aksamitka 12.02.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Macie jakieś obiektywne opinie na temat tego materiału, lub domy zbudowane i już zamieszkane? Mam obawy jak to się sprawuje w praktyce, czy to nie jest "tandetna podróbka" YTONGa? nam polecil kierownik budowy, bylismy tez ogladac domy z tego materialu jedna podpowiedz dla wszytskich budujących rozpocznijcie od wykonania analizy OZC ktora odpowie Wam na pytanie jakie zapotrzebowanie na cieło (ogrzewanie) bedzie miał wasz dom przy parametrach jakie sobie założyliście ... koszt takiej analizy to 200-300 zł - wg mnie to w 2000% dobrze zainwestowane pieniadze dzieki takiej analizie i wykonaniu ewentualnie 2-3 wariantow bedziecie wiedziec ile dac styropienu i gdzie by zapotrzebownianie było mniejsze lub wieksze (koszt całej inwestycji / koszt izolacji w stosunku do pozniejszych rachunków wg dzisiejszych stawek za dane źródło ciepła ) mamy, mamy zrobiliśmy tez projekt podłogówki i wm A kto robi takie analizy bo nie słyszałam o czymś takim a widze że warto to zrobić nam zrobil forumowy asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 12.02.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Czy jesli chciałabym do salnu zrobić stopnie tylko dwa to czy jest to problem pan z ekipy powiedział ze trzeba zrobić salon niżej mam taki pomysł żeby wejscie z holu jak i z jadalni do salonu było zaznaczone schodkami co o tym sądzicie Jak zrobisz imprezę, to Ci sieście połamną jak trochę wypiją, chyba że powiesisz tabliczkę "uwaga stopień" Ja bym pokombinował co by strop podnieść, jeśli chodzi Ci o to żeby salon był wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 12.02.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 A tak po za tym to masz bardzo fajne majteczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.02.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 moja firma tez nie z tych malych typu Pan Czesiu i 2 pomocników tylko z 15-20 osób - równolegle prowadzili kilka inwestycji na różnych etapach inwestycyjnych z czego 2 inne budowy byly prowadzone na podobnym etapie jak moja równolegle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.02.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 nam polecil kierownik budowy, bylismy tez ogladac domy z tego materialu mamy, mamy zrobiliśmy tez projekt podłogówki i wm nam zrobil forumowy asolt bardzo dobrze dla wszytskich innych jeszcze 1 podpowiedz ... wielu inwestorów ma tendencje do inwestowania naprawde GRUBYCH $ w BARDZO DROGIE POMPY CIEPŁA czy WM czy GWC mówie tu o kwotach 50 tyś w POMPE ciepla , 20 tys za WM w tym 12 za samą centralę czy 10-15 za GWC i przy tym wszytskim buduja domy o zapotrzebowaniu wiekszym niż 80kWh/1m2/rok wydanie ok 10 tys zl na dodatkowa izolacje i lepsze okna w proporcjach dodatkowe 10 cm styropianu na sciane tego nalepszego - 3 tys dodatkowe 20 cm wełny na dach 4,5 tys i 2,5 tys - lepsze okna - obwiazkowo pakiet 3 szybowy powoduje ze Wasz dom bedzie tzw 4-5 l = 40-50 kWh/1m2/rok to chyba tyle... resztę ... każdy orze jak może .... po swojemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 12.02.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Ewa u mnie będzie ściana fundamentowa z betonu lanego. A tam gdzie piwnice ściana dociskowa też z lanego. Potem styropian i bloczki silikatowe od wewnątrz w piwnicach. Działka jest na stoku i grunt gliniasto-skalisty. Warunki geotechniczne więc wymusiły taki system.Góry moje, góry. Betoniarnia będzie miała co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 12.02.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam wszystkich serdecznie, którzy zaczynają przygodę życia z budową własnych czterech kątów. Jako osoba odpowiedzialna za waszą inwestycję, wiem jaki trud bierzecie na swoje barki w postaci kredytu hipotecznego, który niestety trzeba będzie spłacać przez kilka dobrych lat. Dlatego jesteśmy ludźmi z doświadczeniem, którym możecie powierzyć budowę własnego domu. Zapewniamy profesjonalne i solidne wykonanie prac związanych z przygotowaniem budowy, jej realizacją, jak również zakończeniem budowy.Każdy klient jest dla nas ważny ten który buduje mały domek jak i ten który duży pozdrawiam wszystkich którzy chcą spełnić swoje marzenie w postaci domu, to właśnie my chcemy zrealizować to marzenie . Zainteresowanych zapraszam do przesyłania projektów na [email protected] budujemy na terenie warszawy i okolic oraz olsztyna i okolic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiattt 12.02.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Witam. Jesteśmy w trakcie projektowania domu jednorodzinnego z poddaszem na wąską działkę. Chciałabym podzielić się z Wami naszym projektem. Nie do końca jesteśmy przekonani co do jego szczegółów, a projektant naciska by go zakończyć.. 1. Zastanawiamy się nad dachem garażu, czy nie lepiej zrobić taras nad garażem, ale czy warto skoro to jest przód domu(do ulicy jest z 11m, bo stoi tam stary dom, a my budujemy się za nim, w przyszłości chcemy go wyburzyć, ale narazie w nim mieszkamy). 2. Czy wystarczy 1 okno w kuchni od strony północnej, jak dam drugie okno to będzie problem z szafkami, ale będzie doświetlone..Jak to rozwiązać? 3. Czy warto podnieść poddasze o 1 pustak by powiększyć pomieszczenia? 4. Projektant proponuje nam, aby nie robić dolnego balkonu za domem. Proponuje żeby zrobić zejście 4-5 schodków, podsypać ziemię i tam wyłożyć polbruk i zrobić duży taras, bo tył domu będzie na wysokości 1,5m/mamy na działce spadek/. Co lepiej? 5. I czy dawać drugie okno w salonie, bo boję się że może być zaciemnione pomieszczenie, a z drugiej strony mogę tam powiesić obraz, czy zrobić jakieś półki. 6. Wydaje nam sie, że trzeba by zrobić mały daszek nad garażem z tyłu domu, ale projektant odradza nam to, bo elewacja będzie się brudziła, że trzeba będzie zaraz robić odpływ wody i rynne..ale ja nie damy daszka to jak będzie padał deszcz to przy otwieraniu garażu będziemy moknąć..co z tym zrobić? 7. I czy nie lepiej zrobić ładne zadaszenie drzwi wejściowych niż przedłużać dach garażu, żeby zadaszyć te drzwi? Jeśli ktoś tu zajrzy to proszę o radę. Projekt w załączeniu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.02.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 i tu bardzo ladnie widac jak inwestor troszczy sie o wyglad a nie to ile dom bedzie palił (kosztowało go bedzie utrzymanie w przyszlosci)1. garaz odizolowac termicznie od domu 2. schody wejsciowe odizolowac termicznie od domu 3. ograniczyc liczbe balkonow i wykuszy (rowniez tych okienek na poddaszu)4. balkon na parterze zastapic tarasem odizolowanym termicznie od domu 5. okna w domu i ich ilosc w zaleznosci od stron swiata - jak najmniej od polnocy lub wcale itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiattt 12.02.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Dziękuję Ci za odpowiedź. Od str. północnej mamy kuchnie a z niej widok na bramę wjazdową i dobrze by było, żeby widać z kuchni kto wjeźdza czy idzie..a wielkość kuchni nie pozwala na dwa okna..więc nie wiem.. Na górze są dwie wykusze/u nas mówią na to kukułki;)/ bo chciałam doświetlić pokój od północy, więc projektant symetrycznie rozmieścił nam dwie..Może wtedy lepiej zrezygnować z kukułek, dać tam okno dachowe i małe okienko od północy, a od południa duże okno? Tylko słyszałam opinie o oknach dachowych, że jak deszcz pada to duży hałas jest w pokoju i spać nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 13.02.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Ale to bardzo dobrze, że swiattt kieruje się wyglądem domu. Przecież to jest miejsce, które musi się właścicielowi podobać, dom to nie bunkier. Koszty swoją drogą ale coś dla oka też trzeba mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 13.02.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Po pierwsze wywal wszelkie balkoniki, to tylko koszty i problemy (bo ucieka nimi ciepło i są problemy z izolacją) - chyba że bardzo je chcesz i lubisz to lepiej je zrobić w konstrukcji drewnianej oddzielone od domu. Po drugie zastanów się które okna na parterze możesz zrobić jako nieotwieralne (fixy) (czy masz możliwość mycia z zewnątrz) - są wtedy cieplejsze i tańsze. Jeśli chcesz powiększyć pomieszczenia na poddaszu to podnoś ale pamiętaj żeby przedłużyć trochę okap żeby wyglądało to proporcjonalnie. Salon faktycznie doprasza się okna, powiększyłabym chyba tarasowe (dodałabym jedną część w formie fixa) to południowa strona i będzie ci docieplać. Nie ma rzutów poddasza, ale może możesz powiększyć okna na ścianach szczytowych zamiast kukułek, żeby doświetlić. Takie małe lukarny (czy kukułki ) słabo doświetlają, więc niewiele zmienią oprócz zwiększenia kosztów i problemów z izolacją i dociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastudio1 13.02.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 A tak po za tym to masz bardzo fajne majteczki Dziękuję ha ha nie patrz na majteczki tylko na tekst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastudio1 13.02.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Jak zrobisz imprezę, to Ci sieście połamną jak trochę wypiją, chyba że powiesisz tabliczkę "uwaga stopień" Ja bym pokombinował co by strop podnieść, jeśli chodzi Ci o to żeby salon był wyższy. Nad salonem będzie pustka wiec na przestrzeń nie mogę narzekać sufit bedzie baaardzo wysoko:)A co do gości to znając życie nie wstaną tak szybko od stołu ha ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastudio1 13.02.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Ewa u mnie będzie ściana fundamentowa z betonu lanego. A tam gdzie piwnice ściana dociskowa też z lanego. Potem styropian i bloczki silikatowe od wewnątrz w piwnicach. Działka jest na stoku i grunt gliniasto-skalisty. Warunki geotechniczne więc wymusiły taki system. Góry moje, góry. Betoniarnia będzie miała co robić. Nasz domek bedzie duzy wiec sporo bedzie szło tego a co do fudamentów to zamówimy koparke nikt nie będzie sie bawił łopatą tak bedzie troszkę szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 13.02.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Słuchajcie ile płacicie kierownikowi budowy w 2012? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastudio1 13.02.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Salon niżej o 2 schodki wiąże się już chyba z niższym poziomem podłogi na gruncie, zdecydowanie skonsultowałabym to z architektem. A obliczenie to tzw. OZC, jest tu na forum wątek o tym np. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?80617-Obliczenia-w-OZC A jeśli plany mam już w domu to już po jabkach jak to sie mówi pewnie :bash:tak mi zalezało żeby w salonie ułożyć parkiet w jadalni płytki i w holu tez troszkę salon zeby był poniżej innych pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 13.02.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 A jeśli plany mam już w domu to już po jabkach jak to sie mówi pewnie :bash:tak mi zalezało żeby w salonie ułożyć parkiet w jadalni płytki i w holu tez troszkę salon zeby był poniżej innych pomieszczeńSalon 2 schodki nizej wiaze sie z murem oporowym;-) i obnizownym terenem. Mialam tak, o schody nikt nigdy sie nie potknał. Ogolnie fajne rozwiazanie. W salonie mialam drewno, w jadalni płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastudio1 13.02.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Słuchajcie ile płacicie kierownikowi budowy w 2012? Ja jeszcze nie mam kierownika musze kogoś poszukać odpowiedniego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastudio1 13.02.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Salon 2 schodki nizej wiaze sie z murem oporowym;-) i obnizownym terenem. Mialam tak, o schody nikt nigdy sie nie potknał. Ogolnie fajne rozwiazanie. W salonie mialam drewno, w jadalni płytki Tak własnie bym chciała ale nie wiem bo jeśli wyjdzie że musze zmienić coś w planach to już nie mogę bo plany odebrałam ale to chyba da rade zrobić bez zmiany czy może wiesz coś o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts