Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przedstaw dokładnie co ile kosztuje. Na pierwszy rzut oka jest sporo ale nie wiem co wchodzi w skład.

Tak jak pisalam, dokladna wycene mam miec w przyszlym tygodniu - wiec wtedy wrzuce wiecej info. Wiem, cena calosciowa moze zabic ;), ale jak to podzielic na hydraulike, ogrzewanie, wyposazenie kotlowni to niestety tyle to wynosi - podstawowe pytanie to czy warto oszczedzac na tym tzn, na jakosci materialow.

Moze wazne - podlogowka po calosci - 140m2 powierzchni.

Gość Arturo72
ale sam piec 10tys do tego pompa ciepła

Nie czaję tego zestawu ?

ja dostałem taka wycenę na 46 tys. ale sam piec 10tys do tego pompa ciepła podłogówka instacja wod-kan co do wody stacja uzdatniania wody aquahome kaloryfery itp. Także wszytko zależy co wchodzi w skład

Poza tym masz tak skomplikowaną instalację grzewczą,że aż nie możliwe i to w takim domu gdzie jest prosty jak budowa cepa ;)

System grzewczy pownien kosztować w takim domu od 10-20tys.zł,z pompą ciepła do c.o i cwu max.30tys.zł.

Edytowane przez Arturo72

piec Vitodens 200-W i do tego pompa Vitocal 160-A do podgrzania wody ponoć ma przynieść oszczędność bo dom mam zasilany mieć gazem płynnym (butla na własność). A proponujesz coś innego narazie zbieram wyceny i opinie a nie znam sie na tym az nadto a z tego co piszesz to wyjdzie ze mogą mnie naciągnąć na kaskę

piec Vitodens 200-W i do tego pompa Vitocal 160-A do podgrzania wody ponoć ma przynieść oszczędność bo dom mam zasilany mieć gazem płynnym (butla na własność). A proponujesz coś innego narazie zbieram wyceny i opinie a nie znam sie na tym az nadto a z tego co piszesz to wyjdzie ze mogą mnie naciągnąć na kaskę

Nie chcę Cię do niczego namawiać ale nie lepiej dać jedną pompę do jednego i drugiego?

Gość Arturo72
Nie chcę Cię do niczego namawiać ale nie lepiej dać jedną pompę do jednego i drugiego?

Zdecydowanie :)

Albo jedno lub drugie a nie jedno i drugie.

Typowy marketing zdecydowany na naciąganie klienta na dodatkową kasę,"ponoć" bardzo drogo kosztuje ;)

A proponujesz coś innego narazie zbieram wyceny i opinie a nie znam sie na tym az nadto a z tego co piszesz to wyjdzie ze mogą mnie naciągnąć na kaskę

Jak wyżej,albo jedno albo drugie,chociaż gaz ziemny uważam za bardzo drogi i polecałbym pompę ciepła powietrzną,podobnie ma się rzecz z firmą Viessmann,gdzie płaci się tylko i wyłącznie za naklejkę,zresztą wg mnie bardzo mało wartą ;)

Zależy od zapotrzebowania domu na ciepło ale jeśli uparłeś się na pompę ciepła to do takiego domu całość z podłogówką powinna zamknąć się w ok.35tys.zl przy maksymalnym zapotrzebowaniu,jeśli będziesz miał niskie straty ciepła to sądzę,że w 30tys.zł powinieneś się zamknać przy pompie powietrznej,przy COP1 zmieścisz się w 15tys.zł z podłogówką.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
ale ta pompa ma grzać tylko wodę użytkową i to jest ponoć alternatywa dla solarów a do ogrzania domu ma działac piec kondensacyjny na gaz płynny. Zobaczymy co mi przedstawia inni instalatorzy i wtedy będzie większy tego obraz.

Ło żesz Ty ;)

Ktoś Ci chce wyrządzić wielką krzywdę za wielką kasę ;)

Cóż,Ty budujesz,wiesz co bududujesz,wiesz jak budujesz i wiesz,że Ty płacisz :)

"Ponoć" bardzo drogo kosztuje ;)

Solary też paranoja cenowa...

Edytowane przez Arturo72

To ja przedstawie moja wycene hydrauliki - dom ma 154m2 p.u. - ale umowa juz podpisana - wiec nic juz nie zmienie. Poza tym mialem dwie alternatywne oferty - obie opiewaly na podobna kwote. Robota + materialy

Wykonanie instalcji ogrzewania podlogowego 18000

Wykonanie instalacji sanitarnych wod-kan wewnatrz budynku 6100

Kotlowania gazowa(piec Wolf) 15500

Instalacja gazu od skrzynki glownej do kotlowni 4300

Wykonanie instalacji cieplego powietrza z kominka 3000

Nagrzewnica kanalowa do ukladu wentylacji mechanicznej 2800

Wykonanie instalacji wentylacji mechanicznej(Selen 500) 15500

Edytowane przez rafus12

Gość Arturo72
To ja przedstawie moja wycene hydrauliki - dom ma 154m2 p.u. - ale umowa juz podpisana - wiec nic juz nie zmienie.

Wykonanie instalcji ogrzewania podlogowego 18000

Wykonanie instalacji sanitarnych wod-kan wewnatrz budynku 6100

Kotlowania gazowa 15500

Instalacja gazu od skrzynki glownej do kotlowni 4300

Wykonanie instalacji cieplego powietrza z kominka 3000

Nagrzewnica kanalowa do ukladu wentylacji mechanicznej 2800

Wykoanie instalacji wentylacji mechanicznej 15500

Dla mnie masakra cenowa...zwłaszcza jeśli chodzi o podłogówkę,gaz,WM.

Odniosę się tylko do wod-kan, bo tu już mam wiążącą wycenę. U mnie 1700 zł materiały plus robocizna (ale bez białego montażu) dom 170 m2, 2 łazienki, umywalka i odpływ w podłodze w kotłowni. Wycenę WM też miałam na tym poziomie, ale to najdroższa firma więc będzie mniej.

ale ta pompa ma grzać tylko wodę użytkową i to jest ponoć alternatywa dla solarów a do ogrzania domu ma działac piec kondensacyjny na gaz płynny. Zobaczymy co mi przedstawia inni instalatorzy i wtedy będzie większy tego obraz.

O matko :eek: niezłe przegięcie. Poczytaj forum, na prawdę warto.