Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

Ja mam papę jako pokrycie docelowe, więc bez porównania. Natomiast mam folię pod ściankami działowymi na piętrze, średniej grubości, i na nierównym betonie jest podziurawiona jak sito, wystarczy na niej stanąć. Wystarczy iskra z papierosa żeby wypalić dziurkę a pokaż mi niepalącego budowlańca. Generalnie ja jestem na nie w stosunku do folii, a każdy i tak zrobi jak chce.

a to pod sciany pietra tez musi isc folia lub papa ?

pytam powaznie, bez zlosliwosci, lada chwila zaczynam scianke kolankowa i wczoraj wieczorem wlasnie mi to pytanie wpadlo...

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pytam powaznie, bez zlosliwosci, lada chwila zaczynam scianke kolankowa i wczoraj wieczorem wlasnie mi to pytanie wpadlo...

Nie nie musi. Papę daje się jedynie pod murłatę ale to górna częćś kolankowej. Kładziesz na stropie zaprawę i jedziemy dalej pustaczki :stirthepot:

Chętnie ja odpowiem- zamawiałam paletę tej izolacji.

http://www.izokpol.net.pl/kontakt.html

Nakaz otrzymałam od moich Mróweczek, ten zakup z tej firmy to bardzo dobra, gruba i elastyczna warstwa. Kładliśmy ją w wielu miejscach-także pod ściankami działowymi oraz murłatami i stojącymi belkami na strychu.

Kurier kosztował ok 160 zł, a materiał taniej niż najtańsze badziewie w okolicznych składach. Było warto po policzeniu wszystkich kosztów i podzieleniu przez ilość zamówionych mb.

dziekuje wszytskim za szybka odpowiedz:)

kupiecjudex - prety z wienca oczywiscie mam powypuszczane, u nas slupy sa co 140cm

cronin - no teraz juz rozumiem

gramar - dzieki! teraz potrzeba nam juz raptem kolo 30-40 metrow wiec hcyba gra nie warta swieczki, ale moze przyda sie komus innemu ten link

No nie wiem .... ja pod działówki na piętrze nie dawałem folii ani papy, nie rozumiem czemu to ma służyć. Na parterze to co innego, skoro nie ma piwnicy.

Co do zasadzy jest to rodzaj izolacji przeciwwilgociowej, a wilgoci na pięrze raczej brak. Ja bynajmniej na piętrze takiej izolacji nie mam i nie sądzę aby to był błąd.

A pod wylewki na piętrze też dajecie izolację z folii lub pap???y

Witam na forum i pozdrawiam wszystkich po kilkumiesięcznej nieobecności. Gratuluję postępów!!!

Jako, że nie prowadzę dziennika wklejam troszkę z mojej budowy. SSO niecałkiem zakończony bo blachę na dach będziemy dawać w przyszłym roku. Jest wydeskowany i przykryty papą. Tak było

budowa 057.jpg budowa 065.jpg budowa 132.jpg

A dzięki, fajne , fajne. Na Tatry z południowych okien, na Pieniny od wschodnich, Beskidy widzę z zachodnich okien, a z tyłu Gorce. Z balkonu kawałek Zalewu Czorsztyńskiego jako bonus.

Blacha Gerard Corona Ahi Roofing kolor Sable. Taki ciemny antracyt. Już wyceniona, ale brakło czasu. za zimno i za ślisko.

Pozdrawiam!

jak się wam buduje w taka pogodę jak obecnie? U mnie robotnicy zażyczyli sobie plandek ( nadal budują ściany) zeby nie mieli przestojów :)

Poza tym dobijająca jest zmienność aury, przykład w niedziele sprawdzałem w tvnmeteo pogodę na 15dni i jak byk, za tydzień miały być przymrozki do -6st, wczoraj sprawdzam znów i nie ma przymrozków , za to jest 4+. To jednak spora różnica. Ech te prognozy :(

jak się wam buduje w taka pogodę jak obecnie? U mnie robotnicy zażyczyli sobie plandek ( nadal budują ściany) zeby nie mieli przestojów :)

Poza tym dobijająca jest zmienność aury, przykład w niedziele sprawdzałem w tvnmeteo pogodę na 15dni i jak byk, za tydzień miały być przymrozki do -6st, wczoraj sprawdzam znów i nie ma przymrozków , za to jest 4+. To jednak spora różnica. Ech te prognozy :(

Cześć Autorus.

Gratuluję niebanalnego podejścia do architektury. Do tej pory nie miałem okazji więc korzystam w tej chwili. :)

Co do budowania. W zeszłym tygodniu spotkałem się z wykonawcą na wytyczaniu budynku. Pytam kiedy zaczynaj. Odpowiedź jasna. W poniedziałek 5.11. Powiem szczerze, że nie spodziewałem się cudów po przeczytaniu kilkunastu postów na temat budowlańców. Mimo, że pogoda u mnie w kratkę, deszcz, mżawka, przejaśnienia, ku mojemu zaskoczeniu, wczoraj wieczorem były wykopane fundamenty, rozciągnięte linki i część zbrojenia w wykopach. Generalnie nie chcę zapeszać ale jestem zachwycony. Budowlańcy nie mają jeszcze pomieszczenia socjalnego (będzie w sobotę) więc w czasie deszczu chowają się do auta. Jak widać nic nie przeszkadza aby budować. Oczywiście aura nie sprzyja szybkim postępom w budowaniu. Nie mniej wszystko idzie zgodnie z planem...

BTW. Z tą plandeką to jakaś przeginka chyba?

BTW#2. Pogodzie na TVN bym nie ufał. Polecam:

http://new.meteo.pl/um/php/small_maps.php?all=1

Witam na forum i pozdrawiam wszystkich po kilkumiesięcznej nieobecności. Gratuluję postępów!!!

Jako, że nie prowadzę dziennika wklejam troszkę z mojej budowy. SSO niecałkiem zakończony bo blachę na dach będziemy dawać w przyszłym roku. Jest wydeskowany i przykryty papą. Tak było

WOW Ziuta pięknie, i faktycznie fundamenty to musiała być niezła zabawa ;) Ale do domu to masz chyba nieźle pod górkę ? :)

A z pogodą można zwariować, żadna kilkudniowa prognoza mi się jeszcze nie sprawdziła. Na razie zapowiadają deszcze jeszcze przez tydzień - oby się mylili.

Edytowane przez cronin