mkslonik 03.02.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 IM bardziej czytam to nie wiem na co się zdecydować na szczęście kolega wziął mój projekt i ma zobaczyć co i jak wiec pewnie dobierze sprzęt mi odpowiednio i powie dlaczego tak a nie inaczej. Ale jak spojrzał w tą wycenę z firmy V to tez powiedział zaszaleli i sprzęt dobrali szablonowo a nie dostosowując do projektu i na wstępie powiedział by już w salonie zrobić podłogówkę i skasować grzejniki będzie estetycznej ale dokładnie to powylicza i da znać tak że pewnie z tej sumki sporo zostanie. Podobnie w garażu zamiast dwóch grzejników jeden większy oszczędność miejsca i kaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.02.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ten płynny gaz Cię zrujnuje. Jedna z najdroższych opcji. Teraz chyba tylko olej drożej wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 03.02.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ja tez nie moglem sie zdecydowac na gaz plynny i szuaklem alternatywy..... I znalazlem, kupilem kolejna dzialke troche blizej cywilizacji i z dostepem do gazociagu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 03.02.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 rożne są tego opinie ale jak ma się na własność zbiornik to nie ma tragedii dla tego szukam tez rozwiązań obniżających koszty a eko groszki mnie nie interesują bo potrzebuje urządzeń jak najmniej obsługowych i bym mógł zima bez problemu sobie wyjechać na narty nie martwiąc się o ogrzewanie. W lecie się kupuje za ok 1,6 z vatem już a zima teraz kosztuje 2,28zl tak ze będę tankował głownie latem a ma jeszcze gaz stanieć wiec mam nadzieje ze to przeżyje. Poza tym liczę ze za kilka lat w końcu zrobią gazociąg bo gazownia jest zainteresowana wejściem na ten teren tylko muszą z wujtem sie dogadać by zrobić to z unijnej kasy. A zmiana działki nie wchodzi w grę fajnie mam położoną do lasu 40m pozatym praktycznie w kwadracie 60x60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.02.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 mkslonik piec ma cię kosztować 10 a PC do wody około 6. Za podobną kasę masz PC do jednego i drugiego. Rachunki na pewno niższe. Warunek - podłogówka. Przy kaloryferach może być porównywalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 03.02.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 podłogówki wszędzie odradzali mi ale chyba będzie trzeba to rozważyć w takim razie tylko ze czasem mam barki prądu i obsługę pieca gazowego agregat mi podtrzyma lub upc a z pc na całość może być problem. Ale popytam jeszcze na szczęście to dopiero w połowie roku a może nawet ciut później wiec jest jeszcze trochę czasu.Tylko ze ja nie zamierzam mieć w domu wentylacji mechanicznej ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.02.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) Tylko ze ja nie zamierzam mieć w domu wentylacji mechanicznej ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Praktycznie żadnego ale musisz dopilnować aby ta była naprawdę dobrze zrobiona. Prądem się nie przejmuj. I tak planujesz agregat więc taki 3-5kW ci spokojnie pociągnie pompę, obiegówki i jeszcze trochę zostanie. Pompy średnio biorą około 2 kW. Podłogówkę Ci odradzali bo pewnie "panie z tego to kurz albo inne cholerstwo" - nie wierz w bajki. Deski, parkiet i wykładzinę też spokojnie można na nią kłaść. Edytowane 3 Lutego 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 03.02.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 to teraz mam mętlik dobrze ze na początku marca targi w Łodzi popytam tam i zbiorze sobie wyceny i wtedy podejmie ostateczna decyzje chyba ze masz namiar w Łodzi na konkretna firmę która porządnie i uczciwie do tego podchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.02.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Zbieranie ofert może Ci tylko zrobić całkowity mętlik w głowie i przerazić. Z firmami trzeba już rozmawiać o konkretach. Jestem przekonany że za 46K tak jak planowałeś będziesz w stanie zrobić całą hydraulikę z PC włącznie i jeszcze Ci trochę zostanie na parapetówkę. Taniej będzie jak dla każdego etapu weźmiesz odrębną ekipę. Podłogówka ktoś inny Pompa ktoś inny i rozprowadzenie wody ktoś inny. Ja na 170m2 miałem ofertę z pompą i podłogówką oraz hydrauliką za 45K. Namiar poszczam Ci na priw, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 03.02.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 jutro postaram się wybrać do nich zobaczę o powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 04.02.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 To ja przedstawie moja wycene hydrauliki - dom ma 154m2 p.u. - ale umowa juz podpisana - wiec nic juz nie zmienie. Poza tym mialem dwie alternatywne oferty - obie opiewaly na podobna kwote. Robota + materialy Wykonanie instalcji ogrzewania podlogowego 18000 Wykonanie instalacji sanitarnych wod-kan wewnatrz budynku 6100 Kotlowania gazowa(piec Wolf) 15500 Instalacja gazu od skrzynki glownej do kotlowni 4300 Wykonanie instalacji cieplego powietrza z kominka 3000 Nagrzewnica kanalowa do ukladu wentylacji mechanicznej 2800 Wykonanie instalacji wentylacji mechanicznej(Selen 500) 15500 Niekoniecznie masakra cenowa co do pierwszych trzech punktów -zależy co wchodzi w skład ja na razie mam kilka wycen na co i wod-kan w parterówce ok. 120m2 i są to kwoty od 26k do 48k -podłogówka w całym domu dwa piece -gazowy i "śmieciuch" + rozprowadzenie rurek do kaloryferów w razie "W". Może ktoś ma podobny układ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 04.02.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 jak szczegółowe dostaliście oferty?bo ja dostałem tak i nie wiem czy to nie za mało szczegółowa ofeta: piec - x zł, robocizna - y zł,materiały dodatkowe z zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 04.02.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 W sklad wchodzi robocizna plus materialy (oprocz styropianu ktory mam dostarczyc) wszystko inne uklada hydraulik - lacznie z ulozeniem styropianu, folii aluminiowej, rurek alupex (nie podal marki). W wod-kan sa wyprowadzenia do 3 lazienek + kuchnia.Zreszta co mi zalezy - oto dokladniejsze info odnosnie 3 pierwszych etapow:1) Wykonanie instalacji ogrzewania podlogowego (R-6100PLN i M-11900)Zawartosc materialow rury dn. 16 Alu-pex, ksztaltki zaciskane, rozdzielacze szt 2., skrzynki szt. 2, folia aluminowa i tasma brzegowa (styropian i grzejniki lazienkowe i zawory inwestor)Zawartosc robocizny: montaz rozdzielaczy i skrzynek, rozprowadzenie rur oraz uruchomienie z ulozeniem styropianu.2) Wykonanie instalacji sanitarnych Wod-Kan wewnatrz budynku (R-2900PLN, M-3200PLN)Zawartosc materialow: rury i ksztaltki kanalizacyjne, rury Alu-pez dn16-25 i ksztaltki dn. 16-25 Al-pex, izolacja, uchwyty (nie zawiera stelazy do wc i bidetu, elementow podtynkowych, armatury snitarnej i ich montazu, podejscia zakonczone korkami).Zawartosc robocizny: wykonanie pionow kanalizacyjnych, podejsc do przyborow sanitarnych (WC szt. 2, bidet szt. 1 pralka szt.1 zmywarka szt. 1, zlew szt.2, umywalki szt.3, wanna szt.1, brodzik szt.1, inne szt. 4)3) Kotlownia gazowa (R-2000PLN, M-13500PLN).Zawartosc materialowa: kociol gazowy kondensacyjny Wolf 24 kW szt.1, zasobnik do C.W.U. 140l, regulacja pogodowa, Regulator pokojowy, zawor trojdrozny z termostatem, pompy do C.O. st.1 ALpha 2 25-60 elektroniczna max. 45W, pompa do cyrkulacji C.W.U. szt. 1 Nova Wilo 15-16 do 5W,zawory, rurki, ksztaltki, grupa bezpieczenstwa do wody i c.o. kpl.2, komin ze stali nierdzewnej 125/80Zawartosc robocizny: montaz kotla, komina 125/80, armatury i uruchomienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.02.2013 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 moim zdaniem ceny bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 05.02.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Zawartosc materialowa: kociol gazowy kondensacyjny Wolf 24 kW szt.1, zasobnik do C.W.U. 140l, regulacja pogodowa, Regulator pokojowy, zawor trojdrozny z termostatem, pompy do C.O. st.1 ALpha 2 25-60 elektroniczna max. 45W, pompa do cyrkulacji C.W.U. szt. 1 Nova Wilo 15-16 do 5W, zawory, rurki, ksztaltki, grupa bezpieczenstwa do wody i c.o. kpl.2, komin ze stali nierdzewnej 125/80 Zawartosc robocizny: montaz kotla, komina 125/80, armatury i uruchomienie. a na co Ci ten kocioł o mocy 24kW...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.02.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Tez się interesowałem kotłami i najprawdopodobniej chodzi o to że firma nie ma mniejszego kotła , a i tak moc jest modulowana. Chyba, że chodzi także o szybsze przygotowanie CWU. Następną sprawą jest przewymiarowanie kotła w razie czego gdyby OZC się "mocno" mylił. . A przynajmniej ja rozwazając gaz brałem takie punkty pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 05.02.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Esiak,Przyznam szczerze ze nie wiem dlaczego ale hydraulik mocno doradza taka moc. Dobra - przygotuje sie merytorycznie. Rozumiem ze musze policzyc OZC zeby temat rozgryzc, any help? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 05.02.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Esiak, Przyznam szczerze ze nie wiem dlaczego ale hydraulik mocno doradza taka moc. Dobra - przygotuje sie merytorycznie. Rozumiem ze musze policzyc OZC zeby temat rozgryzc, any help? może w projekcie masz podane zapotrzebowanie na ciepło budynku..? projekt instalacji c.o. masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 05.02.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 jeśli mamy zasobnik 100L to czas w jakim nagrzejemy w nim wodę do temp 50o (10o początkowa temp) dla poszczególnych mocy kotła:15kW = 18,5 min24kW = 11,6 minnie wiem czy te 7 min wartych jest zachodu, aby potem kocioł taktował, bo w okresach przejściowych moduluje zza wysoką mocą w stosunku do zapotrzebowania na ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.02.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Hm, mam pytanie, czy to już koniec zimy? Bo nie wiem czy się brać do budowy czy jeszcze czekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts