Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

toś mnie trochę uspokoił w każdym razie nie jestem sam :) a dom masz już ocieplony? jana razie grzeje a jak jest okazja (temp. powyżej zera ) to wietrze z tym , że dom jeszcze nieocieplony więc ciężko osiągnąć wiecej niż 5st

U mnie nie wszystkie tynki przetrzymały ostatni mróz minus 12 stopni i nawet grill nie pomógł :) -garaż do poprawki. Pozdrawiam

Gdzieś kiedyś też znalazłem coś takiego, ale nie wiem gdzie i kto jest autorem, cytuję "Kolejności wykonania robót na budowie domku jednorodzinnego z mojego doświadczenia przedstawia się następująco:

Przygotowanie zbrojenia ław fundamentowych,

wykonanie wykopu pod ławy,

ułożenie zbrojenia i zabetonowanie ław fundamentowych,

wymurowanie ścian fundamentowych,

ułożenie instalacji podposadzkowych,

zasypka, chudy beton,

konstrukcja budynku,

konstrukcja dachowa, pokrycie dachu,

ścianki działowe,

wstawienie okien,

ocieplenie elewacji bez wyprawy,

instalacja elektryczna,

tynki,

instalacje wodna,

kanalizacyjna i centralnego ogrzewania,

posadzki cementowe,

montaż drzwi wejściowych,

wykonanie wyprawy na elewacji,

wysuszenie budynku, malowanie, pozostałe roboty wykończeniowe: podłogi okładziny ścienne, montaż drzwi wewnętrznych. Można niektóre roboty wykonywać w innej kolejności ale z mojej wieloletniej praktyki wynika, że taka właśnie kolejność okazuje się optymalna."

Pozdrawiam

Gdzieś kiedyś też znalazłem coś takiego, ale nie wiem gdzie i kto jest autorem, cytuję "Kolejności wykonania robót na budowie domku jednorodzinnego z mojego doświadczenia przedstawia się następująco:

Przygotowanie zbrojenia ław fundamentowych,

wykonanie wykopu pod ławy,

ułożenie zbrojenia i zabetonowanie ław fundamentowych,

wymurowanie ścian fundamentowych,

ułożenie instalacji podposadzkowych,

zasypka, chudy beton,

konstrukcja budynku,

konstrukcja dachowa, pokrycie dachu,

ścianki działowe,

wstawienie okien,

ocieplenie elewacji bez wyprawy,

instalacja elektryczna,

tynki,

instalacje wodna,

kanalizacyjna i centralnego ogrzewania,

posadzki cementowe,

montaż drzwi wejściowych,

wykonanie wyprawy na elewacji,

wysuszenie budynku, malowanie, pozostałe roboty wykończeniowe: podłogi okładziny ścienne, montaż drzwi wewnętrznych. Można niektóre roboty wykonywać w innej kolejności ale z mojej wieloletniej praktyki wynika, że taka właśnie kolejność okazuje się optymalna."

Pozdrawiam

Wyglada na bardzo sluszna koncepcje.. taka kolejnosc jak najbardziej :yes:..

ja mam natomias zapytanie odnosnie odstepstw od tej kolejnosci.. mianowicie chodzi mi o to czy bedzie glupio aby najpierw zrobic instalacje elekt... a pozniej okna.. tynki.. itd.

no tak z tego ze.. 'ktos sie nie bal i za**ał' to zdaje sobie sprawe.. niemniej jednak innych przeciwskazan chyba nie ma?

okolica raczej spokojna.. naprzeciwko mieszka ktos kto pilnuje zeby sie nikt nie walesal ;) do tej pory nic sie nie dzialo nic nie zniknelo...

poza tym otwory okienne beda 'zabite' folia.. to bym tego nie ruszal.. a na tyle widno powino byc zeby mozna bylo spokojnie pracowac..