panda68wp.pl 05.09.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 a w jaki sposób najprościej obliczyć powierzchnię dachu??? (projekt który mam w domu - taka wersja robocza nie posiada wyliczeń) poza tym słuchajcie jak już ma się to pozwolenie to ten projekt podpisany i opieczętowany przez starostwo trzeba od nich odebrać????? jejku jaka jestem "ciemna" w tym wszystkim, czy Wy też tak mieliście??? ile płaciliście za wytyczenie budynku u geodety???? czy projekt przyłączy trzeba robić od razu czy można na etapie budowy kiedy będzie się chciało wbijać kanalizę w do budynku???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 05.09.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Panda, wejdz na strone z kalkulatorami dachu, tam wrzuc dane, wyskoczy CI powierzchnia do krycia. Wytyczenie roznie, zalezy ile razy bedzie. Ja placiłam ok 600 zł. Przyłacza lepiej od razu, bo kanalize wyprowadzasz w fundamnetach/płycie. TRzeba i trzeba zarejestrowac wtedy dziennik budowy w urzedzie. Pozniej dostaniesz go opieczetowanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 06.09.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 panda pozdrawiam kociewiaka, ja również z tych rejonów ciekawa jestem Waszego zdania, buduję domek parterowy, który w tym roku ma osiagnać SSZ, zastanawiam się jednak czy nie lepiej poczekać z wstawianiem okien do wiosny, głównie ze wględu na możliwe kradzieże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 06.09.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Nita83, mam ten sam dylemat. Masz okna, musisz miec alarm. Sama sie boje, mam duze okna za spore pieniadze, rzuci mi ktos kamieniem i d.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.09.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 ja nie wstawiam okien, moim zdaniem jest to zbyt ryzykowne. Zgadzam się też z gosia@ , trzeba wstawić od razu alarm. Takie czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly john 06.09.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Czy robił ktoś ostatnio płot (zwykła siatka)? Jeśli tak, jaki wyszedł koszt za mb z robocizną? Pytałem już gdzie indziej, ale jakoś nie dostałem odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 06.09.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Uwazam ze mozna wstawiac okna ale trzeba to zgrac z pociagnieciem elektryki i podlaczeniem alarmu. Ja chce tak zrobic jak finanse pozwola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 06.09.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 ciekawa jestem Waszego zdania, buduję domek parterowy, który w tym roku ma osiagnać SSZ, zastanawiam się jednak czy nie lepiej poczekać z wstawianiem okien do wiosny, głównie ze wględu na możliwe kradzieże My wstawiamy od razu, alarmu nie planujemy w ogóle - doszliśmy do wniosku, że okna muszą być, jeśli nie chcemy czekać z resztą prac do wiosny (a nie chcemy). Nie będziemy mieszkać przez zimę, tylko sobie dochodząco wykańczać - i jedyną rzeczą, której nie planuję zakładać, póki nas nie będzie na stałe, jest kocioł c.o. To jedno jakoś mnie niepokoi, więc się wstrzymamy. A kradzieży w okolicy nie zauważyłam - na przykład stal leżała u nas całymi dniami na widoku, ogrodzenie byle jakie - i nóżek nie dostała, więc chyba jednak nie kradną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 06.09.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 nita a skąd dokładniej ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiattt 06.09.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Witam, My za geodetę zapłaciliśmy 400 zł - brał za punkt 100zł. Był u nas wczoraj. Zrobiliśmy najpierw tak, że parę dni przed geodetą zamówilismy koparkę, która najpierw zdjęła nam warstwę humusu , bo było ryzyko, że nam słupki poprzesuwa, jakby przyjechał po geodecie;) także dobrze wyszło bo miał dużo miejsca do manewrowania koparką a ziemię wywoził nam na tył działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiattt 06.09.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Mam jeszcze pytanie, Mamy problem z zaplanowaniem salonu. Ma tam być telewizor, kanapa+ mały stolik i trzeba gdzieś zmieścić jadalnie, żeby chociaż na 6 osób był stół+krzesła oraz chcemy tam dać półkę do ziemi z książkami, bo sporo ich mamy. Mamy taki stary ładny okrągły stół, chciałabym go gdzieś postawić. Może macie pomysły jak to rozmieścić? Pierwotnie myśleliśmy żeby powiesić TV na ścianie od salonu nad pokojem 3 ale doszliśmy do wnosku, że pok. 3 będzie kuchnią, a tam chciałabym zrobić przestrzeń i powiększyć drzwi chociaż do 1,5m a drzwi na wyjście na taras zmienić na podwójne, no i TV dać na ścianie tam gdzie stoi teraz stół na projekcie, fajnie bo tam też jest kominek i był by miły zakątek, ale tam jest aż 6m do sofy, więc źle będzie oglądać z tak daleka..szok. Jak to ogarnąć? Da się wogóle na takiej przestrzeni rozsądnie to jakoś rozmieścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 06.09.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 My wstawiamy od razu, alarmu nie planujemy w ogóle - doszliśmy do wniosku, że okna muszą być, jeśli nie chcemy czekać z resztą prac do wiosny (a nie chcemy). Nie będziemy mieszkać przez zimę, tylko sobie dochodząco wykańczać - i jedyną rzeczą, której nie planuję zakładać, póki nas nie będzie na stałe, jest kocioł c.o. To jedno jakoś mnie niepokoi, więc się wstrzymamy. A kradzieży w okolicy nie zauważyłam - na przykład stal leżała u nas całymi dniami na widoku, ogrodzenie byle jakie - i nóżek nie dostała, więc chyba jednak nie kradną Kradną kradną tylko miałaś szczęście lub masz blisko sąsiadów (to czasem pomaga), a co do kotła to łatwiej zabrać okna bo lżejsze Najgorzej jak kable spod tynku wyrywają i hydraulikę takich to bym na miejscu betonował. Pozdrawiam budowniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 06.09.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 panda Tczew się kłania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 06.09.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 U nas na razie nic nie zginęło. Sąsiedzi są ale nie tak znowu bliziutko. Alarmu nie planuję. Chyba faktycznie poczekam z oknami. Majster twierdzi, że wiosną są tańsze, a przynajmniej nie zdrożeją, ale coś mi się nie chce wierzyć. Z obserwacji wynika, że z roku na rok ceny są coraz mniej przystępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goshia7 07.09.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Kradną kradną tylko miałaś szczęście lub masz blisko sąsiadów (to czasem pomaga) No u nas do tej pory było tak spokojnie w okolicy a od dwóch tygodni jakaś masakra, dookoła jest dużo nowo powstających domów- kradną co się da, włamują się, znajomej sprzed domu ukradli auto i spalili- SZOK U nas na szczęście nie było czego kraść same ściany i dach ale w wkrótce chcemy wstawić okna i robić elektrykę i też się zastanawiamy z mężem nad alarmem czy kamerami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 07.09.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Przecietnej klasy koparkowy nie poprzestawia - tylko trzeba sie odsunac ze 2 metry ze slupkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 07.09.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Czy mozecie dac namiar na jakas liste/narzedzia do kosztorysowania? Glownie chodzi o informacje/liste o jakich materialach/robicznie nalezy pamietac i srednie ceny materialow.Kierownik mi robi do kredytu kosztorys ale z gory spytal ile ma wyjsc a ja chce znac dane zebym kredytu za malego nie wzial:bash:. pozdrorafus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 07.09.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 z tymi oknami, to zależy, czy zimą chce się kontynuować prace, czy czeka się do wiosny. jeśli zimą ma być przerwa do chyba dobrze, jak dom jest bez okien i spokojnie sobie schnie. swiattt 6m odległości od telewizora to wcale nie tak dużo. zwłaszcza, jak sobie kupisz duży tv. ja mam teraz odległość ok. 5m i telewizor nie za duży (32 cale) i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 07.09.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 u nas zaczęli dziś murować ściany. większość z Was, którzy zaczęliście budować w tym samym czasie, ma już dach, albo i więcej. no ale u nas był mały wakacyjny przestój. mam nadzieję, że teraz już pójdzie sprawnie. przynajmniej dopóki nie skończy się kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiattt 07.09.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Przypuśćmy, że 6m to nie dużo, a gdzie wstawić stół do jadalni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts