Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

masz na poprzedniej stronie - Roben Monza Tobago - tylko nie wiem czy to angoba czy glazura; ale podejrzewam, że angoba, bo glazura przy takim niebie to by błyskała 100 x bardziej

Monza jest b przystępna cenowo, ogólnie chwalona i popularna, u mnie też pewnie zagości ;)

edit, spóźniłem o ułamki sekund ;)

marta&robert - napisz czy to glazura czy angoba?

Nie, to nie jest angoba. A błyszczy "jak złoto" ;) - widać to na zdjęciu z boku.

Poradźcie mi proszę w sprawie drzwi wejściowych. W sprawie bramy mąż dał się przekonać na tę z Krispola. Oglądał ją z bliska, wie na co ma patrzeć - więc ok. Będziemy ją mieć za 3900zł, a Wiśniowskiego wycenili na 3500zł więc różnica jest naprawdę nikł. w cenie. Ale nie wiem co z drzwiami. Jak mi wczoraj pan z salonu okien "zasunął" ceną 5 tys za drewniane i 7 tys za auluminiowe, to się mało nie przewróciłam. Myślałam, że drzwi to za 3,5 tys można kupić dobre... :( Ale dobre to mam na myśli ciepłe.

słuchajcie wycenil nam Pan okna w wycenie jest U 1,1 to dużo czy mało tzn pewnie beznadzieja co????bo cena za okna wyszła 11 tyś. zł ale niestety koszta nas tak przerosły, że z dwojga złego będziemy musieli się zgodzić.

A i jeszcze jedno pytanie wycenili nad dziś dachówkę Koramic Allegra 9 naturalna czerwień angoba 17 100 netto za 280 m2 dachu. Jak sądzicie brać czy nie???

panda U=1,1 jest wynikiem dobrym lub złym - zależy U czego i zależy jakich wyników oczekujesz. Samo U szyby niewiele mówi, ważne jaką wartość ma współczynnik dla całego okna. Szybę U=1 można zamontować w profilu 6-komorowym, lub w najprostszym - moi rodzice mają takie w domku zbudowanym 15 lat temu, a nie stawiali na energooszczędność. A U okna (Uw) = 1,1 to wynik bardzo dobry. Pytaj o U okna, bo to jest paramter, który coś mówi. I jeśli parametry mają dla Ciebie znaczenie poproś, by Ci podali dla każdego okna, a nie przykładowy parametr okna referencyjnego.

Okucia Winkhaus są podobno bardzo dobre. Montują je też w profilach schucco. A Veka - z tego co wiem - produkuje dobre profile. O tym konkretnym nic nie wiem.

W temacie tego U (cokolwiek to jest)

1.Typ: SW okno (s80) u.czarna, kolor: 1xorzech

Słupki pionowe: 1 x 102.249.0

1.Typ okuć: activPilot RU, kolor okuć: 1x brąz

Szklenie: 4T-16-4 (Ug=1,1)

2.Typ okuć: activPilot R, kolor okuć: 1x brąz

Szklenie: 4T-16-4 (Ug=1,1)

Profile łączące 1 typu 110.000

Mam do Was pytanko w związku z musem cięcia kosztów powiedzcie czy lepiej wybrać dachówkę cementową czy blachodachowkę??? niestety na ceramiczną nie możemy sobie pozwolić.

Dodatkowo dajcie znać czy stosowaliście membranę czy deskowany dach i papę?????

(szukamy oszczędności i zastanawiamy się czy zrezygnować z deskowania w zamian na membranę)

Panda, raz: w ramach oszczednosci dalismy folie zamiast pelnego deskowania, dwa: tez myslelismy o dachowce cementowej, ale okazalo sie, ze nie ma zadnej roznicy w cenie za calosc za dach w stosunku do dachowki ceramicznej (blachy w ogole nie bralismy pod uwage). Dach 273m2, czterospadowy, kat 25stopni - Roben monza plus antracyt angoba - 15800 brutto (w tym folia i cala reszta). Edytowane przez ewa72_krakow

Gość Arturo72
Panda, raz: w ramach oszczednosci dalismy folie zamiast pelnego deskowania, dwa: tez myslelismy o dachowce cementowej, ale okazalo sie, ze nie ma zadnej roznicy w cenie za calosc za dach w stosunku do dachowki ceramicznej (blachy w ogole nie bralismy pod uwage). Dach 273m2, czterospadowy, kat 25stopni - Roben monza plus antracyt angoba - 15800 brutto (w tym folia i cala reszta).

Dokladnie tak,zauważyłem,ze panda68... rzuca się na drogie firmy i rozwiązania a po oczywistej drogiej wycenie chcę wchodzić w tani badziew.

Deskowanie jest dla bogatych,Koramic podobnie ale czemu przez takie rzeczy trzeba rezygnować z czegoś dobrego na poczet badziewnej blachodachówki ?

Są firmy oferujące dachówkę ceramiczną w dobrej cenie,z membranami i wszystkimi materiałami budowlanymi jest podobnie,są drogie firmy jak i zdecydowanie tańsze ale na pewno nie gorsze.

ewa17 kraków no to ja już nic nie rozumiem u nas dach 280 m2 dachówka niby w promocyjnej cenie bo nawet na wszystkich ulotkach Koramic naturalna czerwień angoba i wycena dachu na 17100 netto, Koramic czarna szlachetna (czy jakaś tam- juz nie pamietam bo te nazwy wszystkie mi się mieszają) 18600 zł!!! to ja juz nie kumam gdzie wy kupujecie takie tanie pokrycie dachowe. A tą Robem Monza plus też dałam do wyceny tą czarną (czy jaką ona ma tam nazwę) to wycenili mi na ponad 19 tyś netto. W tym tylko 3 okna dachowe!!

Arturo72 nie wchodzę w tani badziew gdyby tak było nie dopytywałabym Was na forum. Po prostu póki co koszta nas przerosły z dachówką i szukamy rozwiązania tańszego:( doszliśmy do wniosku, żeby dać membranę i zaoszczędzić a w zamian za to kupić dachówkę ceramiczną.

Gość Arturo72
arturo72 nam wyceniki ceramiczną na 17100 netto a cementową na 13000 także 4 tyś różnicy. wiem ze to nie duzo ale mam juz za to drzwi i brame garazową:(

Ale masz wycenę z Koramika,która jest drogą firmą.

Zbierz wyceny od innych tańszych firm,które produkują dachówkę ceramiczną i porównaj,gwarantuję,że będzie taniej.

Ja ca ceramiczną angobę na ponad 230m2 dachu płaciłem coś lekko ponad 14tys.zł,firma Tondach model stodo12.

Co do cen przeglądaj internet a nie pobliskie składy budowlane,w moim przypadku taniej było ściągnąć dachówkę z miejscowosci odległej o 400km niż 10km od budowy,z innymi materiałami budowlanymi było podobnie.

Czemu wybraliście drogie deskowanie ?

Edytowane przez Arturo72

My tez pierwsze patrzylismy na "tani" Tondach, ale po wycenach okazalo sie, ze wychodzi drozej niz Roben...bylismy w firmie, ktora specjalizuje sie tylko w dachowce (z reszta b.polecana bo porzadna i tania) i okazalo sie, ze maja ok. 3tys drozej niz "nasz" sklad budowlany, w ktorym sie zaopatrujemy (a rozmowa wyszla "ni z gruchy ni z pietruchy": ze oni tez maja dachowke :yes:) - wiec trzeba szukac i pytac :)

padna co do okien to wyraźnie piszą o U szyby. Spytaj o U okna. A co do rzeczy tanich i drogich, to się trochę zgadzam. Nam przwdstawiciel schucco wycenił okna z montażem trójwarstwowym taniej niż podłódzka firma na profilu Veka z normalnym montażem... Trzeba szukać. Rozbieżności w cenach są często kosmiczne.

Ja mam pytanie z innej beczki: czy można coś robić w domu zanim wstawią okna? Bo do okien jeszcze dalekooooo.