Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

IM bardziej czytam to nie wiem na co się zdecydować na szczęście kolega wziął mój projekt i ma zobaczyć co i jak wiec pewnie dobierze sprzęt mi odpowiednio i powie dlaczego tak a nie inaczej. Ale jak spojrzał w tą wycenę z firmy V to tez powiedział zaszaleli i sprzęt dobrali szablonowo a nie dostosowując do projektu i na wstępie powiedział by już w salonie zrobić podłogówkę i skasować grzejniki będzie estetycznej ale dokładnie to powylicza i da znać tak że pewnie z tej sumki sporo zostanie. Podobnie w garażu zamiast dwóch grzejników jeden większy oszczędność miejsca i kaski.

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rożne są tego opinie ale jak ma się na własność zbiornik to nie ma tragedii dla tego szukam tez rozwiązań obniżających koszty a eko groszki mnie nie interesują bo potrzebuje urządzeń jak najmniej obsługowych i bym mógł zima bez problemu sobie wyjechać na narty nie martwiąc się o ogrzewanie. W lecie się kupuje za ok 1,6 z vatem już a zima teraz kosztuje 2,28zl tak ze będę tankował głownie latem a ma jeszcze gaz stanieć wiec mam nadzieje ze to przeżyje. Poza tym liczę ze za kilka lat w końcu zrobią gazociąg bo gazownia jest zainteresowana wejściem na ten teren tylko muszą z wujtem sie dogadać by zrobić to z unijnej kasy.

A zmiana działki nie wchodzi w grę fajnie mam położoną do lasu 40m pozatym praktycznie w kwadracie 60x60.

podłogówki wszędzie odradzali mi ale chyba będzie trzeba to rozważyć w takim razie tylko ze czasem mam barki prądu i obsługę pieca gazowego agregat mi podtrzyma lub upc a z pc na całość może być problem. Ale popytam jeszcze na szczęście to dopiero w połowie roku a może nawet ciut później wiec jest jeszcze trochę czasu.

Tylko ze ja nie zamierzam mieć w domu wentylacji mechanicznej ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Tylko ze ja nie zamierzam mieć w domu wentylacji mechanicznej ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Praktycznie żadnego ale musisz dopilnować aby ta była naprawdę dobrze zrobiona. Prądem się nie przejmuj. I tak planujesz agregat więc taki 3-5kW ci spokojnie pociągnie pompę, obiegówki i jeszcze trochę zostanie. Pompy średnio biorą około 2 kW. Podłogówkę Ci odradzali bo pewnie "panie z tego to kurz albo inne cholerstwo" - nie wierz w bajki. Deski, parkiet i wykładzinę też spokojnie można na nią kłaść.

Edytowane przez plusfoto

Zbieranie ofert może Ci tylko zrobić całkowity mętlik w głowie i przerazić. Z firmami trzeba już rozmawiać o konkretach. Jestem przekonany że za 46K tak jak planowałeś będziesz w stanie zrobić całą hydraulikę z PC włącznie i jeszcze Ci trochę zostanie na parapetówkę. Taniej będzie jak dla każdego etapu weźmiesz odrębną ekipę. Podłogówka ktoś inny Pompa ktoś inny i rozprowadzenie wody ktoś inny. Ja na 170m2 miałem ofertę z pompą i podłogówką oraz hydrauliką za 45K. Namiar poszczam Ci na priw,

To ja przedstawie moja wycene hydrauliki - dom ma 154m2 p.u. - ale umowa juz podpisana - wiec nic juz nie zmienie. Poza tym mialem dwie alternatywne oferty - obie opiewaly na podobna kwote. Robota + materialy

Wykonanie instalcji ogrzewania podlogowego 18000

Wykonanie instalacji sanitarnych wod-kan wewnatrz budynku 6100

Kotlowania gazowa(piec Wolf) 15500

Instalacja gazu od skrzynki glownej do kotlowni 4300

Wykonanie instalacji cieplego powietrza z kominka 3000

Nagrzewnica kanalowa do ukladu wentylacji mechanicznej 2800

Wykonanie instalacji wentylacji mechanicznej(Selen 500) 15500

Niekoniecznie masakra cenowa co do pierwszych trzech punktów -zależy co wchodzi w skład :) ja na razie mam kilka wycen na co i wod-kan w parterówce ok. 120m2 i są to kwoty od 26k do 48k -podłogówka w całym domu dwa piece -gazowy i "śmieciuch" + rozprowadzenie rurek do kaloryferów w razie "W". Może ktoś ma podobny układ?

W sklad wchodzi robocizna plus materialy (oprocz styropianu ktory mam dostarczyc) wszystko inne uklada hydraulik - lacznie z ulozeniem styropianu, folii aluminiowej, rurek alupex (nie podal marki). W wod-kan sa wyprowadzenia do 3 lazienek + kuchnia.

Zreszta co mi zalezy - oto dokladniejsze info odnosnie 3 pierwszych etapow:

1) Wykonanie instalacji ogrzewania podlogowego (R-6100PLN i M-11900)

Zawartosc materialow rury dn. 16 Alu-pex, ksztaltki zaciskane, rozdzielacze szt 2., skrzynki szt. 2, folia aluminowa i tasma brzegowa (styropian i grzejniki lazienkowe i zawory inwestor)

Zawartosc robocizny: montaz rozdzielaczy i skrzynek, rozprowadzenie rur oraz uruchomienie z ulozeniem styropianu.

2) Wykonanie instalacji sanitarnych Wod-Kan wewnatrz budynku (R-2900PLN, M-3200PLN)

Zawartosc materialow: rury i ksztaltki kanalizacyjne, rury Alu-pez dn16-25 i ksztaltki dn. 16-25 Al-pex, izolacja, uchwyty (nie zawiera stelazy do wc i bidetu, elementow podtynkowych, armatury snitarnej i ich montazu, podejscia zakonczone korkami).

Zawartosc robocizny: wykonanie pionow kanalizacyjnych, podejsc do przyborow sanitarnych (WC szt. 2, bidet szt. 1 pralka szt.1 zmywarka szt. 1, zlew szt.2, umywalki szt.3, wanna szt.1, brodzik szt.1, inne szt. 4)

3) Kotlownia gazowa (R-2000PLN, M-13500PLN).

Zawartosc materialowa: kociol gazowy kondensacyjny Wolf 24 kW szt.1, zasobnik do C.W.U. 140l, regulacja pogodowa, Regulator pokojowy, zawor trojdrozny z termostatem, pompy do C.O. st.1 ALpha 2 25-60 elektroniczna max. 45W, pompa do cyrkulacji C.W.U. szt. 1 Nova Wilo 15-16 do 5W,

zawory, rurki, ksztaltki, grupa bezpieczenstwa do wody i c.o. kpl.2, komin ze stali nierdzewnej 125/80

Zawartosc robocizny: montaz kotla, komina 125/80, armatury i uruchomienie.

Zawartosc materialowa: kociol gazowy kondensacyjny Wolf 24 kW szt.1, zasobnik do C.W.U. 140l, regulacja pogodowa, Regulator pokojowy, zawor trojdrozny z termostatem, pompy do C.O. st.1 ALpha 2 25-60 elektroniczna max. 45W, pompa do cyrkulacji C.W.U. szt. 1 Nova Wilo 15-16 do 5W,

zawory, rurki, ksztaltki, grupa bezpieczenstwa do wody i c.o. kpl.2, komin ze stali nierdzewnej 125/80

Zawartosc robocizny: montaz kotla, komina 125/80, armatury i uruchomienie.

a na co Ci ten kocioł o mocy 24kW...?

Tez się interesowałem kotłami i najprawdopodobniej chodzi o to że firma nie ma mniejszego kotła , a i tak moc jest modulowana. Chyba, że chodzi także o szybsze przygotowanie CWU. Następną sprawą jest przewymiarowanie kotła w razie czego gdyby OZC się "mocno" mylił. . A przynajmniej ja rozwazając gaz brałem takie punkty pod uwagę.

jeśli mamy zasobnik 100L to czas w jakim nagrzejemy w nim wodę do temp 50o (10o początkowa temp) dla poszczególnych mocy kotła:

15kW = 18,5 min

24kW = 11,6 min

nie wiem czy te 7 min wartych jest zachodu, aby potem kocioł taktował, bo w okresach przejściowych moduluje zza wysoką mocą w stosunku do zapotrzebowania na ciepło...