Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

mojemu kierownikowi budowy płacę 1200 zł

trochę się wystraszyłam niektórymi postami i znowu proszę o poradę - tym razem w sprawie okien od północy.

1. niestety mam jeden pokój 10m2 na dole i okno 150x150 i zastanawiam się czy dać drugie od zachodu a to zmniejszyć?

2. drugi pokój 15m2 poddasze (ścianka kolankowa 150 cm) i okno 210x150 też od północy - problem podobny czy warto dać okno dachowe od zachodu?

będę wdzięczna za wszelkie sugestie....

a mój dom - projekt indywidualny - brzydki do bólu ale mam nadzieję że niedrogi w budowaniu i utrzymaniu (taki niby miał być w założeniu) bez garażu, wykuszy, lukarn.... miał być bez balkonu ale ostatecznie jest jeden od południa. za to w środku - taki jak chciałam

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.. no i dołączam do budujacych w tym roku :) My zaczynamy jakoś póxną wiosna wczesnym latem. Budujemy pod Wwą. Widziałam gdzieś jeden wpis nt tego co powinno znaleźć się w umowie z ekipą budowlaną.. fajnie ze ktoś to zamieścił - DZIEKI.. macie na to jeszcze jakieś pomysły, co być powinno?

z góry dziekuje i pozdrawiam

trochę się wystraszyłam niektórymi postami i znowu proszę o poradę - tym razem w sprawie okien od północy.

1. niestety mam jeden pokój 10m2 na dole i okno 150x150 i zastanawiam się czy dać drugie od zachodu a to zmniejszyć?

2. drugi pokój 15m2 poddasze (ścianka kolankowa 150 cm) i okno 210x150 też od północy - problem podobny czy warto dać okno dachowe od zachodu?

a mój dom - projekt indywidualny - brzydki do bólu ale mam nadzieję że niedrogi w budowaniu i utrzymaniu (taki niby miał być w założeniu) bez garażu, wykuszy, lukarn.... miał być bez balkonu ale ostatecznie jest jeden od południa. za to w środku - taki jak chciałam

Co to znaczy "czy warto" robić okno od północy. Liczysz na jakiś zwrot inwestycji ? :):) Budujesz dom pasywny ? Jeśli tak t konsekwentnie - od północy garaż bez okien :):)

Zazwyczaj domu mają ściany na 4 strony świata. Fajnie mieć okno w pokoju :) A od zachodu masz niezwykłe widoki :)

A projekt bez wykuszy, balkoników i upiękniaczy będzie .... piękny :):) Serio, serio - ale ja jestem minimalistką. U mnie niestety się nie dało, bo bryła byłaby tak surowa, że zostawiłam 2 balkoniki :):)

Mój salon bedzie wychodził na północ i taż mam duże okna zrobiła projekt pani architekt mówiąc że taki układ pomieszczeń sie robi więc ufam jej była na działce no chyba że ...

Co to znaczy "czy warto" robić okno od północy. Liczysz na jakiś zwrot inwestycji ? :):) Budujesz dom pasywny ? Jeśli tak t konsekwentnie - od północy garaż bez okien :):)

Zazwyczaj domu mają ściany na 4 strony świata. Fajnie mieć okno w pokoju :) A od zachodu masz niezwykłe widoki :)

A projekt bez wykuszy, balkoników i upiękniaczy będzie .... piękny :):) Serio, serio - ale ja jestem minimalistką. U mnie niestety się nie dało, bo bryła byłaby tak surowa, że zostawiłam 2 balkoniki :):)

:D

Nefer jak dobrze że jesteś brakowało mi Ciebie

dom jest dla Ciebie a nie TY dla domu ... oczywiscie nie dajmy sie zwariowac

ja tez mam 1 pokoj i lazienke od polnocy - okna dalem - ale bezwzglednie fixy

okien od poludnia i zachodu powinno byc duzo

na poddaszu warto zmienic kukulki na okna dachowe - poczytaj jak okna musza byc zamontowane by max rozjasnialy pomieszczenie - deszczem sie nie przejmuj - zawsze mozesz dac rolete zewnetrzna

problem w tym że okno JEST od północy a ja zastanawiam się czy WARTO dodać (dodatkowo :) ) okno od zachodu - wtedy byłyby dwa. z parterem raczej tak zrobię, natomiast zastanawiam się nad poddaszem bo jest wysoka ścianka kolankowa i czy okno dachowe od zachodu doświetli ten pokój i czy w ogóle jest taka potrzeba :) ot problemy - jak ich nie widać sama je stworze :)

Tak własnie bym chciała ale nie wiem bo jeśli wyjdzie że musze zmienić coś w planach to już nie mogę bo plany odebrałam ale to chyba da rade zrobić bez zmiany czy może wiesz coś o tym
Bez zmiany w planach się nie da, bo mur oporowy to istotny element projektu;-) Ale pociesze Cię, schody, nawet 2 wymuszaja konkretne rozwiazania. Bez schodow masz otwarta powierzchnie, jezdzisz sobie np kanapą, fotelem, a tak masz z tyłu schody. Następna kwestia, schody trzeba wykończyć;-) obłożenie drewnem? 1000 lekką reką, kafle? nie wiadomo jak skomponuja sie z drewniana podłogą. Masz małe dzieci?