Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W moim powiecie wystarczy projekt bez branżówek aby dostać pozwolenie. Jedyny kłopot to badania archeologiczne. Piła i okolice leżą w strefie badań archeologicznych i aby dopełnić formalności Powiat nakazuje przeprowadzenie takich badań. Koszt 800+VAT. Cała procedura trwa dodatkowe 2-3 tygodnie. Poszedłem na skróty. Mianowicie udałem się do Konserwatora Zabytków aby spotkać się z panią archeolog. Tam zostawiłem pismo z prośba o sprawdzenie czy na terenie mojej działki nie ma czasem Bursztynowej Komnaty. Urzędnik dokonał sprawdzenia, wystawił oświadczenie a ja dodałem do dokumentacji. W taki sposób dostałem pozwolenie po 2 tygodniach oczekiwania.

Gość Arturo72
Witam:) poszukuję ekipy, murarzy, dekarzy.... do wykonania SSO budynku z terenu Górnego Śląska. Bardzo prosze o namiary:). Pozdrawiam Małgosia:)

Szczerze polecam Marek Depo-695-375-955.

Ekipa jest spod Radomia ale operują na Śląsku z tym,że może być problem z terminami ale zapytać warto :)

Może? Kto wie...Może pewnego słonecznego dnia się obudzą i przeryją Ci stodołę w poszukiwaniu skarbów Hitlera albo innego Bolesława Chrobrego :rolleyes: I jeszcze zapłacisz za to 800 + VAT ;)

Poczekają jeszcze te paręnaście lat, to sama się stanę zabytkiem, mam nadzieję że jeszcze ruchomym :) A co do przytomności umysłu urzędników, to do tej chwili nie wypłynął u nas temat pozwolenia na zjazd i wygląda na to, że obejdziemy się bez niego do końca :D

Poratujcie.

Jakiej ceny się spodziewać za robociznę:

1/ za położenie blachodachówki przy moim "magazynie na zboże" /spórz w lewo :rolleyes: /-ok 210 mkw. z niewielkimi naczółkami nad szczytami. Dach odeskowany i opapowany papą 400/1200 Icopal, bez lukarn, okien dachowych, ma tylko jeden mały wyłaz.

2/ za orynnowanie, obróbki przy nich /ok 35 mb/ wokoło dachu, a rynien spustowych będzie 4 szt, długości w dół będzie zapewne ok 22mb;

3/ za zamontowanie ok 20 mb płotka śniegowego;

4/ za montaż odgromienia lub choćby uchwytów do niego na dachu;

5/ za zamontowanie kilku schodków kominiarskich od wyłazu do komina went-dymowego. Jak to się liczy?

Plissss

:bash:

może Ci się przyda:

ja płaciłem 14zł/m2 za położenie DACHÓWKI (okolice Warszawy)

wykonawcy górale, 8 okien dachowych, 3 kominy, rynny, płotek w cenie

dach nieskomplikowany (bardziej skomplikowany niż Twój).

może Ci się przyda:

ja płaciłem 14zł/m2 za położenie DACHÓWKI (okolice Warszawy)

wykonawcy górale, 8 okien dachowych, 3 kominy, rynny, płotek w cenie

dach nieskomplikowany (bardziej skomplikowany niż Twój).

Dziękuję!

No to mnie zatkało albo źle zrozumiałam. Za to wszystko wyszło Ci TYLKO 14 zł/mkw? Czyli koszty robocizny podzieliłeś przez mkw?

Jesteś zadowolony z jakości wykonania?

Ewa,

Ja zamierzam polozyc podlogowke w calym domu. Ja bede kladl plytki i panele na podlodze plywajacej. Mozna polozyc takze deski ale trzeba kleic, do tego koszt desek jest spory - popatrz sobie w dziale http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?62-Pod%C5%82ogi-schody-taras

A oto i dzien wczorajszy na budowie - czesc okien byla juz zamontowana i duzo ekip sie krecilo - robota szla.;)

2012-11-14 12.48.17.jpg

Co sądzicie o ogrzewaniu podłogowym w całym domu czy są jakieś rodzaje drzewa które można ułożyć na pogłogówke np w salonie czy może tam założyć grzejniki

Ja rownież jestem zwolennikiem ogrzewania podłogowego w całym domu i jak wyżej u mnie będą płytki i panele.

Jeśli drewno to warstwowe (nie lite deski), lub panele. Ogrzeje tak samo , tyle że trzeba bardziej grzać, gęściej ułożyć pętle, to już instalator przelicza. Gatunek drewna jest ważniejszy gdy chcemy kłaść w łazience - tam gdzie wilgoć - lepsze są egzotyki.

A i nie chodzi o temperaturę grzania - ta jest cały czas taka sama, tylko o gęstość ułożenia rurek.

My też chcemy ogrzewanie podłogowe w całym domu i na podłogach kafelki lub panele (w zależności oczywiście od pomieszczenia).

Ale to jeszcze wszystko jest płynne i może się 100 razy zmienić zanim dotrzemy do tego etapu :)

Zwłaszcza , że poważnie rozważamy pompę ciepła i wentylację mechaniczna z rekuperatorem :)

Edytowane przez Jumanji