Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

na wiosenne bociankowanie 2012 się nie załapałam, przez mojego fatalnego adaptującego projekt- 5 mcy załatwiania PnB, gdzie zazwyczaj trwa to w moich okolicach około półtora miesiąca. Więc jako taki jesienny bocianek liczę, że uda mi się w tym roku postawić fundamenty, a zimę spędzę na lekturze forum, zamiast na budowie:mad:

Ale może uda mi się skorzystać z Waszych doświadczeń:D

Budowa w Zagłębiu Miedziowym - dom z użytkowym poddaszem, dwuspadowym dachem (220m2), typu stodoła. 105 m2 użytkowej powierzchni + garaż 38 m2 + pomieszczenie c.o 12m2+nieużytkowe poddasze 36m2- za prace murarskie (fundamenty, ściany nośne i działowe, strop, ściany szczytowe, chudziak, schody, taras , stopy pod kominy,systemowe kominy zaproponowano nam: 35 tyś + nasze szalunki i stemple i 30 tyś ze stemplami i szalunkami firmy. Nie mam żadnego punktu odniesienia czy to jest ok, czy szukać dalej. Możecie napisać jak u was to wyglądało?

I tak mi odpowiedział Pan z la farge , nie dodajemy dodatków, w ostateczności robimy zaprawę z mniejszą ilością wody czyli dajemy więcej cementu. Ot.

Zgodnie z tvn meteo jeszcze 2 tygodnie będą ok :)

http://www.tvnmeteo.pl/pogoda/polska,1/prognoza/grodzisk-mazowiecki,9619.html

Ja korzystam z tej,jest pogoda godzinowa i powiem że nawet im się ta na "dziś/jutro" dosyć dokładnie sprawdza,więc mogę przewidzieć kiedy mrozik złapie i odpuścić jakąś robotę na dany dzień,albo kilka godzin wcześniej skończyć

http://www.twojapogoda.pl/polska/lodzkie/skierniewice/godzinowa

Mauritus nam zaproponowano dom 11m x 14 , powierzchnia całk. około 220 m a użytkowa 138- SS 30 tyś ale bez tarasu (chyba). Jeśli chodzi o dach to jeden bierze 60 zł. za , dachu a mamy gdzieś około 215 m2. Jeszcze inna brygada chciała 40 tyś za postawienie oraz dach łącznie z ułożeniem blachodach. Rozmowy trwają i zastanawiamy się kogo wybrać.

Zastanawiam się jeszcze ile wyjdzie mnie elektryka w takim domu.

Ile płaciliście za posadzki m2????

Ile za gładzie m2????

I ja mam pytanie. Czy ma ktoś z Was piwniczkę, spiżarnię pod schodami, które prowadzą na gorę? Ja mam w projekcie (tak chciałam), mam fundamenty i zaczynam myśleć jak w tej spiżarni zrobić wentylację. Może coś podpowiecie?

I jeszcze jedna rzecz spędza sen z powiek. Dzisiaj miałam zalany wieniec. Ściany z bloczków fundamentowych zabezpieczone są dysperbitem. Czy po zdjęciu szalunku też trzeba ten wieniec zaizolować? Co z ociepleniem? Kłaść tylko na ściany fundamentowe czy ciągnąć wszystko do góry wieńca?

Pozdrawiam Gocha

autorus - my dajemy do zaprawy murarskiej plastyfikator na którym pisze, że jest do minus 2 (czerwone saszetki). Późną jesienią dolewamy plastyfikator z nalepką do minus 10. One nie tylko chronią od mrozu, ale także ułatwiają murowanie oraz zwiększają trwałość betonu. Skuteczne i sprawdzone.

moja wycena okien z Oknoplastu w sierpniu to ok 43 ( z elektrycznymi roletami):jawdrop:

Dlatego ja stwierdziłem że te rolety są mi zbędne.

Tak naprawdę to wiadomo kiedy cie w domu nie ma, a jeśli chodzi o kwestie nasłonecznienia to chyba większe pole manewru daje rolete zwykła wew. bo mozna sobie stopniować nasłonecznienie. A taka elektryczna zew. to zakrywa ci w całości, conajwyżej możesz sobie do połowy opuścić.

W sumie to reasumując to bardziej taki bajer na pilota, bardziej na pokaz dla sąsiadów chyba, żeby mieli o czym gadać.

Takie jest moje zdanie. Szkoda mi dawać te 15- 20 tys dodatkowo. Jeszcze trzeba doliczyć doprowadzenie prądu do każdego okna. A za 15 tys to mogę sobie elektrykę zrobić w całym domu i krok dalej być, zawsze to mniej zostanie....

Edytowane przez julo23

Tak naprawdę to wiadomo kiedy cie w domu nie ma, a jeśli chodzi o kwestie nasłonecznienia to chyba większe pole manewru daje rolete zwykła wew. bo mozna sobie stopniować nasłonecznienie. A taka elektryczna zew. to zakrywa ci w całości, conajwyżej możesz sobie do połowy opuścić.

W sumie to reasumując to bardziej taki bajer na pilota, bardziej na pokaz dla sąsiadów chyba, żeby mieli o czym gadać.

Takie jest moje zdanie. Szkoda mi dawać te 15- 20 tys dodatkowo. Jeszcze trzeba doliczyć doprowadzenie prądu do każdego okna. A za 15 tys to mogę sobie elektrykę zrobić w całym domu i krok dalej być, zawsze to mniej zostanie....

Z pewnością wiele racji w tym co piszesz. Są jednak dni w roku kiedy chciałbyś mieć cały dom zasłonięty od skwaru a i chłodne pory roku są tak dokuczliwe, że przydałaby się dodatkowa bariera przed wiatrem.

Pamiętaj też, że dziś za pomocą sieci można sterować każdym urządzeniem w domu. System rolet może być podłączony do instalacji inteligentnej dzięki której możesz zdalnie unosić rolety i opuszczać i dodatkowo włączać światło w pomieszczeniach . Bez wątpienia zniechęci to obserwatorów do penetracji Twojego domu. Na etapie budowy domu koszt mizerny w porównaniu do zysków.

W sprawie rolet zewnętrznych dodam tylko, że mieszkam z roletami już ok. 15 lat, w obecnym domu ok.9 lat i nie wyobrażam sobie ich brak. Co prawda mam sterowanie "ręczne" bo 10 lat temu cena silników była masakryczna.

Każdy ich sens powinien sam sobie przemyśleć, ale nie każdy chodzi spać o 21 i wstaje o 6 rano. Zdarza mi się wrócić z pracy o 2 w nocy i spać do 12 w południe. Nie wyobrażam sobie bez rolet. Często idziemy z żoną pospać 1-2 godziny w południe, żeby np. dłużej popracować wieczorem. Lubię również pochodzić wieczorem na gaciach po domu a nie mam ochoty, żeby mnie wszyscy z drogi oglądali. To wszystko zapewniają mi rolety.

Czy warto na nie wydać? To już każdy musi sobie sam odpowiedzieć.

I jeszcze jedno. Mam coś takiego jak projektor i nie raz latem, od czasu do czadu przy piwie po południu też lubię coś obejrzeć z dzieciakami. Bez rolet nie ma szans

Robię tak samo. Okna zamówiłem na full więc rolety daruję. Zwłaszcza że im wiecej elektroniki w domu tym wiecej poem może się popsuć i te ciągłe naprawy i usterki jest to irytujące o kosztach nie wspominając, a nie zawsze da się naprawić nie uszkadzając czegoś innego.

Będą jakieś rolety,czy coś innego od wewnątrz.

Zawsze też można posadzić jakieś krzaczory :D