Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

Autorzy wyrażają zgodę na zmiany wymiarów okien w wytworzonym przez nich projekcie, co nie oznacza, że można to robić dowolnie i nie stosować się do praw fizyki. Zaproponuj swojemu kierownikowi budowy aby cztery ściany w Twoim domu zamienił oknami o takich samych wymiarach, jeśli kierownik zrobi wpis i na tym koniec to rzeczywiście piszę głupoty. Pozdrawiam

Dwa wersy pod pogrubieniem w cytacie askudy dokładnie to opisują "z zachowaniem obowiązujących norm i przepisów prawa budowlanego przez osoby posiadające odpowiednie uprawnienia" -nie dowolnie

Ty naprawde myslsiz ze ktos by sobie zmienił sciany nosne na okna? a kierownik by to podpisał?Rece opadaja..

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Autorzy wyrażają zgodę na zmiany wymiarów okien w wytworzonym przez nich projekcie, co nie oznacza, że można to robić dowolnie i nie stosować się do praw fizyki. Zaproponuj swojemu kierownikowi budowy aby cztery ściany w Twoim domu zamienił oknami o takich samych wymiarach, jeśli kierownik zrobi wpis i na tym koniec to rzeczywiście piszę głupoty. Pozdrawiam

Dwa wersy pod pogrubieniem w cytacie askudy dokładnie to opisują "z zachowaniem obowiązujących norm i przepisów prawa budowlanego przez osoby posiadające odpowiednie uprawnienia" -nie dowolnie

Przykładowo § 12 ust. 1 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie mówi, że nie można wybudować budynku w mniejszej odległości od granicy niż:

- 3 m, gdy jest zwrócony w stronę granicy ścianą bez otworów;

- 4 m, gdy od strony granicy będzie ściana z otworami drzwiowymi lub okiennymi.

Więc z tymi zmianami dotyczącymi okien też troszeczkę trzeba uważać ;) Oczywiście można zmieniać w granicach prawa. Wielkość okna +/- kilkanaście% nie powinna mieć znaczenia

Edytowane przez Kyniek123

Przykładowo § 12 ust. 1 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie mówi, że nie można wybudować budynku w mniejszej odległości od granicy niż:

- 3 m, gdy jest zwrócony w stronę granicy ścianą bez otworów;

- 4 m, gdy od strony granicy będzie ściana z otworami drzwiowymi lub okiennymi.

Więc z tymi zmianami dotyczącymi okien też troszeczkę trzeba uważać ;) Oczywiście można zmieniać w granicach prawa. Wielkość okna +/- kilkanaście% nie powinna mieć znaczenia

Oki, ostatni raz, gdybys uwaznie przeczytał, to bys zauwazył ze zmiana ISTOTNA jest zmiana posadowienia budynku, jego kubatury. Naprawdę trudno jest przesunać okno:lol2:tak zeby zblizyc sie do granicy sasiada, bez ruszenia ściany, to sa podsatwy. PLus zmiana obowiazujacych warunkow wynikajacych z planu zagospodarowania przestrzennego i prawa budowlanego, to sa zmiany istotne, o których nie mówimy!!!! No chyba że kolega okno na łapce postanowi wyciaganej posadowic i zblizyc sie do granicy, to tak wtedy trzeba uwazac:>

Plus niescisłosc, a własciwie brak precyzji, możemy usadowic okno i zblizyc sie 3 m w strone sasiada, ale musi to byc okno z atestem przeciwpożarowe, bardz okno zabezpieczone żaluzją p/poż

http://www.zoominto.com/zoomapi/ZoomButt.gifhttp://www.zoominto.com/zoomapi/ZoomButt.gif

Edytowane przez gosia@

Oki, ostatni raz, gdybys uwaznie przeczytał, to bys zauwazył ze zmiana ISTOTNA jest zmiana posadowienia budynku, jego kubatury. Naprawdę trudno jest przesunać okno:lol2:tak zeby zblizyc sie do granicy sasiada, bez ruszenia ściany, to sa podsatwy.

W moim poscie nie ma mowy o przesuwaniu ściany, posadowieniu budynku czy kubatury. Piszę tylko:

...Więc z tymi zmianami dotyczącymi okien też troszeczkę trzeba uważać.

Np nie dodawać okna na ścianie zwróconej do granicy sąsiada gdy odległość do tej granicy jest mniejsza niż 4m. Potwierdzając iż temat okien w swoim domu, pomimo zgody autorów projektu nie można traktować DOWOLNIE i należy brać pod uwagę przepisy prawa.

napisałem także:

Oczywiście można zmieniać w granicach prawa. Wielkość okna +/- kilkanaście% nie powinna mieć znaczenia

No chyba że kolega okno na łapce postanowi wyciaganej posadowic i zblizyc sie do granicy, to tak wtedy trzeba uwazac:>

Bez komentarza. Po co ten żar i agresja..

Ja uwazam zy Kryniek napisal jasno i wyraznie (i bez agresji) ze trzeba uwazac z tym dokladaniem okien bo ktos moglby np dodac to okno na scianie w ktorej wczesniej nic mialo nie byc i co gorsza sciana bylaby ulokowana 3m od granicy:stirthepot:

Oczywiscie ze mozna dodac/przesunac okno, ale najlepiej to zrobic na etapie adaptacji bo wtedy i tak projekt przechodzi przez rece konstruktora - chyba ze zmiana polega na nieznacznym powiekszeniu istniejacego okna.

Co do welny - autorus - te 30 to chyba przesada - z kim nie rozmawiam to uwaza ze 25cm to jest wystarczajaca wartosc. Moja obawa jest taka ze duzo trzeba bedzie pomniejszyc pomieszczenia dajac wiecej welny - te skosy i tak beda bardo grube.

Edytowane przez rafus12

I tak nic nie może odbyć się bez wiedzy i zgody kierownika a on już powinien wiedzieć co można a czego nie i chyba najlepiej z nim sobie to przedyskutować a jeśli go jeszcze nie ma toznaczy chyba też , że nie ma PnB i wtedy wytyczne określają autorzy projektu co można a czego nie później i tak trzeba to odaptować do warunków miejscowych i usytuowania budynku jeśli to się uda to zostaje już tylko PnB i od tego momentu obowiązuje prawo jakie przytacza gosia@ więc znowu wracamy do pkt wyjścia czyli konsultacja z kierbudem który wie co można i jak

Ja uwazam zy Kryniek napisal jasno i wyraznie (i bez agresji) ze trzeba uwazac z tym dokladaniem okien bo ktos moglby np dodac to okno na scianie w ktorej wczesniej nic mialo nie byc i co gorsza sciana bylaby ulokowana 3m od granicy:stirthepot:

Widzisz, moj bład polega chyba na tym że nie zakąłdam ze ludzie sa idiotami, bo jak ma poradzic sobie z cała budową, ogarnięciem, logistyką, osoba, która by wpadła na pomysł wpakowania okna w sciane przy granicy? Na ogoł projekty sa gotowe, jak mamy mniejsza odległosc to juz mamy kombinacje jak usadowić dom, żeby wycelowac sciana bez okien w kierunku sąsiada. Projekt indywidualny to samo, dyskusja jak posadowic dom. Nie da się zbliżyc do sasiada imo w tajemniczy sposob bez wiedzy inwestora. TYm samym ten inwestor nie wmontuje tam okiek. Plus na koniec najwazniejsze. Każda zmianę musi zatwierdzić kierownik budowy i zwyczajnie ja wpisac do dziennika. To nie jest agresja, to zmeczenie dyskusją, "co by było gdyby babcia miała wąsy" Ale jezeli ktos odebral moj post jako agresje, to go przepraszam

http://www.zoominto.com/zoomapi/ZoomButt.gif

Gosia, baaaardzo sie z Toba zgadzam na temat znajomosci przepisow i "gdybania" na nie - dziekuje Ci bardzo, za tak lagodne odpowiedzi (bo jak wczoraj to wszytko czytalam, to "gotowalam w srodku", ze takie glupoty mozna pisac...:(). No chyba, ze Ktos chcial podgrzac atmosfere ;)

Dziękuje za miłe słowo. Ja po prostu postawiłam się na miejscu osoby która pyta czy może zmienić okna, po czym dostaje metlik w odpowiedziach. A zakąłdam ze jest własnie na etapie projektu i robi plany, ooo powiększe okno w pokoju dzieci, moge? albo w kuchni mam za małe. Nawet na etapie budowy, a wlasciwie szczegolnie wtedy, bo widac namacalnie jak te okna wygladaja, mamy ostatni dzwonek żeby wprowadzić poprawki. Ja np w ten sposob cała jedna sciane zrobilam z oknem przesuwanym, na zywo wyszło ze okno planowane było po prostu za małe

http://www.zoominto.com/zoomapi/ZoomButt.gif

hej, my właśnie skończyliśmy %%% imprezkę z ekipą budowlaną naszego domku Mili , imprezka sie udała były tańce i ogólnie atmosfera jak na rodzinnej imprezie :) mają już zaklepane odwiedziny i koleją bibkę na otwarcie mieszkalne domku:) Jak budować w mazowieckim to tylko z Ożarkami :) !!!! taka ekipa !!!!! teraz pozostaje nam tylko zafoliowanie okien na zimę a w lutym0marcu wstawiamy okna z OKNOPLASTU już zamówione i zapłacone. przed nami jeszcze dużo pracy ale pomalutku się cos uzbiera... pozdrawiamy Edytowane przez radmag87

ja tylko tyle napiszę. U nas w projekcie na poddaszu w trakcie budowy zmieniliśmy z jednej strony okno 150x150 na dwa 120x120 (dlatego ze miał tam być jeden duży pokój, a zrobiliśmy dwa mniejsze). Kierownik budowy wpisała w dziennik i tyle. Na zdjęciu w mojej sygnaturze widać te okna (z tym nie było nawet najmniejszego problemu)

Wszyscy zgadzamy się, że w tym przypadku użytokwniczka forum może zmienić rozmiar okna. Mi chodzi jednak o to iż pojęcie istotne/ nie istotne może u różnych ludzi mieć różne znaczenie i w swoich postach nie doradzałbym: możesz DOWOLNIE zmienić. W takich przypadkach napisałbym swoje zdanie i odesłał do kierownika budowy.

Ty naprawde myslsiz ze ktos by sobie zmienił sciany nosne na okna? a kierownik by to podpisał?Rece opadaja..

Są różne "kwiatki" choćby na tym forum:

Jest do kupienia

dom w stanie surowym zamknietym. I jest jeden wałek. Dom jest "lustrzanie odbity" wzgledem mapki znajdujacej sie w pozwoleniu na budowe. Wedlug mnie jest to samowola budowlana. Wlasciciel twierdzi ze nie. Kto ma racje - przy zalozeniu ze generalnie bryla, materialy odpowiada temu co jest w projekcie. Jezeli to jednak jest samowola to co mozna z tym zrobic aby to zalegalizowac?

lub

MAM pytanie czy duże grożą mi sankcje jeśli przesunę dom poza linie zabudowy o 10m w głąb działki. sytuacja moja jest taka iż na działce teren zabudowy to 25 m od drogi a niestety to teren nisko położony, budując się dalej od drogi dom stał by poza linią zabudowy na tej samej działce tylko w jej części rolniczej ps. gmina ma aktualny plan zagospodarowania :oops:

i dalej

jak można z tej sytuacji wybrnąć. nie uśmiecha mi się budowa w zalewowej części działki. jeśli można na zgóreczku. niewiem co robić znajomi radzą zebym się nie przejmował i stawiał chałupe tam gdzie pasuje mi

Nie ma to jak dobrzy znajomi i dobry kierownik budowy ;)

PS. bez urazy komukolwiek. Nikogo nie chciałem urazić. Czytam to forum od lat i doceniam tak aktywnych użytkowników jak Gosia@

Wszyscy zgadzamy się, że w tym przypadku użytokwniczka forum może zmienić rozmiar okna. Mi chodzi jednak o to iż pojęcie istotne/ nie istotne może u różnych ludzi mieć różne znaczenie i w swoich postach nie doradzałbym: możesz DOWOLNIE zmienić. W takich przypadkach napisałbym swoje zdanie i odesłał do kierownika budowy.

Są różne "kwiatki" choćby na tym forum:

lub

i dalej

Nie ma to jak dobrzy znajomi i dobry kierownik budowy ;)

PS. bez urazy komukolwiek. Nikogo nie chciałem urazić. Czytam to forum od lat i doceniam tak aktywnych użytkowników jak Gosia@

Czlowieku, Gosia pisala o oknach, a Ty tu przytaczasz niewiadomo co...confused::confused: Zakoncz ten temat, bo cisnienie sie podnosi...

U siebie dwa okna powiekszylam, jedno zlikwidowalam, jedno zmniejszylam i przenioslam w inne miejsce, a jeszcze inne zastapilam drzwiami (i dla mnie jest to DOWOLNA zmiana i to dla mojej wygody, oczywiscie jednoczesnie potwierdzona przez KB)

Proste pytanie - prosta odpowiedz (a raczej podpowiedz), bo chyba tego ludzie oczekuja...

Moje osiągnięcia. Budowa rozpoczęta pod koniec marca br. W międzyczasie zrobione ogrodzenie i wstępne podniesienie poziomu działki. Wykonane prace wewnątrz : instalacja elektr, instalacja hydr (bez kotłowni), tynki, posadzki, zrobiony stelaż na poddaszu, wykonane przyłącze wod-kan, umowy na gaz i energie elektr, okna 3-szybowe Abakus Brugmann kolor letnia daglezja, pokrycie dachówka cementowa Euronit Duratop kolor grafit. . Pochwalę się ,że instalacje elektr, hydrauliczną , ogrzewanie i stelaż pod płyty wykonałem sam. Obecnie przymierzam się do układania wełny tylko mam obawy czy nie zaszkodzi jej wilgoć z dopiero co skończonych tynków. Drzwi wejściowe to prowizorka

front.jpg

tył.jpg

podworko.jpg

Moje osiągnięcia. Budowa rozpoczęta pod koniec marca br. W międzyczasie zrobione ogrodzenie i wstępne podniesienie poziomu działki. Wykonane prace wewnątrz : instalacja elektr, instalacja hydr (bez kotłowni), tynki, posadzki, zrobiony stelaż na poddaszu, wykonane przyłącze wod-kan, umowy na gaz i energie elektr, okna 3-szybowe Abakus Brugmann kolor letnia daglezja, pokrycie dachówka cementowa Euronit Duratop kolor grafit. . Pochwalę się ,że instalacje elektr, hydrauliczną , ogrzewanie i stelaż pod płyty wykonałem sam. Obecnie przymierzam się do układania wełny tylko mam obawy czy nie zaszkodzi jej wilgoć z dopiero co skończonych tynków. Drzwi wejściowe to prowizorka

Tylko gratulować, super okna :)