Atlanta 08.02.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 U nas budowlaniec zamierza ocieplić ceramikę plecewice 25 p+w styropianem (prawdopodobnie tym droższym) dwoma warstwami-10+5 cm. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mgk 08.02.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 My planujemy na ściany maxa 288 mm ocieplić styropianem 200mm, pod podłogi i na strop też styropian 200mm, wiem, że strop powinien być lepiej ocieplony od ścian, ale myślę, że dwusetka powinna wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aganie 08.02.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Witam, też dołączam do Was, Bocianki, czekam PBN, ale jak czytam jak to niektórzy są już przygotowani, to dostaję gęsiej skórki. Dopiero wybieramy ekipę, już co prawda od jesieni ubr. i nie możemy się zdecydować. Jest ktoś z mazowieckieo co może kogoś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeeolek 08.02.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Witam Was serdecznie!My będziemy budować w pobliżu Krakowa dom wg. projektu archona - 'Dom w rododendronach 5 lustrzane odbicie' z powiększonym garażem.Zaczynamy ja tylko dostaniemy PnB (wniosek już złożony). Ekipę na SSO z dachem mamy już nagraną.Wstępnie orientowałem się już jak wygląda kwestia cen na różnych składach, ale z samymi zakupami wstrzymujemy się do momentu otrzymania pierszej transzy kredytu. Jest też ktoś rozpoczynający swoją przygodę z budową w okolicach Krakowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 08.02.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 bo jest brzydki nie ma sie co oszukiwac, dom wybudowany z bialego BK, dodatkowo na klej, cieniutka spoina, jest w stanie surowym ladny, estetyczny, przyjemny dom wybudowany z szarego BK wyglada jak wybudowany z pustakow zuzlobetonowych 30 lat temu, albo jak budynek gospodarczy, nie jest ladny zdecydowanie:) generalnie jak dobrze poszukac to i tu na FM sa osoby ktore budowaly z szarego, jednak wiekszosc wybiera bialy. IMO to kwestia wylacznie powtarzanych obiegowych opini, stereotypow i wlasnie doznan estetycznych, na karb ktorych to skladal bym glowna wine za taki a nie inny stan rzeczy my zbudujemy z szarego i basta cronin masz zatem niepowtarzalna okazje trafic na dziennik budujacych z szarego BK - na nasz dziennik zapraszam. w srode przyjedzie do nas pierwsza partia wspomnianych bloczkow Ja tam czy w szarym czy w białym popiole nie chciałbym mieszkać i basta. "Gazobeton- do podstawowych składników dodaje się środek chemiczny, który po pewnym czasie od wymieszania powoduje wydzielanie pęcherzyków gazu. Najczęściej używa się domieszki proszku aluminiowego, jako środka porotwórczego, który wchodząc w reakcję z wodorotlenkiem wapniowym powoduje wydzielanie wodoru. Wodór uchodząc z masy, spulchnia ją i umożliwia powstanie tysięcy małych porów. Mianem betonu komórkowego określa się na ogół pianobeton i gazobeton. Obecnie w budownictwie najczęściej stosuje się wyroby z betonu komórkowego poddawanego autoklawizacji -czyli działaniu wysokoprężnie nasyconej pary wodnej i podwyższonej temperatury. Podstawowymi składnikami do produkcji betonu komórkowego są: cement, wapno, proszek glinowy, piasek lub popiół lotny. I co z tego, że parametry dopuszczają normy. Tak samo normy dopuszczają chemię w pożywieniu a czy to znaczy, że jest zdrowa. P.S. Również startuję na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurdybanek 08.02.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Witam Was serdecznie! My będziemy budować w pobliżu Krakowa dom wg. projektu archona - 'Dom w rododendronach 5 lustrzane odbicie' z powiększonym garażem. Zaczynamy ja tylko dostaniemy PnB (wniosek już złożony). Ekipę na SSO z dachem mamy już nagraną. Wstępnie orientowałem się już jak wygląda kwestia cen na różnych składach, ale z samymi zakupami wstrzymujemy się do momentu otrzymania pierszej transzy kredytu. Jest też ktoś rozpoczynający swoją przygodę z budową w okolicach Krakowa? Witam!! My budujemy w małopolskim. Pozwolenie na budowę już mamy od jakiegoś czasu z zakupami jednak czekamy na kredyt. I zaczniemy jak tylko pogoda pozwoli. Ps. zawsze podobał mi się dom w rododndronach, ja mam projekt indywidualny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaka 08.02.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Witam Was serdecznie! My będziemy budować w pobliżu Krakowa dom wg. projektu archona - 'Dom w rododendronach 5 lustrzane odbicie' z powiększonym garażem. Zaczynamy ja tylko dostaniemy PnB (wniosek już złożony). Ekipę na SSO z dachem mamy już nagraną. Wstępnie orientowałem się już jak wygląda kwestia cen na różnych składach, ale z samymi zakupami wstrzymujemy się do momentu otrzymania pierszej transzy kredytu. Jest też ktoś rozpoczynający swoją przygodę z budową w okolicach Krakowa? My również w małopolsce, ale do Krakowa jakieś 70km więc to już raczej nie okolice;) Wg. projektu indywidualnego, pierwsza koncepcja od architekta tegoż projektu niemal identyczna jak rododendron 5 ale ostatecznie wygrała wersja o której zawsze marzyliśmy:wiggle:...chociaż układ kuchnia-salon będziemy mieć bardzo podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 08.02.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Ja tam czy w szarym czy w białym popiole nie chciałbym mieszkać i basta. P.S. Również startuję na wiosnę. po to jest na rynku dostepny pelen wahlarz materialow aby kazdy mogl wybrac ten wlasciwy dla siebie PS. a zaprawe do murowania z czego bedziesz mieszal? bo cement to w gruncie rzeczy tez po czesci efekt wypalania surowcow mineralnych Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_jedlicze 08.02.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Witam i na mnie przyszedł czas dołączyć do grona młodych bocianów. Razem z żoną zaczynamy budowę w kwietniu- w krośnie –na podkarpaciu hmmm chciałbym powiedzieć budowę tylko na początku musimy zrobić rozbiórkę, bo na naszej działce stoi już domek drewniany mojej babci. Wszystkie palny gotowe czekam jedynie na pozwolenie na demolkę ma być na dniach. Materiał szukałem po ogłoszeniach i myślę ze kupiłem po dobrych cenach np. drut(ale chyba braknie;( ), deski (jeszcze dokupiłem 4km3)i stemple. Nasz nowy domek Rododendronach 2(odbicie lustrzane z tego co widzę na forum to nie jest rozchwytywany ale dla nas jest idealny)mały i przytulny. Bryła Rodka będzie przesunięty względem starych fundamentów żeby mieć więcej miejsca od strony nasłonecznionej gdzie będzie potem tarasik i grill:d Zmiany w projekcie:- wydłużone ściany od garażu maja się licować z domem- brama garażowa będzie z drugiej strony tam gdzie okno-kotłownie powiększę, dzieląc garaż bo chce wstawić tam piec na węgiel. Obecna kotłownia jest za mała tam jedynie zostawię miejsce na pralnie i może w przyszłości na piec gazowy.-kominek będzie od strony kuchni na tej ściance gdzie są kominy wentylacyjne - wykusz wysunięty o 40 cm-Ściana kolankowa podwyższona o 1-2 pustaki -i chyba tyle Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeeolek 08.02.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Witam!! My budujemy w małopolskim. Pozwolenie na budowę już mamy od jakiegoś czasu z zakupami jednak czekamy na kredyt. I zaczniemy jak tylko pogoda pozwoli. Ps. zawsze podobał mi się dom w rododndronach, ja mam projekt indywidualny. Pozdrawiam Gdzieś bliżej Krakowa może? Zawsze można by się wymienić jakimiś namiarami na dobrych wykonawców, składy etc Rododendrony nam się podobały od samego początku. Zanim podjeliśmy decyzje przejrzeliśmy naprawdę olbrzymie ilości różnych projektów, ale zawsze wracaliśmy do rododendronów Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeeolek 08.02.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 My również w małopolsce, ale do Krakowa jakieś 70km więc to już raczej nie okolice;) Wg. projektu indywidualnego, pierwsza koncepcja od architekta tegoż projektu niemal identyczna jak rododendron 5 ale ostatecznie wygrała wersja o której zawsze marzyliśmy:wiggle:...chociaż układ kuchnia-salon będziemy mieć bardzo podobnie Tak jak wyżej napisałem - rododendrony to był nasz numer 1 od samego początku właściwie Bardzo długo się zastanawialiśmy nad wersją 6 (w sumie chyba popularniejszą), ale ostatecznie wybraliśmy 5 głównie ze względu na większy salon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaka 08.02.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Tak jak wyżej napisałem - rododendrony to był nasz numer 1 od samego początku właściwie Bardzo długo się zastanawialiśmy nad wersją 6 (w sumie chyba popularniejszą), ale ostatecznie wybraliśmy 5 głównie ze względu na większy salon Nam na etapie gdy jeszcze szukaliśmy wśród gotowych projektów Rodki też się podobały, w ogóle kilka projektów z archonu...w tym Mirabelka na którą byliśmy zdecydowani, ale ostatecznie ze względu na wymiary działki/usytuowanie no i nasze wymagania (chcieliśmy kilka istotnych zmian) doszliśmy do wniosku że bardziej opłaca się wykonanie projektu indywidualnego...a salon będziemy mieć o niemalże identycznej powierzchni choć chyba troszkę inne wymiary;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flyer2 08.02.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 To jesteś szczęściara.Ja czekałem rok i tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 09.02.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 My budujemy w małopolskim. My również w małopolsce, ale do Krakowa jakieś 70km Gdzieś bliżej Krakowa może? Pzdr my tez z malopolski, ale do Krakowa 160km mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piśka 09.02.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witam wszystkich serdecznie!My również zaczynamy budowę w tym roku. Lada dzień powinniśmy dostać pozwolenie na budowę. Budujemy dom z projektu "Oliwka" pod Warszawą w gminie Wiązowna. Na dzień dzisiejszy mamy już ekipę, materiałów brak. Zaczynamy jak tylko zima odpuści, oby jak najszybciej. Więc oby do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaka 09.02.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 my tez z malopolski, ale do Krakowa 160km mamy Bliskimi sąsiadami więc nie będziemy ale zawsze jakiś wspólny region - w grupie raźniej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkk. 09.02.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 takie pytanie do bocianów dysponuje ktoś może wzorem jakimś do robienia kosztorysu budowy? Wiem, że można wszystko sobie ładnie w excelu wpisać (co właśnie robię!) ale warto by mieć jakąś ściągę, choćby po to, żeby niczego nie przegapić! będę dźwięczny za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mszatko 09.02.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witam Zgłaszam się jako kolejny bocian z małopolski. Bedziemy budować Z24 w Tarnowie. Właśnie jestem na etapie adaptacji projektu u architekta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yureq 09.02.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witam Was serdecznie! My będziemy budować w pobliżu Krakowa dom wg. projektu archona - 'Dom w rododendronach 5 lustrzane odbicie' z powiększonym garażem. Zaczynamy ja tylko dostaniemy PnB (wniosek już złożony). Ekipę na SSO z dachem mamy już nagraną. Wstępnie orientowałem się już jak wygląda kwestia cen na różnych składach, ale z samymi zakupami wstrzymujemy się do momentu otrzymania pierszej transzy kredytu. Jest też ktoś rozpoczynający swoją przygodę z budową w okolicach Krakowa? Witam! My też będziemy budować w okolicach Krakowa (Pn-Wsch). Będziemy budować Dom w Bergamotkach z Archonu (po przerobkach). Na razie będziemy składać wniosek o pozwolenia na budowę i niejako równolegle doprowadzać media do działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 09.02.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Witam! A może tajemniczy Małopolanie budują w okolicach zalewu Czorsztyńskiego?Mój majster był dzisiaj działkę oglądać. Mimo, że zasypana śniegiem rekonesans się udał. Będziesz Pan zadowolony....Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts