Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

powiem tak, wcześniej do siebie już pisaliśmy i obiecaliście ze będę mógł się wprosić . teraz chce się wprosić jeszcze bardziej :)

A odnośnie betony szlifowanego to sobie tak myślałem, że jeśli nawet się okaże ze to zły patent to sobie położę na to płytki :)

Tylko pogadaj z kumatym kolesiem a nie z instalatorem,który układa całą podłogówkę co 15cm "bo tak się robi" ;)

Podlogówkę układa się w rozstawie wyliczonym dla każdego pomieszczenia indywidualnie,każde pomieszczenie ma inną stratę energii ciepła i mogą być różne okładziny na podłodze,którą to stratę grzejnik podlogowy musi nadrobić.

Panele mają gorszy współczynnik przenikania ciepla niż kafle i siłą rzeczy podłogówka musi być mocniejszym grzejnikiem w identycznym pokoju przy ułożonych panelach niż gdyby leżaly tam kafle,by uzyskać moc podłogówki adekwatną do wyliczonych strat ciepła.

Stosunek zwiększania mocy w przypadku stosowania paneli czy drewna w porównaniu do betonu,kafli itp.znajduje się w poradnikach.

Zwiększanie mocy podłogówki wykonuje się przez zmniejszanie rostawu rurek przy stałym zasilaniu,gdyż w domu mamy i kafle i panele czy drewno.

Głowę daję,że "instalatorzy" nic nie wyliczają w przypadku podłogówki i dlatego utarte stwierdzenie,że panele się nie nadają ponieważ nie grzeją a w całym domu jest jeden rozstaw rur bo "Panie,będzie dobrze" ;)

U mnie rozstaw rur w podłogówce wyszedł od 10 do 25cm :)

O podnoszeniu kurzu to nie warto chyba odpowiadać ale powtórzę,za plusfoto,podłoga przy podłogówce ma temp.24st.C a grzejnik ok.50-60st.C,które urządzenie bardziej "zakurzy" i wymiele więcej powietrza pozostawiam wyobraźni :)

Tak jak mówiłam, nie miałam wcześniej doświadczenia z drewnem na podłogówce więc nie wiem jak takie rozwiązanie się sprawdza, opinie jak widać były różne :)

Także dziękuję Ci bardzo, trochę się przejaśniło :yes:

U mnie wygląda to tak, że płytki będą w holu, kuchni i jadalni a w salonie drewno i teraz trzeba się zastanowić czy kłaść podłogówkę w salonie czy nie? Grzejniki oczywiście też będą.

Pozdrawiam

Co do drewna na podłogówce to najlepiej przejść do działu "podłogi...",tam na wszelkie wątpliwości odpowiadają wykonawcy takich podłóg i jest masa informacji która pomoże podjąć decyzję.

ed

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?101637-Pod%C5%82og%C3%B3wka-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-a-drewno-pod%C5%82oga-drewniana-deski-parkiet&p=5565375#post5565375

Edytowane przez marynata

No właśnie - ja miałam zrobione w równym rozstawie i dlatego czuło się mocno różnicę temperatur w zależności od tego, co na podłodze :) Teraz jestem mądrzejsza o to, co wyczytałam na fm, ale nadal nie chcę paneli - raz, że jakoś nie polubiłam samych w sobie, a dwa, że w końcu chodzi też o argument ekonomiczny - gęściej położone rurki pod mniej wydajną podłogą może dadzą taką samą temperaturę, ale pociągną więcej za ogrzanie tej powierzchni.
A ja mialam rozne rozstawy i kumatego hydraulika i...j/w. Zdecydowanie nie chcę tam gdzie panele/drewo podłogowki.

Drewno nie wiem,ale panele-"Należy zadbać o to, aby całkowity (podłoga laminowana + podkład) opór cieplny ® był mniejszy niż 0,15 m²K/W. "

Dla przykładu klepka parkietowa dąb o grubości 22mm ma opór cieplny 0,110 m²K/W

Źródło: http://www.myfloor.pl/od-stop-do-glow-ogrzewanie-podlogowe-kompendium-wiedzy,6,artykul.html

Pozdrawiam

Jak możesz to napisz dlaczego nie chcesz podłogówki pod drewno/panele?
Pisałam, wystarczy się cofnać parę postów wczesniej. Nie chce, bo moim zdaniem jest to kompletnie bez sesnu. Ale moim i tylko moim. TY musisz sobie odpowiedziec na pytanie czego oczekujesz. jaki masz pokoj, czy grzejniki sie zmieszcza? czy popsuja wnetrze? bo jezeli nie, to nie widze sensu pakowania podłogówki pod drewno. zaleta podłogowki oprocz oszczednosci ( przelicz ile tak naprawde wynosza:-) jest komfort uzytkowania, czyli ciepla podłoga. Przy podłodze drewnianej tego nie odczuwasz. A przy zle policzonej, albo przy potrzebie wyzszego komfortu cieplnego bedzie Ci zwyczajne chłodniej w tym pomieszczeniu. Pamietaj cały czas o tym, o TWOJ dom i tylko Twoj. Na forum muratora jest zawsze tendencja ze idziesz slepo za innymi;-) Ja przez to wyladowałam z za małym salonem, bo wbiłam sobie do głowy dobre rady z FM. Tak samo wyladowałam bez piwnicy, znowu dobre rady. Piwnicy i salonu załowałam do konca. ;) TEraz wybieram te rady która naprawdę do mnie przemawiają. Z podłogowka mam pewnosć, bo przerobiłam na własnej skorze.

Dzień dobry,

mamy do sprzedania projekt domu w bergamotkach G2 (lustrzane odbicie). Projekt był zakupiony w Archonie, jest orginalnie zapakowany i zaplombowany. Możliwość wysłania zdjęć na e-mail. Cena 1500 zł. Tel. 696479423; lub e-mail: [email protected]

CZEŚĆ,

mam pytanie dotyczące projektu domu WYKWINTNY C280 czy ktoś zna realny koszt budowy tego domu? Jestem zainteresowany budową tego domu jednak obawiam się, że koszt podany na stronie nie odzwierciedla rzeczywistości. Będę ogromnie wdzięczny za informację.

pozdrawiam

Rafał

Edytowane przez GADŻET

CZEŚĆ,

mam pytanie dotyczące projektu domu WYKWINTNY C280 czy ktoś zna realny koszt budowy tego domu? Jestem zainteresowany budową tego domu jednak obawiam się, że koszt podany na stronie nie odzwierciedla rzeczywistości. Będę ogromnie wdzięczny za informację.

pozdrawiam

Rafał

Napiszę tylko tyle, że mam projekt C74A z muratora i koszt SSO podany na stronie jest zbliżony do rzeczywistego. Ale nie sugerowałbym się za bardzo tym kosztorysem, bo bardzo dużo zależy od kosztów robocizny (zależy gdzie będzie powstawał domek oraz wkład pracy własnej, czy będzie jedna ekipa do całości itp.) i użytych materiałów. Pozdrawiam