pukul 30.09.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 jaki ponieśliście całkowity koszt za zrobienie instalacji elektrycznej (chodzi mi o całą kwotę ze wszystkim) ?? pytam się bo bo w tym roku zdecydowaliśmy się w zimę działać w domku i nie chcę przepłacić a nie orientuje sie jakie są ceny? a może wiecie gdzie znajdę strone na temat kosztów włożonych w poszczególne etapy budowy i wykończenia? za elektrykę - 8500 zł robocizna z materiałem (domek ok 150 m2 z przyłączem do skrzynki -ok 30m, kabel do napędu bramy, domofonu - też 30m, trzy punkty świetlne wzdłuż chodnika i przyłączenie pompy - też ok 30m) całkowity koszt do tej pory 230 tyś - dom prosty, dach dwuspadowy blachodachówka, tynki, wylewki, elektryka, hydraulika (podłogówka, rozprowadzenie wody, kanalizacja, geberity), ocieplenie poddasza - wełna 25cm, karton gips, podłoga krono coś tam na stryszku - 50m2 z wyłazem, POś, studnia, kominek, częściowo kotłownia (płytki, hydrofor), ogrodzenie betonowe, garaż blaszak papierologia :) no i oczywiście okna i drzwi wejściowe. chyba tyle a jednak nie jeszcze mamy zakupione wszystkie kontakty, wtyczki itp. kibelki, prysznice... teraz to już wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 30.09.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) witam poniewaz grupa poznanska chyba juz nie dycha a wiem ze jednak wielkopolanie z poznania i okolic sie tu pojawiaja to zapytam tutaj wybaczcie prywate:) czy ktos spotkal gdzies w okolicach poznania/poznaniu w jakims skladzie budowlanym taie oto ksztaltki ? bardzo prosze o info jesli by komus wpadly w oko http://www.pronetsys.nazwa.pl/strony/2011/cegtic/images/stories/ofe/pustak-wentylacyjno-dymowy.png Edytowane 30 Września 2012 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 30.09.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) bury kocur dzięki za info o kablach, o tym nie pomyślałam Edytowane 30 Września 2012 przez nita83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 30.09.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Danonki normalnie jestem pod wrazeniem Waszego tempa i z niecierpliwoscia czekam na zdjecia z wnetrz:yes: Mam pytanie do tych co juz dlubia w srodku, jak u Was wyglada kolejnosc prac: tynki, ogrzewanie (podlogowka), wylewki, co pierwsze? Mamy umowiona ekipe do ogrzewania na zime, potem maz chce robic wylewki (zeby robotnicy nie polamali rurek od podlogowki)i a na koncu tynki ale wszyscy strasza, ze tynkarze zachlapia wylewki i ciezko bedzie doczyscic. Jaki jest Wasze zdanie? a dziękuję, zdjęcia już niebawem w każdym razie malowanie parteru prawie skończone, zostało jeszcze domalować przy drzwiach gdzie wykańczaliśmy narożniki - dosycha, potem grunt i farba. Wtedy też w moim dzienniku będzie można znaleźć wszystkie zdjęcia z czasu malowania ścian + inne, zaległe Co u nas tak poza tym. Kocioł dopiero będzie jutro montowany (ach Ci fachowcy którzy wiecznie przekładają terminy...). Grzejniki na parterze już wiszą. Kratki wentylacyjne na swoich miejscach (parter). Mąż prawie skończyć obudowywać kibelek. Elewacja i ocieplanie domu czeka (kolejni terminowi fachowcy ale za tydzień powinni już zacząć, ciekawe tylko czy pogoda pozwoli na to). Ocieplona jest za to ściana dzieląca dom od garażu (10cm styropianu - fachowcy pojawili się na półtora dnia i uf, przynajmniej to zrobili). W tym tygodniu powinna być w końcu gotowa nasza brama garażowa na którą czekamy już 4 tygodnie i gdy ją założymy oficjalnie ogłoszę zakończony SSZ Fajnie tak swoją drogą, domek ma od kilku tyg drzwi wejściowe założone, dom już wykańczany w środku a stanu surowego zamkniętego nie ma odpowiadając jednak na Twoje pyt to u nas wyglądało to tak: tynki, ogrzewanie, wylewki (dokładnie tak jak napisałaś, ale uważaj na swoich hydraulików!). Nam jak zaczęli dziury wykuwać pod grzejniki to chyba jakimś mega młotem to robili, bo miejscami tynki zaczęły odchodzić! a nie powinno tak być, nawet jeśli wykuwali niedługo po tynkowaniu. W ogóle po czasie to zaczęliśmy narzekać na niedokładnych tynkarzy, facetów od wylewek na spidzie, mega ślimaka elektryka i niedelikatnych hydraulików Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 30.09.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 (edytowane) My robiliśmy najpierw tynki, potem podłogówka i wylewki. A my na ten rok planujemy się wykończyć Właśnie ocieplamy i tynkujemy domek. W środku ociepliliśmy strop, podwiesiliśmy wszystkie sufity, małż dziś robił zabudowy geberitów. Od przyszłego tygodnia bierzemy się za podłogi - czas na wybór ekonomicznie uzasadnionych podłóg, armatury,etc. Danonki- jesteśmy tuż za Wami. Październik nam chyba nie grozi, ale myślimy, że choinkę postawimy już w Anatolu dzięki hihi, ale nie wiem czy pukul nas nie wyprzedziła co prawda my na parter mamy już poza kibelkiem zakupiony prysznic, umywalkę, szafkę pod umywalkę i słupek, ale kontaktów i wtyczek (chociaż już są upatrzone tyko trzeba w końcu dokładnie policzyć i na necie je zamówić) jeszcze nie! Poza tym Wy już ocieplacie i tynkujecie dom my musimy czekać na ekipę która przekłada terminy, ociepliliście strop (my tego w tym roku nie robimy) i macie podwieszane sufity które bardzo chcemy ale na razie odpuszczamy (kasa) Ale to nie wyścig, a Danonki na razie na parterze się skupiły. Poddasze jest jeszcze praktycznie nie ruszone i mieszkając będziemy je sobie stopniowo wykańczać. Na razie założyliśmy drzwi na schodach i sobie oddzieliliśmy górę od dołu. Na zdjęciach niebawem będzie je można zobaczyć Edytowane 30 Września 2012 przez Danonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 01.10.2012 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 za elektrykę - 8500 zł robocizna z materiałem (domek ok 150 m2 z przyłączem do skrzynki -ok 30m, kabel do napędu bramy, domofonu - też 30m, trzy punkty świetlne wzdłuż chodnika i przyłączenie pompy - też ok 30m) a jednak nie jeszcze mamy zakupione wszystkie kontakty, wtyczki itp. kibelki, prysznice... teraz to już wszystko A skąd była Twoja ekipa od elektryki?? - ja buduję w Markach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 01.10.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Pchełka Danonków komentarze START 28.03.2012 po 7tyg i 1dniu SSO 17.05.2012| okna 12.06| punkty wod-kan 26-29.06| punkty elektr. skończone 30.06| wodę na 18m. 28.06, szambo 30.06| tynki wewnętrzne 01-07.07| CO 13.07| wylewki 19.07.2012| grzejniki 13-14.08| bojler 17.08| parapety na parterze 25.08| drzwi zew. 8-9.09| terakota parter+garaż 10-11.09| start grunt na ściany parteru 14.09| drzwi garażowe i drzwi wew. parteru 18-19.09| start malowanie ścian parteru 20.08 DANONKI- podziwiam Was... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 01.10.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 witam poniewaz grupa poznanska chyba juz nie dycha a wiem ze jednak wielkopolanie z poznania i okolic sie tu pojawiaja to zapytam tutaj wybaczcie prywate:) czy ktos spotkal gdzies w okolicach poznania/poznaniu w jakims skladzie budowlanym taie oto ksztaltki ? bardzo prosze o info jesli by komus wpadly w oko http://www.pronetsys.nazwa.pl/strony/2011/cegtic/images/stories/ofe/pustak-wentylacyjno-dymowy.png ma być idealnie taki sam? czy tego typu...? kto jest producentem ceramiki na tym zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.10.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) nita83, my właśnie tak mieliśmy zamiar zrobić - ytong na zewnątrz, silka wewnątrz. Ale ponieważ robimy sami tynki i instalację elektryczną, zdecydowaliśmy się na ytonga również do środka, bo silikaty źle się bruzduje, a my chcemy prowadzić kable w bruzdach, nie po ścianie. Gdyby robił to ktoś z zewnątrz, na pewno dalibyśmy silikaty i nie ma znaczenia, że misz-masz Ja cały czas chce dać silkę, a o ytong właśnie myślałem w ścianach zewnętrznych. A po co bruzdy w silce skoro są tam kanały? Wiadomo, poziomo kanałów nie ma ale tez ich nie oczekiwałem, bo będę kładł IB i tych przedowdó będzie tyle ze bym sie wykończył Edytowane 1 Października 2012 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 01.10.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 ma być idealnie taki sam? czy tego typu...? kto jest producentem ceramiki na tym zdjęciu? ESIAK, dzieki za zainteresowanie producentem jest Cegielnia Slawkow, niestety twierdza ze nie maja zadnego sprzedawcy w okolic Poznania natomiast wysylkowo nie sprzedaja. Zalezy mi na gabarytach, ksztaltka na zdjeciu ma wymiary: 345x238x235 mm oraz srednice kanalu dymowego 190mm. Idealnie pasowala by nam aby wcisnac ja za kominek, czopuch wkladu kominkowego jaki chcemy wstawic ma 180mm, wiec bylo by ok. ksztaltki kermazytowe niestety maja znacznie wieksze gabaryty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radmag87 01.10.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 dziękuje za odpowiedzi. co do ekipy my mamy raczej sprawdzoną ale jedyny minus który nas wkurza to przekładanie terminów. Chudziak miał być lany w piątek po 15 ale nie dali rady i dopiero jutro przychodzą, mam nadzieję że będzie ładna pogoda bo inaczej dam im popalić jak znowu zaczną przekładać. W domu planujemy palić eko groszkiem , trochę podłogówki trochę grzejników, dom mamy parterowy a więc dachu i poddasza nie musimy ocieplać jedynie strop. Zastanawiam się nad kominkiem, mnie to nie kręci ten klimat, wydać sporo kasy i palić w nim od wielkiego dzwonu... ale maż naciska ale raczej jestem na NIE:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziuby 01.10.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Danonkom i reszcie dziekuje za odpowiedzi. Jak to w zyciu bywa plany sie zmieniaja tak wiec i u nas zmiana kolejnosci, najpierw miala byc hydraulika, wylewki i tynki ale jadnak najpierw robimy tynki i wode (jak sie uda to za jakies 2 tyg) potem ogrzewanie i wylewki. Mnie cieszy ta zamiana, poniewaz wszystkie prace zaczna sie wczesniej niz poczatkowo zakladalismy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 01.10.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 za elektrykę - 8500 zł robocizna z materiałem (domek ok 150 m2 z przyłączem do skrzynki -ok 30m, kabel do napędu bramy, domofonu - też 30m, trzy punkty świetlne wzdłuż chodnika i przyłączenie pompy - też ok 30m) Witam, jak możesz to napisz jaki region kraju i czy elektryka standardowa czy z jakimiś bajerami, odbiory w cenie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.10.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Jak ja lubię takie pytania - ile płacicie za elektrykę, ile za wylewkę, ile za tynki. Apotem odpowiedź dom 130m 10tyś, dom 200m 8 tyś. i.t.d. Pytanie moje co z tego wynika. Nic. Dodam jeszcze że jak będziecie rozmawiać z elektrykiem to możecie umówić się za robotę od punktu ale wtedy nie zapomnijcie o tym aby elektryk dokładnie wam sprecyzował co rozumie przez punkt bo na końcu możecie być niemile zaskoczeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radmag87 01.10.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 plusfoto spokojnie, dla Ciebie to może nic nie wynikać z takiej odpowiedzi dla mnie dużo. Wiem ze elektrykę robi się od punktu a kwoty mi się przydają np do tego żeby zobaczyć ile co w obecnej chwili kosztuje zeby ocenić na co mnie stac i ile będę w stanie np zrobić w tym roku, Nie wszyscy mają bogatych rodziców, dobrze zarabiające firmy itd my z mężem zbieramy na wszystko sami i dla mnie taka informacja jest zajebiście ważna!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.10.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Dla każdego jest ważna. Ale jeszcze raz mówię nic z tego nie wynika dopóki np. elektryk nie określi ci co dla jego rozliczeń jest punktem. Czy wiesz że elektryk zwykły włącznik światła może policzyć jako jeden, dwa albo trzy punkty, zwykłe gniazdko jeden policzy jako jeden punkt a drugi jako dwa, a co z tablicą rozdzielczą - liczy jako całość czy każdy kabelek w niej jako punkt. Co ci w takim przypadku z informacji że jeden liczy za punkt n.p. 5 zł a drugi 10 czy 20 zet. A abstrahując od tematu skąd masz pewność że mam bogatych rodziców albo super prosperującą firmę Też liczę niestety każdą złotówkę. Ale jeżeli nie umówisz się z jakimś wykonawcą i nie ustalisz wszystkich szczegółów takie informacje będą zupełnie nieprzydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 01.10.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 A abstrahując od tematu skąd masz pewność że mam bogatych rodziców albo super prosperującą firmę a skad pewnosc ze wlasnie ciebie radmag wskazala ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.10.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Pewności żadnej samo tak wyszło;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radmag87 01.10.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 o bogatych rodzicach mówiłam ogólnie to nie było kierowane do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 01.10.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Jak ja lubię takie pytania - ile płacicie za elektrykę, ile za wylewkę, ile za tynki. Apotem odpowiedź dom 130m 10tyś, dom 200m 8 tyś. i.t.d. Pytanie moje co z tego wynika. Nic. Dodam jeszcze że jak będziecie rozmawiać z elektrykiem to możecie umówić się za robotę od punktu ale wtedy nie zapomnijcie o tym aby elektryk dokładnie wam sprecyzował co rozumie przez punkt bo na końcu możecie być niemile zaskoczeni. Ja tylko zapytałem gdzie (jaki region kraju) i czy mówimy o standardowej elektryce czy z wodotryskami. Na Twoje pytanie: Co z tego wynika odpowiadam, na przykładzie jestem biednym inwestorem, który trafia na dwie firmy jedna daje cenę 200000 druga 222222, ja jako inwestor mogę nie wiedzieć, że te firmy mają tyle roboty, że nie mają zamiaru robić elektryki w jakimś małym domku i stąd te ceny -wybieram tańszą lub droższą w rozumieniu lepszą, jak mnie oczywiście stać. Ale jak z forum się dowiem, że w domu podobnym do mojego ceny wahają się od 8000 do 15000zł to mam jakiś punkt odniesienia i co robię szukam dalej. Na koniec oczywiście spisuję rzetelną umowę (na tym powinno zależeć obu stronom umowy -bo postępowania sądowe są długotrwałe i kosztowne). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts