Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam do was pytanie jak to jest w dowozem materiałów budowlanych.

Zakupiliśmy bloczki betonowe transport gratis. Jak się okazało bloczki zostały rozładowane gdzieś z 40 m od naszej działki a dokładniej na drodze. Otóż kierowca stwierdził, że nie wjedzie na miejsce gdyż się zakopie, poza tym, nie będzie miał jak nawrócić. Dodam, że część drogi nie usypanej piaskiem jest gminna natomiast druga część drogi prowadzącej do działki jest nasza- usypana żwirem. Kierowca stwierdził, że mamy sobie nająć koparkę i powozić bloczki. Oczywiście mój mąż się na to zgodził, jak do mnie zadzwonił i powiedział o tej sytuacji to się we mnie krew zagotowała. Szok. Firma od której zakupiliśmy towar jest u mnie przegrana.

Panda, pewnie kierowca nie raz już się zakopał i miał nauczkę. U nas pan kierowca chciał być miły, wjechał z dachówką i nawracając ZAKOPAŁ SIĘ I TO PORZĄDNIE. Było to w lipcu, ale ulewy + glina to niezła ślizgawka. Rozładował do wszystko w miejscu gdzie się zakopał, spory kawałek od domu. Cudem udało mu się wyjechać. Wszyscy pracownicy stracili na pomaganiu z 2 godziny. Pan wyjechał, a dachówki zostały. Znów była dodatkowa praca z noszeniem i strata czasu. Czeka Cię jeszcze wiele "miłych" niespodzianek:) Uzbroić się trzeba w cierpliwość, gdyż można się dorobić kilka siwych włosków:)

Panda, pewnie kierowca nie raz już się zakopał i miał nauczkę. U nas pan kierowca chciał być miły, wjechał z dachówką i nawracając ZAKOPAŁ SIĘ I TO PORZĄDNIE. Było to w lipcu, ale ulewy + glina to niezła ślizgawka. Rozładował do wszystko w miejscu gdzie się zakopał, spory kawałek od domu. Cudem udało mu się wyjechać. Wszyscy pracownicy stracili na pomaganiu z 2 godziny. Pan wyjechał, a dachówki zostały. Znów była dodatkowa praca z noszeniem i strata czasu. Czeka Cię jeszcze wiele "miłych" niespodzianek:) Uzbroić się trzeba w cierpliwość, gdyż można się dorobić kilka siwych włosków:)

Podpisałem umowę z Wykonawcą, zgodnie z którą za dostarczenie towaru na teren budowy i rozładunek odpowiedzialny jest Wykonawca. Prosty przykład. Przyjechała betoniarka z 9m3 betonu. Nawet nie zdążyłem zareagować gdy jakieś 20 m od wykopu zakopała się. Poszedłem po kamerę aby to uwiecznić a tu nadjeżdża kolejna betoniarka. Wyciągają 100 m linę i wyciągają pierwszą betoniarkę.

Usługa na wykonanie SSO z materiałem zawsze wychodzi drożej niż gdybyś to robił osobno,czyli umowa na wykonawstwo SSO i materiały we własnym zakresie.

Skąd ta pewność? Z własnych doświadczeń? Nie mierz wszystkich własną miarą. Przede wszystkim nie napisałem, że płace za sso z materiałem. Napisałem, ze za dostarcznei na plac budowy odpowiada wykonawca. Płacę za usługę wybudowania domu. Konkretnie 40k. Materiał zamawia wykonawca, pokrywa koszty a potem się rozliczamy. Jeżeli mi się coś nie spodoba (np. cena), kupuję osobiście. Nie zdarzyło się aby kupił materiał droższy niż ja znalazłem. Jak narazie.... Co będzie....zobaczymy. Przede mną kupno Ytonga....

Wiesz doskonale że opowiadasz bzdury. Każda budowa jest indywidualna. Przede wszystkim, z doświadczenia wiem, że nie dostanę takich zniżek na materiały jak facet który zaopatruje się w składzie budowlanym czy innej betoniarni od 15 lat. To po pierwsze. Po drugie co ma do tego Ytong? Co jest jasne? Możesz jaśniej? Jakie są Twoje przemyślenia?

A tymi odległościami to co chcesz udowodnić? Że mieszkasz na zadupiu? ;) Czy to może argument, że budujesz jak najtaniej?

Jeśli mogę się wtrącić to nie każdy ma czas żeby jezdzić po składach i szukać najtańszych ofert jeśli chodzi o miasteczko to ok ale 200 km to jest to chyba nierealne ... Myśle że nikt z budujących nie chce przepłacać ale też nie ma czasu żeby sprawdzić ceny w całym województwie no chyba że sie siedzi w domku i z nudów to może;)

Jeśli mogę się wtrącić to nie każdy ma czas żeby jezdzić po składach i szukać najtańszych ofert jeśli chodzi o miasteczko to ok ale 200 km to jest to chyba nierealne ... Myśle że nikt z budujących nie chce przepłacać ale też nie ma czasu żeby sprawdzić ceny w całym województwie no chyba że sie siedzi w domku i z nudów to może;)

Dużo w tym racji. Pierwszy z brzegu przykład. Pytam wykonawcy. Po ile kupujesz dla mnie bloczek fundamentowy? On: 2,30 brutto. Dzwonię do firmy od której on kupuje(anonimowo oczywiście) po ile mają z transportem przy zakupie 1300 szt. 2,56 brutto. Czy warto się boksować z koniem? Chyba nie...;)

Dużo w tym racji. Pierwszy z brzegu przykład. Pytam wykonawcy. Po ile kupujesz dla mnie bloczek fundamentowy? On: 2,30 brutto. Dzwonię do firmy od której on kupuje(anonimowo oczywiście) po ile mają z transportem przy zakupie 1300 szt. 2,56 brutto. Czy warto się boksować z koniem? Chyba nie...;)

Pewnie że nie a skoro on ma upust to niech sobie zarobi za dobre chęci nie można być zachłannym no ale rozrzutnym też nie :rolleyes: