Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

Gosia a co ma technologia do tego. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Porozmawiaj z tymi co tak się spieszą. Dla przykładu ile płacą w pierwszym roku a ile w trzecim za ogrzewanie. Wilgoci tak szybko się nie pozbędziesz a jest ona wszędzie, w betonie, bloczkach, tynkach, wylewce, drewnie i gdzie tylko jeszcze chcesz. Technologią tego nie przyspieszysz. Dlatego akurat w tej dziedzinie spiesz się powoli.
Wybudowalam jeden dom w 8 miesięcy do zamieszkania. Mieszkałam w nim 6 lat, wiem jakie płaciłam rachunki:-) wiem, ze nie popekała mi żadna ściana, nie miałam zadnego grzyba

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem zwolenniczką odczekania i widocznie jestem przesądna bo chcę, żeby mury ''wyschły'' i budynek sobie ''osiadł''. Technologia technogią ale wilgoci np. z tynków i wylewek tak szybko z murów nie wygonisz. To jest fakt, kto ma pieniądze to buduje szybko ale najczęściej ma je z kredytu, kto buduje powoli to zazwyczaj za własną gotówkę i się nie spieszy ale też nie oddaje bankowi :)

Podpisuję się pod ty całkowicie. W większości przypadków jak ktoś szybko buduje i się wprowadza kończy się to w najleprzym wypdaku grzybem, wilgocią lecącą po oknach i paczeniem drewna. Większośc mioch znajomych którzy tak zrobili, żałowali potem tej decyzji.

gosia@ - miałaś poprostu szczęście.

ja się śpieszę, bo muszę.

Moim zdaniem szybkość budowania i wykańczania to nie wyznacznik czy będzie dobrze czy nie.

Może jakieś tam znaczenie ma, bo jednak normy pewne muszą być zachowane, ale jak wspomniał Artur, na pewno wentylacja ma większe znaczenie

a tak swoja drogą, 28 sierpnia minęło 5 miesięcy jak murarze zaczęli kopać u nas fundamenty :D

Edytowane przez Danonki

Witam

Zlecę budowę domu jednorodzinnego pod Szczecinem a dokładnie w Dołujach. Termin rozpoczecia prac to 05.2013. Projekt domu Kasjopea 4 http://www.mgprojekt.com.pl/kasjopea-4.

Zares prac:

Zakres budowy obejmuje wszystkie roboty wymagane do wykonania budynku mieszkalnego jednorodzinnego zgodnie z zatwierdzonym projektem, do tzw. stanu surowego otwartego + taras i schody wejściowe.

Zakres budowy stanu surowego otwartego nie obejmuje następujących elementów projektu:

- stolarki okiennej, drzwiowej oraz parapetów

- izolacji termicznej budynku, z wyjątkiem fundamentu

- instalacji (z wyłączeniem rozprowadzenia kanalizacji i przepustów instalacyjnych do poziomu zero)

Oczywiście przy układającej się dobrze współpracy istnieje możliwość zwiększenia zakresu prac.

Oferty proszę kierować na adres [email protected]

Spróbuj M.Depo 695-375-955

Są spod Radomia ale są jak obieżyświaty ;) Teraz robią na Śląsku ale Marek ma kilka ekip,być może się uda i się zgodzi.

Ja płaciłem 14000zł za 280m2 dachu.

Ja też podpisuję się pod podziękowaniami za namiary, a przede wszystkim za nadzieję, że mogę za zrobienie 245 m2 dachu zapłacić mniej niż 23000 (tyle za robociznę zawołał od nas dekarz).

Ja place 25tys za 260m2 w tym wykonanie nastepujacych elementow: wieźba, deskowanie, folia, dachowka ceramiczna+ orynnowanie - ale cena nie obejmuje podbitki.

Dzis sie zdolowalem widokiem wiezby na dachu - niektore krokwie z jednej strony zielone ale z drugiej juz biale. Poprawiac impregnatem? Czy nie przejmowac sie?:(

A oto zdjecie z dzisiaj - zaczne update'owac dziennik bo przez ostatnie 2 miesiace z zielonego nieuzytku wyrosl prawie dom;)

wiezba.jpg

pozdrawiam

rafus

wiezba.jpg

Edytowane przez rafus12

Ja place 25tys za 260m2 w tym wykonanie nastepujacych elementow: wieźba, deskowanie, folia, dachowka ceramiczna+ orynnowanie - ale cena nie obejmuje podbitki.

Dzis sie zdolowalem widokiem wiezby na dachu - niektore krokwie z jednej strony zielone ale z drugiej juz biale. Poprawiac impregnatem? Czy nie przejmowac sie?:(

A oto zdjecie z dzisiaj - zaczne update'owac dziennik bo przez ostatnie 2 miesiace z zielonego nieuzytku wyrosl prawie dom;)

[ATTACH=CONFIG]134734[/ATTACH]

pozdrawiam

rafus

zostaw, impregnuja mechanicznie, pewnie gdzies mało dali preparatu i tyle

[ATTACH=CONFIG]134734[/ATTACH]

pozdrawiam

rafus

Jak masz czas i chęci to weź sobie opryskiwacz i środek i zabezpiecz, koszt niewielki a za 28 lat nie powiesz sobie mogłem to zrobić jak byłem młody :) Pozdrawiam

Tylko pamiętaj, że kolor dodaje się do impregnatu i on się wymywa (traci barwę) a drewno jest zabezpieczone dlatego do wszystkiego należy podchodzić spokojnie ;)

Edytowane przez maggs1

pozdrawiam

rafus

U nas było identycznie, ale wykonawca powiedział, że wszystko jest OK. Po prostu środek, który zabezpiecza drewno jest bezbarwny (on już się wchłonął w drewno) a zielone to tylko barwnik który ma ułatwiać impregnowanie drewna.