autorus 10.10.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 to ja mam pytanie odnośnie murowania i przymrozków, w końcu będzie to za chwilkę wszystkich budujących dotyczyło. Dodajecie coś do zapraw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauritius 10.10.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Witam, na wiosenne bociankowanie 2012 się nie załapałam, przez mojego fatalnego adaptującego projekt- 5 mcy załatwiania PnB, gdzie zazwyczaj trwa to w moich okolicach około półtora miesiąca. Więc jako taki jesienny bocianek liczę, że uda mi się w tym roku postawić fundamenty, a zimę spędzę na lekturze forum, zamiast na budowie:mad: Ale może uda mi się skorzystać z Waszych doświadczeń Budowa w Zagłębiu Miedziowym - dom z użytkowym poddaszem, dwuspadowym dachem (220m2), typu stodoła. 105 m2 użytkowej powierzchni + garaż 38 m2 + pomieszczenie c.o 12m2+nieużytkowe poddasze 36m2- za prace murarskie (fundamenty, ściany nośne i działowe, strop, ściany szczytowe, chudziak, schody, taras , stopy pod kominy,systemowe kominy zaproponowano nam: 35 tyś + nasze szalunki i stemple i 30 tyś ze stemplami i szalunkami firmy. Nie mam żadnego punktu odniesienia czy to jest ok, czy szukać dalej. Możecie napisać jak u was to wyglądało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.10.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 no ale wyjścia nie ma, nie mogę zakończyć sezonu budowlanego w następnym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 10.10.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Ale w dzień przecież cały czas jest na plus,a mrozik to jak tak patrze na temperatury godzinowe to dopiero ok 2 w nocy łapie.To chyba trochę ta zaprawa zdąży przez parę godzin związać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.10.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 I tak mi odpowiedział Pan z la farge , nie dodajemy dodatków, w ostateczności robimy zaprawę z mniejszą ilością wody czyli dajemy więcej cementu. Ot. Zgodnie z tvn meteo jeszcze 2 tygodnie będą ok http://www.tvnmeteo.pl/pogoda/polska,1/prognoza/grodzisk-mazowiecki,9619.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 10.10.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Ja korzystam z tej,jest pogoda godzinowa i powiem że nawet im się ta na "dziś/jutro" dosyć dokładnie sprawdza,więc mogę przewidzieć kiedy mrozik złapie i odpuścić jakąś robotę na dany dzień,albo kilka godzin wcześniej skończyćhttp://www.twojapogoda.pl/polska/lodzkie/skierniewice/godzinowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.10.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Tu macie pogodę dla każdej gminy z osobna. Sprawdza się w 90%http://new.meteo.pl/um/php/gpp/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 10.10.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 W kwestio negocjacji cen: czy tynk gipsowy 13 tyś za około 700 m tynku wychodzi około 18,50 (robocizna z materiałem) to dobra cena czy nie bardzo???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 10.10.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Mauritus nam zaproponowano dom 11m x 14 , powierzchnia całk. około 220 m a użytkowa 138- SS 30 tyś ale bez tarasu (chyba). Jeśli chodzi o dach to jeden bierze 60 zł. za , dachu a mamy gdzieś około 215 m2. Jeszcze inna brygada chciała 40 tyś za postawienie oraz dach łącznie z ułożeniem blachodach. Rozmowy trwają i zastanawiamy się kogo wybrać. Zastanawiam się jeszcze ile wyjdzie mnie elektryka w takim domu. Ile płaciliście za posadzki m2????Ile za gładzie m2???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogi25 10.10.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 I ja mam pytanie. Czy ma ktoś z Was piwniczkę, spiżarnię pod schodami, które prowadzą na gorę? Ja mam w projekcie (tak chciałam), mam fundamenty i zaczynam myśleć jak w tej spiżarni zrobić wentylację. Może coś podpowiecie? I jeszcze jedna rzecz spędza sen z powiek. Dzisiaj miałam zalany wieniec. Ściany z bloczków fundamentowych zabezpieczone są dysperbitem. Czy po zdjęciu szalunku też trzeba ten wieniec zaizolować? Co z ociepleniem? Kłaść tylko na ściany fundamentowe czy ciągnąć wszystko do góry wieńca? Pozdrawiam Gocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reambra 10.10.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 moja wycena okien z Oknoplastu w sierpniu to ok 43 ( z elektrycznymi roletami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 10.10.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 witaj w klubie podobnie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 10.10.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 autorus - my dajemy do zaprawy murarskiej plastyfikator na którym pisze, że jest do minus 2 (czerwone saszetki). Późną jesienią dolewamy plastyfikator z nalepką do minus 10. One nie tylko chronią od mrozu, ale także ułatwiają murowanie oraz zwiększają trwałość betonu. Skuteczne i sprawdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 11.10.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 No to mam zagwostke:Vetrex Alphaline MD (Veka V90+) kontra Avante Forte (Ducennic).Oba maja Ug=0.5 (4-18-4-18-4), Uw=0.85 czy jakos. Oba sa topowe u swoich producentow. Z tym ze widzialem komentarze ze np Veka Alphaline MD to juz stary i siermiezny profil. Opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 11.10.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 (edytowane) moja wycena okien z Oknoplastu w sierpniu to ok 43 ( z elektrycznymi roletami) Dlatego ja stwierdziłem że te rolety są mi zbędne. Tak naprawdę to wiadomo kiedy cie w domu nie ma, a jeśli chodzi o kwestie nasłonecznienia to chyba większe pole manewru daje rolete zwykła wew. bo mozna sobie stopniować nasłonecznienie. A taka elektryczna zew. to zakrywa ci w całości, conajwyżej możesz sobie do połowy opuścić. W sumie to reasumując to bardziej taki bajer na pilota, bardziej na pokaz dla sąsiadów chyba, żeby mieli o czym gadać. Takie jest moje zdanie. Szkoda mi dawać te 15- 20 tys dodatkowo. Jeszcze trzeba doliczyć doprowadzenie prądu do każdego okna. A za 15 tys to mogę sobie elektrykę zrobić w całym domu i krok dalej być, zawsze to mniej zostanie.... Edytowane 11 Października 2012 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 11.10.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Dlatego ja stwierdziłem że te rolety są mi zbędne. Tak naprawdę to wiadomo kiedy cie w domu nie ma, a jeśli chodzi o kwestie nasłonecznienia to chyba większe pole manewru daje rolete zwykła wew. bo mozna sobie stopniować nasłonecznienie. A taka elektryczna zew. to zakrywa ci w całości, conajwyżej możesz sobie do połowy opuścić. W sumie to reasumując to bardziej taki bajer na pilota, bardziej na pokaz dla sąsiadów chyba, żeby mieli o czym gadać. Takie jest moje zdanie. Szkoda mi dawać te 15- 20 tys dodatkowo. Jeszcze trzeba doliczyć doprowadzenie prądu do każdego okna. A za 15 tys to mogę sobie elektrykę zrobić w całym domu i krok dalej być, zawsze to mniej zostanie.... Z pewnością wiele racji w tym co piszesz. Są jednak dni w roku kiedy chciałbyś mieć cały dom zasłonięty od skwaru a i chłodne pory roku są tak dokuczliwe, że przydałaby się dodatkowa bariera przed wiatrem. Pamiętaj też, że dziś za pomocą sieci można sterować każdym urządzeniem w domu. System rolet może być podłączony do instalacji inteligentnej dzięki której możesz zdalnie unosić rolety i opuszczać i dodatkowo włączać światło w pomieszczeniach . Bez wątpienia zniechęci to obserwatorów do penetracji Twojego domu. Na etapie budowy domu koszt mizerny w porównaniu do zysków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 11.10.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 W sprawie rolet zewnętrznych dodam tylko, że mieszkam z roletami już ok. 15 lat, w obecnym domu ok.9 lat i nie wyobrażam sobie ich brak. Co prawda mam sterowanie "ręczne" bo 10 lat temu cena silników była masakryczna.Każdy ich sens powinien sam sobie przemyśleć, ale nie każdy chodzi spać o 21 i wstaje o 6 rano. Zdarza mi się wrócić z pracy o 2 w nocy i spać do 12 w południe. Nie wyobrażam sobie bez rolet. Często idziemy z żoną pospać 1-2 godziny w południe, żeby np. dłużej popracować wieczorem. Lubię również pochodzić wieczorem na gaciach po domu a nie mam ochoty, żeby mnie wszyscy z drogi oglądali. To wszystko zapewniają mi rolety.Czy warto na nie wydać? To już każdy musi sobie sam odpowiedzieć.I jeszcze jedno. Mam coś takiego jak projektor i nie raz latem, od czasu do czadu przy piwie po południu też lubię coś obejrzeć z dzieciakami. Bez rolet nie ma szans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 11.10.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 o kurka , tez lubię latać na gaciach, a buduje dom parterowy bez rolet, chyba czas posadzić drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 12.10.2012 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Dlatego ja stwierdziłem że te rolety są mi zbędne. Tak naprawdę to wiadomo kiedy cie w domu nie ma, a jeśli chodzi o kwestie nasłonecznienia to chyba większe pole manewru daje rolete zwykła wew. bo mozna sobie stopniować nasłonecznienie. A taka elektryczna zew. to zakrywa ci w całości, conajwyżej możesz sobie do połowy opuścić. W sumie to reasumując to bardziej taki bajer na pilota, bardziej na pokaz dla sąsiadów chyba, żeby mieli o czym gadać. Takie jest moje zdanie. Szkoda mi dawać te 15- 20 tys dodatkowo. Jeszcze trzeba doliczyć doprowadzenie prądu do każdego okna. A za 15 tys to mogę sobie elektrykę zrobić w całym domu i krok dalej być, zawsze to mniej zostanie.... Robię tak samo. Okna zamówiłem na full więc rolety daruję. Zwłaszcza że im wiecej elektroniki w domu tym wiecej poem może się popsuć i te ciągłe naprawy i usterki jest to irytujące o kosztach nie wspominając, a nie zawsze da się naprawić nie uszkadzając czegoś innego. Będą jakieś rolety,czy coś innego od wewnątrz. Zawsze też można posadzić jakieś krzaczory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 12.10.2012 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 o kurka , tez lubię latać na gaciach, a buduje dom parterowy bez rolet, chyba czas posadzić drzewa Też lubię tę swobodę! Niech się wstydzi ten co widzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts