maggs1 10.10.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Panda, u mnie w jednych drzwiach też dylatacja nie była dobrze zrobiona i pęknięcie idzie nie tu gdzie trzeba i mnie wkurza. Też staram się robić samemu, ale po 8h pracy zarobkowej ciężko to idzie :/Co do kotła 24kw to zgadzam się z Arturo, taki to albo do bardzo dużego albo do "dziurawego" domu. Podłogówka w całym domu, napisz czy masz jakiś duży bufor ciepła, czy może jakieś inne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 10.10.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 yyy no piecyk w opisie do 300 m2 a u nas dość duży dom bo z wydzielonym mieszkanie tak zwany dwupokoleniowy. akurat w kwestii pieca, ogrzewania polegam na ojcu- tysiące pieców już podłączył i kilometry rur pociągnąłPoza tym teraz dwóch znajomych przed nami kupowało piec także o tych parametrach. Przyjaciele na dom większy niżeli nasz spalają 4,5 tony ekogroszku- myślę, że to nie dużo, przy takim piecu jak nasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 10.10.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 aaaaa jeśli chodzi o te gładzie na ścianach to jaaaaaaaa masakra jakaś hehe świetna zabawa, kulaliśmy się z mężem ze śmiechu jak pierwszą ścianę skończyliśmy- góry doliny pagórki zadrapania, ale ale...... druga ściana wyszła już o niebo lepiej;) cóż będzie co szlifować- oj będzie młyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 10.10.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 swoją drogą może i za duży ten piecyk bo jeszcze 15 cm na zewnątrz styro. no i wełny 25 cm. ale lepiej żeby cieplej niżeli zimno było. Zresztą mężczyźni tak zadecydowali- ja się nie wtrącam. Dam Wam znać potem jakie spalanie i czy "oszczędny" czy nie.A Piecyk co- pewnie z 10 lat i nowy bo z tego co się słyszy to tyle wytrzymują- no gdyby były wieczne to by i produkcja nie szła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.10.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 (edytowane) akurat w kwestii pieca, ogrzewania polegam na ojcu- tysiące pieców już podłączył i kilometry rur pociągnął Przyjaciele na dom większy niżeli nasz spalają 4,5 tony ekogroszku- myślę, że to nie dużo, przy takim piecu jak nasz. Daj do poczytania Tacie poniższą lekturę bo z całym szacunkiem ale Tata nie ma pojęcia o dzisiejszych domach(o czym już wcześniej pisałem przy temacie podłogówki): http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/ Na forum także jest do poczytania o doborze kotłów do dzisiejszych domów np: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOTŁÓW-NA-EKO-GROSZEK&p=6159164&viewfull=1#post6159164 Z takim cytatem: piję do instalatorów którzy robia ludziom krzywdę wciskając przewymiarowane kotły - absolutnie nie do Ciebie przecież potem sa takie kwiatki jak w Twoim przypadku i trzeba dodatkowe koszty ponosić. tylko wtedy instalator rozloży ręce i powie że to nie jego wina przeciez bo on tych kotłów to tyle to a tyle załozył i ludzie nie narzekają albo że to wina opału lub uzytkownika Ale Ty masz łatwiej,do Taty będziesz miała pretensje Twój dom posiada obciążenie cieplne ok.8-9kW i biorąc pod uwagę sprawność kotłów na 80% kocioł o mocy 12kW będzie najbardziej odpowiedni. 4,5t w domu ok.200m2 to dużo. Edytowane 10 Października 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 10.10.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Arturo ja to znawca nie jestem ale Ty to chyba jakiś spec i na wszystko masz coś "anty". Tylu ilu instalatorów tyle DOŚWIADCZEŃ i tyle opinii. Gdyby ludzie myśleli tak jak Ty to byłaby jedna technika grzewcza według Ciebie to pewnie miedz- najlepsza, do tego tylko jeden rodzaj kaloryferów itd. Jeden kupi wymiennik 150 litrów a inny 200 litrów i tylko dlatego, że tak chce. U nas na 6 osób będzie tylko 140 litrów i pewnie zaraz mi napiszesz, że za mało, bo jak wszyscy naraz będą się kąpać W dodatku nie mam okien 3 szybowych- i pewnie tutaj też źle zrobiłam według ciebie aaaa i styro robimy bez kołków- to dobrze czy źle?? ah...... każdy dom to inna technika, każdy zwraca na inne aspekty większą uwagę, Swoją drogą ciekawe ile ty spalasz ekogroszku- tonę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 10.10.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 a tak właściwie to nie wiem ile ten nasz domek na powierzchni myślę ze z 280 po podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.10.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 (edytowane) Arturo ja to znawca nie jestem ale Ty to chyba jakiś spec i na wszystko masz coś "anty". Tylu ilu instalatorów tyle DOŚWIADCZEŃ i tyle opinii. Gdyby ludzie myśleli tak jak Ty to byłaby jedna technika grzewcza według Ciebie to pewnie miedz- najlepsza, do tego tylko jeden rodzaj kaloryferów itd. Jeden kupi wymiennik 150 litrów a inny 200 litrów i tylko dlatego, że tak chce. U nas na 6 osób będzie tylko 140 litrów i pewnie zaraz mi napiszesz, że za mało, bo jak wszyscy naraz będą się kąpać W dodatku nie mam okien 3 szybowych- i pewnie tutaj też źle zrobiłam według ciebie aaaa i styro robimy bez kołków- to dobrze czy źle?? ah...... każdy dom to inna technika, każdy zwraca na inne aspekty większą uwagę, Swoją drogą ciekawe ile ty spalasz ekogroszku- tonę?? Ja tylko zwracam uwagę na fakt,co zrobisz to Twoja sprawa,tylko wiedz,że nie jest to dobre rozwiązanie,delikatnie powiedziawszy Ja węgla nie spalam,węgiel odrzuciłem na samym początku budowy z uwagi na...duże koszty Za to od sierpnia do dzisiaj "spaliłem" 300kWh na c.o+cwu tj.ok.150zł a na koniec sezonu grzewczego zamierzam zmieścić się w 2500kWh tj.1300zł za c.o+cwu Instalacje mam na pp,miedź uważam za przeżytek. Zapotrzebowanie domu na ciepło i obciążenie cieplne domu jest jedno,niezależnie od ilości instalatorów i każdy instalator na w/w powinien się opierać przy doborze kotła a nie na swoim widzimisie. Edytowane 10 Października 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 10.10.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 To czym palisz Arturo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.10.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 To czym palisz Arturo?? Nie palę,nie palę(tfu,tfu ),grzeje prądem ze sprawnością(COP) 2,5-3,czyli powietrzną pompą ciepła p-w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.10.2013 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 a tak właściwie to nie wiem ile ten nasz domek na powierzchni myślę ze z 280 po podłodze 118m2 pow.użytkowej i 118m2 po podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 11.10.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 (edytowane) Jaki ja mogę dobrać piec do mojego metrażu ? - 110m2 na poddaszu, w tym podłogówka na 27m2 - 68m2 na parterze, w tym podłogówka na całości czyli 68m2 - piwnice (dom całkowicie podpiwniczony) i garaż tam temp. moze być niższa ok. np.17stopni. garaż 43m2, piwnica, kotłownia w tym pomieszczenie na łaziekne techniczną i siłownia 90m2 (razem 133m2) razem : ok. 180m2 + 133m2 = 313m2 + bojler 150L domek ocieplony ma być 10cm styropianem grafit. EPS 032, wełna na dachu 20cm (15+5) , ściany porotherm 30cm piwnice w ziemi ociepolone 5cm styrop. garaż oddzielony styro 5cm od mieszkania, na podłodze styro ok. 8cm, w garażu 5cm parkingowego okna z 3 szybami i tzw. ciepła ramka. Zastanawiam sie też nad piecem 23kW na ekogroszek. Może mniejszy ? Próbuje sobie tutaj policzyć ale tutaj jest dla budynku bez piwnicy http://wieszjakbudujesz.pl/archon/optymalizacja/?plik=dom_w_wierzbowkach Wg tej strony wyszło EP=107 kWh/(m2*rok) EK=97 kWh/(m2*rok) z tym że nie ma mozliwości policzenia dla piwnic, no i mam jeszcze balkony dwa które też troche działają jak radioatory. :/ W między czasie troche zdjęć. Wsyp na węgiel gotowy Edytowane 11 Października 2013 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.10.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 dziś na budowie coś mi strzyknęło w krzyżu i ledwo się dotarabaniłem do samochodu. Kurcze weekend to już chyba mam w wyrku A całkiem fajnie mi szło, obkopywałem kopuły, zostało mi pewnie z 10m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 11.10.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 aaaaa jeśli chodzi o te gładzie na ścianach to jaaaaaaaa masakra jakaś hehe świetna zabawa, kulaliśmy się z mężem ze śmiechu jak pierwszą ścianę skończyliśmy- góry doliny pagórki zadrapania, ale ale...... druga ściana wyszła już o niebo lepiej;) cóż będzie co szlifować- oj będzie młyn oj przy szlifowaniu może być odrobinę mniej śmiesznie jaką szpachlą robicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 11.10.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2013 nooo trochę poszlifowali my;) Mnie tam się ta robota podoba, mąż z tego grubszego a ja dopieszczałam;) Będzie dobrze tylko co z rogami to mnie martwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 12.10.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 No mi własnie odmówił fachowiec od ocieplania domu, nabrał robót i nie da rady zrobić w tym miesiącu a czekałem na niego chyba z 2 miesiące...Co za ludzie. Nabiorą robót , nazaczynają tyle nowych i później mają problem pokończyć. Dobrze że mojej nie rozgrzebał.Materiał kupiony a nie ma komu robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 12.10.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Julo23 poproś kogoś kto by Ci robi wyprowadził a resztę samemu Mój mąż właśnie tak działa. Co prawda długo mu idzie ale ma mega satysfakcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 12.10.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Wiem, to jest prosta robota ale mamy na tyle roboty w środku z teściem że potrzebuje wziąść ekipę żeby to zrobiła w kilka dni, bo czas już nagli, pozatym mam dom na spadku i z rusztowaniem warszawskim może być ciężko. A jeździć na budowę wieczorami - tak jak to robię dotychczas na 3 godziny to by zeszło do świąt wielkanocnych chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 12.10.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 (edytowane) nooo trochę poszlifowali my;) Mnie tam się ta robota podoba, mąż z tego grubszego a ja dopieszczałam;) Będzie dobrze tylko co z rogami to mnie martwi No nie dziwię się, że "robota" się podobała, jak mąż z tego grubszego a Ty go dopieszczałaś he he No ale te "rogi" -mnie też one martwią Edytowane 12 Października 2013 przez maggs1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 12.10.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 (edytowane) dziś na budowie coś mi strzyknęło w krzyżu i ledwo się dotarabaniłem do samochodu. Kurcze weekend to już chyba mam w wyrku A całkiem fajnie mi szło, obkopywałem kopuły, zostało mi pewnie z 10m. Przedobrzyłeś, bo nie miałeś przerwy w narożnikach domu . Polecam maść viprosal z jadem żmiji -działa!! (na zwykłe przesilenia itp) Edytowane 12 Października 2013 przez maggs1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts