się "robią". Domek Jaspis z MTM Styl. Ale tak liczę, że w grudniu to cała wykończeniówka zostanie skończona i na Święta będzie można zrobić parapetówkę. Danonki trzymam kciuki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 31.08.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 manika- witam w klubie, my też chcemy się przeprowadzić na Święta. Zaczęliśmy 10 kwietnia. Także trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 31.08.2012 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Witam mamy już pierwsze kosztorysy powiedzcie proszę czy drogo czy tanio chodzi o wycenę dachu: konstrukcja 18 zł/m2 deskowanie, papa 23zł/m2 dachówka lub blachodach. z opierzeniem i rynnami 25zł/m2 dodatkowo kosztorys budynku 220 m2 (powierzchnia użytkowa plus gospodarcza) fundamenty 6 tyś ściany parter 7 tyś podciąg 3 tyś strop (zaszalowanie zazbrojenie, zalanie) 8 tyś ściany poddasza i wieńce 6 tyś kominy 1 tyś RAZEM 31 tyś. Proszę o opinie cen dom budowany na Pomorzu, niedaleko Gdańska Ale to tylko robicizna? Jestes pewien ze dekarz wezme ta sama stawke za dachowke i blachodachowke? Ten dekarz to wyjatkowo tanio - ja place za robocizne wiezba + deskowanie + folia + dachowka + orynnowanie = 100zl/m2. Jeszcze nie liczylem - za swiezo ale mury (od law do scianek kolankowych i szczytow wyniosly mnie ok. 110 tys. Materialy + robocizna - i tez kolo Gdanska. pozdrawam Rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 31.08.2012 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 kupiecjudex - ty serio? 280 m2 uzytkowej to strasznie duzo, Ja dla 4osobowej rodziny mam sie zmiescic na 157 m2 PU:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 01.09.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Jakoś tak wyszło:eek: Żeśmy kolankową podnieśli o dwa pustaki i doszło prawie 80 m2.U mnie jet plan zagospodarowania przestrzennego który nie pozwala na dostawienie żadnego budynku gospodarczego itp. Więc wszystkie graty trzeba w domu trzymać dlatego wiele z tego domu to różne schowki i pomieszczenia gospodarcze. Nie wiem czemu Wy się tak śpieszycie z tym wykańczaniem. Niech to wszystko dobrze przeschnie żeby potem nic nie paczyło się albo nie puchło.Jak ktoś nie wynajmuje mieszkania to po co się śpieszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abbell 02.09.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 (edytowane) Witamy, my zaczęliśmy swoje budowanie 16 maja 2012 i w tej chwili czekamy na dach. Zdecydowaliśmy się na dachówkę Brass. Rozglądamy się teraz, gdzie ją "dobrze" kupić i kto by nam ją "dobrze" położył. I jeszcze zastanawiamy się "ile zł" znaczy "dobrze"? PS. panda68 trochę nas oświeciłaś swoim kosztorysem, my w tym tygodniu też dostaniemy jakieś kosztorysy to tu wrzucimy. Jakby ktoś jeszcze dorzucił swoje to byłoby co porównywać Edytowane 2 Września 2012 przez abbell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 02.09.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 (edytowane) Jakoś tak wyszło:eek: Żeśmy kolankową podnieśli o dwa pustaki i doszło prawie 80 m2. U mnie jet plan zagospodarowania przestrzennego który nie pozwala na dostawienie żadnego budynku gospodarczego itp. Więc wszystkie graty trzeba w domu trzymać dlatego wiele z tego domu to różne schowki i pomieszczenia gospodarcze. Nie wiem czemu Wy się tak śpieszycie z tym wykańczaniem. Niech to wszystko dobrze przeschnie żeby potem nic nie paczyło się albo nie puchło. Jak ktoś nie wynajmuje mieszkania to po co się śpieszyć? Ja też uważam, że lepiej powoli http://img821.imageshack.us/img821/8482/dscn1954q.jpg Uploaded with ImageShack.us Byle nie jak na fotce Edytowane 2 Września 2012 przez maggs1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 02.09.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Nie ma znaczenia, powoli, czy szybko;-) Nie przy dzisiejszej technologii. Jak ktoś ma pieniądze, to buduje szybko, nie ma, buduje powoli. Ja planowałam szybko, niestety o kredyt będziemy sie starali dopiero w przyszłym roku, to mam powoli:) Ale teorie że mury nie pekaja, ściany schną, to większości przesądy:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 02.09.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Jestem zwolenniczką odczekania i widocznie jestem przesądna bo chcę, żeby mury ''wyschły'' i budynek sobie ''osiadł''. Technologia technogią ale wilgoci np. z tynków i wylewek tak szybko z murów nie wygonisz. To jest fakt, kto ma pieniądze to buduje szybko ale najczęściej ma je z kredytu, kto buduje powoli to zazwyczaj za własną gotówkę i się nie spieszy ale też nie oddaje bankowi Pozdrawiam Bocianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.09.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Nie ma znaczenia, powoli, czy szybko;-) Nie przy dzisiejszej technologii. Jak ktoś ma pieniądze, to buduje szybko, nie ma, buduje powoli. Ja planowałam szybko, niestety o kredyt będziemy sie starali dopiero w przyszłym roku, to mam powoli:) Ale teorie że mury nie pekaja, ściany schną, to większości przesądy:yes: Gosia a co ma technologia do tego. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Porozmawiaj z tymi co tak się spieszą. Dla przykładu ile płacą w pierwszym roku a ile w trzecim za ogrzewanie. Wilgoci tak szybko się nie pozbędziesz a jest ona wszędzie, w betonie, bloczkach, tynkach, wylewce, drewnie i gdzie tylko jeszcze chcesz. Technologią tego nie przyspieszysz. Dlatego akurat w tej dziedzinie spiesz się powoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts