pukul 07.02.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 My podobnie jak wiele osób -porotherm 25 i styropian 15. przez chwile chcieliśmy termopor leiera - jest sporo tańszy (3,95 szt) ale nasz "szef" odradził - podobno jest więcej odpadów, są bardziej kruche i więcej zaprawy trzeba dać czy coś w tym stylu reszta - jak mówił - porównywalna. ekipa - super - podobno - sprawdzona u kilku osób (domy stoją ) powiedzieli 18600 SSO (ale fundamenty już mam) plus 8000 dach. schody betonowe lane, kominy szt.2 systemowe, klinkier. powierzchnia 160m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 07.02.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ja także planuję zaczać wiosną. Póki co, czekam na PnB. Ekipa jeszcze nie wybrana. Trwa konkurs ofert. Rozpiętość cenowa znaczna: od 40 tys SSO z dachem do 65 tys +Vat. Dwie ekipy mam polecone, ale terminy mają dopiero w czerwcu. Jak będzie trzeba, zaczekamy. Budujemy z Porothermu Wienenberga 25+ 15 styro, jak w projekcie. Strop mamy drewniany (strych nieużytkowy), dachówka (chyba, że budżet się nie zepnie -wtedy zmienimy na ładną blachodachówkę). Zakupów żadnych jeszcze nie poczyniliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kama33 07.02.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Dzisiaj dostałam kolejną ofertę na SSO z dachem - 36 tys zł +VAT co daje ok 45 tys zł (od fundamentów po dach, 2 kominy, strop lany, wszystkie pomieszczenia ok 180 m kw, dachu 330 m kw). Wygląda na to, że wykonawcy w moim rejonie mają wszyscy podobne ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 07.02.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Dzisiaj dostałam kolejną ofertę na SSO z dachem - 36 tys zł +VAT co daje ok 45 tys zł (od fundamentów po dach, 2 kominy, strop lany, wszystkie pomieszczenia ok 180 m kw, dachu 330 m kw). Wygląda na to, że wykonawcy w moim rejonie mają wszyscy podobne ceny. czesc, ja wprawdzie budowal bede sam, bez ekipy, ale gdybys mogla ciut rozwinac? te 45 tysiecy jest za co? robocizna + material (jaki?) czy tylko robocizna? jaki domek (projekt sobie znajde)? chcialbym sobie przeanalizowac ile moge zaoszczedzic na samodzielnej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kama33 07.02.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 czesc, ja wprawdzie budowal bede sam, bez ekipy, ale gdybys mogla ciut rozwinac? te 45 tysiecy jest za co? robocizna + material (jaki?) czy tylko robocizna? jaki domek (projekt sobie znajde)? chcialbym sobie przeanalizowac ile moge zaoszczedzic na samodzielnej pracy. 45 tys to jest koszt brutto (mogę wziąć bez rachunku wtedy jest 36 tys) robocizny całego stanu surowego od fundamentów po dach. Dom mam parterowy, projekt indywidualny wzorowany na projektach muratora znany c114 i przemyslany m42a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anawii 07.02.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 czesc, ja wprawdzie budowal bede sam, bez ekipy, ale gdybys mogla ciut rozwinac? te 45 tysiecy jest za co? robocizna + material (jaki?) czy tylko robocizna? jaki domek (projekt sobie znajde)? chcialbym sobie przeanalizowac ile moge zaoszczedzic na samodzielnej pracy. Znalazłam Twój wątek na temat Jopka, gdzie pytałeś o opinię, będziesz budował z Jopka czy budujesz z czegoś innego? Bo też się zastanawiam nad kupnem Jopka a mało o nim piszą... Gdzie się budujesz? ja też jestem z wlkp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 07.02.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Znalazłam Twój wątek na temat Jopka, gdzie pytałeś o opinię, będziesz budował z Jopka czy budujesz z czegoś innego? Bo też się zastanawiam nad kupnem Jopka a mało o nim piszą... Gdzie się budujesz? ja też jestem z wlkp hej fascynacja ceramika poryzowana byla chwilowa:) posilkujac sie doswiadczeniami i podpowiedzia bardziej doswiadczonych, po analizie rodzaju sciany jaki stawiamy zdecydowalismy ze lepiej wydac mniej na tanszy (a nie koniecznie gorszy) budulec na sciany a zaoszczedzona sume zainwestowac w ocieplenie. i z tego wlasnie powodu kupilismy beton komorkowy o jopku natomiast nie ma wiele, to prawda, a opinie ktore juz sa sa skrajne, od bardzo negatywnych po te calkiem pozytywne. wg mnie pustak jest pustak, i tak przyjdzie tynk/styropian i przykryje. oczywiscie, sa lepsze i gorsze (purysci napisali by ze jest porotherm i jest reszta... ) odpowiedz na ostatnie pytanie brzmi: pod kodem pocztowym 62-030 po szczegoly zapraszam na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matmateusz 07.02.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 ooo, my też z Wielkopolski;) hmm.. koszty robocizny, nasz murarz powiedział 25 tys. ale to bez dachu. Cena pewnie nie najmniejsza i nie największa, ale z polecenia wzięty, więc mam nadzieję, że się nie wkopiemy:D pozdrawiam;) // za waszą namową zaczynam zastanawiać się nad kolorem blachodachówki:D // Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkk. 07.02.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 no to zgłaszam się też - jeszcze jeden bocianek z wielkopolski czekamy właśnie na warunki zabudowy, koncepcja domku tak w miarę dopracowana, planujemy ruszyć z murami mniej więcej w sierpniu / wrześniu. Z kilkoma ekipami budowlanymi temat zaczynamy omawiać - myślę, żeby w ciągu miesiąca mieć sprawę dogadaną i ekipę wybraną. dziennik budowy założony - zapraszam do lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 07.02.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 no to zgłaszam się też - jeszcze jeden bocianek z wielkopolski czekamy właśnie na warunki zabudowy, koncepcja domku tak w miarę dopracowana, planujemy ruszyć z murami mniej więcej w sierpniu / wrześniu. Z kilkoma ekipami budowlanymi temat zaczynamy omawiać - myślę, żeby w ciągu miesiąca mieć sprawę dogadaną i ekipę wybraną. dziennik budowy założony - zapraszam do lektury daj linka w swoim podpisie aby nie trzeba bylo szukac za kazdym razem wielkopolan prosze o jakies bardziej szczegulowe info, jesli to nie tajmenica, skad sa nigdy nie wiadomo kiedy taka informacja sie moze przydac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anawii 07.02.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Witam, Ja wpadłam tak tutaj przypadkiem...nie chciałam sie wpisywać, bo to wątek dla rozpoczynających wiosną 2012......nie wiem czy nam sie uda do wiosny Ale już się tutaj rozgościłam i zamieszkam Bocianie gniazdko już liczy 3 wielkopolan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anawii 07.02.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 wielkopolan prosze o jakies bardziej szczegulowe info, jesli to nie tajmenica, skad sa nigdy nie wiadomo kiedy taka informacja sie moze przydac Poszła na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANGEL7 07.02.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Dziękuję wszystkim za pomoc. Jeśli chodzi o pustak piankowy czyli beton komórkowy jest faktycznie biały. Natomiast jak oglądam ceramiczny to boję się że przy jakimkolwiek wierceniu może popękać. A przecież wiercenia będzie dość sporo bo i przy instalacji, potem ocieplenie a dom musi być na lata. Drodzy użytkownicy piszcie proszę wasze spostrzeżenia no i panowie z Muratora, Was też proszę o pomoc:)Pozdrawiam wszystkich:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anawii 07.02.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 ooo, my też z Wielkopolski;)// To w sumie mieliśmy takie same zamiary i nikt z nas nie kupił Jopka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 07.02.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Jeśli chodzi o pustak piankowy czyli beton komórkowy jest faktycznie biały. wg mnie raczej bywa bialy, i bywa szary co kto woli i na co kogo stac:) odmiany i rodzaje sa rozne rozniste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkk. 07.02.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 daj linka w swoim podpisie aby nie trzeba bylo szukac za kazdym razem link dodany, mam nadzieję że działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurdybanek 07.02.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Dlaczego tak ? Przecież to ledwo poniżej normy a ze styro z lambdą 0,042 to nawet normy się nie łapie Co do grubości ścian, to raczej nic tu nie zmienię. Pewnie dlatego konstruktor wybrał taką grubość, bo mam trzecią kategorię szkód górniczych, w ścianach pełno różnych słupów (30cm grubości ). Co do ocieplenia to najprawdopodobniej ostatecznie będzie 15cm - wtedy będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurdybanek 07.02.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Wtedy wg kalkulatora z linku zmieni się z 0,2584 na 0,1657. Wygląda na sporą różnicę. Cenowo będę to analizować za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkk. 07.02.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Działa ale dziennik załóż tutaj... Rzeczywiście wygląda jakoś lepiej ale to już jutro, dobrej nocy wszem i wobec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 08.02.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Jeżeli chodzi o ceny robocizny to na śląsku jest dużo drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts