marynata 21.09.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 witam, jeżeli działka jest około pół metra poniżej drogi asfaltowej,było by lepiej wywyszyć teren przed fundamentami czy raczej po.....no i czy sa do tego potrzebne jekieś pozwolenia.... Wyższy stan zerowy-robi to architekt w trakcie adaptacji projektu do warunków panujących na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiattt 22.09.2012 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Witam, U nas trwają prace na budowie. Mam parę pytań..może coś doradzilibyście? Robiliście u siebie w kotłowni izolację poziomą? Mamy kotłownię w piwnicy..będzie tam stał piec na ekogroszek, tam wogóle ociepla się podłogę styropianem??Warto ocieplać podłgę w garażu? - tam jest podłoga na gruncie, bo garaż stoi obok domku. Fundamenty garażu izolować pionowo?Ocieplaliście zakończenie komina styropianem czy wełną? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.09.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 ja nie ocieplam podłogi w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 22.09.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Zlituj się, co osiada? budynek? po co sie zageszcza piach, robi badanie gruntu? Nie jeden artykuł był na ten temat w MUratorze nawet, długie budowanie, budowanie nieekonomiczne i nieuzasadnione w zaden sposob, a tutaj nadal jak z dzieckiem w kapuście widzę No może i tak.... ja sie nie znam, ale widziałem co sie u niego dzieje, dlatego pisze. Teraz trzeba poprawiać, do tego wszystkie wykończenia przy oknach dachowych tak samo. Dom wiadomo, że osiada w milimetrach. To nie są jakieś tam duże różnice. Sam już nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 22.09.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 witam, jeżeli działka jest około pół metra poniżej drogi asfaltowej,było by lepiej wywyszyć teren przed fundamentami czy raczej po.....no i czy sa do tego potrzebne jekieś pozwolenia.... Lepiej po, tylko fundamenty trzeba wtedy nad gruntem pobudować uwzględniając owe 0,5 m, oczywiście uwzględmiając to w projekcie. Nawieziesz sobie potem eleganckiej ziemi i działki nie będziesz muciał sprzątać z gruzu. Jak nawieziesz wcześniej to burdel się zrobi a każdy samochód z towarem będzie w tym lgnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 22.09.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Jak zabezpieczyć budynek w SSO na zimę, działka ogrodzona tylko siatką. Obliczamy koszty ram i desek, drogo wyniesie odeskowanie otworów bo jest ich 22. Macie jakieś indywidualne patenty na tę konieczność? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 22.09.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Jak zabezpieczyć budynek w SSO na zimę, działka ogrodzona tylko siatką. Obliczamy koszty ram i desek, drogo wyniesie odeskowanie otworów bo jest ich 22. Macie jakieś indywidualne patenty na tę konieczność? pozdrawiam Ja sama własnie nie mam:-( do tego zmartwiła mnie ta opowiesc o wejsciu mrozu do srodka:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziuby 22.09.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Danonki normalnie jestem pod wrazeniem Waszego tempa i z niecierpliwoscia czekam na zdjecia z wnetrz:yes: Mam pytanie do tych co juz dlubia w srodku, jak u Was wyglada kolejnosc prac: tynki, ogrzewanie (podlogowka), wylewki, co pierwsze? Mamy umowiona ekipe do ogrzewania na zime, potem maz chce robic wylewki (zeby robotnicy nie polamali rurek od podlogowki)i a na koncu tynki ale wszyscy strasza, ze tynkarze zachlapia wylewki i ciezko bedzie doczyscic. Jaki jest Wasze zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goshia7 22.09.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 witam, jeżeli działka jest około pół metra poniżej drogi asfaltowej,było by lepiej wywyszyć teren przed fundamentami czy raczej po.....no i czy sa do tego potrzebne jekieś pozwolenia.... U nas również działka jest poniżej drogi asfaltowej dlatego podnieśliśmy dom na bloczkach a potem to zasypiemy i wyrównamy teren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 22.09.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 u nas zalewamy nadproża na parterze. nie mamy niestety dylematów, czy wstawiać okna, czy nie. ale pewnie w przyszłym roku takie właśnie będą.ale jestem zdania, że jeśli zimą niewiele będzie się robiło w środku, tylko dom ma stać i czekać na wiosnę, to chyba lepiej bez okien, tylko zabity dechami.życzę wszystkim podjęcia właściwych decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.09.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 U nas coraz bliżej do zakończenia etapu przeznaczonego na ten rok. Dziś był kładziony strop. Trzy godzinki i po robocie. Szczegóły w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.09.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 takiemu to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 22.09.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 U mnie na pewno będą okna przed zimą, ale nie będzie ocieplenia i tu mam zagwozdkę, bo nie planowałam żadnego ogrzewania. Mogę wstawić kozę, tyle że musiałabym dorobić zewnętrzny komin. Druga wątpliwość dotyczy przyłącza wody, nie robiłam żadnej przelotki w fundamencie, bo firma od przyłączy sama robi przekop i nie chce żeby jej sie wtrącać Jeśli będę zimą robiła jakieś izolacje w środku i instalacje to lepiej żeby woda była już przyłączona, niż żeby mi później rozkuwali chudziak przykryty juz papą z rozprowadzonymi rurami i ociepleniem. Czyli musiałabym to przyłącze robić teraz, przed zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 22.09.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Danonki normalnie jestem pod wrazeniem Waszego tempa i z niecierpliwoscia czekam na zdjecia z wnetrz:yes: Mam pytanie do tych co juz dlubia w srodku, jak u Was wyglada kolejnosc prac: tynki, ogrzewanie (podlogowka), wylewki, co pierwsze? Mamy umowiona ekipe do ogrzewania na zime, potem maz chce robic wylewki (zeby robotnicy nie polamali rurek od podlogowki)i a na koncu tynki ale wszyscy strasza, ze tynkarze zachlapia wylewki i ciezko bedzie doczyscic. Jaki jest Wasze zdanie? Ja teraz robiłam tynki po wylewkach.Na podłogę przed tynkowaniem zostało wysypane sporo piachu,po tynkach zamiecione-zero szkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 22.09.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 My robiliśmy najpierw tynki, potem podłogówka i wylewki. A my na ten rok planujemy się wykończyć Właśnie ocieplamy i tynkujemy domek. W środku ociepliliśmy strop, podwiesiliśmy wszystkie sufity, małż dziś robił zabudowy geberitów. Od przyszłego tygodnia bierzemy się za podłogi - czas na wybór ekonomicznie uzasadnionych podłóg, armatury,etc. Danonki- jesteśmy tuż za Wami. Październik nam chyba nie grozi, ale myślimy, że choinkę postawimy już w Anatolu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 23.09.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 julo23, jestesmy na podobnym etapie i uradziliśmy, że w tym roku wstawiamy jeszcze okna i robimy tynki i instalacje - nie podłączamy tylko pieca co. To znaczy musimy zamknąć sobie chałupę, żeby móc dłubać dalej zimą, jeśli do końca jesieni nie zdążymy Wiosną będziemy malować, ocieplać z zewnątrz, kończyć posadzki i meblować. Kurcze, tylko ja jeszcze nie zdążyłem zamówić okien, nie wiem ile czasu potrzeba czekać. Może uda mi się zorientować w poniedziałek... Możesz powiedzieć w jakiej kolejności robisz instalacje i tynki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 23.09.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Kurcze, tylko ja jeszcze nie zdążyłem zamówić okien, nie wiem ile czasu potrzeba czekać. W zależności gdzie i jaki kolor można mieć okna nawet i po trzech dniach.Na nietypowe kolory których producenci nie mają zapasów w magazynach czeka się nawet i 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 23.09.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Robimy najpierw instalację elektryczną, potem tynki, potem podłogówkę (mamy na całości) i na to wylewka. Gdyby nie to, że u nas beton na podłodze jest ostateczną warstwą (będzie szlifowany i już nic na to), nie miałabym nic przeciwko zrobieniu najpierw posadzki, a potem tynków metodą marynaty , czyli wysypania piaskiem i pozamiatania później. Ale w tej sytuacji boję się jednak uszkodzenia wylewki, więc po bożemu - najpierw tynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 23.09.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Kocurze a czy nie jest to przypadkiem tak,że do szlifowania oni sobie muszą wylać "swoją"warstewkę betonu o odpowiednim składzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksuda 23.09.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Kurcze, tylko ja jeszcze nie zdążyłem zamówić okien, nie wiem ile czasu potrzeba czekać. Może uda mi się zorientować w poniedziałek... My na okna czekaliśmy około 6 tygodni ale tak jak marynata wspomniał to wszystko zależy jakie okna wybierzesz ( profil, kolor, itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts