Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

0.2 mm to zwykle cienkie czarne scierwo. To co ja kupilem to 0.5mm z atestem - tak z 4 razy drozsze. Pewnie to przesada ale coz.

i tak nie jesteś w stanie dokładnie uszczelnić miejsc przy rurach przejściach narożnikach zewn.łączeniach itp proponuję przed położeniem folii przesmarować posadzkę jakimś środkiem do izolacji typu dysperbit a najlepiej ze dwa razy i wtopić w to flizelinę wtedy nawet folia 0,2 mm do radę bo nie będzie ostrych krawędzi betonu a wcześniej wymienione miejsca świetnie zostaną zaizolowane.

Ale dysperbit wchodzi w reakcje z styro i jest niezdrowy dla ludzi :) Zaraz zejdziemy do perlitu - jest na forum ogrooooomny watek o tym:)

mylisz ze środkami na bazie asfaltu :)

tu możesz trochę doczytać nie jest to oczywiście jedyny tego typu srodek sa jeszcze izochany, emulbity i inne ..bity

http://www.hanpolbudowlane.pl/kartytechniczne/dysperbit.pdf

o perlicie czytałem

Gość Arturo72
teraz kolejne pytanie z serii "co tu zrobić"

Czy podłogówka w całym domu czy do tego jeszcze kaloryfery w razie gdyby nie dogrzewało??

Dobrze zaprojektować i zrobić podłogówkę.

Przy dobrze zaprojektowanej i wykonanej podłogówce nie ma prawa nie dogrzewać.

Gość Arturo72
arturo co rozumiesz pod "zaplanować"??

wykonać no to.... tata będzie robić więc jemu ufam, że zrobi to najlepiej jak potrafi (30 lat w fachu)

Zaprojektować nie zaplanować...

Czy Twój Tato wylicza rozstaw rurek zaleznie od strat ciepła danego pomieszczenia ?

Jeśli tak to ok,jesli nie a boje się,że nie(30 lat fachu) to standartowe "co 15cm" może nie być poprawnie wykonaną podłogówką w dzisiejszych ciepłych i szczelnych domach jakich nie budowało się 30 lat temu...

Podłogówkę czyli rozstaw rur "wylicza się" dla każdego pomieszczenia osobno a rozstaw rur jest uzależniony od temperatury zasilania i strat ciepła danego pomieszczenia.

Edytowane przez Arturo72

arturo coś tam tata wylicza ale dokładniej ci nie powiem, nie pytam go, bo i tak nijak się na tym znam.

Tylko ja dalabym samą podłogówkę a on jakoś nie jest do tego przekonany, mówi, że owszem to "jest fajne" ale w swojej pracy spotyka wielu ludzi którzy nie do końca są tam z jakiś przyczyn zadowoleni i w związku z tym mowi ze lepiej mieć obie rzeczy i np korzystać tylko czasem..... chociaz tak naprawdę nie wiem co jest dobrze...... Taka loteria oby tyllko niczego nie ząłować

my robimy podłogówke po całości, ale wyjścia na kaloryfery w sypialniach są w razie w, mam nadzieję, że nigdy nie wykorzystamy

po prostu wolę tak niż w najgorszym przypadku kuć podłogę pod rury do grzejników

arturo coś tam tata wylicza ale dokładniej ci nie powiem, nie pytam go, bo i tak nijak się na tym znam.

Tylko ja dalabym samą podłogówkę a on jakoś nie jest do tego przekonany, mówi, że owszem to "jest fajne" ale w swojej pracy spotyka wielu ludzi którzy nie do końca są tam z jakiś przyczyn zadowoleni i w związku z tym mowi ze lepiej mieć obie rzeczy i np korzystać tylko czasem..... chociaz tak naprawdę nie wiem co jest dobrze...... Taka loteria oby tyllko niczego nie ząłować

Niezadowoleni to mogą być ci co położyli podłogówkę na oko bez projektu lub ci co mieli projekt ale już na koniec zmienili decyzję i np. zamiast tak jak w projekcie położyć płytki to położyli dechy i jeszcze przykryli to grubym dywanem.

Boję się po prostu, że jak nie zrobimy podejść do grzejników to potem będę żałować. więc już rozmawialiśmy w domu o rozwiązaniu, które opisuje nita83

a w sypialniach nie planuję kłaść kafli, jedynie w salonie łazienki, kuchnie, korytarze

Czy to co opisujecie znaczy, że przez panele podłogowe ciężej przenika "ciepło z podlogówki"

Czy to co opisujecie znaczy, że przez panele podłogowe ciężej przenika "ciepło z podlogówki"

Po prostu inaczej trzeba zaplanować podłogówkę i nic więcej. Jeśli przy kaflach wystarczy co 30 cm to np. przy panelach może zaistnieć potrzeba rozłożenia jej co 20. Dlatego tak ważny jest jej projekt oraz oraz dobrze zrobione OZC z którego wiadomo będzie jakie jest zapotrzebowanie na ciepło każdego z pomieszczeń.

U nas też na komin tynk żywiczny ze względu na "taniość"

teraz kolejne pytanie z serii "co tu zrobić"

Czy podłogówka w całym domu czy do tego jeszcze kaloryfery w razie gdyby nie dogrzewało??

Robię podłogówkę w całym domu (poza kotłownią i garażem), ale rozprowadzenia pod grzejniki też zrobiłem, w Twoim przypadku jeśli robi to tato, to pewnie koszt dodatkowej robocizny nie będzie wysoki :)

Widzę, że chyba nikt nie miał do czynienia z firmą Ceramstic. Szkoda. Nie jest łatwo podjąć nam decyzje. Zastanawiamy się nad gresem szkliwionym Arena tej firmy. Podobno gres polerowany jest lepszej jakości ze względu na technologię produkcji, ale szkliwiony ma lepszy wygląd. Pytanie czy płytki tej firmy nie będą za miękkie i łatwo się będą rysać, czy nie ma to większego znaczenia...? To naprawdę jest niełatwa decyzja...